Akhilleusz ​dala 572 csillagozás

Madeline Miller: Akhilleusz dala Madeline Miller: Akhilleusz dala

Gyönyörű ​történet istenekről és istennőkről, királyokról és királynőkről, halhatatlanságról és az emberi szívről. A fiatal Patroklosz királyok sarja, mégis száműzik otthonából, amikor akaratlanul egy fiú halálát okozza. Az ifjú a híres-neves hős, Péleusz király udvarába kerül, ahol együtt nevelkedik a király fiával, Akhilleusszal. Az aranyszőke hajú herceg már gyermekként is erős, gyors és vonzó – ellenállhatatlan mindazok számára, akik találkoznak vele. Arra rendeltetett, hogy egy napon ő legyen a legkiválóbb görög. Patroklosz és Akhilleusz nem is különbözhetne jobban egymástól, mégis különleges, eltéphetetlen kötelék szövődik közöttük. Amikor Parisz, a trójai királyfi elrabolja a gyönyörű Helenét Spártából, Hellász minden hősét harcba szólítják a trójaiak ellen. Akhilleusz nem tud ellenállni az istenek által neki ígért dicsőség és hírnév csábításának, így csatlakozik a görög seregekhez. Patroklosz pedig félelem és a barátja iránt érzett szeretet között őrlődve követi őt Trója… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2011

>!
General Press, Budapest, 2021
390 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634525691 · Fordította: Szigeti Judit · Illusztrálta: Kiss Gergely
>!
General Press, Budapest, 2020
390 oldal · ISBN: 9789634524182 · Fordította: Szigeti Judit, Tóth Bálint Péter
>!
General Press, Budapest, 2020
390 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634524175 · Fordította: Szigeti Judit, Tóth Bálint Péter

2 további kiadás


Enciklopédia 23

Szereplők népszerűség szerint

Kheirón · Patroklosz / Patroclus · Akhilleusz / Achilles · Odüsszeusz / Ulysses · Agamemnón · Briszéisz · Diomédész · Idomeneusz · Makhaón · Neoptolemosz (Pürrhosz) · Nesztór · Priamosz · Thetisz

Helyszínek népszerűség szerint

Trója


Kedvencelte 197

Most olvassa 68

Várólistára tette 533

Kívánságlistára tette 589

Kölcsönkérné 10


Kiemelt értékelések

Chivas>!
Madeline Miller: Akhilleusz dala

@Ibanez, nélküled és a világok vándora társasod nélkül, biztosan nem olvasom el. :) Úgyhogy, köszi! ;)
Nagyon, nagyon szeretem azt, amikor egy száraz történelemóra szereplői szinte testközelbe kerülnek egy könyv olvasása közben. Jaj, hogy én hogy megszerettem a két főszereplőt! Most, leteszem a nagyesküt, hogy el fogom olvasni az Iliászt. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy milyen lesz ezekkel az érzésekkel, szinte közeli ismerősként újra találkozni velük, Homérosz meséjében. :) Egészen lelkes lettem ettől a könyvtől, sok klasszikus terveztem olvasni, ami anno kimaradt, no de az Iliászt, azt nem! :)

3 hozzászólás
Oriente>!
Madeline Miller: Akhilleusz dala

Hát én oda meg vissza voltam a gyönyörűségtől az első fejezetek alatt, mert nagyon úgy tűnt, hogy az Akhilleusz dala egy fejlődésregénynek álcázott görög mitológiai celebmustra.
Aztán világossá vált, hogy ez mindenek előtt egy különleges szerelem története, egyúttal az Iliász újramesélése, csakhogy egy – a mai olvasó igényeinek sokkal jobban megfelelő – erősen szubjektivizált szemszögből. Nagyon eredeti ötlet, és remek kivitelezés: a szerző gördülékeny kortárs regénybe simítja az epikus eseményeket, világépítésében precíz és következetes, egyszer sem esik szét a háttér, a tempó, a stílus.
Igaz, ezt inkább így utólag tudom kijelenteni, hogy már egyben látom a képet. Valójában a középső rész nekem kicsit megült, túl vontatottnak és érzelgősnek találtam. De utólag úgy gondolom, a révedező, nyugodt atmoszféra végeredményben már előre ellenpontozza a vérben gázoló, erőszakos, testileg-lelkileg kíméletlen záró fejezeteket. Ezáltal domborodik ki igazán a kontraszt a két lehetséges életút között, amik közül a legenda szerint Akhilleusz választhatott. Így az Arisztosz Akhaión hübrisze még visszatetszőbb, hiszen a történet vége felé kétség nem marad afelől, milyen kevesen választhattak meg bármit is Homérosz világában.

Be kell vallanom, hogy olvasás közben nem mindig éreztem ilyen kiemelkedőnek a könyvet, mint ahogy most nyilatkozok róla. De „dolgozik” bennem a regény, amit nem tudok figyelmen kívül hagyni: főleg egyes karakterek, döntések és viszonyok motoszkálnak bennem még most is, és nem feltétlenül a központi szálra gondolok. Szóval érzékeny, keresetlenségében nagyon is sokrétegű írás ez, Iliász rajongóknak pedig egyszerűen kötelező.

molybarby>!
Madeline Miller: Akhilleusz dala

Soha nem szerettem igazán a Trója című filmet. De most megnézem az tuti. :D Te jó ég! Ez egyszerűen fantasztikus volt! Egy teljesen más értelmezése a történelemnek. (Bár azért abba se lehetünk teljesen biztosak, hogy azok a dolgok amiket ott leírtak valóban megtörténtek e úgy ahogy le van írva). Ez a könyv, huhh nehéz beszélni róla. Megmaradt az eredeti történetnél és tényleg csak annyi pluszt adott hozzá ami nem hat furcsának, mégis eszméletlenül izgalmas. Akhilleusz és Patroklosz annyira a szívemhez nőtt és most először a furcsa nevek ellenére tudtam követni, hogy ki kicsoda. Engem megvett magának :)

4 hozzászólás
Linszyy P>!
Madeline Miller: Akhilleusz dala

Hozzám is elért az Akhilleusz-láz, miután @sanna_apró_könyvespolca annyit beszélt róla. És nem semmiért, ugyanis ez egy olyan retelling történet, amit tényleg érdemes volt újramesélni.

Én nem olvastam az Iliászt, de már nem is bánom, mert így még jobban izgultam olvasás során, habár nagyjából képben voltam az eredeti történettel. Patroklosz és Akhilleusz viszont olyan karakterek voltak, akikről élvezetes volt olvasni, szerettem a kapcsolatukat, a problémáikat, és ez az, amit az eredeti görög mitológiából nem kapsz meg.

Nagyon szívszorító volt ez a történet, sokan sírnak a végén, én inkább dühös voltam, rettentően haragudtam, és nemcsak Akhilleuszra, hanem a rendszerre, amelyből nincs kibúvó. Ha férfi vagy, akkor házasodnod kell, gyereket kell nemzened, és legfőképpen harcolnod kell. Ölnöd kell, ha akarsz, ha nem, és ezt a kemény világot sajnos még mindig rímelni látom a mindennapjainkra. Ehhez képest meglepett, hogy az LMBTQ-szál kevesebb problémát okozott a karaktereinknek, mint hittem volna.

Amiért mindenképpen érdemes elolvasni a könyvet, az az, hogy rengeteget lehet belőle tanulni. Én nem sokat tudtam a görög mitológiáról, de nem hiszem, hogy egyhamar elfelejtem mindazt, amit ebben a kötetben olvastam. Örülök, hogy végre sort kerítettem erre a könyvre, mert még soha nem olvastam hasonló történetet. :)
https://youtu.be/jRp91KXfblg

2 hozzászólás
robinson >!
Madeline Miller: Akhilleusz dala

Miller regénye egy olyan alternatív értelmezést ad az olvasónak, ahol elsősorban a szerelemé a főszerep.
https://gaboolvas.blogspot.com/2020/01/akhilleusz-dala.html

kellyolvas P>!
Madeline Miller: Akhilleusz dala

Mit tudtam én Akhilleuszról? A réges régi sulis tanulmányokon kívül azt, hogy menő színészek játszották el a szerepét a filmeken. Nem is sejtettem, hogy ennyire meghatározó lesz számomra Madeline Miller kimagaslóan megírt regénye. Ilyen 100-ból egy akad, méltán kerül az all-time-fav polcomra.
Patroklosz meséli el E/1 szemszögből a történetet, gyönyörű líraisággal, ez tökéletes választás volt. A szerző az ő szemén keresztül hitelesen mesél, soha nem éreztem, hogy túlzásokba esne, bármennyire nagy Akhilleusz iránti szenvedélye. Kettejük kapcsolata gyönyörű, lassan építkező, halálig tartó barátság és szerelem. Az érzelmek megjelenítése a szerző nagy erőssége, olyan szinten bevonja az olvasót, hogy gyakran beleborzongtam az olvasás során, milyen eszméletlen ritka egy ilyen kapcsolat. Ez egy férfiak közötti szerelem, de soha egy pillanatig nem megy át feszengésbe, ami kettejük között történik, az senkinek nem érinti kellemetlenül a komfortzónáját, egyszerűen tökéletesen lett megírva, a kelleténél egy szóval sem esik több arról, ami kettejük magánélete.
Imádtam a történetben az istenek, félistenek jelenlétét, meg azt a hitet ami feléjük áradt az emberek részéről.
Nagyon szerettem azt a részt, amikor a két főhős Kheirónnál, a kentaurnál tanul, mindentől távol, fent a hegyekben, ahol kibontakozhatnak az egymás iránti érzelmeik, gyönyörű, idilli időszak volt ez. Ugyanakkor szerettem a regény véresebb részeit is, amikor az évekig tartó harc folyt, érdekes volt a részleteket megtudni a háború hátországáról, mi folyik a sereg táborában, mi történik a portyázások alatt és hogyan osztják el a hadizsákmányt.
A szerző ezzel a regénnyel valami csodálatosat alkotott. Nekem minden egyes oldal különleges élményt adott, faltam a könyvet és a szívembe zártam a szereplőket. Nem volt olyan részlet, ami ne illett volna bele a már ismert mondavilágba, nem volt önkényes változtatás. Tudtam, persze, hogy tudtam, miféle végkifejlet felé haladunk és sírtam is, mint a záporeső, amikor odajutottam az olvasásban. Madeline Miller remekül oldotta meg a regény befejezését, amilyen módon a mesélő tovább tudott szólni az olvasóhoz, és végül megnyugvást hozott a vérző szívemre. A két főhős, akik már életükben is lelki társak voltak, az alvilágban is megtalálták egymást és az idők végezetéig együtt lehetnek, megérdemlik. Szívből ajánlom minden olvasó embernek.
link

Mulán>!
Madeline Miller: Akhilleusz dala

Kezdeném azzal hogy én nem szeretem a szandálos filmeket se könyveket, filmben csak az Odüsszeuszt láttam azt is csak mert suliban meg kellett nézni aztán imádta végül, de úgy alapból Trója meg ilyesmit nem és könyvben sem.
Na de aztán úgy döntöttem hogy mivel mindenki nagyon nyomja ezt a könyvet hogy mennyire jó mennyire megható úgy gondoltam miért is?
Végül elhatároztam hogy elindulok egy epikus utazásra a könyvel.
Nem voltak elvárásaim nem tudtam mire számíthatok, nem volt az a fajta könyv ami csak úgy magába szippantana vagy ilyesmi. Viszont a szerelmi szál ahogy barátságból átalakul szerelemmé az valami fantasztikusan van kitalálva. Nem is nagyon szeretnék tovább hozzáfűzni bármit is, csak annyit hogy Madeline Miller egy zseni ahogy megfordította a történetet és egy alternatív valóságot mutatott be.

Dawnofmyth>!
Madeline Miller: Akhilleusz dala

Nagyon tetszett. Hirtelen felindulásból vettem meg a könyvet, és egyáltalán nem bántam meg, hogy olvashattam. Nem egy pörgős könyv, mégis nagyon magával ragadó. Barátság, odaadás, szerelem, mindez igazán megkapó stílusban. Bár nem szeretem az LMBTQ történeteket, viszont ebben a könyvben nem volt gondom ezzel.

Nikolett_Kapocsi P>!
Madeline Miller: Akhilleusz dala

Már megint úgy érzem, hogy én vagyok az, aki a forgalommal szemben halad az autópályán,de a bőven 90 % feletti értékelés ellenére nekem egyáltalán nem tetszett. Sokat gondolkodtam a miérteken és arra a következtetésre jutottam, hogy mivel már élt bennem egy kép erről a történetről, ezért óhatatlanul is ahhoz próbáltam hasonlítani a regényt is. off Az alapkoncepció, hogy Patroklosz narrációja révén ismerjük meg a történetet, valamint a szerelmi szál középpontba helyezése kifejezetten tetszett. Ez a szokatlan, az iskolai tanulmányainkban megszokottól teljesen idegen és újszerű nézőpont igazán érdekessé teszi a trójai háború és Akhilleusz életének történetét. Azonban a megvalósítás módja már egyáltalán nem tetszett. Sajnálom, de engem az írónő stílusa egyáltalán nem hengerelt le, szerintem meglehetősen unalmasra sikeredett ez a könyv. Elképzelhető, hogy a fordítás miatt is éreztem így, de a szöveg nekem inkább egy ifjúsági mű és egy romantikus regény stílusjegyeit hordozta, ahol az igeidők is gyakran, látszólag mindenféle koncepciót nélkülözve folyamatosan változtak. Annak ellenére, hogy jó érzés volt feleleveníteni ezt a történetet, összességében inkább csalódás volt számomra ez a könyv és csak a nagyon szép borító és az igényes kivitelezés miatt adtam végül fél csillaggal többet az eredetileg tervezettnél.

8 hozzászólás
kocybaba P>!
Madeline Miller: Akhilleusz dala

Ha valaki azt mondja nekem, hogy ez a könyv ennyire fog tetszeni mielőtt nekiállok, biztosra veszem, hogy bamba szemeket meresztek rá és nem hiszek neki, legfőképp mert az alapja nem újkeletű. És erre tessék, jött ez a nő fogta Akhilleuszt és Patrokloszt, hozta a görög mitológiát és új megközelítésbe helyezte, feltöltötte érzelmekkel és egy egyedi történetbe öntötte őket! Oly nagyszerű és gördülékeny mesélő, hogy fel sem tűnt, ahogy fogynak a lapok mialatt létrejött valami a két fiatal között, majd mire ez a kapocs szorosabbnál is szorosabbra fűződött, várhattam az elkerülhetetlen végkifejletet. Tökéletes természetességgel festette meg a köteléküket, fájóan tragikus szerelmüket. Érzékletes volt és érzékeny, egy átültettet mese királyokkal, istenekkel, csatával, ahol mérlegelhetjük, ki is a hős valójában. MM fantasztikus munkát végzett. :)

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

medicroes>!

A sötétben két árny nyúl egymás felé a reménytelen, sűrű alkonyaton át. Kezük összetalálkozik, és egyszeriben mindent eláraszt a fény, mintha száz aranyurna ömlene ki egyenesen a napból.

327. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Akhilleusz / Achilles · Patroklosz / Patroclus
medicroes>!

– Ő a… barátod?
– Philtatosz – feleli Akhilleusz határozottan. A legkedvesebb.

311. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Akhilleusz / Achilles · Patroklosz / Patroclus
medicroes>!

Akhilleusz a lelkem másik fele, ahogy a költők mondják.

266. oldal

medicroes>!

– Nevezz meg egy hőst, aki boldog volt!
Fontolóra vettem a kérdést. Héraklész megőrült, és megölte a családját. Thészeusz elvesztette a menyasszonyát és az apját. Iaszón egykori felesége megölte a gyermekeit és az új feleségét. Bellerophontész megölte Khimairát, de egész életére nyomorék lett, amikor leesett Pégaszosz hátáról.
– Nem tudsz – mondta, majd felült, és előrehajolt.
– Tényleg nem.
– Tudom. Sohasem engedik, hogy egyszerre legyél híres és boldog. – Felvonta a szemöldökét. – Elárulok egy titkot.
– Hadd halljam!
– Én leszek az első. – Összeérintette a tenyerünket. – Esküdj meg!
– Miért én?
– Mert te vagy az oka. Esküdj meg!
– Esküszöm – mondtam beleveszve arca ragyogó színébe és lángoló tekintetébe.
– Esküszöm – ismételte.
Egy pillanatig így ültünk, tenyerünket összeérintve. Mosolygott.
– Úgy érzem, hogy képes lennék felfalni a világot.

99. oldal

robinson >!

A dühös szavak tüskeként szurkálták a számat.
De amikor ki akartam őket mondani, rájöttem, hogy nem tudom.

robinson >!

Lehetett volna annyi eszem, hogy ne forduljak az istenekhez segítségért.

medicroes>!

Kheirón egyszer azt mondta, hogy a nemzet a halandók legostobább találmánya.
– Egyik ember sem ér többet a másiknál, mindegy, honnan jön – magyarázta.
– És ha a barátodról van szó? – kérdezte tőle Akhilleusz, miközben a lábát a rózsaszín kvarcbarlang falának támasztotta. – Vagy a testvéredről? Ugyanúgy bánsz vele, mint egy idegennel?
– Olyan kérdést feszegetsz, amelyről a filozófusok vitatkoznak – felelte a kentaur. – Talán számomra fontosabb az illető. De az idegen valaki másnak a barátja vagy testvére. Akkor hát melyik élet ér többet?
Hallgattunk. Tizennégy évesek voltunk akkor, és ezek a dolgok túl nehéznek bizonyultak a számunkra. Ma huszonhét évesek vagyunk, és ma sem értjük őket.

266. oldal

robinson >!

Barátságunk ezután hirtelen virágzásnak indult, akár tavasszal a fák.

Caro>!

Hiába használsz egy dárdát sétabotnak, az még nem változtat a rendeltetésén.

186. oldal

Calendula I>!

A büszkeség tett azzá minket, akik voltunk…a hősök sohasem viselkedtek szerényen.


Hasonló könyvek címkék alapján

Robin LaFevers: Gyilkos kegyelem
Margaret Mazzantini: Újjászületés
Martha Hall Kelly: Orgonalányok
Adam Makos – Larry Alexander: Felettünk a csillagos ég
Amy Harmon: Homokból és hamuból
Arthur Golden: Egy gésa emlékiratai
Jeroen Olyslaegers: Védőr
Margaret Atwood: Pénelopeia
Pam Jenoff: Elvesztek Párizsban
Karl Marlantes: Matterhorn