A ​kételyen túl 13 csillagozás

M. Kovács Melinda: A kételyen túl

Miként ​hatnak életünkre szüleink döntései? Hagyhat-e kitörölhetetlen nyomot bennünk egyetlen hiba? Ha a feje tetejére áll körülöttünk a világ, marad-e erőnk kideríteni, mi rejtőzik a kételyen túl?
Kingát hatéves korában elhagyta az apja. A rémült kislányból bizonytalan, labilis nővé cseperedett, aki folyamatosan kételkedik: az anyja ártatlanságában, a bátyja becsületében, a férje hűségében, a szerelem örökkévalóságában, de legfőképpen saját magában.
Napjainkban Kinga harmincegy éves; feleség és anya, dolgozó nő, aki szerkesztő egy könyvkiadónál. Megrögzött útkereső, aki sehogy sem találja helyét a világban.
Amikor megismerkedik Várhegyi Patrikkal, a fiatal építésszel, kénytelen meghozni élete talán legnehezebb döntését. De van-e hozzá bátorsága, hogy kilépjen egy elfáradt házasságból, s kezébe vegye végre a sorsát?

A szerző egyedi stílusa sodró lendülettel kalauzol minket a fordulatokban gazdag történetben. Izgalmas dialógusok által tárja elénk… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2017

>!
Garbo, Budapest, 2017
208 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155696237

Enciklopédia 4

Szereplők népszerűség szerint

Saldowsky Igor · Juli · Szépvölgyi Kinga · Várhegyi Patrik


Kedvencelte 1

Várólistára tette 32

Kívánságlistára tette 28

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Katalin_V_Tóth P>!
M. Kovács Melinda: A kételyen túl

Fontos kérdésről olvashattam ebben a regényben. Kinga életének egy részletéből és visszaemlékezéséből azt követhettem nyomon, hogy miképp befolyásolja egy nő életét, ha az édesapját korán elveszíti, és milyen hatással vannak az emberre a korai traumák, családi titkok. Szerettem a történetet, nagyon jók voltak a karakterek, az egész regényt megfűszerezte a kis LMBTQ szál, érdekesek voltak a fordulatok. Tetszett, hogy a főhőst reálisan ábrázolja a szerző, megjelentek kételyei, félelmei, hibái is.
Kicsit szerettem volna többet megtudni néhány nagyon érdekes mellékszereplőről, ezért (is) kíváncsian várom a második részt.

sztinus>!
M. Kovács Melinda: A kételyen túl

Erős könyv. Engem az elejétől lehengerelt, mert teljesen Száraz Miklós György stílusát éreztem rajta, aki az egyik írásával nagyon betalált nálam. Nagyjàból mondatonként ízlelgettem az első fejezeteket. Aztàn valami törtènt, amit alig tudok megfogalmazni, emiatt is késett ez az értékelés.
Én nem hiszem el, hogy egy kétgyerekes édesanya így ugrabugràljon. Ha a tesójàhoz megy, akkor sem. Ha a munkàból adódik, nem tudom…
Ez a felhőtlen kapcsolatteremtés annyira inkàbb a tizen-huszonèvesekre jellemző, aki nem talàlta meg a világát.
Aztán a történet derekàn mèg felhőtlenebbül èl meg dolgokat, vagy hogyis fogalmazzak szèpen és virágnyelven.
A vège tetszett, úgy megint nagyon. Ahogy a szàlak összeértek; váratlan volt. Az èlet pedig ment tovàbb, csak az màr a mi fantàziànkra van bízva mi történt ezután.
Mèly és lelkizős könyv, a nyomasztó innenső határàn. A felènèl le kellett tennem, és körbenéznem, hogy nàlam süt a nap.
Köszönöm az èlmènyt!

3 hozzászólás
Lang_Tünde IP>!
M. Kovács Melinda: A kételyen túl

A legtöbb történet akkor ér véget, amikor a lány és a fiú egymásra találnak, M. Kovács Melinda könyve viszont akkor kezdődik, amikor a rózsaszín köd már elillant, és a gyermeknevelés, a munkahelyi gondok megkoptatták a házasságot.
A történet egy évet ölel fel. Egyáltalán nem egysíkú, hanem fordulatos, kiszámíthatatlan és elgondolkodtató. Hozzátesz valamit az olvasóhoz. A karakterekről elmondható, hogy olyanok, mint a hús-vér emberek, valósnak hatnak, élnek.
Nem egy könnyed lányregény, de a harminc fölöttieknek meleg szívvel ajánlom. (És egy új kedvenc karaktert is avattam!)

Részletes értékelés: http://tclang.blog.hu/2017/11/27/ezt_olvastam_m_kovacs_…

2 hozzászólás
fannipfeiffer>!
M. Kovács Melinda: A kételyen túl

Különleges élményt nyújtott számomra A kételyen túl olvasása, mert olyan témák kerülnek elő benne, amikről ritkán olvasok más könyvekben. Az írónő gyönyörűen fogalmaz, már-már szépirodalmi az írásstílusa. E mellett, folyamatosan gondolkodásra késztetett a regény. Hogyan hat életünkre szüleink döntése? Miért olyan nehéz a bizalom? Hogyan dolgozzuk fel a veszteséget, és hogyan jutunk el a megbocsátásig? Ezekre próbál maga Kinga, a regény főszereplője is választ találni. Rajta keresztül kapunk betekintést egy olyan sebzett női lélekbe, mely még keresi önmagát. Saját bizonytalanságával és a másokba vetett bizalmával is folyamatosan harcot vív. Kinga legnagyobb küzdelme azonban édesapjához fűződik, aki elhagyta a családot, mikor a lány hat éves volt. Erre vezethető vissza a nő érzelmi válsága és a férfi nembe vetett bizalmatlansága. Engem ez az aspektus ragadott meg a leginkább: egy felnőtt nő érzelmi világa és a férfiakkal való kapcsolata. Volt, mikor nem értettem egyet a karakterrel, de volt, mikor nagyon közel éreztem magamhoz és teljesen azonosulni tudtam vele.
Az egyetlen dolog, amit hiányoltam, az Kinga hanyatló házasságának a bemutatása. Ugyan leírást kapunk arról, hogy elhidegültek egymástól férjével, Tamással, keveset látunk valójában a kapcsolatukból. Jobban átéreztem volna Kinga helyzetét, ha több bepillantást kapok a házasságukba. Illetve a regény lezárása szerintem kissé hirtelen jött, egy olyan revelációval és fordulattal a végén, mely talán több hangsúlyt és több időt igényelt volna a kibontakozásra.
Ettől függetlenül különleges olvasmányt jelentett számomra, és nagyon köszönöm a lehetőséget az írónőnek!

http://mymoonlightlibrary.blogspot.hu/2017/12/m-kovacs-…

2 hozzászólás
Mpattus>!
M. Kovács Melinda: A kételyen túl

Az elbeszélés sodró lendületű, kiemelkedő elbeszélői stílussal. A történet folyamatos mérlegelésre késztetett, végig lekötött, és elgondolkodtatott. A kételyen túl terjedelme fordított arányosságban áll a könyv által nyújtott olvasói élménnyel. Élmény volt!

Bővebben itt:
http://szembetuno.blogspot.hu/2018/01/m-kovacs-melinda-…

dwistvan P>!
M. Kovács Melinda: A kételyen túl

Végül kerek egész lett a történet és a lélektani vívódást végigkísérni megérte.
Kalandosan és tanúlságosan zajlottak az események. Szépen fejezi ki ez a könyv azt, hogy a párbeszéd, az őszinte kapcsolat megelőzheti az oly gyakori belső kételyeket, amelyeknek nincs valóságos alapja, de nagyon bele tudjuk lovalni magunkat. Fájdalmasan, ártalmasan és feleslegesen.
Véletlenül bukkantam erre a könyvre. Az íróját nem ismertem. A könyv tetszett, az íróját nagyra becsülöm, bátran ajánlom másoknak is.

1 hozzászólás
KNW I>!
M. Kovács Melinda: A kételyen túl

Szeretem az ilyen elgondolkodós regényeket, külön kedvencem a családi értékekről szóló bármilyen téma, így ez a könyv nálam telibe talált. Egy nő kapcsolódása a férfiakhoz: apához, fiútestvérhez, férjhez, baráthoz, szeretőhöz… számomra erről szól. Alaposan kigondolt és kidolgozott, gyönyörű nyelvezetű könyv, egyszerűen imádtam. Mindenkinek olvasnia kellene, aki szereti használni a fejét…

zsanna525>!
M. Kovács Melinda: A kételyen túl

Nem könnyű regény,nem is a nagyon fiatal korosztálynak való,hanem annak,aki már tudja milyen a valós élet.Köszönöm,hogy utaztattad,remélem sokakhoz eljut még!

1 hozzászólás
Demencze_Ilona_blogger P>!
M. Kovács Melinda: A kételyen túl

Ha lehetne 200 csillagot adni, azt is megkapná! Nálam az év könyve.
A felvidéki írónő első regénye teljesen lenyűgözött. A selymes borító érintése simogatja a lelket, miközben a kemény lapok, súlyos tartalommal vannak megtöltve. A gyönyörűen ívelt mondatok, a szavak kecses tánca tökéletes harmóniát teremt olvasás közben. Egyszerre töltött el élvezettel és csodálattal a fogalmazásmód, amelyet bárki megirigyelhet M.Kovács Melindától. A magyarságot nem választja meg semmilyen határ, büszke vagyok rá, hogy felvidékről ilyen rendkívül tehetséges hazai betűmágus varázsolja el az olvasókat.

A teljes ajánlót az Olvass Hazait! blogon olvashatjátok:
http://olvasshazait.blog.hu/2018/04/24/nalam_az_ev_regenye


Népszerű idézetek

M16 IP>!

Egész életemben kikötő akartam lenni. Olyan kikötő, ahonnan nem visz el utast semmiféle hajó. Ahová csak betéved időnként egy-egy, s kitesz valakit.

Kapcsolódó szócikkek: Szépvölgyi Kinga
Lang_Tünde IP>!

Ha egy nap betelik a pohár, megeshet, hogy érzelem és lelkiismeret-furdalás nélkül lépsz majd félre. Az érzést akarod majd, hogy az életed a tiéd, és azt teszel vele, ami jólesik.

41. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Juli
M16 IP>!

Minden nő el tudja hitetni velem, hogy mellette képes leszek megváltozni. A szépségük, az intelligenciájuk, a sokszínűségük azt sugallja, hogy megunhatatlanok. Hogy soha többé nem vágyom majd senki másra rajtuk kívül.

Kapcsolódó szócikkek: Saldowsky Igor
Lang_Tünde IP>!

A könyv, amit magammal vittem, kihívóan cirógatta a fantáziámat. Ötven különböző árnyalattal rántott ki a valóság szürkeségéből.

104. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Szépvölgyi Kinga
Lang_Tünde IP>!

– Most szívesen megcsókolnálak – mondta bátortalanul, zsebre dugott kézzel. Az alsó ajkába harapott, somolyogva sandított rám. Úgy festett, mint egy kamasz az első randin, akinek fogalma sincs, hogyan közeledhetne egy nőhöz.

53. oldal

1 hozzászólás
M16 IP>!

Az ember folyton birtokolni akar. Mintha attól tartana, hogy minden, amit nem láncol magához, elsodródik mellőle.

Kapcsolódó szócikkek: Várhegyi Patrik
fannipfeiffer>!

Túl sokat nosztalgiázom. Tisztában vagyok vele, hogy a jelen az, amit meg kellene élni, de még tanulom, hogy is kell ezt jól csinálni.

M16 IP>!

Apának ugyanolyan szeme volt, mint nekem. Akárhányszor a tükörbe néztem, az ő tekintete köszönt rám vissza. Évekig nem szerettem tükörbe nézni emiatt.

Kapcsolódó szócikkek: Szépvölgyi Kinga
M16 IP>!

A hosszú, külön töltött hetek ugyanúgy eltávolítanak egymástól, mint a másik állandó, fojtogató közelsége.

Kapcsolódó szócikkek: Saldowsky Igor

Hasonló könyvek címkék alapján

Julia Lewis Thomson: Többek között
Róbert Katalin: Kezdjetek el élni!
Elena Ferrante: Briliáns barátnőm
Murakami Haruki: Norvég erdő
Baráth Viktória: Egy év Rómában
Okváth Anna: Szonáta gordonkára és kávédarálóra
Szeifert Natália: Az altató szerekről
Márai Sándor: Az igazi
Vaszary Gábor: Alszik az Isten
Leda Schwartz: A negyedik szerető