A ​Nagy Háború emlékezete 1 csillagozás

Az első világháború a magyar és a világirodalomban / Oktatási segédanyag
Madarász Imre (szerk.): A Nagy Háború emlékezete

Az ​első világháborút lezáró békeszeraődések nyolcvanadik évfordulóján az Eötvös József Könyvkiadó a Madarász Imre által szerkesztett irodalmi antológiával emlékezik meg és emlékeztet a világméretű tragédiára és áldozataira. Klasszikus magyar, cseh, német, francia, orosz, olasz, amerikai és angol költők, regényírók, novellisták remekműveiből válogatva idézi fel a harcterek és lövészárkok poklában vagy éppen a hátországban szenvedő Ember megpróbáltatásait, hitelesen, tehát borzalmasan, ugyanakkor költőien, ezért katartikus erővel. Ady Endrétől Móricz Zsigmondig, Gyóni Gézától Kassák Lajosig, Erich Maria Remarquetól Jules Romainsig, Giuseppe Ungarettitől Giuseppe Antonio Borgeséig, John Dos Passostól Wilfred Owenig, Verduntől Krasznojarszkig, az Isonzótól Przemyslig, a „derék katonától” az öntudatos pacifistáig, a háromsoros verstől a regényfolyamrészletig, az átoktól az imáig a válogatás igyekszik az első világégésről minél sokszínűbb képet adni. Nem öszszeállítója tehet róla, hogy… (tovább)

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Eötvös Klasszikusok

>!
Eötvös, Budapest, 2000
188 oldal · ISBN: 963902483X

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

csgabi P>!
Madarász Imre (szerk.): A Nagy Háború emlékezete

Madarász Imre (szerk.): A Nagy Háború emlékezete Az első világháború a magyar és a világirodalomban / Oktatási segédanyag

Ezt a kötetet tényleg mindenkinek csak ajánlani tudom, mert nagyszerű verseket és novellákat válogatott össze benne a szerkesztő, Madarász Imre. Sok kép is díszíti a kötetet (habár nem a legjobb minőségűek).
Nemcsak az ismertebb szerzőktől válogattak, de kevésbé ismertek alkotásai is bekerültek a gyűjteménybe (legyen az magyar vagy külföldi szerző), így nekem például bővültek az ismereteim, és számos – addig ismeretlen – szerző lett kedves ismerősöm.

Néhány vers a kötetből:
https://moly.hu/karcok/1172437
https://moly.hu/karcok/1172434
https://moly.hu/karcok/1172431


Hasonló könyvek címkék alapján

Rácz Olivér: Csillagsugárzás
Evelyn Boos – Sabine Framing (szerk.): Alapszókincs 11 nyelven
Hetényi Zsuzsa (szerk.): 2Pofon
Lothringer Miklós (szerk.): Örök megújulás
Zalabai Zsigmond: Verses magyar Bohémia
Baka István (szerk.): Műfordítások III.
Zádor András – Zádor Margit (szerk.): Feltámadt tetszhalottak
Vörös István (szerk.): Huszadik századi cseh novellák
Kockaházikó
Zalán Vince (szerk.): Tavasz és nyár között