Ház a Tara Roadon 25 csillagozás

A vidám, csupa szív Ria Lynch boldogan él családjával a Tara Road-i ódon házban, melyet férjével, Dannyvel oly gonddal és szeretettel alakítottak meleg otthonná. Két gyermekük szépen cseperedik, Danny karrierje egyre magasabbra ível, rengeteg barát veszi őket körül. Ria úgy érzi, nincs nála szerencsésebb ember a föld kerekén.
Ám váratlanul viharfelhők árnyékolják be ezt az idillt, s Ria lelkileg összeroppan. Ebben a kritikus pillanatban megcsörren a telefon. Amerikából jön a hívás, Marilyn Vine-tól, aki a nyarat Dublinban szeretné tölteni, házcserés megoldással. Neki is lelki problémái vannak, időre és térre van szüksége, hogy tisztázza magában a dolgokat. Ria hirtelen ötlettől vezérelve kapva kap a lehetőségen, remélve, hogy Amerikában, új környezetben majdcsak magára talál.
Vajon barátságot köt-e ez a két olyannyira különböző karakterű asszony, akik óhatatlanul bepillantást nyernek a másik életébe? Sikerül-e – levonva a tanulságokat, újraértékelve a történteket,… (tovább)
Eredeti megjelenés éve: 1998

Olyan érzésem volt, mintha egy szappanoperát néznék. Ráadásul a könyv első felében gyors váltásokkal felvázolta a történet előzményeit. Pont mintha egy tévésorozatot a kellős közepénél kezdeném el nézni, és egy barátnőm elmesélné, mi történt addig. Rengeteg szereplő, barátok, barátnők, hozzátartozók, minden váltásnál picit töprengeni kellett, ez most kicsoda és mit akar és hogyan kapcsolódik. Néha felmerült bennem, hogy félbehagyom, mert annyi jó könyv vár rám, nem kéne pont ezt olvasnom.
Talán csak innen, Közép-Európából nézve tűnik kicsit mesésnek meg életidegennek, hogy egy életválság így oldódjon meg. Felidéződött bennem mindaz, amit valaha régen a saját hasonló életválságom közepette éltem meg – hát marhára nem az volt a gondom, hogy elvonuljak két hónapra Amerikába…
Na, mindegy, a végére azért kezdtem kicsit belejönni a történet követésébe, és még érdekelt is, mi lesz a lezárás. De egyáltalán nem bántam, mikor vége lett.

Maeve Binchy-nek ebben a könyvében is a legfontosabb szál az emberi kapcsolatok alakulása.
Az esemény nagy része Dublinban játszódik, mégis kisvárosi, barátságos a hangulat, ahol az emberek jól ismerik egymást. Viszont az emberekre az is jellemző, hogy mennyire nem akarják látni a saját és mások hibáit, vagy rejtett szándékait. A regényben egymást érik a konfliktusok, melyeket minden ember a saját egyéniségének megfelelően kezel. Az írónő igazi mesélő: érdekesen ír, sodró lendülettel, meglepetésekkel, mint a valóságban is haladnak az események. Folyamatosan együtt tudtam érezni a szereplőkkel, hol szomorú voltam, hol örültem, néha pedig dühöngtem. Sok, sok érdekes egyéniséget ismerhettem meg, és nem utolsósorban, de a háttérben néha feltűnik a történet szempontjából is fontos résztvevő, Mrs Connor, a jósnő. Igazán, nagyon szeretem ezt a könyvet.

Az első 150 oldal halál unalom, már éppen hara kirire készültem, mert a 3. könyv a nyáron, amin inkább szenvedtem … Aztán végre előkerült pár klisé, felpörgött a történet. Nem lett a kedvencem, nem tudtam meg sokat az írekről, a mentalitásukról. Az igazi drámák -családon belüli erőszak – sem ütöttek szíven, olyan bagatell, van de mit lehet tenni szinten voltak említve. A kamasz lány lázadása is egyik pillanatról a másikra jött, de nem érezte azt az ember hogy falra mászom tőle, hanem csak úgy haladt, történtek az események,nem érintett meg különösebben.

Tragikomédia. Azt hiszem ez a jó szó erre a könyvre. Mintha a Született feleségek több évadát pörgettem volna át könyv formájában.
A Tara Road egy olyan utca, ahová mindenki törekszik, ahol a szereplők mindent tudnak egymásról, a hétköznapi életük megannyi szálon kapcsolódik össze, mégis állandóan egymás háta mögött kavarnak. Vagy mondjuk egyes szerelmi sokszögek esetében nyíltan egymás orra előtt, de ezzel senkinek semmi baja ugyebár, mert ez így természetes… Igazából senkit sem sikerült különösebben megkedvelnem, csak valahogy elfogadtam őket. Van három önimádó, semmirekellő szélhámos pasi, akik azt hiszik ők isten ajándékai a nőknek és bármit megtehetnek – addig a pontig, amikor már nem – és az eddig csendesen tűrő és háttérbe húzódó nők a kezükbe veszik a saját sorsukat.
Ria és Marilyn két olyan középosztálybeli feleség, akik ugyanazt a megoldást találták egy problémára: lelépni egy időre és maguk mögött hagyni a gondokat és ez egész jól bejött. Más emberként térnek haza.
Riára jobban haragudtam, mint Marilynre, mert milyen dolog már az, hogy lepasszolta a gyerekeket az „ellenségnek”, ő meg elment nyaralni? Szegény gyerekek! De mondjuk ő végig a kis védett álomvilágában élt. A férje meg egy szemét alak. Ezt az első oldalaktól kezdve tudtam, na de hogy ennyire!
Rajtuk kívül még sok karakterbe köthetnék bele, de nem teszem. Túl hosszú lenne a lista, ki mit tett helytelenül (mondjuk ott van a boxzsák Gertie vagy a „drága jó barátnő” Rosemary, de még sorolhatnám).
Nem olyan rossz könyv, csak nem éreztem indokoltnak ezt a magas oldalszámot. Főleg hogy több mint 200 oldal után jön a fülszövegben is említett összeomlás.
Úgy tettem le ezt a könyvet, hogy keserédes volt a befejezés.

Nagyon szerettem olvasni. Sok évet ölel fel a történet, de nem unalmas

Imádni fogom a többi regényét is! Letehetetlen, magával ragadó, olvasmányos, fordulatokban gazdag családregény.

Ria azt mondta erre, hogy az ingatlanod pénzbeli értéke csak akkor számít, ha el akarod adni, máskülönben csak az adja az értékét, hogy szeretsz-e benne lakni.
213. oldal, Harmadik fejezet (Európa, 2004)

– Nem, Ria, ülj le, kérlek, és beszélj… mondj valamit, ne kezdj nyüzsögni meg tevékenykedni, mint otthon szoktál.
– Ezt csináltam otthon? – Megbántott volt és lehangolt.
– Hát igen, akármikor mentem haza, és beszélgetni akartam, valami sült a sütőben vagy rotyogott a gázon, vagy éppen valami mélyhűtött engedett fel, és állandó volt a jövés-menés.
– Csak a család, a gyerekeink, ha jól emlékszem.
– Meg a fél szomszédság. Soha nem értél rá beszélgetni velem.
– Szóval főként emiatt történt az egész.
– Azt hiszem, ez fedte el a hiányt – mondta a férfi szomorúan.
577. oldal, Nyolcadik fejezet (Európa, 2004)

– Lehet, hogy mindnyájan barátok lesznek, mikor kicsit megnőnek. – A jövő Ria számára mindig boldog volt és emberekkel tele.
128. oldal, Második fejezet (Európa, 2004)

Rosemary úgy vélte, nyugtuk lesz, ha fölmennek a csodálatos elülső szobába, és ott kortyolgatják el a borukat inkább, mintsem lent maradnak, ahol olyan, mint egy óriási járókában, a padló tele gyerekjátékokkal meg egyebekkel, és Ria folyton felugrál, hogy megkavarjon ezt-azt, és újabb és újabb tepsiket vegyen ki a sütőből. De hasztalan próbált változtatni a szokásain. Ria Lynch szilárdan hitte, hogy a világ az ő családja és konyhája körül forog.
130. oldal, Második fejezet (Európa, 2004)

Láthatólag nem elég jól kinézni, elegánsan öltözni és sikeres vállalkozást vinni. Nem, távolról sem elég. Úgy tűnik, ebben a városban semmi sem fogható a magánélethez. Rosemary rossz néven vette az emberek túlzott érdeklődését, le nem szálltak a házasság témájáról. Miért ne lehetne neki egy szeretője, akiről senki sem tud, sőt akár egy rakás szeretője is? Sikeres és feltűnően szép, és akkor mi van? Az ember lányának találnia kell egy hímet és nevelni egy rakás porontyot, máskülönben senki az emberek szemében.
130. oldal, Második fejezet (Európa, 2004)

De Ria tudta, hogy egyszerűbb, ha nem viszi el a kicsiket. Annyira szerette őket, és szörnyen érezte volna magát, ha mindig mentegetőznie kell az egyébként természetes viselkedésük miatt.
158. oldal, Második fejezet (Európa, 2004)

Ria elhatározta, hogy megcsináltatja a frizuráját az Andyvel való randevúra szerda este. De nem megy el Carlottához. Nehogy már azt gondolja az a nő, hogy rá akar akaszkodni vagy szeretne barátkozni, még ha ez igaz volt is.

– Ria, itt Danny. – Ó, hála Istennek, már vártam a híreket felőled. – Nos, egy kissé nehéz volt. – Hogy vagy…? – Elvesztettük a babát, de ez várható volt. – Jaj, nagyon sajnálom. – Igen, tudom, hogy sajnálod, Ria. – De valahogy… – Tudom, hogy te nem kezded rá, mint azok a hülyék, akik azt szajkózzák, jobb ez így – szakította félbe Danny. – Nem, persze, hogy nem ezt akartam mondani – hazudta Ria. – Tudom, de az emberek ilyesmit mondanak, és már nagyon elegem van. – Érthető. – Zavarba jött, de a világért sem adhatja jelét ennek. – A gyerekek, mindenesetre jól vannak, kissé lelombozódtak, hogy rövidesen haza kell mennünk és megbeszélnünk a jövőt.

– Marilyn? Itt Rosemary Ryan. -Ó, igen, köszönöm a levelet. Rosemary a lényegre tért. – Az a kérdésem, elvihetnélek-e téged, meg Gertie-t szombaton Colm éttermébe? Különleges tenger gyümölcsei estet tart, biztosan élvezni fogod. – Nem szeretnék alkalmatlankodni. – Ez amolyan könnyed esti kiruccanás lányoknak. Gertie jószerivel nem megy sehová. Egyezz bele, kérlek. – Nagyon köszönöm, Rosemary. Szívesen veletek tartok- mondta Marilyn Vine.