Időcsavar (Időcsavar 1.) 124 csillagozás

Madeleine L'Engle: Időcsavar Madeleine L'Engle: Időcsavar Madeleine L'Engle: Időcsavar

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Éjfél felé jár. Kint vihar tombol. Meg Murry, a kamaszlány, kisöccse, Charles Wallace és édesanyjuk a konyhában futnak össze. Egyikük sem tud aludni. Épp szendvicset készítenek, amikor látogató érkezik. Ruházata hóbortos, és különös dolgokat mond: Minél nagyobb a vihar, annál jobb. Csak elkapott a szélroham, és letérített az utamról. Elüldögélek még egy pillanatig, és már el is tűnök. Ja, ha már eltűnésről beszélgetünk! Ugye tudjátok, hogy a hiperkocka valóban létezik?
Meg édesapja az ötödik dimenzióban való időutazással kísérletezett, és vagy két évvel ezelőtt eltűnt. Most gyerekein, Megen és a kis Charles Wallace-en, valamint barátjukon, Calvinen a sor, hogy megkeressék. Varázslatos, galaxisokon keresztül vezető mentőexpedíciójuk során nem várt ellenséggel találják szembe magukat…

Eredeti mű: Madeleine L'Engle: A Wrinkle in Time

Eredeti megjelenés éve: 1962

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Cartaphilus, Budapest, 2018
ISBN: 9789632665382
>!
Animus, Budapest, 2003
304 oldal · ISBN: 9639307637 · Fordította: Dési András György
>!
Animus, Budapest, 2002
240 oldal · keménytáblás · ISBN: 9639307637 · Fordította: Dési András György

Kedvencelte 4

Most olvassa 7

Várólistára tette 81

Kívánságlistára tette 43

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

>!
Szentinel
Madeleine L'Engle: Időcsavar

Az Időcsavar itthon akkor jelent meg, amikor beindult a Harry Potter mánia, a magyar piacot pedig elárasztották az ifjúsági SF-ek, kortársak és klasszikusok egyaránt. El is jutott egy darabig, de a sorozat utolsó része magyarul sosem jelent meg, és ahogy a molyos értékeléseket látom, nem is nagyon kedvelték az olvasók. Én ezt három okra vezetem vissza:

– Túl későn jelent meg magyarul. Az A Wrinkle in Time-ot akkor lett volna célszerű kiadni, mint amikor A végtelen történetet.
– Ne feledjük, hogy a „Gyűrődés az időben” egy klasszikus, melyet még a 60-as években írtak, így több rokonságot mutat a Narniával, mint a Harry Potterrel. Épp ezért potterfanoknak nem igazán ajánlható. Más a szerkezete, és a témája. A Harry Potter tisztán fantasy, míg az Időcsavar vegyíti a fantasyt a sci-fivel, amit sokan nem szeretnek.
– Szintén a Narniával mutat rokonságot abban, hogy ezt a könyvet is áthatja a kereszténység gondolatvilága, és az akkori amerikaiak vallásos, de az egyházzal némileg szembeforduló világnézete. Épp emiatt nehezebben befogadható ateisták és mélyen vallásosak számára.

A könyv főszereplője Meg, egy – a könyv szerint – picit csúnya lány, aki testvéreivel és édesanyjával él. Legfiatalabb testvére, Charles Wallace különleges teremtmény, már-már abnormális gyermeknek számít, ugyanis nagyon gyorsan fejlődik, és képes „megérezni” ezt-azt, amit mások nem. Édesapjuknak nyoma veszett évekkel ezelőtt, egy tudományos munka közben, és azóta is hiába várják a visszatértét. Emiatt Meg igencsak problémás gyermekké vált, akivel mindig történik valami kellemetlenség az iskolában. Ekkor toppan be az életükbe három idős néni, Mrs. Mijaz, Mrs. Kiő és Mrs. Mellyik. Mindhárman természetfeletti erővel rendelkező, egyértelműen földönkívüli entitások, akik képesek meggyűrni az időt és a teret, azaz hiperdülni, azaz teleportáláshoz hasonlatos mozgást végezni a világegyetemben. Ők nyalábolják fel a gyermekeket, akik kiegészülnek Calvinnel (aki a suli egyik nehézfiúja), hogy megkeressék és kiszabadítsák Megék apját. Akit egy szintén nagyhatalmú lény tart fogságban, akire csak Azként* vagy Árnyként hivatkoznak.

Nekem tetszett ez a könyv; számomra kikapcsoló volt. A regényen lehet érezni az 1960-as éveket, itt ugyanis nem olvas az ember videojátékról és telefonozó tinikről. Ami azt illeti, L’engle nem írta egyenletesre a könyvét, mivel hol kapunk részletes leírásokat, hol nem. Hol csak, a szereplőkkel együtt átgyűrődünk a világon, hol pedig ráérősen sétálgatunk. Hol lassúnak érződnek az események, hol pedig durván belecsapunk a lecsóba (ez az első gyűrődésnél és a könyv végén olvasható mentőakciónál figyelhető meg a legjobban). Maguk a karakterek jellegzetesen idézik a klasszikus ifjúsági regények szereplőit. Van itt erős, a gyermekeit egyedül nevelő anyuka, okos testvér, bunkónak látszó, de aztán melegszívűvé formálódó fiú, kitartó, de problémás jellemű kislány, meg persze jóakaró idős nénik. A könyv könnyedén olvasható, bár a sok-sok irodalmi idézet lehet, hogy megfekszi majd az arra kevésbé fogékony olvasók gyomrát. Különösen, hogy ezek közül a nyitósor szándékosan az irodalomtörténet egyik legismertebb és legelkoptatottabb kliséje („Sötét és viharos éjszaka volt”).
Szerintem érdemes próbát tenni vele az ifjúsági klasszikusok rajongóinak, a science fiction és fantasy elhivatottabb kedvelőinek (kultúrtörténeti szempontból), vagy épp Narnia rajongóknak. Lehet, hogy ma már nem érződik akkora eresztésnek, mint hajdanán (bár a besték szerintem még modern fejjel is érdekesek), de még mindig olvasásra érdemes. Fontos megjegyeznem, hogy önállóan is olvasható, tehát nem kell a többi kötet az értelmezéséhez.

*Vannak rá elméletek, hogy az Időcsavarban szereplő Az és King bohóca azonos szereplők, ugyanis a két verzum között megfigyelhetők hasonló működési elvek. King és L’engle Azja pedig igencsak hasonló. Ez azért nem lepne meg, mivel King egy másik, be nem vallott regényből is ihletett merített (Edith Nesbit: Öt gyerek és az Izé) az Az történetéhez. Semmi nem zárja ki, hogy olvassa az Időcsavart valamikor gyerekként, vagy felnőttként, és hatást gyakoroljon rá annak világa.

>!
abstractelf P
Madeleine L'Engle: Időcsavar

10 év telt el, hogy ezt a könyvet először olvastam, s mivel még nem olvastam a harmadik részt, így újrakezdtem a sorozatot, hogy mindenre emlékezzek. *-*
Kicsi énem jobban imádta, de úgy vagyok vele, hogy ez most is simán 5 csillagos, mert van olyan jó. :) Oké, Meg most már jobban idegesített, mint eredetileg, de minden más annyira jó volt, élvezetes, olvasmányos, hogy simán felülmúlta ezt a kis negatívumot.

1 hozzászólás
>!
Anó P
Madeleine L'Engle: Időcsavar

Tündéri fantasy gyerekeknek némi tudománnyal, miszticizmussal és vallással fűszerezve. Szerettem a regénybeli családot. Kedvenceim Meg és Cal voltak. A vége szívmelegető. Szeretném elolvasni az Időcsavar sorozat többi részét is, ha e-könyvként be tudnám szerezni valahol…ehhez a kötethez Rukkolán jutottam. Egyébként önállóan is megállja a helyét.

>!
flamepetals
Madeleine L'Engle: Időcsavar

Ennek a sorozatnak az első három részét olyan 10 évesen olvastam, és emlékszem, hogy akkor nagyon tetszett. Mivel most filmet csinálnak belőle, ezért gondoltam, hogy újra előveszem és felelevenítem. Nem sok mindenre emlékeztem belőle. A két dolog, ami megmaradt az első olvasásból az az, hogy vajon egy ötéves gyerek beszélhet és viselkedhet-e így. A válaszom még mindig nem, de mivel amúgy bírom Charles Wallace-t, ezért ez igazából nekem nem volt gond. A másik dolog, azok a szem nélküli lények voltak, akiknek a látás teljesen hiányzott az életükből. Még mindig érdekes kérdésnek tartom, hogy hogyan magyaráznád el valakinek a fény vagy a színek fogalmát, aki még sose látott semmit.
Ez az újraolvasás eszembe juttatta azt, hogy mennyire nem értettem soha ezeket a homályos utalásokat, amik igazából bármire vonatkozhatnak, majd a főhősnek egyszercsak beugrik a megoldás. Én ilyenkor sosem értem, hogy mégis honnan jött rá bárki ezekre, vagy hogy ez miért lenne egyértelmű, de lehet, hogy csak máshogy jár az agyam :)
A történet maga még mindig tetszik, habár így felnőttebb fejjel már látom a hibáit is. Meg egy kissé túlzott önutálatban szenved, Charles Wallace mindent tud, ami néha elég idegesítő, Cole pedig valahogy random odakerül mert csak :D Viszont az idézetes nénit nagyon szerettem, ahogy az ikrekről is jó volt olvasni. Ettől függetlenül élmény volt újra elmerülni ebben a világban, és biztos, hogy folytatni fogom az újraolvasást most végre eljutva a befejező kötetig.

>!
bürök
Madeleine L'Engle: Időcsavar

Jaj, mi nagyon nem voltunk jóban. A könyv végére sem sikerült eldöntenem, hogy én vagyok-e túl idős a könyvhöz, vagy egy 8-10 éves gyerek is úgy érezné-e, hogy hülyének nézi az írónő… Remélhetőleg csak az előbbi.

3 hozzászólás
>!
Manni
Madeleine L'Engle: Időcsavar

Gyerekkorom nagy kedvence. Szerettem volna érintetlenül hagyni az emlékét, elhinni, hogy tényleg jó könyv, még öt év bölcsészettudományi kar után is jó könyv. De jövőre jön a film, ezért bátor voltam, és újraolvastam. Nem kellett volna. Elnagyolt, felszínes karakterek, elvarratlan, de legalábbis megmagyarázatlan szálak. spoiler Ezer sebből vérzik a sztori. Kár érte. De a filmet kíváncsian várom.

>!
memoir
Madeleine L'Engle: Időcsavar

Volt egy olyan korszakom, valamikor a Harry Potterek környékén, amikor imádtam, és csak úgy faltam az Animus kiadó könyveit: Lois Lowry, Julie Bertagna, stb. De ez a könyv nagyon nem tetszett. Mint ahogy a Stanley, a szerencse fia sem.

2 hozzászólás
>!
Viv_
Madeleine L'Engle: Időcsavar

egy három éves gyerek nem tud még összefüggő mondatokban beszélni…

számomra ennyi maradt meg. …

1 hozzászólás
>!
Angellin
Madeleine L'Engle: Időcsavar

Borzalmas volt!
– tőmondatok sokasága
– idegesítő karakterek (egyiket sem sikerült megszeretni!)
– harmatgyenge történet

1,5 csillag meg sok is… Nem csodálom, hogy a könyvből készült film is befuccsolt.

>!
Jeffi SP
Madeleine L'Engle: Időcsavar

Őszinte leszek, annyi ragadt meg belőle bennem, hogy olvastam…ennyi, nem egy nagy alkotás lehetett. Persze lehet, csak rosszkor olvastam


Népszerű idézetek

>!
Milli

Elvégre nem a tudás számít, hanem az, hogy miképpen használjuk.

93. oldal

>!
Milli

– Hatalmas különbség van az egyenlőség és az egyformaság között!

179. oldal

>!
Milli

Azonban abból, hogy akarunk valamit, még nem következik egyenesen az, hogy meg is kapjuk.

206. oldal

>!
Milli

– Csak a bolond nem fél – felelte Mrs. Mijaz.

114. oldal

>!
Ginny21

Ők hárman látnak még szép napot,
Vihar, ha múlt, ha szél fogyott!

66. oldal

>!
Milli

– Ne aggódjunk a jövő év miatt, amíg nem ért véget az idei! – szólt közbe Mrs. Murry.

29. oldal

>!
Milli

A szívnek vannak érvei, miket nem ismer érvelő eszünk.

40. oldal

>!
Milli

– Miért mindenre van magyarázat?
– Igen. Szerintem, van. Csak néha nem vagyunk elég okosak hozzá, hogy megértsük őket. De attól, hogy nem értünk valamit, az még nem válik értelmetlenné.

52. oldal

>!
Sierra_Bell

– El se tudod képzelni, milyen jó, ha szeretik az embert.

47. oldal

>!
Sierra_Bell

– Nagyon fiatalok! Az ő Földjükön, mert így hívják, nem szokás a más bolygókkal való kapcsolatfelvétel. Magányosan keringenek az űrben.
– Nahát! – csodálkozott a magas. – És nem érzik magukat egyedül?

214. oldal


A sorozat következő kötete

Időcsavar sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Tasnádi István – Jeli Viktória – Vészits Andrea – Gimesi Dóra: Az ellopott időgép
Tőke Péter: Óriásvilág
Jules Verne: Utazás a Föld középpontja felé
Rick Riordan: Percy Jackson görög hősei
Rick Riordan: Az elveszett hős
Brandon Mull: A sötétség fogságában
Holly Black – Cassandra Clare: A rézkesztyű
Catherynne M. Valente: A lány, aki körülhajózta Tündérföldet
Lois Lowry: Az emlékek őre
Rick Riordan: A vörös piramis