Loki: ​A csínytevő sorsa 94 csillagozás

Mackenzi Lee: Loki: A csínytevő sorsa

A ​KÉRDÉS, MELY ÉVSZÁZADOK ÓTA MÉRGEZ MINKET: VAJON KÉPESEK VAGYUNK MEGVÁLTOZTATNI A SORSUNKAT?

Még mielőtt összecsapott volna a Bosszúállókkal, a fiatal Loki kétségbeesetten próbálja bebizonyítani hősiességét és rátermettségét. Azonban mintha mindenki eredendően gonosznak és romlottnak látná őt… kivéve Amorát. A varázslótanonccal hasonlítanak egymásra – Amora is a mágiát és a tudást becsüli, és a legjobbat látja a fiúban.

Ám amikor Loki és Amora Asgard egyik legnagyobb kincsének pusztulását okozzák, a lányt száműzik a Földre, ahol az ereje lassan, fájdalmasan elsorvad és semmivé lesz. Loki elveszíti az egyetlen társát, aki a mágiára ajándékként, nem pedig fenyegetésként tekint, és idővel csak az univerzumszerte imádott testvére, Thor árnyékává válik.

Évekkel később titokzatos, mágikus gyilkosságok történnek a Földön, és Odin Lokit bízza meg, hogy fényt derítsen a rejtélyre. Ahogy leereszkedik a 19. századi Londonba, Lokinak nemcsak a gyanúsítottal kell… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2019

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Kolibri, Budapest, 2021
404 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634376675 · Fordította: Horváth Vivien

Enciklopédia 9

Szereplők népszerűség szerint

Loki · Thor · Theo · Amora / Varázslónő

Helyszínek népszerűség szerint

Asgard


Kedvencelte 21

Most olvassa 13

Várólistára tette 89

Kívánságlistára tette 147

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Könyvmolylány20 P>!
Mackenzi Lee: Loki: A csínytevő sorsa

Mikor először megláttam a könyvet, alig vártam, hogy elolvashassam annak ellenére, hogy nekem Loki nem tartozik a kedvenc karaktereim közé a Marvel univerzumból. Thor és Odin is felbukkannak a történetben, de nem sok szerepet kapnak benne, így szerintem teljes mértékben megállja a helyét a kötet önálló Loki történetként.
Amora karaktere eléggé unszimpatikus volt számomra, de ahhoz képest, hogy spoiler
Nekem hiányzott belőle egy kis izgalom, bár van benne egy „nyomozás”, mégse volt izgalmas számomra. Voltak benne üresjáratok, amikor nem nagyon történt semmi.

link

Razor P>!
Mackenzi Lee: Loki: A csínytevő sorsa

A Titan Booksnál futó regények mellett (ezeket a Szukits Kiadó gondozza itthon) házon belül egy új sorozat indult a Marvelnél, mellyel a fiatalabb olvasókat célozzák és függetlenek bármelyik más médiumtól. Ezen kötetek tagja ez a regény is. Persze ismerős elemek visszaköszönnek, akad pár kikacsintás a szélesebb Marvel-univerzum felé vájtfülűeknek, de nyugodtan belekezdhet az is, aki csak a filmekből ismeri Lokit.
A sztoriról nem írnék sokat, a fülszöveg elég jól összefoglalja, miről is szól ez a regény. Sőt, igazából ellövi a teljes első részt, szóval akit ez esetleg zavar, ne nagyon olvasgassa. Mindenesetre én az asgardi és a midgardi részt egyaránt élveztem, elég jól sikerült Lee-nek visszaadni a két világot. A regény főbb csavarjaitól nem estem hanyatt, egyik-másik borítékolható volt, ugyanakkor voltak olyan elemei a történetnek, amik meg tudtak lepni. Az LMBTQ mellékszál nem volt erőltetett, ráadásul Lokihoz passzol, ahogy le is vezeti ezt a történet során.
Hogy kinek ajánlom? A Loki karakterét kedvelőknek mindenképpen érdemes vele egy próbát tenni, de aki megnézné, hogyan is működik a Marvel világa az álló vagy a mozgó képek nélkül, annak is jó kiindulási alap lehet ezt a regény.

>!
Kolibri, Budapest, 2021
404 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634376675 · Fordította: Horváth Vivien
16 hozzászólás
Dsheavenofbooks>!
Mackenzi Lee: Loki: A csínytevő sorsa

"Loki azon Marvel karakterek közé tartozik, akit számomra mindig is nehéz volt hova tenni. Sokakkal ellentétben engem nem kapott el a hatalmas Loki imádat, nem is igazán értettem, hogy miért emelik néhányan piedesztálra, de rá kellett döbbennem, hogy ahogy telik az idő és egyre többet tudok meg róla, úgy sokkal inkább megértem a gondolkodásmódját és egyre jobban a szívemhez nő a karakter. Ez a könyv szintén sokat segített ebben, és bizony én is felültem a Loki-imádat vonatra a regény olvasása közben. Még mindig nem tartom számon a kedvenc Marvel karaktereim között, de jó úton halad, hogy ő is ott szerepeljen.

A kötet bemutatta Loki történetének előzményét, hogy mi minden vezetett odáig, hogy ő legyen a cselszövés istene, a gonosz testvér, a tehetséges varázsló. Nagyon könnyű volt együtt éreznem a karakterrel, akinek soha nem is igazán adatott esély arra, hogy bebizonyítsa: ő is méltó mindarra, amire Thor, hogy ő a szíve mélyén jó ember és Asgard szeretetét helyezi előtérbe. Lokit körülbelül mindenki elkönyvelte egy gonosz, hazug, cselszövő istennek, akiben nem lehet megbízni, és aki soha nem lenne alkalmas a trónra. Érthető volt, hogy a fiatal Lokinak ez fájdalmat okozott, és szerette volna bebizonyítani, hogy mennyire tévednek vele kapcsolatban. Amikor a Földre küldték, hogy felgöngyölítse a Londonban történő halálesetek ügyét, akkor maga sem hitte volna, hogy a haszontalan emberek körében bizony barátságot is köt, és nem is fogja olyan rosszul érezni magát."

A teljes értékelés olvasható a blogomon: http://dsheavenofbooks.blogspot.com/2021/10/konyverteke…

Voreena>!
Mackenzi Lee: Loki: A csínytevő sorsa

Ó, Loki!

Miért kellett összefacsarnod a szívem? Egyszerűbb lett volna, ha a könyv végén kiderül, hogy te valójában gonosznak születtél… De ahogy mindenki esetében, ez rád sem volt igaz. Senki sem eredendően rossz, én legalábbis ebben hiszek. Te egy csodálatos személyiség vagy, akinek a lelkét bemocskolta a magány, a fájdalom és az irigység. Ám még ez sem oltotta ki szívedből a melegséget. Én láttam. És Theo is látta, talán mindenkinél jobban, sőt, szerintem ő volt az egyetlen, aki igazán megértett. Ki gondolta volna, igaz? Egy ember…

Bevallom, meglepődtem, hogy milyen gyorsan haladok könyveddel, kedves Loki. Imádtam, ahogy Thorral mindig viccelődtél, zseniális ez a csak rád jellemző ironizáló humor. És egy percig sem hagytál unatkozni; te aztán belevágtál a lecsóba, és nem kevés zűrt kavartál Amorával (fú, az a csaj, te jó ég, jobb, ha nem is hozom szóba, igaz?). Egyébként jobban bírtad Midgardot (a Földet), mint gondoltam, és milyen érdekes emberekkel találkoztál ott! Nekem Theo volt a kedvencem abszolúúút. Bárcsak lenne egy saját Theóm!

Ami kicsit fáj, hogy úgy érzem, hiába ez a 400 oldal, nem kaptam belőled eleget. Szerettem volna tudni, mi történik a midgardi kalandod után, mégis olyan hirtelen ért véget a sorsod meséje, hogy az utolsó oldalt követően majdnem a FALHOZ CSAPTAM a könyvet. Ilyen indulatokat is csak te tudsz kiváltani belőlem, mi? De most komolyan, nekem kell egy második rész!

AniTiger P>!
Mackenzi Lee: Loki: A csínytevő sorsa

Végre valami, aminél csak úgy pörögtek az oldalak! Én személy szerint nagyon jól szórakoztam ezen a Loki előzménysztorin, ami egyszerre engedett bepillantást az asgardi trónra váró herceg kiskorába, amikor még bőszen titkolja, hogy képes varázsolni, majd abba az időszakba, amikor fiatalemberként Midgardba száműzi apja, Odin, amiért valami butaságba sodorta Thort egy diplomáciai látogatás alkalmával

Bővebben:
https://hagyjatokolvasok.blogspot.com/2021/10/mackenzi-…

read_happilyeverafter>!
Mackenzi Lee: Loki: A csínytevő sorsa

Számomra Loki az egyik legérdekesebb és legösszetettebb Marvel karakter, így nagyon vártam, hogy az ő szemszögéből olvashassak.
Egyszerűen odáig voltam érte! Annyira jól fel volt építve a karaktere, fejlődése, romlása, minden következmény logikus volt, és nem egy tipikus sztorit kaptunk, amiben kiderül, hogy meg nem értett érzékeny lélek, aztán puff megrontja valami. Cselekedetei teljesen logikusak voltak, és abszolút hűen volt megírva ahoz a Lokihoz, akit mi ismerünk. (Mivel ez hasonló előzmény történeteknél problémát szokott jelenteni, piros pont jár érte az írónőnek!)

A sztori maga is érdekes volt, Asgardból indulunk, ismerős karakterekkel, egy izgalmas világban, majd mikor Lokit Odin a Földre küldi nyomozni a gyilkosságok után, a 19. századi Londonba csöppenünk, ahol újabb kalandok várnak rá (és ránk is). A nyomozás hamar szervezkedésbe fordul át, és a Midgardon megismert karakterek is új színt visznek a történetbe.

Minden percét élveztem, már csak azért is, mert jó érzés volt Lokiról, és a világáról olvasni, és kifejezetten jókat szórakoztam a szarkasztikus megjegyzésein.

vivi_reads>!
Mackenzi Lee: Loki: A csínytevő sorsa

Mivel Loki az egyik kedvenc Marvel karakterem, nem volt kérdés, hogy ezt a könyvet is elolvasom. Nagyon tetszett, imádtam. Meg volt az a bizonyos Loki feelingje is! A lapok csak úgy pörögtek, olvastatta magát ez a könnyed kis előzmény történet. Szerintem nagyon sokat adott a filmekhez is, így egy teljesen más szögből is megismerhettük őt, illetve Odint és Thort is. A történetről magáról nem mondanék sokat, de egy biztos, hogy nagyon pörgős és eseménydús, egyáltalán nem unalmas.

Szóval őszintén mondom eddig is nagy kedvencem volt, na de ezek után nincsenek rá szavak♥

Gubbooks>!
Mackenzi Lee: Loki: A csínytevő sorsa

Loki az egyik kedvenc MARVEL karakterem, már jó ideje szeretnék egy eredeti képregényt is olvasni az ő főszereplésével. Amikor lehetőségem adódott a Kolibri kiadó újdonságának elolvasására, egyből lecsaptam rá. Loki személyisége nagyon kettős, talán neki van az egyik legbonyolultabb érzelemvilága az univerzumból, éppen ezért találtam olyan érdekesnek a könyvet, a cselekmény ugyanis az ő szemszögéből követhető nyomon. Megvan benne a MARVEL történetekre jellemző humor és vidámság, de ez nem megy a komolyság és a történet menetének rovására. Szépen meg van írva, fenntartja a figyelmet és szórakoztat, olyan izgalmas, akár egy film.

whisperingwithwolves>!
Mackenzi Lee: Loki: A csínytevő sorsa

Ki ne ismerné a Thor filmekből Lokit, a csínytevés istenét? Nemcsak mozivásznon hódít, hanem könyvben is. Lokira sokan csak úgy gondolnak, mint egy gonosztevőre, aki mindig csak saját magát helyezi előtérbe, de mi van, ha ez nem teljesen így van? Mi van, ha rajtunk kívülálló okok miatt visz arra a sorsunk, amerre? Mi van, ha a körülmények alakítanak minket, az hogy mit gondolnak mások, s nem az, akik valójában vagyunk, és akik lenni akarunk? A júniusban debütált sorozatból már láthattuk, milyen is az, ha Loki törődik valakivel. A könyvben pedig láthatjuk mi is vezetett el ahhoz, hogy Loki az a Loki legyen, akit a Marvel filmekből ismerhetünk.

Amikor felreppent a hír, hogy magyarul is megjelenik a kötet nagyon boldog, és egyben izgatott is lettem, hiszen Loki karaktere nagyon közel áll hozzám, és ő is a legnagyobb kedvencem a Marvel univerzumból. A történetet olvasva a rajongásom iránta csak még jobban nőtt, hiszen egy olyan oldalát tárja elénk az írónő, amit eddig nem láthattunk. Előzményként szolgál a már ismert karakterhez és ahhoz, ami a Marvel filmek alatt zajlik. Úgy érzem, így befejezvén a kötetet, hogy remek munkát végzett az írónő, nemcsak vele, hanem úgy általánosságban a cselekménnyel, a karakterekkel, a sorsra vonatkozó kérdésekkel és a cselszövésekkel is. Kicsit nosztalgikus élmény olvasni, ugyanakkor gördülékeny és hihetetlenül addiktív is. Sokszor nem lehetett levakarni az arcomról a mosolyt, mert feltöltött energiával, boldogsághormonnal, ugyanakkor bizonyos részeknél a szívem szakadt meg. Nem tudtam eldönteni, hogy Odint szúrnám le inkább Loki tőrével, vagy magamat, hogy ne érezzem a fájdalmát. Nagyon sokat ad, ugyanakkor sokat el is vesz. Összetöri a szíved, és egy teljesen új megvilágításban mutat rá az összefüggésekre, és arra, hogy hogyan is lett Loki gonosztevő, hogy lett az a cselszövő, akit mindenki ismer.

Fáj a szívem érte, rendesen szívbe markolt ez a regény, s hiába volt szórakoztató, igazi csemege úgy érzem, hogy ennél Loki jóval többet érdemelt volna. Nemcsak a lényét fogta meg kiválóan az írónő, hanem az érzéseket is precízen adta át, ha kellett erőteljes volt, s végig azt érezteti veled, hogy várd ki a végét, mert a csattanó még látótávolságon belül sincs. A kötet eleje akár idilli is lehetne, tökéletes bevezetőt ad a történethez.

Megismerhetjük Asgardot, Odint, Thort, Frigát, Amorát és persze Lokit is. Az írónő meghagyta Thort annak a nem éppen eszes lénynek, amilyen a Thor első részében is volt, emiatt nagyon jókat mosolyogtam rajta, és cseppet sem lepett meg, mennyire át lehet ejteni. Nem a kedvenc Thorom, viszont a kötet nem róla szól, nem kell hogy kedveljük, és sokat foglalkozzunk vele. De mindenképp piros pont jár azért, hogy jelen volt és feldobta a hangulatot.

Mackenzie Lee az Odin iránti ellenszenvem forrását tökéletesen prezentálja, nincs is szükség jobban kifejteni, miért is annyira unszimpatikus, és miért is volt mindig az. Amora jelenléte igazi újdonság, s az elején nagyon megkedveltem, sokban hasonlít a már megismert Sylvie-hez, akit ha jól tudom, részben róla mintáztak, de ahogy haladunk előre úgy mutatja meg igazán, ki i ő valójában.

Ezek az átfedések igazán érdekessé teszik a regényt. Különleges lesz tőle, és baromira szerethetővé is válik. Ittam minden egyes szavát, és nagyon nem akartam, hogy vége legyen. De az a szomorú igazság, hogy hiába próbálja az ember lassan olvasni, egyszerűen lehetetlen nem haladni vele. Mire észbe kapnál már el is tűnt 100 oldal, és csak haladsz és haladsz előre.

Ha szeretitek Lokit, mindenképp adjatok a kötetnek egy esélyt, mert lenyűgöző, zseniális és nagyon elgondolkodtató. Imádtam, ahogy a fontos témákat bevezette az írónő. Az elfogadás is olyan gyönyörűen van megfogalmazva benne, hogy majdnem elsírtam magam, annyira igaz, és annyira fájdalmas is, hogy ez a mindennapi életben nem így van.

Mircsi P>!
Mackenzi Lee: Loki: A csínytevő sorsa

Kicsit lassúfolyású volt, ami nem baj egyébként, csak nem erre számítottam. Volt már kikicsintás a tágabb Marvel univerzumra, de úgy nem igazán tudtam elhelyezni időben, meg térben, hogy egyáltalán mikor játszódik (úgyhogy önhatalmúlag úgy döntöttem, hogy napjainkban, viszont egy másik univerzumban, ahol a Föld még kicsit el van maradva, vagy ilyen steampunk korszakot él).

A sztori tetszett, a második felére jobban beindultak azért az események, mindenki hozta a formáját – Thor, aki idióta, Odin, aki még mindig szar apa, és hát Loki a saját kis konfliktusos lelkivilágával.

Imádtam, amikor megjegyzéseket tettek Lokira, hogy lányos, meg hasonlók, ő meg megköszönte a bókot, mire tájékoztatták, hogy ez egy lányos tulajdonság, és ő nem értette, hogy attól miért ér kevesebbet a bók. :D Akárhányszor ezt eljátszották, mindig megmelengette a szívem. :D

Kár, hogy nincs második része, valahogy úgy beleéltem magam, hogy ez egy trilógia, és a végére érve konstatáltam, hogy nem. :(


Népszerű idézetek

Razor P>!

– Gondolom, számítanom kellett volna rá, hogy nagy belépővel érkezel, öcsém – mondta Thor a Mjölnirt a tenyeréhez ütögetve.
– Ismersz már – mondta Loki. – Szeretem kicsit megcifrázni.

395. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Loki · Thor
Dsheavenofbooks>!

– Jöjjön, felség. Megtisztelne, ha megmutathatnám, hogy birkózunk meg mi, emberek, a feszültséggel.
– Hogyan?
– Nagyon gyorsan és csúnyán lerészegedünk.

AniTiger P>!

A szobát csak még kisebbé tette a tény, hogy két falát is eltakarták az egymásra tornyozott könyvkupacok.
    – Tudod – kezdte Loki, felvéve egy kötetet, amely lepottyant az egyik halomról. – Több helyed lenne, ha kevesebb könyvet tartanál itt.
    Theo a tűzhely mellé akasztotta a botját, és nekilátott tüzet gyújtani. – Inkább könyveim legyenek, mint helyem.

260. oldal

Kapcsolódó szócikkek: könyv · Loki
Kitti_Baksa>!

– […] Ki mondta, hogy helyet akarok egy olyan király udvartartásában, aki arcon veri magát a pörölyével?
– Az csak egy alkalommal fordult elő!
– Mégis örökre beleégett a szívünkbe.

44. oldal, Második fejezet

Könyvmolylány20 P>!

– Fölöslegesen azon gondolkodni, mi lett volna, mi lehetett volna, vagy minek kellett volna lennie.

284. oldal

Razor P>!

– Gondolkodtam azon, hogyan hívhatnátok magatokat – mondta Loki. – SHARP Társaság helyett, aminek talán vannak szentimentális értékei, de továbbra is fenntartom, hogy idiótán hangzik
– Ki mondta, hogy megváltoztatjuk? – kérdezte Loki.(sic!)
– Mit szólnál a KARD-hoz?
– Az mit jelent?
Loki legyintett. – Azt a részét rátok bízom, a SHARP-pal kezdtetek, és nem jött ki jól. Feltételezem, képesek lesztek ehhez kitalálni valamit.
Theo megrázta a fejét. – Kissé erőszakos, nem gondolod?
– Akkor mit szólnál valami védelmezőbb hatásúhoz? Esetleg SHIELD?
– SHIELD? – ismételte Theo. – A SHARP-ot idiótának tartod, de a SHIELD-et javaslod?
– Tetszik a SHIELD, mert van benne L betű, így bele tudjátok rakni a Lokit.

311-312. oldal

2 hozzászólás
Dsheavenofbooks>!

Apja úgy tanította neki, hogy a harcosok közül csak a gyengék néznek vissza az otthonuk felé. A valódiak előreszegezik tekintetüket, tudva, hogy a kard hegye is arra mutat.

whisperingwithwolves>!

– Már úgyis te vagy a főgonosz mindenki történetében, Loki – válaszolt Amora, és fátylát az arcára libbentette. – Miért nem kezdesz a szerepednek megfelelően játszani?

miaow P>!

Inkább könyveim legyenek, mint helyem.

260. oldal

Kapcsolódó szócikkek: könyv
Voreena>!

Thor arcán őrjítően őszinte mosoly terült el. – Te barátokat szereztél!
– Én aztán nem – durcáskodott Loki.
– Nem sértésnek szántam – mondta Thor, majd hozzátette: – A legtöbben nem is úgy értenék.

329. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Cassandra Clare: Árnyak ura
Rick Riordan: Hádész Háza
V. E. Schwab: A Fényigéző
Laini Taylor: A rémálmok múzsája
Rainbow Rowell: Csak így tovább
Erin Morgenstern: Éjszakai cirkusz
Holly Black: The Wicked King – A gonosz király
Greg Weisman: Kanyargó ösvény
V. E. Schwab: Viszály
Maya Motayne: Oculta