Az ​ember tragédiája / A civilizátor 44 csillagozás

Madách Imre: Az ember tragédiája / A civilizátor Madách Imre: Az ember tragédiája / A civilizátor Madách Imre: Az ember tragédiája / A civilizátor

Ennek a könyvnek nincsen fülszövege.

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Európa Diákkönyvtár Európa · Európa Diákkönyvtár Európa · Európa Diákkönyvtár Európa

>!
Európa, Budapest, 2020
210 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635042272
>!
Európa, Budapest, 2015
210 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789630796804
>!
Európa, Budapest, 2010
210 oldal · ISBN: 9789630790888

3 további kiadás


Enciklopédia 1


Kedvencelte 5

Most olvassa 2

Várólistára tette 12

Kívánságlistára tette 9


Kiemelt értékelések

Ferger_Jolcsi P>!
Madách Imre: Az ember tragédiája / A civilizátor

Az ember tragédiáját már többször olvastam régebben, most kedvet kaptam hozzá, hogy kicsit felfrissítsem az emlékeket vele kapcsolatban. Most kicsit nehezebben haladtam vele, mint ahogy az emlékeimben élt. Ez az időutazásos elgondolás nekem nagyon tetszik benne, sokféle kort bemutat általa az író. A civilizátor c. dráma pedig újdonság volt számomra, de tetszett ez a mű is. István gazda összetalálkozik a civilizátorral, aki megpróbálja ellene uszítani a cselédeket, eleinte sikerül is neki, de aztán a cselédek is rájönnek, hogy úgy sokkal rosszabb nekik, hisz jó dolguk volt a gazdájuk mellett, így visszamennek hozzá. Szerintem ez a történet is nagyon tanulságos volt, engem elgondolkodtatott.

t_ildiko P>!
Madách Imre: Az ember tragédiája / A civilizátor

Az ember tragédiája már akkor a kedvencem lett, amikor kötelező olvasmány volt a gimnáziumban, utána pedig többször is újraolvastam. Az élet nagy kérdései, az ember elméjének örök mozgatórugói, a létezés filozófiája, folyamatos keresés és gyötrődés. Precíz mestermunka, elmélkedésre ösztönöz, kiábrándít a nagy ideológiákból, de semmilyen felvetett kérdésre nem ad konkrét választ, talán azért, mert nincs is, és nekem ez tetszik benne igazán. Tömör, csak a lényegre koncentrál, de pont elég is, így tökéletes, ahogy van, nem kell bővebb lére ereszteni. Tipikusan az a mű, amit ha egyszer elolvas az ember, míg él, ott van vele a szöveg, még ha nem is gondol rá, mert a kérdések, amivel foglalkozik, valahol az életünk kérdései is. Maradandó, örökéletű dráma.

A civilizátort most olvastam először, és nem hittem volna, hogy annyira fogom szeretni, mint Az ember tragédiáját, de így lett, és ez is elképesztően aktuális. Tényleg igaz, hogy nincs már új a nap alatt, mindent megírtak, csak csűrni-csavarni lehet a dolgokat, modernebb környezetbe átültetve, modernebb nyelvezettel megírva. A civilizátor egy finom, árnyalt politikai szatíra, minden sorát imádtam, intelligensen gúnyolódik, és ezt nem tud mindenki. Kicsit talán kiszámítható, és itt-ott hatásvadász, de ennek ellenére is ez egy igazán jól megírt darab.

STROOM (közbelépve)
Megálljatok – nem jöttem én ide,
Hogy nyílt erőszakkal kívánjak élni.
ISTVÁN Csak mézes méreg, gyáva cselszövénnyel.

Laktózmentes_Csillag P>!
Madách Imre: Az ember tragédiája / A civilizátor

Ezt újra kell olvasni nyugodt időszakban, elgondolkodni rajta, levonni következtetéseket.

Az ember tragédiája:
Igenis kell hozzá előismeret, hiába igyekeztem kerülni. Van, amit meg kell látni benne.

Szeretem, ahogy fel van építve. Hogy a történelem mellett életutat járunk be.
Szeretem az ötletét. Végigálmodni a történelmet, elvetni minden kor hibáját, ismert személyek alakján keresztül. Zseniális.
Szeretem Ádámot. Keresi, miben hihet, harcol érte, de csalódik, mi ugyanezt tesszük. Ez formálja őt és minket is.
Szeretem a megvalósítását. Hitelesen követik egymást az eszmék: ha nem milliók egyért, akkor egy milliókért. Ha ez is csalódást kelt, nincsen hit, de úgy sem maradhat.
Erősödik a hit vallás formájában? Harcoljunk hát azért. Ha csalódást okoz, marad a tudomány. Kibontakozhatatlan tudományos tehetség? Hát forradalomra vágyunk.
Ha vissza kell térnünk, sem hagyhatjuk hátra, jöjjön a szabad verseny. A verseny, ami felőröl, amiben nincs igazi egyenlőség. Akkor jöjjön az egyenlőség, de olyan áron, hogy elveszítsük, amitől voltaképp emberek vagyunk? Nem.
Mi maradt hát annyi csalódás után? Az űr.
Valamiért mégis visszavágyunk. Emberi dolog, itt születtünk, éltünk, ide köt minden. Csakhogy a Földön már tényleg nem maradt semmi.
Elveszett akkor minden eszme? Egyáltalán kell eszme a boldogsághoz? Előre vitte az emberiséget mindegyik? És a küzdelem?
Szeretem, hogy most már képtelen vagyok csak úgy félretenni. Itt hagyta bennem kérdéseit.
Szeretem, mert nem tudok máshogy érezni.

A civilizátor:
Madách megfogalmazta minden problémám a mai világgal: papírszerelem, avagy mindenről legyen papírod/igazolványod stb, mert anélkül ember se vagy, és ha ezeket szépen kitöltöd/megcsináltatod, mindegy, mi a valóság.
Óriási kritika Stroom egész személye, és vérbeli komédiáról beszélünk: kicsinyes probléma és megoldás eposzivá emelése, humor, karakterek, minden, minden komédia.
Magát olvastató, nevettető, nagyon igaz komédia!

liczekzita>!
Madách Imre: Az ember tragédiája / A civilizátor

Gimnáziumi emlékeimből annyi maradt meg, hogy Az ember tagédiája az egyik kedvenc kötelező olvasmányom volt. Még akkor is, ha anno úgy olvastam el, hogy bizony voltak színek (főleg az elején és a végén), ahol inkább lapozgattam, mint olvastam volna.
Most (teljes egészében) újraolvasva én vagyok a leginkább meglepődve, hogy ennyire szerettem gimiben (valószínűleg ezt, a nagyon részletes elemzésnek is köszönhetem). Továbbra is zseniálisnak tartom magát a művet: a felépítését, a témát, a szereplőket (főleg Lucifert), a megjelenő és kiábrándulást okozó ideológiákat, filozófiákat. Mégis rettentő nehéz volt olvasni. Nem emlékeztem rá, hogy ennyire nehéz a nyelvezete. Igaz volt pár lábjegyzet, de nekem még ez is kevés volt. Eddig is állítottam, hogy ezt mindenkinek el kéne olvasnia egyszer felnőtt fejjel, de már belátom, hogy sokaknak beletörhet a bicskája, mert ez a mű nem a mai rohanó embernek íródott, mivel ma már nem állunk meg kb. soronként értelmezni/elemezni az olvasottakat. Így pedig a lényege veszhet el az olvasmánynak, hogy miért éljünk és küzdjünk minden egyes nap.
A Civilizátor c. drámát nem ismertem, de nagyon szórakoztató volt, ahogy bemutatja egy vidéki magyar földbirtokos és háztartása találkozását az osztrák törvényekkel és eljárásrenddel. Érdekes betekintést nyújt az 1850-es évek Magyarországára, szóval ha valakinek kezébe akad ez a kiadás, bátran ajánlom ezt a komédiát, ha az iskolában megtanultakon túl szórakozna egy kicsit a Bach-korszakon.

>!
Európa, Budapest, 2015
210 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789630796804
Popovicsp87 P>!
Madách Imre: Az ember tragédiája / A civilizátor

Madách Imre legismertebb műve Az ember tragédiája.
Ez a dráma nagyon érdekes, a teremtéstörténet adja meg neki a keretet, majd Lucifer Ádám kíváncsiságát kihasználvaviszi végig a történelmen, de természetesen úgy, hogy mindenből kiábránduljon. Csalódásai után azonban Ádám lelkes lesz egy újabb eszme iránt, így bebarangoljuk a múltat, a jelent és az elképzelt jövőt.
Ádám nagyon földhöz ragadt, szimpatikus egyén, nem törik meg a csalódástól és újra lelkesen veti bele magát az ismeretlenbe.

A civilizátor a Bach-rendszer szatírája, a szigort humorral átitatva igazi felüdülés az előző mű mélységéhez képest.

Viszont a borító az valami borzalmas. Értem én, hogy a színdarab egy jelenete, de sajnos a diákkönyvtári kiadványoknak egy része híres/hírhedt borítóiról, de sokkal jobb lett volna egy festett pillanatkép, vagy bármi.
Szerencsére nem ez határozza meg a művek értékét, amelyek nem könnyűek, főként az elgondolkodtató cselekményük és a régies nyelvezet miatt.
Üzenetük azonban időtálló.

>!
Európa, Budapest, 2003
210 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630775247
NagyVani>!
Madách Imre: Az ember tragédiája / A civilizátor

Az ember tragédiája:
Nem gondoltam volna, hogy ez a mű ennyire nagyon fog tetszeni nekem. Olvastam róla negatív és pozitív véleményeket egyaránt, így kicsit féltem, hogy belőlem mit fog kiváltani. Nem vagyok oda a drámai művekért, de ez egyszerűen egy remekmű. Csodálatosan lett megírva ez a történet, nagyon élveztem olvasni és érdekes volt számomra. Tetszettek nagyon a történelmi vonatkozású színek, nagyon jól rávilágítottak az adott kor legfőbb problémájára. Valóban nehéz értelmezni a mű nyelvezetét, de kellő odafigyeléssel és az idegen szavak/kifejezések utánajárásával nagyon jól meg lehet érteni. Szerintem mindenkinek el kellene olvasnia, mert nagyon tanulságos mű és természetesen a magyar drámatörténet kiemelkedő műve is.

A civilizátor:
Ezt a művet csak azért olvastam el, mert a kötet része és nem akartam kihagyni. Nem különösebben kötött le, és nem volt akkora hatása, mint Az ember tragédiájának, de örülök, hogy még egy művet elolvastam Madáchtól. Jól bemutatta a Bach-korszak milyenségét, de magamtól nem olvastam volna el ezt a komédiát.

Arikán>!
Madách Imre: Az ember tragédiája / A civilizátor

Nagyon tetszik Lucifer karaktere, és mindaz amit ő képvisel, a cinizmusa zseniális. Könnyen olvasható és könnyen értelmezhető műveket tartalmaz a kötet. Leginkább a 8, 10 és 11. szín tetszett. Szórakoztató olvasmányok.


Népszerű idézetek

Laktózmentes_Csillag P>!

A cél voltaképp mi is?
A cél, megszünte a dicső csatának,
A cél halál, az élet küzdelem,
S az ember célja e küzdés maga.

140. oldal

Laktózmentes_Csillag P>!

ISTVÁN
De nem vagyunk beoltva.
STROOM
Mit se tesz,
Csak a rubrika jól legyen betöltve.

172. oldal

1 hozzászólás
t_ildiko P>!

Ti csak fegyvert kivántok,
Míg annyi tárgyban szenvedtek hiányt,
Ruhátok foszlik, lábatok mezetlen […]

86. oldal, KILENCEDIK SZÍN - Az ember tragédiája (Európa, 2020)

t_ildiko P>!

Mindég az állat első bennetek,
És csak midőn ezt el birád csitítni,
Eszmél az ember, hogy nagy-gőgösen
Megvesse azt, mi első lényege. –

145. oldal, TIZENNEGYEDIK SZÍN - Az ember tragédiája (Európa, 2020)

t_ildiko P>!

AZ ÚR Mondottam, ember: küzdj és bízva bízzál!

154. oldal, TIZENÖTÖDIK SZÍN - Az ember tragédiája (Európa, 2020)

t_ildiko P>!

ÁDÁM Mondd, ki vagy?
Alulról jössz-e hozzánk, vagy felűlről?
LUCIFER Amint tetszik, nálunk ez egyre megy.
ÁDÁM Nem tudtam, hogy van ember még kívűlünk.
LUCIFER Hohó, nagyon sok van még, mit te nem tudsz,
S nem is fogsz tudni. Vagy a jámbor agg
Azért teremtett volna-é porondból,
Hogy a világot ossza meg veled?
Te őt dicséred, ő téged kitart,
Megmondja, végy ebből és félj amattól,
Óv és vezet, mint gyapjas állatot;
Hogy eszmélj, szükséged nem is lehet.

14-15. oldal, MÁSODIK SZÍN - Az ember tragédiája (Európa, 2020)

t_ildiko P>!

Hiszen minden perc nem vég s kezdet is?

150. oldal, TIZENÖTÖDIK SZÍN - Az ember tragédiája (Európa, 2020)

t_ildiko P>!

Miért is kezdtem emberrel nagyot,
Ki sárból, napsugárból összegyúrva,
Tudásra törpe, és vakságra nagy. –

152. oldal, TIZENÖTÖDIK SZÍN - Az ember tragédiája (Európa, 2020)

t_ildiko P>!

Hát hagyjatok fel az okoskodással,
Minden dolognak oly sok színe van,
Hogy aki mindazt végigészleli,
Kevesbet tud, mint első pillanatra,
S határozatra jőni rá nem ér.
A tett halála az okoskodás. –

17. oldal, MÁSODIK SZÍN - Az ember tragédiája (Európa, 2020)

t_ildiko P>!

LUCIFER „Vagyok” – bolond szó. Voltál és leszesz.
Örök levés s enyészet minden élet.

21. oldal, HARMADIK SZÍN - Az ember tragédiája (Európa, 2020)


Hasonló könyvek címkék alapján

John Milton: A küzdő Sámson
Henrik Ibsen: Babaház
Henrik Ibsen: Nóra
Dante Alighieri: Isteni színjáték
Hugo Viktor: Ruy Blas
Jókai Mór: Egy ember, aki mindent tud / Egész az északi pólusig! / Egy asszonyi hajszál
Jánosházy György: Még regékben sincsen arra szó
Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij – Kovács Márton – Mohácsi István – Mohácsi János: Ördögök
Adam Mickiewicz: Ősök
Jókai Mór: Levente