If ​We Were Villains 8 csillagozás

M. L. Rio: If We Were Villains M. L. Rio: If We Were Villains M. L. Rio: If We Were Villains M. L. Rio: If We Were Villains

Oliver Marks has just served ten years in jail – for a murder he may or may not have committed. On the day he's released, he's greeted by the man who put him in prison. Detective Colborne is retiring, but before he does, he wants to know what really happened a decade ago. As one of seven young actors studying Shakespeare at an elite arts college, Oliver and his friends play the same roles onstage and off: hero, villain, tyrant, temptress. But when the casting changes, and the secondary characters usurp the stars, the plays spill dangerously over into life, and one of them is found dead. The rest face their greatest acting challenge yet: convincing the police, and themselves, that they are blameless. Intelligent, thrilling, and richly detailed, If We Were Villains is a captivating story of the enduring power and passion of words.

>!
368 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781250095299
>!
352 oldal · keménytáblás · ISBN: 9781250095282
>!
Macmillan, London, 2017
ISBN: 9781427286468 · Felolvasta: Robert Petkoff

2 további kiadás


Enciklopédia 7

Szereplők népszerűség szerint

James Farrow · Oliver Marks


Kedvencelte 3

Várólistára tette 21

Kívánságlistára tette 38

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

RitaMoly P>!
M. L. Rio: If We Were Villains

A könyvről az a hasonlat jut eszembe, hogy olyan, mint lassítva nézni egy karambolt. Már a fülszövegből tudjuk, hogy valaki meg fog halni, Oliver Marks pedig tíz évet ül ezért – ráadásul nincs kizárva, hogy ártatlanul. Innentől pedig azzal a kellemetlen érzéssel követjük a visszaemlékezésből kibontakozó eseményeket, hogy tudjuk, mindenki a vesztébe rohan. A történet egy elit művészeti kollégium a „valóságtól” szinte teljesen elzárt közegében játszódik, ahol a színészpalánták csak és kizárólag Shakespeare-művekkel foglalkoznak, és bármilyen élethelyzetben ontják magukból az idézetek (ez elsőre kicsit irritáló lehet, vagy ha valaki nagyon nem bírja Shakespeare-t akkor másodjára is). Minden szépen megy addig, amíg az oktatók meg nem keverik a szereposztást annak érdekében, hogy – végzősök lévén – ne az eddig megszokott archetípusokat játsszák, kapjanak egy kis kihívást. Azonban nem mindenki viseli jól, hogy főhősből mellőzött karakter lesz, és lassan elszabadul a pokol: a féltékenység agresszivitásba torkollik, mindenki kifordul önmagából, a végkifejlet nem is lehet más, mint tragédia. Innentől azt követhetjük nyomon, ki hogy viseli a gyászt és mennyire képes elszámolni a lelkiismeretével, miközben the show must go on, a tanév végén elő kell adniuk egy darabot, ahol szép lassan összemosódik az általuk játszott szerep és a valóság, miközben újabb titkok bukkannak felszínre. A könyv egyszerre kampuszregény, lélektani dráma, krimi, bepillantás a színészek világába és szerelmeslevél Shakespeare-hez. Nyilván nem tökéletes, ez M. L. Rio első regénye, de rendkívül olvasmányos, kíváncsian várom a többi művét!

>!
Titan Books, London, 2017
432 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781785656477
rumpelstiltskin>!
M. L. Rio: If We Were Villains

-hát ez gyakorlatilag az, aminek a the secret history-t elképzeltem, csak kevesebb felesleges információval és kedvelhetőbb karakterekkel, meg spoiler
-viszont sajnos shakespeare még mindig nem tud meghatni, és ezek a gyerekek nagyon szeretnek shakespeare idézetekkel kommunikálni.
-igazából tényleg annyi eleme volt, ami a tsh-t idézte nekem, hogy nehéz elvonatkoztatnom a két könyvtől és nem a hasonlóságaikat kiemelni, de összességében tetszett az egész „murder mystery” rész, bár érdekes döntésnek tartom, hogy a halottat egy teljesen ellenszenves személyként festik le, holott végig barátok voltak.
-plusz az oliver/meredith szál sem jött be, meg úgy meredith is elég idegesítő volt.
-viszont alexandert és filippát nagyon szerettem a mellékszereplők közül, wren meg nem sok vizet zavart.
-oliver és james dinamikája tho, meg a vége, ezért is szeretem annyira az egészet minden hibájával együtt. spoiler

sulphic_rin>!
M. L. Rio: If We Were Villains

Ez mellbe vágott.
Kezdjük ott, hogy körülbelül a könyv felénél – szokás szerint önhibából – lespoilereztem magamnak egy nagyon fontos információt, és ennek ellenére is óriási hatást ért el nálam a történet. Mit lett volna vajon, ha nem spoilerezek? Már a gondolatba is beleborsódzik a hátam.
Általában, ha gyilkosságról van szó, mindig az elejéről indulunk a dolgoknak, azonban most egyszerre két helyről rajtoltunk: a kezdetétől és a végétől. Tetszett a formátum, amelyben a regény íródott, egyedi felhangot adott az egésznek.
Adott hét fiatal, akik színésznek tanulnak egy Shakespeare-orientált iskolában, és az utolsó tanévtől kezdve a tragédiáké a főszerep, ám ezúttal nem csak a színpadon. Számomra először óriási meglepetés volt a halottunk kiléte, egyáltalán nem őt képzeltem el ebbe a szerepbe, ám utólag visszagondolva, tökéletes választás volt. A gyilkos kilétét ugye sikeresen elspoilereztem magamnak, ám ennek ellenére találtam utalásokat, és talán magamtól is kitaláltam volna előbb vagy utóbb.
Oliver volt az, aki igazán, a végletekig letaglózott. A motivációi, hogy mit miért tett, és hogyan jutott a rácsok mögé, az egyszerűen szívbemarkoló és fájdalmas volt. Aztán amikor kezdtünk fellélegezni az epilógusban, kaptunk még egy pofont.
spoiler
A sztori élt és lélegzett. Voltak benne kisebb-nagyobb szájhúzásokra sarkalló részek, de ezek mind eltörpülnek amellett, hogy mennyire igazinak tűnt az egész. Nyomasztó, fordulatos, fájdalmas. Érződik rajta, hogy első regény, mégsem okozott csalódást.


Népszerű idézetek

RitaMoly P>!

One thing I'm sure Colborne will never understand is that I need language to live, like food – lexemes and morphemes and morsels of meaning nourish me with the knowledge that, yes, there is a word for this. Someone else has felt it before.

177. oldal (Titan Books, 2017)

Kapcsolódó szócikkek: nyelv · szó
RitaMoly P>!

And he left me onstage alone. I was quiet. Motionless. In my own estimation, pointless. A fuse with no fire and nothing to ignite.

126. oldal (Titan Books, 2017)

RitaMoly P>!

My heart feels heavy in my chest. Secrets carry weight, like lead.

11. oldal (Titan Books, 2017)

Kapcsolódó szócikkek: titok
RitaMoly P>!

We were a bit superstitious, I guess – plays full of witches and ghosts will do that to you.

296. oldal (Titan Books, 2017)

RitaMoly P>!

'Do you blame Shakespeare for any of it?' The question is so unlikely, so nonsensical coming from such a sensible man, that I can't suppress a smile. 'I blame him for all of it,' I say.

296. oldal (Titan Books, 2017)

Kapcsolódó szócikkek: William Shakespeare
Anikó0909>!

You can justify anything if you do it poetically enough.

RitaMoly P>!

'So,' he says. 'How much of what you told me about that night was true?'
'All of it,' I say, 'in one way or another.'

177. oldal (Titan Books, 2017)

Annie_Cresta>!

But that is how a tragedy like ours or King Lear breaks your heart—by making you believe that the ending might still be happy, until the very last minute.

RitaMoly P>!

Actors are by nature volatile — alchemic creatures composed of incendiary elements, emotion and ego and envy. Heat them up, stir them together, and sometimes you get gold. Sometimes disaster.

68. oldal (Titan Books, 2017)

Kapcsolódó szócikkek: színész

Hasonló könyvek címkék alapján

Allen Eskens: The Life We Bury
Karen Rose: Nothing to Fear
Blake Crouch: Dark Matter
Caroline Kepnes: You
Joël Dicker: The Baltimore Boys
Paula Hawkins: Into the Water
Marisha Pessl: Neverworld Wake
Thomas Harris: Red Dragon
E. Lockhart: Genuine Fraud
Julia Heaberlin: Black-Eyed Susans