Utazás ​Dínómdánomba 21 csillagozás

M. Kácsor Zoltán: Utazás Dínómdánomba

Hallottál már Rilexről, a világ legbékésebb tirexéről? Tudod-e, miért éppen az ő szájában lakik Kunyi, a pimasz keselyű? És hogyan ismerik meg Barmolt, a raptort? Minden kiderül, ha velük tartasz izgalmakkal teli útjukon: éld túl te is a Zabaszaurusszal való találkozást, kelj át az Áldozatok völgyén, és osonj be egy sárkánybarlangba!
Irány Dínómdánom, a dínók földi paradicsoma, ahová csak csúszdán lehet bejutni. Ideje felfedezni a pattogatottkukorica-mezők és a Halászlé-tó hazáját, ahol a Tejút és a Vajút összetalálkozik, és olykor a falak is fehér csokiból vannak…

Eredeti megjelenés éve: 2017

>!
Kolibri, Budapest, 2017
164 oldal · ISBN: 9789634371021
>!
Kolibri, Budapest, 2017
164 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155633560 · Illusztrálta: Kecskés Judit

Most olvassa 1

Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 14


Kiemelt értékelések

>!
KönyvParfé P
M. Kácsor Zoltán: Utazás Dínómdánomba

A történet fordulatos és vicces, mindig történik valami izgalmas, így nem lankad az olvasó figyelme egy percre sem. Közben persze tanít is, de nem szájbarágósan. De amit a leginkább szerettem, hogy a színes társaság a végére összekovácsolódik és barátokká válnak.
Nagyon tetszettek az egyes állomások, ahol hőseink egy hosszabb vagy rövidebb idegig időznek. Így legalább megismerhettem a gallimimuszokat, akik a világ leggyorsabb dinoszauruszai, és találkozhattam Leiszút Feliszúttal, a selypítős sárkánnyal. Bár mindegyik szereplő más-más karakter, mégsem tudnék kedvencet választani közülük. Szerettem Rilex nyugodtságát, Kunyi zsörtölődését, és (ha nem is szép dolog) jókat mosolyogtam Barmol szerencsétlenségén is. Talán csak Kárót, a rosszindulatú Varjút nem sikerült megkedvelnem.
A helyszínek nevei szintén ötletesek, ezeken somolyogtam a legtöbbet. Eljutottunk az Áldozatok völgyén keresztül egy sárkánybarlangba, majd a pattogatottkukorica-mezőkre és a Halászlé-tó táján is időztünk egy keveset, ahol a Tejút és a Vajút összetalálkozik. Zseniális, nem? Kész Kánaán azoknak, akik szeretik a hasukat, és a gyerekek a sok-sok zöldség és gyümölcs említésére talán szívesebben látják az egészségesebb ételeket a tányérjukon.
Persze a hangzatos nevek nem elegendőek, a történetnek olvasmányosnak, szerethetőnek kell lennie, ez pedig itt több mint rendben van.
Bővebben: http://konyvparfe.blog.hu/2017/07/21/m_kacsor_zoltan_ke…

4 hozzászólás
>!
Zsófi_és_Bea MP
M. Kácsor Zoltán: Utazás Dínómdánomba

Mikor a gyerekek kicsik voltak, rongyosra olvastuk azokat a meséskönyveket, amelyekben dínók voltak a főszereplők.

Ez a könyv nagy segítség lett volna nekem abban az időben, amikor már századjára olvastam ugyanazt az 5 könyvet egymás után, újra és újra. Mert ez egy igazi dinóskönyv a javából!!

Imádtam a történetet, imádtam a főszereplőket, Tirex nyugodtságát és megfontoltságát, Kunyi ravaszságát, állandó éhségét és cukiságát, és Barmol szerencsétlenségét.

Bővebben: https://konyvutca.blogspot.hu/2017/07/m-kacsor-zoltan-u…

>!
Hintafa P
M. Kácsor Zoltán: Utazás Dínómdánomba

Már éppen elkezdtem a dínós-korszak elmúlását sajnálni, amikor T is rákapott az őshüllőkre és az ő lelkesedését látva a testvére újra felfedezte magának a dínók világát. Csak már egy nagyobb gyerek érdeklődésével és tudományos kíváncsiságával. Természetesen belevetettük magunkat M. Kácsor Zoltán őslényes kalandregényébe. Így legalább eltereltem a figyelmüket a homokozóba elásott -hogy az archeológusi élmény is meglegyen-, majd eltűnt csirkecsontról. (Amit valószínűleg a kutya, vagy valami más állat kilophatott az ásatás helyszínéről.)

Tökéletes nyárindító olvasmány volt a Zabaszaurusz-sorozat első kötete. Izgalmas és érdekfeszítő kalandok, frappáns fordulatok váltják egymást, a szereplők szerethetőek, mulatságosak. Fogazatuk ellenére meglepően jó fejek és megnyerőek. Jól elkülöníthető személyiségük van, az egyik szelíd, a másik agyafúrt, a harmadik kapzsi és önző (bár ez még képlékeny). A viszonylag rövid fejezetekre (3-4 oldal) tagolt történetben egy önállóan olvasó másodikos-harmadikos (vagy nagyon jól olvasó elsős) is örömét fogja lelni. Nem utolsósorban azért is, mert a könyv nyelvezete jól érthető, az író nyelvjátékokból, közismert közmondásokból, átlátható helyzetekből faragatott komikus tartalommal tölti meg az oldalakat, amik egy gyerek számára is viccesen hatnak.

>!
ggizi P
M. Kácsor Zoltán: Utazás Dínómdánomba

Ezt a könyvet a dinómániás fiamnak szúrtam ki, és nagyon megörültem, mikor kézbe véve a belsejét is megcsodálhattam. Nagyobb betűs, rövid fejezetekből álló, sok apró mini és néhány nagyobb grafikával teli keményborítós könyvecske, ami tökéletes választás kezdő olvasók részére (már persze ha a dinós téma is csúszik). Eredetileg úgy terveztem, hogy majd egyedül fogja olvasni, de nekem is megjött hozzá a kedvem, így inkább a móka kedvéért felolvastam a gyerekeimnek. Nagyon jól szórakoztunk végig.

Kérdezem a fiam (8):
– Tetszett?
– Igen.
– Mi tetszett benne?
– Minden!
– Részletesebben?
– Első fejezet, második fejezet, harmadik fejezet…

Kérdem a lányom (10)
– Neked tetszett?
– Hát persze!
– És mi tetszett benne?
– A dínomdánomi fehércsokis lakóházak…
(Nna, ezt mondjuk meg se kellett volna kérdeznem… :P :)

És mit gondolok én? Nem nehéz kitalálni: a gyerekeim a célközönség, nekik nagyon tetszett. És ez a lényeg. A történet egyszerű és kedves: egy jólelkű, barátkozni vágyó „tirex”, az ő szájában lakó kis keselyű és egy eléggé foghíjassá vált velociraptor kalandjairól szól, akik Dínómdánomba szeretnének eljutni.
Szép könyvecske, öröm forgatni.

>!
gab001 P
M. Kácsor Zoltán: Utazás Dínómdánomba

Nem vagyok különösebben odáig a dínókért, mégis tetszett ez a könyv. Bár sokat megtudhattam ezekről az élőlényekről, mégis inkább a mese fogott meg. Hárman útnak indulnak, hogy a sosem látott Dínomdánomban megoldást találjanak a gondjaikra. A kalandos utazást pedig kalandos megérkezés követi. Ugyanakkor humorban sincs hiány. Az illusztráció is nagyon tetszett. Egyedül a nevekkel nem igazán voltam kibékülve, valahogy nem tetszettek. Néha elgondolkodtam rajta, hogy lehetnek eredetileg angolul, ami azért vicces, mert egy magyar szerző könyvéről van szó, vagyis nem tudom a fordítást hibáztatni. A célközönségnek viszont biztos nem lesznek ilyen gondjai, mert egy nagyon szerethető, kalandos történetről részesei lehetnek, ami felnőtt fejjel is lekötött. Olvastatja magát.

>!
Kolibri, Budapest, 2017
164 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155633560 · Illusztrálta: Kecskés Judit
>!
Sicc P
M. Kácsor Zoltán: Utazás Dínómdánomba

Hááát (-tal nem kezdünk mondatot:P), amikor elkezdtem olvasni, úgy éreztem, ez most nem fog menni…kicsit fárasztó a humora (főleg a névadások), és nem kívántam. De csak nem tudtam lerakni…szóval mégiscsak tud valamit!:D Fura volt nekem már az alapprobléma is, amiért elindultak a dínócskák, aztán túl egyszerűek az akadályok, kicsit didaktikusak a tanulságok (bár még tűrhetően)….szóval nem lett a kedvencem, de azt el tudom képzelni, hogy a dinoszaurusz mániás gyerekeknek felolvasva másképpen működik az egész. Meg nekem (a felnőtt agyamnak) hiányzott az igazi magyarázat Dínómdánom csodáira. És szerintem nem így beszél egy fogatlan dínó. Bár az igaz, hogy még sosem hallottam beszélni fogatlan raptort, szóval….:D

>!
anni_olvas P
M. Kácsor Zoltán: Utazás Dínómdánomba

Abszolút kedvencünk és mindig megnézzük, nem jelent-e meg a folytatása, ha a könyvesbolt irányába visz az utunk (de sajnos még nem…). Imádtuk a szereplőket, tetszett a személyiségük is. a kisfiam a keselyűt tudta nehezen megjegyezni, szerintem annyira nem bírta :) Kalandos történet, mulatságos, kicsit varázslatos, rövidebb fejezetekre tagolva. Esténként 1-2 fejezet könnyedén bevállalható és egy felnőtt számára is érdekes és izgalmas.

>!
katen P
M. Kácsor Zoltán: Utazás Dínómdánomba

Az én kisfiamnak soha nem volt dinómániája, így teljesen objektíven közelítettünk a könyvhöz. :-) És meg kell mondanom, szuper volt. Remek kalandok, vicces, jól kidolgozott karakterek, jó kis nyelvi lelemények színesítették a könyvet, alig várjuk a második kötetet!
(csak zárójelben merem megjegyezni, hogy (fog)hipochonderként iszonyat rosszul voltam minden foghúzástól – ugye volt egy pár…. , felolvasó anyaként pedig a sok beszédhibás szövegtől, kicsit azért túlzásnak éreztem, hogy mindenkinek van valami beszédhibája, egy idő után ez már nem olyan vicces….)

>!
Sheila_7
M. Kácsor Zoltán: Utazás Dínómdánomba

Szeretem, ha egy mesekönyv értelmes, van mondanivalója, és jól kidolgozott; attól, hogy valami gyerekek számára íródik, még nem feltétlenül kell bugyutának vagy szájbarágósnak lennie. Az Utazás Dínómdánomba pedig abszolút megállja a helyét. Kellően kifejtett, tartalmas, szórakoztató történet.
(…)
Rilexék útja kellően rögös, mindig akad valami, amivel ilyen vagy olyan értelemben meg kell küzdeniük. De nem feltétlenül úgy, ahogy azt a drámai sugallatok alapján gondolnánk… és ez nekem ez nagyon tetszett. Tipikusan az a mesei húzás, ami egyszerre rejt magában tanulságot, és csavar a dolgon annyit, hogy abból valami váratlan és izgalmas süljön ki.

Az Utazás Dínomdánomba szórakoztató, kalandos, s egyben tanulságos mese barátságról, álmokról, kitartásról, melyet a dinoszauruszok világa tesz még egyedibbé. Szívből ajánlom minden gyereknek vagy gyermeklelkű felnőttnek. Jómagam pedig alig várom a folytatást!

>!
kritta
M. Kácsor Zoltán: Utazás Dínómdánomba

Annyira jól esett a lelkemnek ez a vicces és aranyos történet. Emellett a 12 éves fiam is imádta és a 3 hónaposom is jót szórakozott azon, ahogy mi ketten nevetgéltünk olvasás közben, emiatt csak ajánlani tudom mindenkinek, hogy merüljön el Dínómdánom bugyraiban.
Részletesen: http://konyvlelo.blogspot.hu/2017/10/m-kacsor-zoltan-ut…


Hasonló könyvek címkék alapján

Jaroszlav Sztelmah: Az erdei tó titka
Békés Pál: A Félőlény
Szabó Magda: Tündér Lala
Csukás István: Süsü, a sárkány
Lázár Ervin: A Négyszögletű Kerek Erdő
Lázár Ervin: Bab Berci kalandjai
Lázár Ervin: Berzsián és Dideki
Molnár Krisztina Rita: Maléna kertje
Berg Judit: Rumini és a négy jogar
Bálint Ágnes: Tündér a vonaton