Maár Judit (szerk.) · Ádám Anikó (szerk.)

A ​bűvös kéz 3 csillagozás

XIX. századi fantasztikus elbeszélések
Maár Judit – Ádám Anikó (szerk.): A bűvös kéz

A kötetben magyar fordításban adunk közre népszerű, közismert elbeszéléseket, amelyek közös vonása, hogy a fantasztikus irodalom jeles reprezentánsai. A fantasztikus műfaj, bár folyamatosan jelen van a világirodalomban, virágkorát mégis a XIX. században éri el, ekkor teljesednek ki legsajátszerűbb vonásai, ezért a jelen antológiában összegyűjtött elbeszélések is e századból valók. A novellák sorát tanulmány zárja, mely a fantasztikus irodalomról történeti és elméleti szempontból ad rövid, összegző áttekintést.
Minthogy az antológia a világirodalom jeles szerzőinek novelláit gyűjti össze, mind középiskolában, mint a felsőoktatásban oktatási segédeszközként is hasznosítható. Ezen kívül a nagyközönség érdeklődésére is méltán tarthat számot.

A művek szerzői: Gérard de Nerval, Honoré de Balzac, Wilhelm Hauff, Alekszandr Szergejevics Puskin, E. T. A. Hoffmann, Edgar Allan Poe, Prosper Mérimée, Nyikolaj Vasziljevics Gogol, Auguste Villiers de l'Isle-Adam, Oscar Wilde, Guy de Maupassant, Ivan Szergejevics Turgenyev, Jules Barbey d'Aurevilly, Alexandre Chatrian, Émile Erckmann

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Eötvös Klasszikusok

>!
Eötvös, Budapest, 2002
274 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639316317

Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 6


Kiemelt értékelések

Timár_Krisztina I>!
Maár Judit – Ádám Anikó (szerk.): A bűvös kéz

Maár Judit – Ádám Anikó (szerk.): A bűvös kéz XIX. századi fantasztikus elbeszélések

Mi az, hogy „fantasztikus”? Nem fantasy, nem sci-fi. A kötetzáró tanulmányból világosan kiderül, hogy mi az, csak elmagyarázni nehéz. A XVIII-XIX. századi irodalomban megmutatkozó jelenség (műfajnak vagy stílusnak nem merem nevezni). Jelenti mindazt, ami a hétköznapi, kényelmesen berendezett, ismert szabályszerűségeknek engedelmeskedő kis világunkba betör – jobb esetben a külvilágból, rosszabb esetben a saját tudattalanunkból –, és jól szétcincálja. Az irracionalitás, az őrület, a vágy/szorongás kivetülései, a kísértetiesség, bűn, betegség, akár perverzió, a titokzatosság.

Részletes értékelés a blogon:
https://gyujtogeto-alkoto.blog.hu/2020/02/23/maar_judit…

4 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Pelle János (szerk.): A múmia lába
Balázs Béla (szerk.): Kísértet-históriák
Franz Fabian – Bárány György (szerk.): Fantasztikus történetek I-II.
Gál Zsuzsa (szerk.): A zene szava
Lothringer Miklós (szerk.): Örök megújulás
Nyikolaj Vasziljevics Gogol: Gogol művei
Nyikolaj Vasziljevics Gogol: A köpönyeg
Horváth Lajos (szerk.): Örök kortársaink
Kuczka Péter (szerk.): MetaGalaktika 1.