Ma ​is tanultam valamit 31 csillagozás

Ma is tanultam valamit

Tudta, hogy egy szélhámos eladta az Eiffel-tornyot, és még csak fel sem jelentették? És azt, hogy az amerikai űrhajósok egyszer sztrájkolni kezdtek a világűrben? Hát azt, hogy az első gépeltérítők magyarok voltak, köztük az utolsó magyar király? És ez csak három a könyvben található meghökkentő sztorik közül.

Az Index Ma is tanultam valamit rovata 2014 szeptemberében indult, azóta nagyjából négyszáz cikkel gyarapodott, és a hírportál egyik legnépszerűbb mellékletévé vált. Ebben a kiadványban megtalálja az írások legjavát; 130 cikket, köztük 15 soha nem publikáltat, a már megjelentek közül pedig közel 40 jelentősen bővítve került a könyvbe.

Minden, amit ismerni érdemes a köldökszöszkutatásról és Hitler humoráról, fotókkal és az Index grafikusainak frenetikus rajzaival. És azt tudta, hogy a Beatles filmre akarta vinni A Gyűrűk Urát, és John Lennon lett volna Gollam?

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Ma is tanultam valamit

>!
Index.hu, 2019
190 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631230123 · Illusztrálta: Hernádi Levente, Merényi Dániel, Szarvas
>!
Index.hu, 2018
190 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631230123
>!
Index.hu, 2015
192 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631230123

Enciklopédia 12

Szereplők népszerűség szerint

Napóleon · Edwin "Buzz" Aldrin


Most olvassa 8

Várólistára tette 54

Kívánságlistára tette 71

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Molymacska P>!
Ma is tanultam valamit

Be kell valljam, nem olvastam minden cikket el benne, hiszen sokat már olvastam online, amikor az index kitette. Ettől függetlenül a kötet kb. 90% új volt, így önfeledten vetettem bele magam az új ismeretekbe.
Alapvetően érdekes kis színesek voltak benne. A legtöbb kis cikk tartalmát tényleg nem ismertem, és érdekes volt olvasni ennyire furcsa, nem mindennapi dolgokról. Nagyon jó volt benne a téma szerinti felosztás, és hogy mindegyik cikk ennyire rövid, tömör, de mégis érdekes tudott maradni.
Ami számomra picit negatív volt, hogy túl sok volt benne a második világháborúval (és így Hitlerrel is) kapcsolatos cikkek. Nem mondom, hogy nem voltak érdekesek, csak kicsit már sok volt, amikor random topicokban is Hitlereznek a cikkezők. Kevesebb több lett volna mindenképpen.
Nem mondom, hogy mindenkinek ajánlom, hogy az elejétől a végéig olvassa el, de mindenképpen érdemes lehet naponta egy-egy cikknél felütni, és azt elolvasni. Így viszont, nem túl töményen, és nem lineárisan mindenképpen élvezetes lehet az olvasása.

gazibla IP>!
Ma is tanultam valamit

Sok sok érdekes, vicces cikket gyűjtöttek össze a könyvben. Volt itt szó Hitler-ről, Escobar-ról, Al Capone-ról, katonai delfinekről, sörcunamiról és sok más dologról. Rengeteg új információval lettem gazdagabb. :)

tonks>!
Ma is tanultam valamit

Egy ideje követem már az index egyik legérdekesebb rovatát (akik ám innen molyról is szoktak lesni szerintem! :) ) és kíváncsi voltam, korábban miket tartottak érdemesnek könyvben is megjelentetni. Tetszett a téma szerinti felosztás, meg hogy tényleg beváltja azt, amit a cím ígér: amíg olvastam, minden nap tanultam valamit.

1 hozzászólás
encus625 P>!
Ma is tanultam valamit

Néhány téma ismerős volt már a honlapról, de azért akadtak ismeretlenek is. Hosszúra nyúlt az olvasása, de ezt nem lehet egyszerre az elejétől a végéig olvasni, csak napi 2-3 írást. Nem mondom, hogy mindent el is hittem az olvasottakból, de voltak „hűha”-történetek is bőven.

>!
Index.hu, 2015
192 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631230123
markiboi>!
Ma is tanultam valamit

Nagyon érdekes cikkeket lehet olvasni ebben az indexes könyvben. És bevallom, marha jó ilyen random factekkel villogni csajoknak vagy haveri társaságban. Aztán egy idő után úgyis elfelejtem, de amíg friss az élmény, addig hencegek, hogy ilyeneket tudok. Mert miért is ne lenne jó tudni, hogy a müzlit maszturbálás ellen találták ki? :-D

andianhu>!
Ma is tanultam valamit

Nagyon sok művelődéstörténeti érdekesség, szórakoztató stílusban. Sokszor csak hüledeztem. Jó így egybegyűjtve, az indexen is szerettem szemelgetni ezekből az írásokból.

Renkou>!
Ma is tanultam valamit

Egy elég nagy részét már online is olvastam ezelőtt, de azért a többségét még nem. A témák vegyesen érdekesek voltak számomra, volt amit kicsit túl soknak éreztem, volt, amit olvastam volna tovább is. Őszintén megmondva rengeteg új információ volt a könyvben, de a legtöbb tényleg csak érdekesség, nem is maradt meg a fejemben 1-2 napnál tovább.

pipacs181>!
Ma is tanultam valamit

Sok érdekes történetet olvashattam.
Néhány el is gondolkodtatott: tényleg igaz?


Népszerű idézetek

markiboi>!

A müzliről és a köznyelv által sokszor lemüzlizett gabonapehelyről keveseknek jut eszébe bármilyen szexuális aktus, pedig az eredettörténetében előkerül az önkielégítés. Az egyik népszerű müzlimárka névadója, John Harvey Kellogg ugyanis megvetette a maszturbációt, és a müzlit a megtévelyedett fiataloknak szánta alternatívaként.
A XIX. század vallási puritanizmusában nevelkedett Kellogg Michiganban dolgozott pszichiáterként, és egész életében megtartóztatta magát a szextől. Bár megnősült, a mézeshetek alatt is az egyik szexellenes könyvét írta. Mert több is volt neki, a maszturbáció 39 súlyos mellékhatását taglaló könyvében például így fogalmazott: „Ha a nemek tiltott keveredése szörnyű bűnnek számít, az önfertőzés kétszeresen is gyalázatos.” Kellogg úgy vélte, az önkielégítéssel olyan tünetek járnak együtt, mint az általános alulfejlettség, hangulatingadozások, rossz testtartás, merev ízületek, pattanások, szívdobogás, epilepszia, sőt szentül vallotta, hogy a maszturbálás akár halált is okozhat.
Kellogg úgy gondolta, a maszturbálás fő oka a helytelen táplálkozás, és ha a fiatalok nem zabálnak össze annyi húst és fűszeres ételt, hanem a gabonaféléket és a diót választanák, egyből nem nyúlkálnának oda, ahová nem kéne. A michigani Battle Creek Sanitarium munkatársaként két egészségesnek szánt ételt is kifejlesztett. Az egyik volt a müzli, és a különböző kiőrlésű gabonapelyheket imádták a fiatalok. A másik pedig a joghurtbeöntés; egy béltisztító eljárás, aminek részeként vízzel hígított joghurtot adtak a páciensnek, az egyik felét szájon, a másikat a végbélen át. Ez nem lett világsiker, bár érdemes lenne megnézni, hogy egy alternatív univerzumban, ahol máshogy alakultak a dolgok, hogy nézhetne ki a családi reggelireklámok.
Kellogg testvérével, Will-lel szövetkezve lendítették föl a családi vállalkozást, akit kevésbé érdekeltek a bátyja antimaszturbációs nézetei, és javasolta, hogy adjanak cukrot is a termékhez. Kellogg erről hallani sem akart, mire Will a saját vállalkozásán keresztül kezdte értékesíteni a Kellogg's müzlit. A két testvér emiatt évtizedeken át pereskedett, de a cukrozott müzliből világsiker lett. És valószínűleg a cukor tehet róla, de a müzli nem tudta leszoktatni a fiatalokat a maszturbációról.

A hosszú élet titka?
Kellogg betartotta saját szexellenes elveit, feleségével külön hálószobában aludtak házasságuk negyven éve alatt, saját gyerekük nem volt (viszont 42 gyerekről gondoskodtak, és közülük nyolcat törvényesen örökbe fogadtak). Egyes kutatók szerint Kellogg impotens volt, mások szerint olyan szexuális zavarban szenvedett, amitől szeretkezés helyett a beöntés okozott neki gyönyört. Akárhogy is, a nagy egészségmánia és önmegtartóztatás meghozta az eredményét; a jó doktor 91 évig élt (akárcsak testvére, Will).

60-61. oldal - A müzlit a maszturbáció ellen találták ki

TiaRengia I>!

Valószínűleg az Antarktisz után New Jersey lenne az utolsó hely, ahol Napóleon péniszét keresnénk, pedig ott található egy magángyűjteményben. A császári hímtagot még Napóleon halála után távolította el ugyanaz az orvos, aki megmérte őt, majd a testrész ahhoz a paphoz került, aki feladta az utolsó kenetet. A péniszt a pap családja őrizte, majd a család öröksége az 1920-as években egy könyvkereskedőhöz került, ő vitte át Amerikába a falloszt. Ott egy 1977-es árverésen egy elhivatott jersey-i urológus vásárolta meg a péniszt, aki három évtizeden keresztül az ágya alatt tartotta egy bőröndben. Az urológus lányára hagyományozta az ereklyét és mai napig ő vigyáz rá. 2014-ben a Channel 4 egy dokumentumfilmben járt utána a pénisz útjának, amiben elhangzott a hímtag hossza is. Négy centi. Kis jóindulattal.

9. oldal

Kapcsolódó szócikkek: 1920 · 1977 · 2014 · Antarktisz · Napóleon · New Jersey
2 hozzászólás
Wiggin77 P>!

A michigani Battle Creek Sanitarium munkatársaként két egészségesnek szánt ételt is kifejlesztett. Az egyik volt a müzli, és a különböző kiőrlésű gabonapelyheket imádták a fiatalok. A másik pedig a joghurtbeöntés; egy béltisztító eljárás, aminek részeként vízzel hígított joghurtot adtak a páciensnek, az egyik felét szájon, a másikat végbélen át. Ez nem lett világsiker, bár érdemes lenne megnézni, hogy egy alternatív univerzumban, ahol máshogy alakultak a dolgok, hogy nézhetnek ki a családi reggelireklámok.

60. oldal

markiboi>!

A világ leghosszabb háborúja ezzel szemben nulla halálos áldozattal, sérüléssel, puskalövéssel és kardrántással járt. Hollandia 1651-ben üzent hadat a brit polgárháborúban csúnyán elvert és Scilly-szigetekre menekült royalistáknak. A sziget Anglia délnyugati csücskében van, aránylag messze a holland kikötőktől, így a hadüzenetet nem követte rögtön semmilyen hadmozdulat. Egy évvel később kitört az első angol-holland háború, és a Scilly-szigetek elleni hadüzenetről mindenki elfeledkezett. Egészen 1985-ig, amikor egy helyi történész a levéltárban kutakodva észrevette, hogy a háborút sosem zárták le, és a sziget azóta is hivatalosan hadban áll Hollandiával. Scilly vezetősége és a holland nagykövet végül 1986 áprilisában hivatalosan aláírta a békeszerződést, anélkül hogy a háború 335 évében bárki akár csak komolyabb beszólást megengedett volna magának a szemben álló felek közül.

33-34. oldal - A világ legrövidebb háborúja 38 percig tartott

markiboi>!

Buzz Aldrin, a másodikként Holdra lépő űrhajós például rögtön egy pohár borral kezdte a felfedezést, ahogy kilépett a leszállóegységből. Sajnos azt a tréfát kihagyta, hogy Armstrong legendás „kis lépés az embernek, nagy ugrás az emberiségnek” szövege után hozzáfűzze, hogy „és egy hosszúlépés nekem”.

78. oldal - Buzz Aldrin borozott a Holdon

Kapcsolódó szócikkek: Edwin "Buzz" Aldrin
markiboi>!

Minden őshonos ausztrál állat erszényes, de nem minden erszényes állat őshonos ausztrál, ahogy Észak-Amerika egyetlen erszényes emlőse, az oposszum sem az. A kenguru-patkány crossdresser-világbajnokság állati aranyérmese nemcsak emiatt különleges, hanem fura szokásai miatt is. Az nem is annyira érdekes, hogy fel tudja akasztani magát egy faágra a farkával; az már annál inkább, hogy mennyire profin tudja magát halottnak tettetni. Erről még egy amerikai mondás is született, a „playing possum”, ami szó szerinti fordításban azt jelenti: oposszumot játszani. Nem akarsz valakit beengedni a házba? Nem akarsz beszélni valakivel? Nem akarsz szembenézni valamivel? Akkor oposszumot játszol. (Itthon inkább a homokba dugott fejű struccra hivatkoznak – nem mintha struccokból több lenne a Kárpát-medencében, mint oposszumból.)
Az, ahogy az oposszum eljátssza a nagyhalált, nem tanult viselkedés, hanem ösztönös tehetség. Ugyanis rosszul reagálnak a stresszre: ha nagyon megijednek valamitől, egyszerűen elájulnak. Tehát nem megjátsszák a halottat, hanem annyira megrémülnek, hogy tényleg elvesztik az eszméletüket. A reflex sokszor életet menthet – például egy ragadozó nem akar majd az elhullott dögből lakmározni –, de a civilizációs ártalmak ellen ez sem véd. Ha például kiszaladnak az úttestre, és tőgázzal feléjük hajt egy nyolctonnás kamion, lehet, hogy ijedtükben elájulnak, de ez egy kamiont sem fog elijeszteni.

125-126. oldal - Az oposszum elájul, ha megijesztik

markiboi>!

Sziporkát (eredeti nevén: Gadget Hackwrench) mindenki ismeri, aki fiatalkorában nem csak aznap nézte a Walt Disney-mesedélutánt, amikor a Kacsamesék közben meghalt Antall József. A Csipet csapat (Rescue Rangers) rajzfilmsorozat nálunk is nagyon népszerű volt, bár gyanítható, hogy Sziporkáról kevesebbeknek voltak nedves álmaik, mint mondjuk a Família Kft. Xantus Barbarájáról.
De ami késik, nem múlik: Sziporkát manapság istennőnek kijáró rajongás övezi. Ez nem túlzás: egy orosz szekta tényleg istennőként imádja a Csipet csapat egyetlen állandó női karakterét, a barkácsoló szőke egérlányt. A rajzfilmben Sziporka profi pilóta, vág az esze, mint a borotva, állandóan bütyköl valamit, van egy csomó találmánya – kell ennél több az üdvösséghez? Az orosz hívőknek nem.
„Ő igazi isteni személy; a legártatlanabb, legtökéletesebb lény, akit Isten a világra teremtett” – mondta róla például az egyik hívő az English Russiának. Amikor rákérdeztek, hogy miért imádja ennyire, ezt válaszolta: „Ez buta kérdés; hogy is ne szerethetném az Istennőt? Szigorú, aranyos, optimista, és a technikai ismeretei is megközelíthetetlenek egy földi halandó számára.”
Az orosz szekta elfogadta Sziporkát istennőnek. Imádkoznak a posztereihez, összegyűlnek, hogy arról beszéljenek, milyen tökéletes, dalokat írnak róla, és cirill betűs Sziporka-matricákat ragasztgatnak mindenhová, ahol megfordulnak. A Sziporka-vallást egyelőre csak néhányan követik, de jusson eszünkbe, hogy eleinte Jézus is csak az apostolokat tudta meggyőzni, aztán mi lett belőle kétezer év múlva.

131-132-133. oldal - Egy orosz vallási szekta Sziporkát imádja

markiboi>!

A török katonát a mélybe rántó és önmagát feláldozó várvédő katona tehát vagy létezett, vagy nem, vagy magyar volt, vagy nem, vagy Nándorfehérvárnál halt hősi halált, vagy máshol – de hogy nem Dugovics Titusznak hívták, az biztos.

180-181. oldal - Dugovics Titusz sosem létezett

Kapcsolódó szócikkek: Dugovics Titusz · Nándorfehérvár
markiboi>!

Először is, ott a közönséges muslica, aminek a mérések szerint 640 gray sugárzás kell, hogy elpusztuljon. Még nála is keményebb a lisztbogár, aminek a lárváját, a lisztkukacot horgászcsalinak szokás használni. Az apró bogár megöléséhez 1000 gray szükséges, ami azt jelenti, hogy a hirosimai atombomba sugárzását talán még élvezték is volna mint napozást. Az állatvilág bajnoka a Habrobracon nevű darázs, aminél a kísérletek során feljegyeztek 1800 gray sugárzást túlélő egyedet is. Persze csak akkor ő a bajnok, ha nem nézünk körül a mikrobáknál. A sugárzásnak leginkább ellenálló ismert élőlény ugyanis a Deinococcus radiodurans nevű baktérium. Egyszer sikerült kinyírni egy maroknyit 15 ezer grayjel, de az szobahőmérsékleten volt, ahol nem érzi magát különösebben fickósnak (fagyott állapotban 30 ezret is kibír). És még egy összetekert Népszabadsággal sem lehet agyoncsapni, ami a csótány-muslica-lisztbogár-darázs bandát garantáltan szétkeni a falon.

20. oldal - A csótányok nem élnék túl az atomháborút

Kapcsolódó szócikkek: lisztbogár · muslica · Népszabadság

Hasonló könyvek címkék alapján

Vágó Ádám: A Kárpát-medence ősi kincsei
Adamikné Jászó Anna (szerk.): A magyar nyelv könyve
Kernya Róza (szerk.): Az anyanyelvi nevelés módszerei
Birtalan Győző: Óriáslépések az orvostudományban
Horváth Dezső: A Higgs-bozon
Telegdi Ágnes: Állatok erdőn-mezőn
Pálffy Géza (szerk.): A Szent Korona hazatér
Pápay Nikolett – Rigó Adrien (szerk.): Reproduktív egészségpszichológia
Kapocsy György: Nemzeti parkjaink
Harsányi Zsolt – Hegedüs Lóránt (szerk.): A műveltség útja I-XV.