A ​járatlan út 75 csillagozás

A szeretet és a szellemi fejlődés új pszichológiája
M. Scott Peck: A járatlan út M. Scott Peck: A járatlan út M. Scott Peck: A járatlan út M. Scott Peck: A járatlan út M. Scott Peck: A járatlan út

Hogyan tehetünk szert tartalmas életre és valódi emberi kapcsolatokra? Úgy, fejti ki a szerző, ha megértjük, hogy életünk gondjaival szembenézni, azokat megoldani fájdalommal jár, és képessé válunk a szenvedés elfogadására és elviselésére. Könyve rádöbbent, hogy igenis kezünkbe vehetjük életünk és sorsunk irányítását. A járatlan út önmagunk elfogadásához vezet, és megerősít abban, hogy valóban érdemes élni. M. Scott Peck gazdag terápiás tapasztalatából merítve sok-sok gyakorlati tanácsot ad. Stílusa gördülékeny és olvasmányos, magyarázatai könnyen érthetőek, példái beszédesek. M. Scott Peck könyve inspiráló és elgondolkodtató: igazi iránytű „a járatlan úton”.

Úttalan utakon címmel is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 1978

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Hétköznapi pszichológia Park

>!
Park, Budapest, 2020
288 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633556917
>!
Park, Budapest, 2020
288 oldal · ISBN: 9789633556887
>!
Park, Budapest, 2014
256 oldal · ISBN: 9789633550663

9 további kiadás


Enciklopédia 53


Kedvencelte 27

Most olvassa 26

Várólistára tette 119

Kívánságlistára tette 102

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

julcseee P>!
M. Scott Peck: A járatlan út

M. Scott Peck: A járatlan út A szeretet és a szellemi fejlődés új pszichológiája

Az első oldalakkal bevallom, nehezen haladtam… gondoltam arra is, hogy félbehagyom, mert eleinte nekem túl „pszichológus”, túl sok volt. Aztán ahogy túljutottam a holtponton onnantól viszont nem tudtam lerakni! Nagyon ajánlom ezt a könyvet mindenkinek, minden korosztálynak! Mindenkinek van benne hasznos tudnivaló, olyan, ami útravaló lehet az életben, például:
– Hogyan neveljünk gyereket, hogyan ne neveljünk gyereket
– Hogyan hagyjuk fejlődni a párkapcsolatban a párunkat, miért ne legyünk párkapcsolatfüggők, miért jobb a szeretet a szerelemnél,
– Érdekes pszichoterápiás esettanulmányok
– És leginkább: Szeretet.

Biztosan újraolvasós! Ajánlom. Mindenkinek!

HA86 >!
M. Scott Peck: A járatlan út

M. Scott Peck: A járatlan út A szeretet és a szellemi fejlődés új pszichológiája

M. Scott Peck könyvét olvasva úgy éreztem, mintha bensőséges hangulatú terápián vennék részt egy számomra nagyon szimpatikus terapeutával, aki kellőképpen éltes korú és bölcs ahhoz, hogy egyik kérdésem vagy problémám se hasson rá a meglepetés erejével, és egyből elő tudjon rántani valamilyen megoldásfélét a képzeletbeli tarsolyából, amivel aztán (együtt) elindulhatunk a tökéletesedésem* útján. „A szeretet nem könnyed vita tárgya – olvastam valahol, valamikor –, az út a pusztuláson át a vezet.” Ezt M. Scott Peck is így látta/láthatta, mert kemény leckék elé állítja az ember lányát/fiát, és egy percig sem áltat. Vallja például, hogy az erényes és mentálisan egészséges élethez önfegyelemre van szükség, ami egyet jelent a kielégülés késleltetésével, a felelősség vállalásával, az igazsághoz való ragaszkodással és az egyensúlyozással.
Hogy nem hajítottam félre a könyvet, amint megtudtam a wikipédiáról, hogy élete utolsó szakaszában ő maga a házasságon kívüli kapcsolatával koránt sem volt erényes, és két gyermekétől is elhidegült, annak köszönhető, hogy M. Scott Peck hangvétele barátságos, alázatos. Nem tetszeleg a mindentudó szerepében, és egyszer sem állítja, hogy ő maga tökéletes lenne. Munkájának külön érdeme, hogy hihetetlen nagy figyelmet fordít a vallás és Isten szerepére a páciensei életében (azt mondja, nem létezik ateista ember, mert az ateisták is hisznek valamiben – ergó valamiféleképpen mindenki vallásos), de ezt nem földhözragadt módon teszi, hanem kitágítja a kérdést és komplexen taglalja a spiritualitás szerepét az egyén életében. Az általa ismertetett esettanulmányokon keresztül megmutatja a vallás káros és jótékony hatásait, és mer veszélyes vizekre evezni azzal, hogy kimondja: szerinte Isten nem tőlünk függetlenül létezik, hanem bennünk, a cél pedig, hogy hozzá hasonlatossá váljunk. Szóval, tudomány és spiritualitás érdekes egyveleget alkot ebben a műben, amivel a gondolkodó, lelki fejlődésre kész emberhez szól.
Nekem tetszett, sok szempontból formabontónak és merésznek találtam. Fél csillagot csupán azért vonok le, mert helyenként úgy éreztem, hogy a saját gondolatait, meglátásait kőbe vésett igazságokként kezeli.

* ez a szó azért klasszisokkal jobban hangzik, mint a „gyógyulás” vagy a „javulás” :P

1 hozzászólás
Zzss>!
M. Scott Peck: A járatlan út

M. Scott Peck: A járatlan út A szeretet és a szellemi fejlődés új pszichológiája

Ez a könyv annyival, de annyival több, mint amit akár a cím, akár a (kicsit semmitmondó) fülszöveg alapján sejteni lehetne! Jól felépítve, gördülékeny stílusban ír, minden felesleges sallang nélkül, és mellbevágó őszinteséggel. Nagyon fontos dolgokat mond ki. Meghatározó könyvélmény, amolyan „na ezt mindenkinek kölcsön kell adnom” fajta :)

Csiper>!
M. Scott Peck: A járatlan út

M. Scott Peck: A járatlan út A szeretet és a szellemi fejlődés új pszichológiája

ALAPMŰ! Ha mindenki elolvasná, és e szerint élne, akkor nem lenne gond a világunkban. MINDENKINEK melegen ajánlom. Kissé ijesztő, hogy ez egy tömény pszichológiai tanulmány, de tényleg érdemes elolvasni!
Ha lehetne a felsőoktatásban egy mindenkinek kötelező könyv, akkor ez legyen az!

abataviola>!
M. Scott Peck: A járatlan út

M. Scott Peck: A járatlan út A szeretet és a szellemi fejlődés új pszichológiája

Nagyon régen volt rám ekkora hatással könyv.
A felénél rájöttem, hogy M. Scott Peck 2005-ben meghalt, ami kissé megrázott. Mintha titokban abban reménykedtem volna, hogy esetleg egyszer beszélhetek vele.
Sok témát érintenek a fejezetek. Többek között az író kifejti a szeretetet, ami az ő definíciója szerint az én határainak kiterjesztése, elmondja mit jelent az önfegyelem és hogyan alakul ki, beszél az álmok jelentőségéről, a terápia már-már misztikus voltáról is. A fájdalom neveléséről. A házasságról, önmegvalósításról… Mindezek valahogy úgy hatottak rám, mintha egy – a fejemben már meglévő – , grafitceruzával felvázolt rajzot elkezdtek volna kiszínezni. Több ilyen könyvet akarok olvasni, beleásni magam jobban az egyes érintett témáiba, mert úgy érzem, ez a gondolkodás, ami előre visz. Egyébként is a személyiségem megfejtésén/alakításán fáradozom épp, így 20 évesen és ez az írás csúzlival lőtt előre a céljaim útján.
Talán legjobban az a gondolat fogott meg, ahogyan a saját individuális vallás kialakításának szükségességéről beszélt az író. Hogy az érett hit különbözik a szülők hitétől, szükségszerűen lázadni kell a belénk nevelt vallás ellen, hogy saját, önálló világnézetünket kialakítsuk. Sokszor éreztem már bűntudatot és szorongást, hogy nem tudok úgy hinni, ahogyan a szüleim. Hogy ha belefeszülök sem megy. Most egy szikla került le a vállamról.
Az pedig, hogy a kollektív tudattalant Istennel azonosította, egyszerűen elképesztett. Szinte tátott szájjal olvastam a mondatait, magamba akartam vésni minden egyes betűjét.
Mintha megmagyarázott volna valami kifejezhetetlenül fontosat, amit nem lehet ugyan teljesen megmagyarázni, mégis szükségszerű a folyamatos kísérletezés, hogy közelebb juthassunk a megértéséhez.
Egészen biztosan újra fogom olvasni és hogyha csak egyetlen pszichológiai témájú könyvet elolvastathatnék az összes értelmiségi ismerősömmel, gondolkozás nélkül ezt választanám.

mozgzom>!
M. Scott Peck: A járatlan út

M. Scott Peck: A járatlan út A szeretet és a szellemi fejlődés új pszichológiája

Digitálisan már régóta megvan, de nem olvastam. Amikor elkezdtem olvasni Matt Ridley: Génjeink című könyvét, egy hét múlva a számítógépemen keresgéltem és véletlenül?? rákattintottam erre a pdf fájlra. Megnyílt és beleolvastam a kegyelemről szóló részbe. Na ettől úgy felvillanyozódtam, hogy „A járatlan út”-t elkezdtem olvasni párhuzamosan a „Génjeink”-kel. Kitűnő kiegészítés volt az evolúció-entrópia párhuzam. A lustaságról írtak pedig igazán elgondolkoztattak. Minden szívesen gondolkodó embernek ajánlom.

Eli>!
M. Scott Peck: A járatlan út

M. Scott Peck: A járatlan út A szeretet és a szellemi fejlődés új pszichológiája

Sok mindent tanultam ebből a könyvből…..főleg azt, hogy a tökéletességre – ezalatt azt értve, hogy szeretve legyek és szeressek-, való törekvés sokkal több erőfeszítést igényel, mint sejtettem, de ugyanakkor ehhez vannak segédeszközök, tehát nem kell megijedni, hogy ez lehetetlen. Mennyire más lehetne a világ, ha mindannyian rájönnénk arra, hogyha célunk nem a saját magunk jobbá tétele, hanem a másé, mi magunk szinte akarva-akaratlanul is jobbá válnánk, ergo két legyet üthetnénk egy csapásra, és nem ítélkeznénk „trónunkon ülve”, önsajnálattal, önzőséggel, lustasággal körülölelve……

Kun_Csilla I>!
M. Scott Peck: A járatlan út

M. Scott Peck: A járatlan út A szeretet és a szellemi fejlődés új pszichológiája

Őszinte könyv. Nem nyújt instant megoldásokat, de segíthet felismerni alapvető igazságokat. Szerencsés ember, aki M. Scott Peckhez járhat terápiára.

Maxwell_C>!
M. Scott Peck: A járatlan út

M. Scott Peck: A járatlan út A szeretet és a szellemi fejlődés új pszichológiája

Egyszer még tizenéves koromban akadhatot kezembe „A járatlan út” édesanyám jóvoltából. A könyvei közt találtam.
Azt hiszem, akkoriban még nem voltam készen M. Scott Peck e remekművére…
Az utóbbi pár évben egyre erélyesebben mart belém az a vágy, hogy találjak valami magam számára elfogadható magyarázatot, fogalmat a szeretet mibenlétére.
Nagy örömömet leltem e könyv újrafelfedezésében. S immár a szeretetet is körül tudom határolni…
Szerintem ez a könyv elolvasandó darab. Persze az igénynek belülről kell fakadnia.
Az olvasás során majdnem végig olyan érzésem volt, mintha M. Scott Peck-kel, az idős bölccsel lenne szerencsém beszélgetni. Ő családom egyik agg tagja, s én a szavait ivó, rácsodálkozó unokája…
Közeli, bensőséges, bölcsességgel telis-teli, jól érthető, olvasmányos könyv.

esőember>!
M. Scott Peck: A járatlan út

M. Scott Peck: A járatlan út A szeretet és a szellemi fejlődés új pszichológiája

Az a bizonyos járatlan út, mára kitaposottá vált. A lélekben vájkáló pszichiátria kezelésének elfogadtatása volt talán a célja e könyv megírásával, s sikerült is (úgy hiszem). Ma már okkal, oktalanul is pszichiáterhez fordulnak az amerikai egyének. Hisz „kezelés” kell minden lelki bajra. Ez az ő beállítottságuk, de mit kezd ezzel a könyvvel egy magyar egyén? Sokat, s keveset! Segít önmagunk elfogadásában, önismeretünk kitágításában, ha kimazsolázzuk a lényegi részeket, és figyelmen kívül hagyjuk a vallálos-spirituális részeket. Mert igen, a kelleténél nagyobb figyelmet szentel Istennek, ami nem csoda, hisz a mélyen vallásos amerikai nemzetnek írt elsősorban. Ezek a részek kevésbé, a tudományos részek ellenben fenemód érdekesek, izgalmasak. Ez persze kizárólag az én véleményem , aki hisz ugyan Istenben, de mégiscsak korlátozottan fogadja az egyház „tanításait”. A spirituális-vallásos részek elhagyásával, az olvasmányos tudományos részek felbővítésével igazi alapművet tarthatnánk a kezünkben. Oliver Sackshoz tudnám hasonlítani, hasonlóan érdekfeszítőek a történetek, de Sacksnak sikerült elkerülnie a – szinte kötelező – vallásos csapdákat, és megmaradni tudományos-prózai vonalon. Olvassuk el, érdemes, és ki-ki maga döntse el mit tanult belőle!


Népszerű idézetek

zcserei>!

A szeretet elhatározás kérdése, nem mint érzelem, hanem abban az értelemben, hogy két ember akkor szereti egymást, ha képesek az önálló életre, de saját elhatározásukból együtt élnek.

78. oldal

M. Scott Peck: A járatlan út A szeretet és a szellemi fejlődés új pszichológiája

Kapcsolódó szócikkek: szeretet
ritusss>!

Az életben a valódi biztonság nem más, mint az élet bizonytalanságának élvezete.

M. Scott Peck: A járatlan út A szeretet és a szellemi fejlődés új pszichológiája

RitaVitrol>!

Az ember leggyakrabban a változástól fél, a megszokott rend elvesztésétől. Ezért minden újnak ellenáll, csak hogy ne kelljen változtatnia a valóságról alkotott képén. Ellenállása mögött félelem van, félelme mögött pedig lustaság.

M. Scott Peck: A járatlan út A szeretet és a szellemi fejlődés új pszichológiája

Kapcsolódó szócikkek: változás
esőember>!

Amikor tizenöt évvel ezelőtt elvégeztem az orvosi egyetemet, bizonyos voltam benne, hogy csodák nincsenek. Ma bizonyos vagyok benne, hogy bőven akadnak.

192. oldal

M. Scott Peck: A járatlan út A szeretet és a szellemi fejlődés új pszichológiája

Kapcsolódó szócikkek: csoda
Tóth_Orsolya>!

Ha az a céljuk, hogy szeressék Önöket, nem fogják elérni. Az embert csak akkor szerethetik, ha méltó a szeretetre, s mindaddig nem lehet az, amíg egyetlen célja, hogy szeressék.

82. oldal

M. Scott Peck: A járatlan út A szeretet és a szellemi fejlődés új pszichológiája

Kapcsolódó szócikkek: szeretet
graphoman IP>!

[…] a házasságot a hegymászás és a hegymászók bázisának viszonyához szoktam hasonlítani. A hegymászónak szüksége van egy jó bázisra, ahová visszatérhet meghúzódni az idő viszontagságai elől, s ahol bőven van elemózsia, ahol pihenhet, mielőtt egy újabb hegycsúcs megmászására adná a fejét. Sikeres alpinisták jól tudják, hogy a táborban legalább annyi időt kell eltölteni, mint a sziklafalon, s hogy életben maradásuknak fontos feltétele a jól felépített és kellően felszerelt tábor.
[…] a házasság csak akkor lehet jó, ha ha valóban az együttműködést célzó intézmény, amelyben és amelyért mindkét fél kölcsönösen áldoz időt és energiát, s amely elsősorban azért létezik, hogy a házastársak segítsék egymást saját egyéni életútjukon, lelki fejlődésük hegycsúcsai felé. A nőnek és a férfinak egyaránt ápolnia kell az otthont és kalandoznia egyéni céljai felé.

136-137. oldal, Aki szeret, egyedül van

M. Scott Peck: A járatlan út A szeretet és a szellemi fejlődés új pszichológiája

Kapcsolódó szócikkek: házasság
2 hozzászólás
Zzss>!

Egyetlen házasságot sem nevezhetünk valóban sikeresnek, ha a házastársak nem egymás legjobb kritikusai. A barátságról is ugyanez mondható el, mégpedig a hagyományos elképzelés ellenére, mely szerint a barátság a „kéz kezet mos” elven alapuló, konfliktustól mentes kapcsolat, kölcsönös szívességek és bókok viszonya. Az ilyen kapcsolatok azonban felszínesek, és nem érdemlik meg a barátság nevet. Szerencsére bizonyos jelek arra mutatnak, hogy a barátság fogalmát többnyire mélyebb értelemben gondolják el. Minden emberi kapcsolatnak lényeges része, hogy szükség esetén a két fél bírálja egymást. Enélkül minden kapcsolat sekély vagy sikertelen.

125. oldal

M. Scott Peck: A járatlan út A szeretet és a szellemi fejlődés új pszichológiája

Kapcsolódó szócikkek: barátság · bírálat · házasság · kritika
Tóth_Orsolya>!

Vannak olyan szülők, akik a gyors és hatásos fegyelmezés érdekében az elhagyással fenyegetőznek, nyíltan, vagy kevésbé nyíltan. Üzenetük lényege ez: „Ha nem azt teszed, amit mondok, nem foglak többé szeretni, gondolkozhatsz azon, hogy ez mit jelent majd neked”. Természetesen elhagyatást és halált. Ezek a szülők a szeretetet föláldozzák a gyerek kézbentartása érdekében. Ezek a gyerekek a felnőttkorban is félni fognak a jövőtől. Nem érzik a világot biztonságos élettérnek, amikor a felnőttkorba lépnek. Ellenkezőleg, veszélyesnek és félelmetesnek látják és fel sem merül bennük, hogy a pillanat élvezetét vagy biztonságát egy jövőbeli, bár nagyobb élvezet vagy biztonság ígéretére cseréljék, mert a jövő számukra erősen gyanús.

18. oldal

M. Scott Peck: A járatlan út A szeretet és a szellemi fejlődés új pszichológiája

RitaVitrol>!

Aki mindig tudatában van élete végleges voltának, az jobban fogja kihasználni idejét. Aki azonban nem hajlandó tudomásul venni a halált, az nem élhet vagy szerethet tisztánlátással. Aki elhúzódik a halál tudatától, az élettől húzódik el.

M. Scott Peck: A járatlan út A szeretet és a szellemi fejlődés új pszichológiája

Kapcsolódó szócikkek: élet · halál
ritusss>!

Gondjaink miatt van szükségünk bátorságra és bölcsességre, sőt gondjaink tesznek minket bátrakká és bölcsekké. Végső soron ezek felelősek lelki fejlődésünkért. A szellemi fejlődés elősegítése érdekében tesszük próbára a problémamegoldás emberi képességét, mint ahogyan az iskolában is tudatosan megteremtett problémák megoldásával fejlődik a gyerekek elméje. Benjamin Franklin mondta: Ami fáj, az nevel. Ez az oka annak, hogy a bölcs emberek megtanulják, hogy a problémáktól nem rettegni kell, ellenkezőleg, örömmel kell fogadni őket.

M. Scott Peck: A járatlan út A szeretet és a szellemi fejlődés új pszichológiája

Kapcsolódó szócikkek: Benjamin Franklin · személyiség

Hasonló könyvek címkék alapján

George Simon: Báránybőrben
David A. Clark – Aaron T. Beck: Szorongás és aggodalom munkafüzet
Ritter Andrea: El(ő)bújás
Caroline Leaf: Tisztítsd meg elméd zűrzavarát
Jonice Webb: Ismeretlen érzelmek
Ellen Hendriksen: Hogyan lehetsz önmagad
Tara Porter: Te nem értesz engem!
Deborah Vinall: Gázlángozás
Lundy Bancroft: Mi jár a bántalmazó fejében?
Lukács Liza: Az éhes lélek gyógyítása