A ​fonal regénye 1 csillagozás

Fejezetek a fonás és a szövés történetéből
Madarász Andor: A fonal regénye

Ennek a könyvnek nincsen fülszövege.

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Ifjúsági, Budapest, 1956
188 oldal · Illusztrálta: Győry Miklós

Kiemelt értékelések

Timár_Krisztina IP>!
Madarász Andor: A fonal regénye

Madarász Andor: A fonal regénye Fejezetek a fonás és a szövés történetéből

Mese-mese-mátka.
Tényleg kicsiknek íródott, elég gyakran nem is gyermeki, inkább gyermeteg a stílusa (nem tudom, a szerző látott-e gyereket élőben), és az ideológiát meg lehet éhezni a szagáhól, tíz kilométehhől szél ellen. A „mai munkások” (íródott 1956-ban) helyzete oly mámorítóan tökéletes, nem is értem, minek kellett októberben kitörni a forradalomnak.
Ettől függetlenül főleg az első fele tényleg nagyon érdekes. Amíg a kézi fonásról és szövésről beszél, hogy mi hogyan alakult ki az őskortól a gépekig, az nagyon rendben van, arra több csillagot is adtam volna. Sőt, később is bele-belerak olyan részleteket, hogy miféle állati, növényi, ásványi eredetű anyagokból készülhet fonal és szövet. Amikor már kora legmodernebb gépeiről beszél, az érthető módon annyira nem kötött le, bár ez speciel persze nem a könyv hibája.
Azt azért nem bánom, hogy elolvastam a második felét is, mert azt ugyan meg tudom mondani, hogy (jó esetben) mi kerül a kolbászba, de szőni csak rongyszőnyeget meg tarisznyát tanultam, azt is gyerekkoromban, úgyhogy időnként jól meglepődtem, mi mindenen megy keresztül a gyapjú vagy a gyapot, mire ruha lesz belőle. Nem rossz könyv ez.


Népszerű idézetek

Timár_Krisztina IP>!

1853-ban rendkívül száraz volt a nyár Svájcban. A tavak szintje leapadt. A svájciak érdeklődve nézték az összezsugorodott vizeket. Különösen a Zürichi-tó keltette fel az érdeklődésüket. Kiszáradt medencéjéből cölöpök bukkantak elő. A környék legöregebb lakója sem emlékezett rá, hogyan kerültek azok a tóba. Végül is tudósok fejtették meg a rejtélyt: őskori cölöpépítmények maradványai kerültek napvilágra.
A nagy felfedezés hírére ásatás indult. A cölöpök körüli iszaprétegből csiszolt kőeszközök, kézzel formált agyagedények és csontból való használati tárgyak kerültek elő. A leletekből a tudósok megállapították, hogy a település kb. 5000 évvel ezelőtt keletkezett. A tó iszapja bámulatos épségben őrzött meg néhány lenszövet-darabot. Ez a világ legrégibb textilmaradványa.

12. oldal

Madarász Andor: A fonal regénye Fejezetek a fonás és a szövés történetéből

Timár_Krisztina IP>!

Az európai selyemszövés művészete a XVIII. században Franciaországban érte el csúcsát. Ekkor élt minden idők legnagyobb textilművésze, Philippe de Lasalle. A selyemszövés Leonardo da Vincijének lehet őt nevezni. A nagy olasz festőművészhez hasonlóan egyaránt ura volt a művészetnek és a technikának. Rajzolni egy festőművésztől tanult, a selyemszövés fortélyait pedig lyoni üzemében sajátította el. Elragadó szépségű mintáit maga tervezte és saját üzemében maga szövette. Európa fejedelmei és uralkodói nemcsak rendelői, de hódolói is voltak. Szinte versengtek abban, hogy termeik falát olyan selyemtapétával vonják be, amely Philippe de Lasalle üzeméből származik.

73. oldal

Madarász Andor: A fonal regénye Fejezetek a fonás és a szövés történetéből

1 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Bíró Ferencné – Csorba Csaba: Az ókori görögök és rómaiak élete
Németh György: Ókori gyermekjátékok
Mindennapi életünk
Robert Winston: Miért vagyok olyan, amilyen?
Németh György: Ókori játékok könyve
Helaine Becker: Bízz magadban!
Karin Kampwerth: Legyél 4 hét alatt osztályelső!
Karin Kampwerth: Legyél te a suli királya!
Kész Barnabás: Gazdaság, életmód, műveltség
Maviangela Accovis – Federico Taddia: Hogyan legyen vidám a szünidő?