Czeizel ​Endre 62 csillagozás

Két életem, egy halálom
M. Kiss Csaba: Czeizel Endre

Aki a halállal néz farkasszemet, nem akar sem szépíteni, sem eltitkolni semmit. Így, az olvasó, aki meg akarja őrizni magában az egyik legnépszerűbb magyar tudósról, orvosról, tévésztárról -Czeizel Endréről – alkotott idealizált képét, ne kezdjen bele ebbe a könyvbe!

Mert Czeizel Endre nem az, akinek sokan hiszik.

79 évesen rákbetegsége végső stádiumba jutott, így megkísérelte lezárni ügyeit és elbúcsúzni az őt szeretőktől.

M. Kiss Csaba vele volt minden fontos pillanatban.

Könyve, könyvük megrázó, gyakran provokatív, olykor kegyetlen, de végülis felemelő alkotás, orvoslásról, genetikáról, a vádakról, melyek annak idején éveket vettek el az életéből, bonyolult magánéletéről, egy hatalmas történelmi korszakról, melynek tanúja volt, sok-sok konfliktusáról, sikereiről, kudarcairól, a túlélt haldoklásról.

Két életről és egy halálról.

Eredeti megjelenés éve: 2015

Róla szól: Czeizel Endre

>!
XXI. Század, Budapest, 2015
390 oldal · ISBN: 9786155373558
>!
XXI. Század, Budapest, 2015
398 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155373541

Kedvencelte 5

Most olvassa 12

Várólistára tette 35

Kívánságlistára tette 39


Kiemelt értékelések

>!
robinson P
M. Kiss Csaba: Czeizel Endre

M. Kiss Csaba: Czeizel Endre Két életem, egy halálom

Egy fantasztikus EMBER alakja, sikeres élete bontakozott ki a lapokon. Tartalmas, olvasmányos könyv. Örüljünk és legyünk büszkék rá, hogy itt volt velünk és értünk élt, dolgozott. Ítélkezni nem a mi dolgunk.

http://gaboolvas.blogspot.hu/2017/03/ket-eletem-egy-hal…

>!
Zsófi_és_Bea P
M. Kiss Csaba: Czeizel Endre

M. Kiss Csaba: Czeizel Endre Két életem, egy halálom

„Áprilisban leszek 80 éves. Az élet szép!”- így fejezte be a a könyvét Czeizel Endre 2015. februárjában. Az élet szép? Tényleg szép…, de Czeizel Endre nagyságát mutatja, hogy a halál torkában is kijelenti ezt. Miután átesett több kemoterápián, szervezete legyengült, elfogadta, hogy életének hamarosan vége, egyszercsak jobban lett, mintha kapott volna még egy kis időt ajándékba Istentől, a Sorstól, az Élettől. Megélte a 80. születésnapját, sőt a hosszabítás – ahogyan ő mondta – még tovább tartott pár hónappal.

Nekem nem volt idealizált képem Czeizel Endréről, és úgy gondolom, hogy pár réges – régi tévéműsorból, egy-két televíziós hírből és a pletykalapok tudósításaiból nem lehet leszűrni komoly véleményt egy emberről.

A saját elbeszéléseiből, szavaiból, stílusából annál inkább. Elolvasva ezt a könyvet, az a véleményem alakult ki, hogy Czeizel Endre egy fantasztikus ember volt, sokszor egy magyar Don Quijote.
Bővebben: http://konyvutca.blogspot.nl/2015/12/m-kiss-csaba-czeiz…

>!
Debut 
M. Kiss Csaba: Czeizel Endre

M. Kiss Csaba: Czeizel Endre Két életem, egy halálom

Mi különbözteti meg a tudóst az átlagembertől? Egy egyszerű gondolat köré lehet szervezni a választ: A tudós szét akarja választani a hiedelmeket a valóságtól. Miként kerülnek a képbe a zsenik vagy géniuszok? Ők lennének azok, akik mélyebbre tudnak merülni, akár a valóság, akár a hiedelmek tengerét választják is. Sokunkat foglalkoztat a kérdés, hogyan is lesz valakiből zseni. Mostanra a tudományos világban elég egyöntetű módon egyetértenek abban, hogy a zsenik arra születtek, hogy létrejöjjenek. Mi köze van ennek az egésznek ehhez a könyvhöz? Nagyon is sok.

Az elmúlt száz év egyik legfontosabb embere enged betekintést az életébe. Nem sokan mondhatják el magukról, hogy munkájuk révén gyermekek milliói születhettek és születhetnek meg egészségesen. Czeizel Endre igen.

Életrajzi „jellegű” könyv lenne ez, ha szabad ilyen pongyolán fogalmazni .A kötetben három „szál” fut párhuzamosan. Az életrajzi szemelvények Endre születésétől a közelmúltig terjedően mutatják be a magánéletét, a munkásságát és hányattatását a magyar labirintusban. A tipikus magyar sors a „sodródva haladó” Endre életére is jellemző. Az akadályt állító emberek minimum 3:1-re nyertek a haladást támogatókkal szemben – lényégében a politikai tér hőmérsékletétől függetlenül. Újra meg újra végignézhetjük, ahogy a szakmai racionalitást sutba vágják és érdekek mentén hozott döntések eredményeinek a kellemetlen következményeit szenvedhetjük el.

Egy másik szálon a betegségének a története követhető egészen a közelmúltig. Az elme még alkotna, a test viszont elenyészik közhely nagyon is helytállóan írja le a valóságot. Érzelmileg ezek eléggé megterhelő részek. Nagyon finoman felsejlik az, ahogy a betegség átalakítja a családtagok egymás közötti viszonyait. Ezeket a részeket olvasni kell és személyesen átérezni.

A harmadik szál Endre tudományos munkásságnak bizonyos kiemelt eredményeit mutatja be. Bepillantást nyerhetünk a géniuszok világába, az „erkölcstelen” költőink magánéletébe, a születésünk nem is annyira csodás statisztikai oldalába és a zsidó „mítosz” is bizonyos értelemben magyarázatot kap. Az itt leírtak Endre könyveiben szétszórva már nagyrészt szerepeltek, így összegyűjtve itt olvashatók egyben először.

Czeizel Endre géniusz lenne? Ő maga nem tud erre válaszolni; szerintem az, igen. Számít ez bármit is? Mindenféleképpen! A következő „nagy magyart” már jó lenne támogatni és segíteni, hogy szellemi munkássága kiteljesedhessen. A „szembe szél” ellenére letaglózó eredményeket lehet elérni, jó lenne azt is látni, hogy hátszélben mire lehetnének képesek a kiemelkedő emberek…

Abban én is biztos vagyok, hogy egyszer Endre is megkapja a maga szobrát.

>!
Emmus
M. Kiss Csaba: Czeizel Endre

M. Kiss Csaba: Czeizel Endre Két életem, egy halálom

Ez egy nagyon szerethető könyv, egy nagyon tevékeny ember életéről.
Bár sokszor az volt az érzésem, hogy Czeizel Endre „üldözési mániába” szenvedett, hogy őt valaki, valakik mindig gátolni, akadályozni akarták a munkájában. Lehet, hogy nem alaptalan volt ez az egész, de ez a dolog erősen áthatja a könyvet.
Összességében egy jól megírt könyv egy kiváló képességű emberről akinek sokat köszönhetünk.

>!
Szédültnapraforgó
M. Kiss Csaba: Czeizel Endre

M. Kiss Csaba: Czeizel Endre Két életem, egy halálom

M. Kiss Csabától ez volt a második olvasásom. Kása életrajza valahogy olvashatóbb volt…itt túl sok volt szakmai rész és még a betegségét is úgy mesélte el a doktor úr, hogy engem időnként untatott. Túl sok volt a szakmázás.
De én is vallom, hogy imádtam, mint genetikust, iszonyú nagy dolgokat vitt véghez, megérdemelt mindenféle kitüntetést, dicséretet, szakmai előrelépést, de hogy mennyien „gáncsolták”, az szinte hihetetlen!!! Egy ekkora koponyát, egy zsenit miért kell bántani?! Egyszerűen nem tudom megérteni!
A Szentgyörgyi Albertről és Semmelweis Ignácról elmondottakon is csak pilláztam, nem tudtam a magánéletükről semmit, ezek a részek nagyon érdekesek voltak. Irodalmi szereplőkről is sok fontos dolgot elmondott (Adyról, Petőfiről, Aranyról…)
Úgy érzem kb. feléig „pörgött” a könyv, aztán totál lelassult…kár érte.
Mindenképpen megérte elolvasni, még ha a végét le kellett küzdenem.

Kedvenc idézeteim: „A huszadik század végi orvosi koncepció szerint a megelőzés jobb, mint a gyógyítás, a megelőzés pedig csak úgy képzelhető el, ha mi, szakemberek megosztjuk a tudásunkat az emberekkel. Mert nem az orvosok előzik meg a betegségeket és a bajokat, hanem az emberek, de nekik tudniuk kell, hogy ezt miképpen érhetik el.”

„Szerintem a kereskedelmi televíziók többsége az emberek legrosszabb igényét akarja kielégíteni. Megtanultam a média három klasszikus küldetését: adjon hírt, hogy mi történik a világban; szórakoztasson, és a harmadik: tanítson. Az utóbbinak nyoma sincs.”

„Az első lépcső a családtervezési alkalmassági vizsgálat, mert ha valaki gépkocsit akar vezetni, akkor megnézik, alkalmas-e rá. Gyereket viszont csinálhat, amennyit csak akar, mindenfajta alkalmassági szűrés nélkül. A mai napig úgy gondolom, kell egy családtervezési alkalmassági vizsgálat. De már akkor rögtön megtámadtak, hogy mi ki akarjuk zárni az emberek egy részét a gyermekvállalásból.”

1 hozzászólás
>!
Duchon_Jenő
M. Kiss Csaba: Czeizel Endre

M. Kiss Csaba: Czeizel Endre Két életem, egy halálom

Igen, vállalom, ezt az értékelést rögtön a könyv után írom. Lehet, hogy éppen ezért érzelem vezérelt ez az öt csillag, vádoljon meg bárki nyugodtan. Vállalom. Czeizel sokszor panaszolja a könyvben, hogy idehaza szakmai körökben nem tett jót a nyilvánosság. De ha nem tudnánk ki ő, akkor nem olvasnánk ezt a könyvet. Kit érdekel egy kutató, ha azt sem tudjuk ki ő. De Czeizel arcát ismerjük sokan. Ráadásul szeretjük. Elég csak ránézni a borító fotóra, és nem lehet nem szeretni, hiszen egy okos ember néz vissza ránk. Van valami abban a tekintetben, amely okán tisztelet érzünk. Szóval várható volt a könyv sikere. De legyen. Nekem nincs ellenemre a populizmus. Szerintem jó dolog, ha az emberek számára közérthetővé tesszük a tudományos dolgokat (Ezt csinálja Barabási, vagy Csíkszentmihályi is, és még sokan mások) Szóval igenis lehet egy tudós híres ember. Ez amúgy egy szintén visszatérő téma a könyvben. Ha híres leszel, idehaza a szakma ellened fordul. Valahogy úgy, hogy visszahúzunk téged a mocsárba. Ne akarj újítani, változtatni, jó itt dögönyözni, hát így mindenki jóllakik, és mozdulni sem kell. Czeizel sokat bánkódik ezen (persze tudom, ha kérdezzük a túloldalt, van ellenmagyarázat), ugyanakkor ezek azok a részek, amivel nagyon egyet tudtam érteni saját munkámban, szakmámban, életemben is. Persze, nem vagyok nagy tudós, sem picike. De hasonlót érzek magam is. És mint Czeizel, akkor is meg akarom csinálni, amit éppen meg akarok csinálni. :) Szóval indokolhatja az öt csillagot az együttérzés is. De ezzel sincs baj. Egy önéletrajz esetén miért ne érezhetnénk együtt, miért ne azonosulhatnánk? Összességében tehát, egy nagyszerű embert ismerhettünk meg, akinek őszinteségét a már a jövő sem veszélyeztette. Hibákkal, teljesítménnyel, és örökké fejlődni akarással. Meg egy nagy adag szereplési vággyal. De neki legalább volt mire szerepelni, mit felmutatni!

>!
Erzsébet_Szászi
M. Kiss Csaba: Czeizel Endre

M. Kiss Csaba: Czeizel Endre Két életem, egy halálom

Érdekes, színes életet élt Czeizel Endre. Közérthetően, könnyen emészthető módon mesél tudományos munkásságáról, eredményeiről, a tudományos világ felépítéséről. A géniuszkutatással kapcsolatos részeket kifejezetten érdekfeszítőnek találtam, kedvet kaptam az ezzel kapcsolatos könyvének elolvasására.
Ugyanakkor eléggé zavart, hogy többször ugráltunk egyik témáról a másikra, illetve egy dologról többször is beszélt (volt, hogy szinte ugyanazokat a szavakat használva).

>!
kékcseresznye
M. Kiss Csaba: Czeizel Endre

M. Kiss Csaba: Czeizel Endre Két életem, egy halálom

Tartalmas, informatív könyv. Egy csomó mindenre rácsodálkoztam benne. Nem csak Czeizel doktor életét ismerhetjük meg belőle, hanem a tudományos és politikai háttérbe, más híres emberek életébe is betekintést nyerhetünk. Engem nem zavartak az ismétlődések, az időbeli ugrások, és a hármas tagolás. Azt meg hogy hiú ember lévén magát is fényezte erősen, megbocsátom a doktor úrnak, hiszen megérdemli a fényezést, és a szobrot is megérdemelné.

>!
mefi69
M. Kiss Csaba: Czeizel Endre

M. Kiss Csaba: Czeizel Endre Két életem, egy halálom

Fantasztikus. Ember, élet, könyv, olvasmány. Nagyon nehéz szavakba öntenem, amit a könyv olvasásakor éreztem. Ez az érdekfeszítő élettörténet egyszerre olvasmányos, inspiráló, és elkeserítő. Czeizel meg akarta váltani a világot, és meg is váltotta, még ha nem is Magyarországot. Az ő munkássága miatt gyermekek (akik ma már felnőttek, sőt talán már nekik is gyermekeik vannak) százai-ezrei születtek meg egészségesen. Irigylésre méltó a a tudása, a tudatossága, a munkabírása, a munkaszeretete, a kitartása, a megtörhetetlensége, az állhatatossága, ugyanakkor jókora szerencse is kísérte az életben. Nem az vált belőle, aki szeretett volna lenni, de a sors, Isten (?) pofoncsapásai után azzá lett, akivé kellett, a magzatok megmentőjévé. Ugyanakkor elkeserítő és gusztustalan volt olvasni kudarcainak történetét, hogy az észérveket, a racionális döntéseket is mennyire felülírják az egyéni érdekek, a pénzéhség, ill. a politika, mely úgy gondolom rendszer független, úgy tűnik a rosszindulatot, az irigységet, a kapzsiságot nem sikerült megváltani a rendszerváltáskor. Aki közel ül az aktuális tűzhöz, az boldogul.
Számomra külön izgalmas élmény volt a könyv olvasása, amiatt is, hogy tanulmányaim kapcsán megismert híres orvosok, akik neve eddig előadótermekhez, szobrokhoz, tankönyvekhez kapcsolódott csak, éltükben tűnnek fel.
A kamaszkori álom- és vágybuborékok kipukkanása után nem marad más, mint annak végérvényes felismerése, hogy nem én fogom megváltani a világot, számomra a már-már fájdalmas középszerűség jutott. Idővel bele is lehet törődni. Azért eddig is próbáltam jól csinálni, amihez értek, vagy érteni vélek, de könyv elolvasása után még jobban próbálom, több erővel, több türelemmel, több kitartással, nagyobb elhatározással. Mert hát ki tudja?

>!
Judit_1968
M. Kiss Csaba: Czeizel Endre

M. Kiss Csaba: Czeizel Endre Két életem, egy halálom

Nagyon sok érdekes adatot, különleges és tanulságos összefüggést tudtam meg a genetikával, a világ géniuszaival, az „áldott állapottal”, a fejlődési rendellenességekkel, a gyógyszerekkel kapcsolatban, mindamellett, hogy kicsit megismertem Czeizel Endrét, a munkásságát és az ő „mozgató rugóit” a szakmai és a magánéletében.


Népszerű idézetek

>!
Zsófi_és_Bea P

Szerintem helyes, ha az ember a Himalája legmagasabb csúcsára, a több, mint 8800 méter magas Csomolungmára akar feljutni, legfeljebb útközben kiderül, hogy csak 8000 méterig képes felmászni. Ruzicska Péterrel a kromoszómakutatásaink első nagy sikerei után meggyőződéssel vallottuk a régi görög mondás igazát: akinek nincsenek elérhetetlen céljai, az nem éri el az elérhetőt sem.

M. Kiss Csaba: Czeizel Endre Két életem, egy halálom

>!
Zsófi_és_Bea P

Vettem le magamból DNS-t. Szakszerűen el van téve. Odaadtam az öcsémnek. Ő majd a hamvaim mellé teszi az urnámba. Szerintem a huszonegyedik században már rég nem a hagyományos módon kellene temetkezni. Miért a hamvakat rakják el? Vagy miért a tetemet, amiből csak a csontok maradnak meg? Elég volna mindenkiből egy ici-pici DNS-t eltemetni, hiszen ez fejezi ki leginkább lényünket.
Ha eljön az idő, ez elégséges a feltámadáshoz. Újjá lehet belőle születni.

M. Kiss Csaba: Czeizel Endre Két életem, egy halálom

>!
robinson P

Csehák Judit 1990 májusáig volt egészségügyi miniszter. Az ő minisztersége alatt éreztem azt, hogy mennyivel jobbak a nők politikusként.

135. oldal

M. Kiss Csaba: Czeizel Endre Két életem, egy halálom

2 hozzászólás
>!
robinson P

Erről majd még sokat beszélek, mert mindig is izgatott, hogyan lesz egy Petőfi Sándor vagy egy József Attila. Mert ugye tanulatlan szüleik voltak.

23. oldal

M. Kiss Csaba: Czeizel Endre Két életem, egy halálom

>!
robinson P

A szerelem és a szex életünk nagy ajándéka, le kellene már számolni a keresztény fariezussággal, és megfelelő nevet találni e fontos szerveinknek.

57. oldal

M. Kiss Csaba: Czeizel Endre Két életem, egy halálom

4 hozzászólás
>!
robinson P

A balhé annyira nem csitult, hogy Aczél elvtárs megint hívatott. Megszoktam már addigra, hogy Magyarországon hihetetlenül nehéz úttörőnek, újítónak lenni, és hogy a legnagyszerűbb ötleteknek is képesek reflexszerűen keresztbe tenni senki kis hivatalnokok, vagy éppen a hálapénzüket féltő kollégák.

224. oldal

M. Kiss Csaba: Czeizel Endre Két életem, egy halálom

3 hozzászólás
>!
Almost_Zed

Próbálom emészteni, hogy egyre közelebb az a helyzet, amiből már nem kerülhetek ki győztesen. Jó volna rájönni, hogyan kell jól meghalni. Hogyan kell szépen meghalni.
A halálban mindenki autodidakta.

M. Kiss Csaba: Czeizel Endre Két életem, egy halálom

>!
mefi69

A vitaminokra jellemző, hogy az életünkhöz nélkülözhetetlenek, de nem tudja előállítani a szervezetünk. A C-vitamint sem, noha C-vitamint a legtöbb állat tud termelni. Két faj van, amelyik nem: az ember és a tengerimalac. Egy teória szerint, mivel Ádám és Éva elkövette az eredendő bűnt, Isten azzal büntette az emberiséget, hogy elvette tőlük a C-vitamin-termelés képességét. A tengerimalacokról nem szól a fáma, de bizonyára ők is elkövettek valami turpisságot…

6. fejezet (21. század Kiadó, 2015)

M. Kiss Csaba: Czeizel Endre Két életem, egy halálom

>!
Risus P

Akik sokat és mélyen foglalkozik a titokkal, az előbb-utóbb maga is titokzatos ember lesz.

73. oldal

M. Kiss Csaba: Czeizel Endre Két életem, egy halálom

>!
robinson P

A természet, az élet, mindig jól elrendezi a dolgokat.

321. oldal

M. Kiss Csaba: Czeizel Endre Két életem, egy halálom


Hasonló könyvek címkék alapján

Edith Eva Eger: A döntés
Art Spiegelman: A teljes Maus
Roland Huntford: Scott és Amundsen
James Herriot: Állatorvosi pályám kezdetén…
Mácsai Pál – Bereményi Géza (szerk.) – Örkény István: Azt meséld el, Pista!
Matt Richards – Mark Langthorne: Bohém rapszódia
Pak Janmi: Élni akartam
David Weiss: Meztelenül jöttem
Fahidi Éva: A Dolgok Lelke
Hyeonseo Lee – David John: A lány hét névvel