Önbecsülés ​és alkalmazkodás 3 csillagozás

Maarit Johnson: Önbecsülés és alkalmazkodás

Maarit Johnson a pszichológia doktora, a Stockholmi, valamint a Mälardaleni Egyetemen oktat személyiségpszichológiát, tudományos módszertant. A svéd szerzőnő könyve legfőbb kutatási területének, az önbecsülés szerepének közérthető összefoglalása.
Az önbecsülés nagyobb jelentőségű, mint általában hisszük. Az ismeretterjesztő mű a fogalom azon aspektusait tárgyalja, amelyek általában nem kapnak nagy figyelmet, és rávilágít az önbecsülés komplexitására. Segítségével betekintést nyerhetünk a belső és a külső önbecsülés kialakulásának folyamatába is.
A könyv mindazok érdeklődésére számot tarthat, akik szeretnék alaposabban megismerni az önbecsülés funkcióját és jelentőségét. Diákok, tanárok, nevelők, ápolók, szülők és szociális munkások számára egyaránt nyújthat újabb ismereteket, de a kapcsolati problémákkal küzdők is haszonnal forgathatják.

>!
ELTE Eötvös, Budapest, 2008
112 oldal · ISBN: 9789634639930 · Fordította: Sibinger Eszter

Enciklopédia 1


Várólistára tette 8

Kívánságlistára tette 3

Kölcsönkérné 1


Népszerű idézetek

>!
tothmozerszilvia I

Nem tudjuk megváltoztatni a gyermekkorunkat, de megváltoztathatunk egy sor olyan elképzelést, ami kényszerzubbonnyá vált, és irányítja az életünket.

89. oldal, Depresszió

>!
Wanita

Valódi boldogság, életszeretet és önbecsülés csak akkor érhető el, ha az ember autentikus, és kockázatoknak teszi ki magát azáltal, hogy megmutatja mind az erejét, mind a sebezhetőségét – kerül, amibe kerül.

75. oldal

>!
Carmilla 

…a mai társadalomban úgy tűnik, a külső népszerűbb, mint a belső. Legalábbis a nagyvárosokban több különféle teljesítményorientált ember van, mint olyan, aki elégedett azzal, ahogy egyszerűen csak van. Manapság fontosabbnak tűnik, amit teszünk annál, amilyenek vagyunk. A „mi a foglalkozásod?” kérdés szokványos indítása a beszélgetéseknek, amikor az emberek különféle helyzetekben, például egy partin először találkoznak. Szükségeltetik némi önbecsülés e kérdés megválaszolásához, ha az ember munkanélküli, hosszú ideig táppénzen van, vagy előnyben részesíti a kreatívabb, filozofikusabb „bohém életet”.

>!
Wanita

Egyértelműnek tűnik, hogy az önbecsülés több mint a külső siker nyújtotta büszkeség és elégedettség.

18. oldal

>!
Wanita

…a siker csak akkor adhat önbecsülést (legalábbis maradandó formában), ha a mélyben jó belső önbecsülésünk van.

46. oldal

>!
Wanita

…az alapvető önbecsülés lékeit nem lehet betapasztani külső elismeréssel. Ez ugyanolyan hiábavaló lenne, mint megpróbálni vízzel feltölteni egy homokgödröt. Ha az önbizalom csorba, a környezet mégoly lelkes dicséretei sem fogják meggyőzni az egyént. A mélyben gyökeret ver a kétség, a hiány és az üresség érzése. Ez a hiány aztán űzi, hajtja az embert, hogy újra és újra megkíséreljen felnőni a saját maga által felállított, tökéletes énjéhez – ami a valóságban nem létezik.

49. oldal

>!
Gitta_Bry

Manapság hihetetlenül nehéz fiatalnak lenni. A tömegmédia és a reklámipar által támogatott társadalmi nyomás éles szablyája még a legjobb önbecsülésen is áthatol. Fontosabb, mint valaha, hogy támogassuk a gyermekek és fiatalok belső önbecsülését és feltétlen önelfogadását. Ugyanolyan fontos, hogy beléjük plántáljuk azokat az attitűdöket és ismereteket, amelyek a fiatalokat egészségesebb és realisztikusabb ideálok és minták elfogadására ösztönzik.

86. oldal

>!
Gitta_Bry

Úrrá lenni a helyzeten és hinni a saját képességeinkben, ahelyett, hogy a szerencsében vagy a sorsban bíznánk, jót tesz az egészségnek.

61. oldal

>!
Gitta_Bry P

Önbecsülés (self-esteem, önértékelés). E könyv tárgya tulajdonképpen ez a kifejezés, amely azt mutatja meg, hogyan értékeljük önmagunkat, milyen az önmagunkhoz fűzőfő érzelmi viszonyulásunk, hogyan értékeljük a saját énképünket, illetve a belső megelégedettség érzését és az önmagunk iránt érzett bizalmat. Az önbecsülés szintje lehet magas vagy alacsony, de alapvetően egy viszonylag állandó és stabil tulajdonság. Az önbecsülés magában foglalja az önmagunk iránti tiszteletet és elfogadást is. Az önbecsülés azt jelenti, hogy értékeljük amik és amilyenek mi magunk vagyunk.

13. oldal

Kapcsolódó szócikkek: önbecsülés
>!
Gitta_Bry

A boldog teljesítőből (esetleg egy boldog A-típusú egyén) hiányzik az agresszivitás és a teljesítményszorongás. Ez a fajta önbecsülés belső motivációval és a saját képességekbe vetett hittel jár. A küzdőszellem erős, és az énkompetencia növelése iránti aktív törekvés nem ritkán a különféle sportokban és testedzésben való részvételhez vezet. A laza, de hatékony életstílus így más egészséges szokásokhoz is vezethet.

67-68. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Anna Black: Tudatos jelenlét a munkában
Carol S. Dweck: Szemléletváltás
Sonja Lyubomirsky: Hogyan legyünk boldogok?
F. Várkonyi Zsuzsa: Tanulom magam
Popper Péter: A belső utak könyve
David McRaney: Rejtett énünk
Edward de Bono: A hat értékmedál
Walter Mischel: Pillecukorteszt
Edward de Bono: Pozitív hit H+
Clifford Nass – Corina Yen: Az ember, aki hazudott a laptopjának