Szellemjárás ​Angliában 34 csillagozás

M. R. James: Szellemjárás Angliában

Az ​angol természetfölötti irodalmat Magyarországon kevésbé ismerik az amerikainál, talán mert nem annyira harsány és hatásvadász.

Egyik legnagyobb mestere Montague Rhodes James volt, ez a derűs kedélyű cambridge-i tudósember, aki elsősorban barátai szórakoztatására írta elbeszéléseit, minden évben egyet, karácsonyesti felolvasásra. Ő teremtette meg a régiségbúvár rémtörténet hagyományát, melynek fókuszában többnyire valamely titokzatos múltbéli relikvia áll, hősei pedig nem rettenthetetlen kalandorok, hanem – a szerzőhöz hasonlóan – tudósok és talányok megfejtői.

Ezek a gazdag kultúrtörténeti összefüggésbe helyezett novellák nem sokkolják véres jelenetekkel az olvasót, inkább a képzelőerejére hagyatkoznak: a feszültség lassan, fokról fokra növekedik bennük, az egymást követő baljós epizódokból táplálkozva. A tetőpont azonban sohasem marad el, és óhatatlanul megrázó erejű: James démonai és szellemei felfoghatatlanul gonoszak és idegenek, a velük való szembesülés… (tovább)

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: MesterMűvek: Klasszikusok, MesterMűvek


Kedvencelte 2

Most olvassa 2

Várólistára tette 22

Kívánságlistára tette 25


Kiemelt értékelések

>!
zamil
M. R. James: Szellemjárás Angliában

A megszokott szerkesztést kaptam, de a tartalom már annyira nem érintett meg. Valahogy ezek az angolszász kísértethistóriák nem az én világom, jó volt olvasni némelyik jó ötletre épült, de valahogy elszállt felettük az idő és elég egy kaptafára is íródtak.
Persze itt is volt, ami jobban tetszett és megérdemli, hogy kiemeljem, ilyen pl. A kőris, A rózsalugas, és a Magnus gróf.

3 hozzászólás
>!
Szabolcs_Holló
M. R. James: Szellemjárás Angliában

Alapvetően horror műfajába tartozna ez a válogatás, James a természetfeletti irodalom egyik első nagy mestere volt, maga Lovecraft is nagy tisztelője volt. Az idő talán már nyomott hagyott azon mitől is rettegünk, de a minőség és a hangulat az nagyon is örök. James hihetetlenül kifinomult író, élvezet olvasni körmondatait, nyelvezetét, elképesztően választékos kifejezésmódja van. Bár valamennyi történet egy azonos sablonra van felhúzva, miszerint egy régiségbúvár főhős talál valami múltból itt maradt relikviát, melyhez különös dolgok tapadnak, mégis hatásosak, tanúsággal szolgálnak, és azért ma is borzongató némelyik, bár ez egyéni tűréshatár kérdése.
Ki kell emelni a szerkesztést, ami elsőosztályú, öröm a könyvet olvasni és a lábjegyzetekben, függelékekben annyi információ, háttértudás található, ami nem akármilyen teljesítmény. Egyrészt sokat elárul James klasszikus műveltségéről és imponáló olvasottságáról, másrészt a szerkesztő tájékozottságáról és figyelméről. Tény, hogy gyakran kizökkent az olvasásból egy-két lábjegyzet, de a több, mint egy évszázados múltra és a kulturális különbségekre bizony szükséges az adott szöveg teljes megértéshez.
James neve megérdemelten kerülhet oda Lovecraft és Smith mellé, nagyon kellemes meglepetés számomra ez a könyv, nem kell félni a korától, James tudás és stílusa érdemes a megismerésre.

2 hozzászólás
>!
Szirmocska
M. R. James: Szellemjárás Angliában

Adhatok erre a könyvre egyszerre négy és öt csillagot? A 4,5 nem lenne kifejező.
Négy, mert a történetek nem nyűgöztek le teljesen. Bár volt olyan, ami okozott pár kellemetlen órácskát. Mert naná, hogy éjszaka kell nekem ilyesmit olvasni és naná, hogy akadt olyan, ami előhívta a lappangó gyerekkori rémálmaimat. Ez gondolom rémtörténetek esetében pozitívum. Igaz, tapasztalataim ebben a műfajban csekélykének mondhatók, talán ennek is betudható az ijedezésem. Pedig ez nem is olyan igazán rémisztgetős könyv. Inkább rejtélyekről, különös természetfeletti eseményekről szól, kicsit humorosan, kicsit moralizálva. Némelyik nagyon tetszett, némelyik pedig nem, a többség közömbös volt. Ezért a négy csillag.
De ugyanakkor maga a kiadás annyira kiált egy maximális pontszámért, hogy nem mehetek el mellette szó nélkül. Imádom a lábjegyzeteket! Megdöbbentően precíz munkát végzett a szerkesztő (és egyébként a szerző is). Példaértékű és nekem sokat hozzátett az élményhez. A kis bevezetők segítségével, pedig nem csak úgy a levegőben lógtak ezek a régiségbúvár rémtörténetek (ez azért egy pirinyót idétlen megnevezés :D), hanem általuk szinte ismerősként tekinthettem az íróra és korára, így a meséi is személyesebb színt kaptak. Milyen jó lett volna, ha az összes történet olyan magas színvonalú és lebilincselő, mint a kiadás.

Köszönet illeti @Shanara -t, aki lehetővé tette számomra a könyv olvasását! Köszönöm! :)

5 hozzászólás
>!
Shanara
M. R. James: Szellemjárás Angliában

A MesterMűvek sorozat kötetei eddig nem okoztak csalódást a számomra. Nem történt ez másként most sem. Erre a kötetre egyébként is nagyon kíváncsi voltam. Nem számítottam arra, hogy a félelemtől nem fogok tudni aludni, de kellemes olvasási élményre igen. Szerencsére ez így is lett. Az írót nem véletlenül tisztelik a természetfeletti irodalom egyik mestereként. Kellemesen borzongós, kissé félelmetes, de leginkább tanulságos történeteit végig érdekesnek tartottam. Régies stílusban megírt, egyedi humorral átitatott, nem túl gyors cselekményű, az olvasó fantáziájára sokat bízó szövegeket olvashatunk a kötetben.
A kiadás csak dícséretet érdemel: a szerkesztői és fordítói jegyzetek sokat segítenek, az előszó és a novellák előtti bevezető kellő hangulatba ringatja és információval látja el az olvasót.
Poe és Lovecraft rajongók számára is nyugodt szívvel tudom ajánlani ezt a válogatást. Megéri elolvasni. Nekem kifejezetten tetszett.
Bővebben a blogbejegyzések linkjénél.

>!
Saille P
M. R. James: Szellemjárás Angliában

Egész jó kis hangulatos rémtörténetek lennének… Csakhogy egyrészről a XXI.században már közel sem olyan félelmetesek persze, mint a XIX.-ben voltak, amikor még se tv, se rádió, se internet nem terhelte túl az emberek ingerküszöbét. De azért tudjuk, hogy Poe vagy Lovecraft máig borzongatót tudott alkotni ebben a műfajban. A másik nagyobb baj, hogy valamilyen fura megfontolásból úgy tálalták őket, mintha filológiai értekezések volnának. Minden novella előtt hosszas előszó és rengeteg, néha irreveláns lábjegyzet unalmasítja el az amúgy se túl felkavaró történeteket. :( Mennyivel hatásosabb lett volna, ha magyarázat nélkül közlik a novellákat, és max. utólag vagy függelékben közlik a tudnivalókat!

Borító 3,5*

5 hozzászólás
>!
kvzs P
M. R. James: Szellemjárás Angliában

A mai kor olvasói számára már nem olyan rémisztőek ezek a történetek, mint James kortársainak, azonban nagy részük még így is kellemes borzongást tud kiváltani.
A történetek színvonala viszonylag egységes volt, és szinte mindegyikben éreztem valami könnyedséget és egy kis humort, ami a „hivatásos” írók természetfölötti történeteinél élvezetesebbé tette számomra az olvasásukat.
A bevezetőknek és a lábjegyzeteknek nagyon örültem, sok helyen mélységet adtak a történetnek, vagy éppen segítettek megérteni a -számunkra már- nem egyértelmű utalásokat.
Ez az angol úriember a semmiből nagyon magasra kapaszkodott a „legkedvesebb természetfölötti íróim” listámon.

>!
Noro 
M. R. James: Szellemjárás Angliában

Jamest számomra elsősorban humora – ami egyébként szintén nem harsány és hatásvadász – különbözteti meg kortársaitól. Történetei inkább rejtélyek, mint borzalmak. Főhősei talán egy kicsit túlságosan is könnyen fogadják el a megmagyarázhatatlant, amikor találkoznak vele.
Különböző szempontok alapján emelnék ki néhány novellát: nagyszerű alapötlete volt A rézkarcnak és A tizenhármas szobának. Kár, hogy ezek befejezése épp a legkevésbé kidolgozottak közé tartozik. De olyanok is voltak, amelyek nagyon szépen összeállnak -legalábbis a hasonló irodalmat valamennyire ismerő olvasó fejében: ilyen A kőris vagy A Middoth traktátum. Bár kétségtelenül nem a sokkolás a kötet fő célja, néhány jól elhelyezett jelenet a megfelelő hangulatban olvasva azért kivált egy kis borzongást, a leghatásosabb alighanem a Csak fújd meg sípod… című történetben volt.
A függelékben nagyon örültem a Salamon és a démonok megjelenésének. Aki játszott már bármilyen okkult témájú szerepjátékkal, az szinte biztosan hallott utalásokat a démonokon uralkodó Salamon királyról, de a teljes történetet én legalábbis eddig még nem ismertem.
Végül a lábjegyzetelésről pár szót: nem éreztem teljesen következetesnek. Voltak benne teljesen fölösleges információk, amelyek csak elvonták a figyelmemet, két esetben olyasmit fecsegett el, amit azon a ponton nem kellett volna, egy-két igencsak obskurus kifejezés viszont homályban maradt.

>!
Voorhees
M. R. James: Szellemjárás Angliában

A Mesterművek ezen kötete a kiváló angol író és úriember, M. R. James írásait dolgozza fel. Az úriemberséget akár nagy betűkkel is írhattam volna, tekintettel a novellák nyelvezetére és megfogalmazására. James rendkívül művelt ember volt, az írásokban sok a latin nyelvű idézet, és a szerkesztői lábjegyzet. Ez némileg megnehezítette az olvasást, mivel az író olyan ismeretek tudását feltételezi olvasótáboráról (joggal, hiszen a rémtörténeteit elsősorban kollégái számára írta karácsonyesti felolvasásokra) amik lehet, hogy a 19. század angol berkeiben egyértelműnek számítottak, de a mai olvasók számára kevésbé. Ez azonban nem von le a novellák értékéből.
James stílusa, megfogalmazása néhol kissé cirkalmas, de mindig érdekes, megragadja az olvasó figyelmét. Nem törekszik a feszültség folyamatos felépítésére a tetőpontig, van, amikor a cselekmény kezdetétől jelen van, előfordul, hogy egyik oldalról a másikra válik feszültté a cselekmény. Az ötletek rendkívül tetszettek, egyáltalán nem találtam az írásokat elcsépeltnek vagy idejétmúltnak, A tizenhetedik századi büntetőper leírása külön nagyon tetszett. Nem tudnék kiemelni néhány írást, mert mindegyik egyformán magas színvonalú volt. Bár Anglia szerepeltetése a címben érdekes, mivel azért volt történet ami Dániában és Svédországban játszódott.
James művei az utókor számára is ugyanolyan érdesen hatnak, sőt az eltelt idő hatására talán még izgalmasabban is, mint hathattak kortársaira. Ez olyan erény, amit kevesen tudhatnak magukénak az írók közül.

>!
Mortii
M. R. James: Szellemjárás Angliában

Nehéz volt objektíven csillagoznom. Imádom a klasszikus rémtörténeteket, de az utóbbi időben nagyon eltávolodtam a műfajtól. Jó volt fel eleveníteni a régi kedvenc műfajomat, pláne egy ilyen illusztris íróval, viszont sajnos már koránt sincs olyan hatással rám, mint rég volt.
James roppant tudós ember volt, és le a kalappal a könyv szerkesztése előtt! A rengeteg utalás kigyűjtése élvezetesebbé tette a novellákat, mert nem csak tovább siklottam ezek felett. A novellák születésének háttér története különösen tetszik, nem beszélve James sima angol stílusáról, amit a fordítások is nagyszerűen átadtak.

>!
rheinfuss
M. R. James: Szellemjárás Angliában

Sajátos hangulatú (néhol felrémlenek Lovecraft novellái is, aki nagyra becsülte James munkáit), egyenletesen magas színvonalú rémtörténetek. Nem sodró lendületű történetek, de annál inkább élvezetes olvasmányok azoknak, akik a kissé lassabb történetmesélést kedvelik.


Népszerű idézetek

>!
Shanara

Örökösen lapos pillantásokat vetett a háta mögé: a válla meg a háta szabályosan púpossá vált a folyamatos ideggörcstől, és úgy festett, mint aki attól tart, hogy bármikor megtámadhatja valaki. Az angol úriember hirtelen elképzelni sem tudta, a sekrestyés vajon állandó rögeszmék rabja-e, netán a lelkiismeretét terheli valami csúfság, vagy az örökös hitvesi zaklatásoknak kitett papucsférj. Mindent összevetve az utolsó lehetőség tűnt a legvalószínűbbnek; de az idős férfi viselkedése valami sokkal félelmetesebbre utalt, mint egy házsártos feleség.

30. oldal (Delta Vision Kiadó, 2011.)

>!
Dominik_Blasir

A tűzvész három napig dühöngött, és jószerivel eltörölte a föld színéről a középkori Viborgot. Egy kereskedő otthonából harapózott el, akinek a szolgája sört akart főzni, és miután alágyújtott az üstnek, magára hagyta. A gazdasszony felfigyelt a tűz füstjére, de sajnálta kiönteni rá a sört, és az egész város leégett.

A tizenhármas szoba (4. jegyzet)

>!
Dominik_Blasir

Viszont örömmel nyugtáztam, hogy Jóbnak és Eliméleknek sikerült eliszkolnia, és csatlakoztak Ádámhoz az Édenkertben, ahol – gondolom én – csendben elszívtak egy szivart.

361. oldal, Éjszaka a kápolnában

>!
Razor SMP

Rúben csakhamar csuromvizesen és megviselten mászott ki a középső ablakba, ahol a hirnökök hangosan, ám hiábavalóan tiltakoztak betolakodása ellen.(…)
– Nohát, a Genezisben egyértelműen az áll, hogy nem volt víz a kútban; persze az nyáron volt, de akkor is, a javított kiadásban helyesbíteni kell.

366. oldal, Éjszaka a kápolnában


Hasonló könyvek címkék alapján

H. P. Lovecraft: Howard Phillips Lovecraft összes művei III.
Fekete I. Alfonz: A mosolygó zsonglőr
Neil Gaiman: Tükör és füst
Pirkadatra várva
Veres Attila: Éjféli iskolák
Kovács Gábor: Budarkpest
Filip David: Ég és föld zarándokai
Stephen King: Rémálmok bazára
Robert E. Howard: Vörös Szonja és a keselyű árnyéka
Neil Gaiman: Törékeny holmik