Sanctum ​– A rejtélyes társulat (Asylum 2.) 107 csillagozás

Madeleine Roux: Sanctum – A rejtélyes társulat

Dan, ​Abby és Jordan olyan dolgokat élt át a New Hampshire Egyetem nyári táborában, ami egy életre szóló traumát jelentett mindhármuknak. Ez az élmény rányomja bélyegét Abby és Dan kibontakozó szerelmére is. Mindannyian próbálnak túljutni a gyötrelmes emlékeken, de a múlt még mindig kísérti őket.
Bármennyire is szeretnének továbblépni, rengeteg megválaszolatlan kérdés maradt, és valaki eltökélten igyekszik fenntartani bennük a rettegést azzal, hogy titokzatos fotókat küld nekik egykori vándorcirkuszi jelenetekről. Úgy tűnik, az egyetlen esélyük, hogy megszabaduljanak a nyomasztó érzéseiktől, ha visszatérnek Camfordba, a New Hampshire Egyetemre, és feltárják a Brookline elmegyógyintézet múltját, valamint magyarázatot találnak Daniel Crowford igazgató őrült kísérleteire.
Megérkezésük után rádöbbennek, hogy a fotók létező helyszíneket ábrázolnak, sőt, az egyetemi kampusz területén hosszú évek óta most először állítanak fel egy hasonló vándorcirkuszt. Dan és barátai saját… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2014

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Dream Válogatás Maxim

>!
Maxim, Szeged, 2016
352 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632617565 · Fordította: Beck Anita

Enciklopédia 1


Kedvencelte 11

Most olvassa 2

Várólistára tette 72

Kívánságlistára tette 85

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

kellyolvas P>!
Madeleine Roux: Sanctum – A rejtélyes társulat

A téma valamint az írónő stílusa már az első részben megtetszett, örömmel tapasztaltam, hogy nagyot alkotott a folytatásban is, az első néhány lassabb fejezet után felpörög a cselekmény. Amint ismét megérkeznek a főszereplők Brookline területére, máris megjelennek az egyre félelmetesebb jelek, látomások, suttogások, és történik egy olyan ijesztő jelenet, amiből a csapat levonja a következtetést, nem kizárólag ők forognak veszélyben, úgy tűnik a kampusz többi hallgatója is befolyás alatt áll. A szerző tehát nem sokáig hagyja az olvasót nyugalomban olvasni, innentől garantáltan emelkedett szívdobogással fogod lapozni az oldalakat. Az életben kerülöm az ilyen helyzeteket, de olvasni nagyon élveztem a sötétségről, a felbukkanó látomásokról, imádtam az elhagyatott házakba való betörést és kutatást az otthagyott papírok között, újabb nyomok után. Nyikorog a padló, motoszkálás, dobogás a lépcsőn… Madeleine Roux mestere a hangulatteremtésnek, akaratlanul is végig borzongva olvasol, felhasználja az esőt, a ködöt, az átnedvesedett ruhákat, a hideget, a fázást. Képes végig magasan tartani a feszültséget, egy pillanatra sem lankadt a figyelmem.
A szerző a három főszereplőt nagyon jó érzékkel alkotta meg, remekül kiegészítik egymást. Dan viszi a hátán továbbra is a legtöbb terhet, ő a fő elméleti gondolkodó. Jordan a matekzseni, a logika embere, de ő visz egy adag humort is a történetbe, ami mindenképp jólesik két vacogás között. Abby a művészlélek, ő leginkább a megérzéseire hallgat. Természetesen új karakterek is felbukkannak, diákok és tanárok, de a Karnevál is tartogat meglepő szereplőket. Az írónő remek ötlettel tárja az olvasó elé Daniel Crowford gyerekkorát, erre legalább választ kaptam, de igazából a harmadik rész fogja elárulni feltehetőleg, hogy valójában mi a kapcsolat Dan és Daniel között.
Nagyon ajánlom ezt a sorozatot minden thriller kedvelő fiatalnak, fiúknak főleg, nem sok ilyen jellegű könyv található a polcokon, ideje, hogy belekezdj!

Klodette>!
Madeleine Roux: Sanctum – A rejtélyes társulat

Az első részt nagyon szerettem és kimondottan tetszett, főleg ahhoz képest, hogy horrornak is beillik, de ezzel a második résszel már voltak gondjaim.
Pedig nagyon vártam, hogy olvashassam és rögtön meg is rendeltem még akkor hajnalban, amikor végeztem az első kötettel. Nem azt mondom, hogy nem tetszett, csak elérte a második részek átka. Ennyi.
Valamiért sokkal lassabban haladtam ezzel a kötettel, mégpedig azért, mert úgy éreztem: Az írónő annyira sok titkot akart belesűríteni ebbe a részbe, hogy ez egyszerűen az írás rovására ment.
Sokkal jobban örültem volna, hogy ha kevesebb rejtélynek és sokkal több válasznak lehetünk a tanúi. Ki kellett volna derülnie pár dolognak és végül is lehullt a lepel bizonyos történésekről, de még így is nagyon sok ködös, számomra érthetetlen esemény maradt.
Az igazgató múltjába való betekintések nagyon tetszettek, mert sok mindent megtudhattunk a valódi jelleméről, arról, hogy kiket ölt meg, kiket tett tönkre. Láthattuk a kirakós darabjait. Okokat és indokokat.
A kísértetházas részek is pörgősek, félelmetesek, ijesztőek voltak, de ettől még nagyon szerettem őket. Kellemesen hátborzongatóra sikeredtek. A mellékelt fényképek megint megtették a kellő hatást. Néha csak rájuk néztem és gyorsan átlapoztam a következő oldalra.

Bővebben pedig:
https://klodettevilaga.blogspot.hu/2017/10/konyvkritika…

Könyvmolylány20 P>!
Madeleine Roux: Sanctum – A rejtélyes társulat

Huhhh, izgalomból nem volt hiány ebben a könyvben… Nagyon gyorsan lehet haladni benne a pörgős jeleneteknek és a képeknek köszönhetően.
Nem lennék Dan helyében, én már rég beleőrültem volna, ha olyan dolgok történnének velem, mint amin Dan megy keresztül: furcsa álmok, látomások, szellemek, holttestek…. Le a kalappal előtte a szívóssága és kitartása miatt.
Abby egy aranyos lány, aki emellett még bátor is. Jó, hogy ott van Dan mellett, segít kitartania ezek között a lehetetlen körülmények között is.
Jordan, a jó barát, aki nélkül nem minden helyzetből tudnának épségben kijutni, hisz gyorsan járó eszével jópár vészes helyzetből kijuttatta őket. Őt is nagyon bírtam.
Amit hiányoltam a könyvből, hogy a főgonosz szerepe nem lett teljesen kidolgozva és nem is lett túlzottan ijesztő karakter, bár ettől függetlenül egy igazi pszichopata…

Love_Quinn>!
Madeleine Roux: Sanctum – A rejtélyes társulat

Eszméletlen jó könyv, horror/thriller rajongóknak szinte kötelező. Én nem vagyok az, mégis faltam. A harmadik rész expressz beszerezve, hogy minél hamarabb folytathassam is a trilógiát. Első részem nincs, MÉG!!! Ha valakit az első rész hiánya tántorít el az olvasástól, az ne hezitáljon tovább, anélkül is érthető. Nekem legalább is nem okozott gondot. Persze most ráfeküdtem, hogy minél gyorsabban meg legyen és pótoljam a hiányt, ugyanis rettentő kíváncsi vagyok honnan hová jutnak szereplőink.

A történet végig feszes, izgalmas, körmöt tövig rágós, három szimpatikus főszereplővel, ijesztő mellékszereplőkkel és borzongató fotóillusztrációkkal. Sokat adnak ezek a képek a „húha” érzéshez. Mondjuk sosem értettem, hogy miért kell éjjel kutakodni elhagyatott házakban… eszembe nem jutna ilyesmi. Abby néha rettentően bután viselkedik, veszélybe sodorva önmagát és társait is. Jordan a csapat esze, Dan… ő egyszerűen csak Dan. Félelmetesek az álmai, látomásai. Féltem és mégis olvastam, akartam tudni, hogy mi lesz.

Bánom, hogy hat év kimaradt az életemből ami az olvasást illeti, főleg miután ilyen könyvek kerülnek a kezembe. Remélem idővel bepótolhatom, bár kizártnak tartom…

KöfférTzitzah>!
Madeleine Roux: Sanctum – A rejtélyes társulat

Madeleine Roux megint egy izgalmas, kalandos, kísérteties történetet tár elénk a Sanctum sötétkék tintával írt sorai által, mely még a nyári meleg napokon is hideglelést eredményez az olvasónál. Dan, Abby és Jordan nem tudták lezárni a nyári előkészítő programon történt eseményeket, ahogyan a főszereplő egykori szobatársa, Felix sem. A fiú azt szeretné, ha Dan visszamenne a Brookline falai közé, és lerántaná a leplet a sötét titokról, mely megmérgezi az egyetem hallgatóinak életét is. Így hát az előző kötetben megismert baráti társaság felkerekedik, de nincs előttük más nyom, mint pár régi fotó egy cirkuszról, valamint néhány ismeretlen helyszínt jelölő koordináta, amik talán képesek válaszokkal szolgálni a srácok kérdéseire.

Dannek rá kell jönnie, hogy az egyetemi diákokkal sincs minden rendben, amint megérkezésük után egy fiú a nevét skandálva ki akarja vetni magát az ablakon. Újra hallucinációk kísértik, melyek révén olyan tudás birtokába kerül, ami ezidáig mindenki előtt rejtve volt. A könyv újabb érdekes helyszínekre vezet el minket, kiszélesedik a Brookline intézetet körülvevő térkép, s betekintést kaphatunk a környék lakóinak múltjába is. A sötétkék tintával írt fejezetek a könyv különlegességeként szolgálnak, ahogy a baljós hangulatú képek is, melyek ezúttal egy ijesztő cirkuszi társulat szereplőit vonultatják fel előttünk. Egyszóval megint lehet félni bőségesen, főleg, hogy az újonnan belépő mellékszereplők sem egészen ártatlan báránykák. A könyv olvasmányos stílusa viszont elérte, hogy kissé hiányoljam a részleteket, amit Daniel Crawford professzor naplójának sorai sem tudtak teljes mértékben enyhíteni. Izgalom van bőven, de nem vált volna a félelmetes benyomás kárára, ha az írónő többet elárul a könyvben megjelenő titkos társaságról, hiszen így amennyi kérdést megválaszol, annyi újat hagy nyitva az olvasó előtt.

Bár csak pár hónap telt el, Danen, Abbyn és Jordanen érződik az átélt események súlya. Mindannyian megkomolyodtak, nem jellemző rájuk az a csetlés-botlás, mint az első kötetben. Óvatosabbak, bár még mindig nem sikerült elhagyniuk a mások iránti naivitásukat, de kíváncsi vagyok, mivé érnek, ha majd a harmadik részben útjukra kell bocsátanunk őket. A Dan múltját övező köd pedig még ennél jobban érdekel, úgyhogy külön öröm, hogy a harmadik rész már erre koncentrál.

link

Kikiriki>!
Madeleine Roux: Sanctum – A rejtélyes társulat

Sokkal jobb volt, mint az első rész, de ettől se estem hasra. Lehetetett volna ez jobb is. Az írónő stílusa viszonylag egyedi, de engem annyira nem fog meg. A képek itt is elég szuperek voltak, szerintem csak is azok miatt olvastam el a könyvet. Ezt is meg az előzőt is. Képek nélkül szerintem félbehagytam volna már az első rész felénél.

deen>!
Madeleine Roux: Sanctum – A rejtélyes társulat

Igazán érdekes lett a folytatás, amiben a három barát visszatér a hátborzongató főiskolára három napra, hogy kiderítsék, ki és miért küldött nekik régi fotókat. Ez a rész szerintem még hátborzongatóbbra sikerült. Dan és barátai már megérkezésük elején érzi, hogy itt valami nagyon nem stimmel, mindenki fura és furcsán viselkedik, ráadásul maszkos emberek követik őket. A rövid látogatás rekord idő alatt vesszőfutássá alakul, amiben a hármas próbáé életben maradni és egyben megfejteni a rejtélyt. Igazi, feszültséggel teli horrorsztori, de nagyon élveztem.

ggizi P>!
Madeleine Roux: Sanctum – A rejtélyes társulat

Visszatértünk Brookline-ra és az egyetemi kampuszra, ahol folytatódtak a régi elmegyógyintézethez kapcsolódó rejtélyek és látomások. A történet maga most nem ütött nálam akkorát, mint az előző rész, így jobban szembetűnőbbek is voltak a kicsit bugyuta szereplők. A vége sem igazán tetszett, túl hirtelen és egyszerű volt, spoiler De a hangulatot megint jól sikerült elkapni, újfent kicsit sötét és kicsit nyomasztó volt.
A könyv maga nagyon tetszett ezzel a mattkék színvilággal, kívül-belül ugyanolyan szép, mint az előzö kötet is.

Navi P>!
Madeleine Roux: Sanctum – A rejtélyes társulat

Kifejezetten gyorsan olvasható, számomra izgalmas könyv, bár Dan néha felelőtlennek tűnt. Ez a csakazértis hozzáállás azért tartogat némi veszélyt magában.
Én alapvetően nem hiszek a hipnózisban, az elme manipulálásában, pláne ha ilyen környezetben kerül elő. Jah, a hárombetűs szervezet felbukkanása annyira idegen volt számomra.
A két halottunkat nagyon sajnálom, a harmadik mellé mehetett volna még néhány másik is. Érdekes összefüggések derültek ki a ki-kinek-kicsodája kérdéskörben, de még maradtak nyitottak is.
Némelyik jelenetnél majdnem felsikoltottam, de ez csak hozzáadott :)
Nem vagyok egy nagy horror-rajongó.
Biztos, hogy elolvasom a következő kötetet is.

Lovas_Lajosné_Maráz_Margit P>!
Madeleine Roux: Sanctum – A rejtélyes társulat

Asylum 2

Továbbra is az a véleményem, hogy ez a sorozat és annak részei olyan hátborzogatóak, hogy egyáltalán nem ajánlom a fiatal olvasóknak.
Persze tetszett nekem, mert nagyon izgalmas volt és továbbra is nagyon kedvelem a tini szereplőket benne. Igazán aranyosak.
Maga a történet viszont nagyon ijesztő, kell választanom valami könnyű lélegzetű romantikus története levezetésként, hogy megnyugodjon a lelkem.


Népszerű idézetek

Szelén>!

-Az ilyen intézeteket biztosan ellenőrizték valahogy, nem?
– Igen, biztos. – Ez a téma Dan szakterületének számított, és örült, hogy végre hozzájárulhat valamilyen értékes információval a beszélgetéshez. – Az intézetekben dolgozó nővérek általában titkos jelentéseket írtak a feletteseikről, és tájékoztatták a külsősöket, hogy mi folyik az épület falain belül. Ennek ellenére az intézetvezetők mindent megtettek azért, hogy elfedjék az épületben zajló szörnyűségeket, és ez általában sikerült is.
– Te jó ég, én meg még azt hittem, hogy a Brookline csak egy elszigetelt eset volt..

174. oldal

Klári_Filutás>!

Nem teheted semmisé, ami már megtörtént, de annyit tehetsz, hogy visszafordítod. Nem lesz könnyű, de visszafordíthatod.

296. oldal

Klári_Filutás>!

– Előfordul,hogy a felhőket nézve az ember arra gondol, hogy: le merném fogadni, hogy az előbb elúszó felhő úgy néz ki, mint egy nyuszi. Aztán ugyanazt a felhőt nézve egy denevért vagy egy medvét véltem benne felfedezni. Mások meg lehet, hogy ugyanazt a felhőt nézik, és semmit sem látnak benne.

198. oldal

Nicole>!

„A letagadott valóság visszajön kísérteni.”
Philip K. Dick

5. oldal

mrsp>!

Elvégre úgy tisztességes, ha mindenki kap egy második esélyt, nem igaz?

21. oldal

mrsp>!

– Lassíts egy kicsit, Jordan, mert nem vagyunk mindannyian meg nem értett zsenik.

47. oldal

mrsp>!

El tudná nekem valaki magyarázni, hogy a régi fotók miért néznek ki úgy, mintha valami furcsa Instagram-filtert használtak volna rajtuk?

58. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Instagram
mrsp>!

– Próbáld előbb kicsit megismerni, mielőtt ítélkeznél róla.
– Nem akarom megismerni. Gumitalpú vitorláscipőt visel.

74. oldal

Szelén>!

A csönd utat adott a sötétsének és az árnyaknak. A csönd azt jelentette, hogy talán megint tőrbe csalják és a nevén szólítják.

136. oldal


A sorozat következő kötete

Asylum sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Stephen King: Állattemető
Stephen King: Kedvencek temetője
Stephen King – Owen King: Csipkerózsikák
Victoria Schwab: Egy sötét duett
Victoria Schwab: Felszabadulás
Paige McKenzie: Sunshine – Megkísértés
John Cure: Hontalan lelkek
Amanda Stevens: Örök kísértés
Stephen King: Az
Stephen King: Éjszakai műszak