Utazás ​Dínómdánomba 7 csillagozás

M. Kácsor Zoltán: Utazás Dínómdánomba

Hallottál már Rilexről, a világ legbékésebb tirexéről? Tudod-e, miért éppen az ő szájában lakik Kunyi, a pimasz keselyű? És hogyan ismerik meg Barmolt, a raptort? Minden kiderül, ha velük tartasz izgalmakkal teli útjukon: éld túl te is a Zabaszaurusszal való találkozást, kelj át az Áldozatok völgyén, és osonj be egy sárkánybarlangba!
Irány Dínómdánom, a dínók földi paradicsoma, ahová csak csúszdán lehet bejutni. Ideje felfedezni a pattogatottkukorica-mezők és a Halászlé-tó hazáját, ahol a Tejút és a Vajút összetalálkozik, és olykor a falak is fehér csokiból vannak…

Eredeti megjelenés éve: 2017

>!
Kolibri, Budapest, 2017
164 oldal · ISBN: 9789634371021
>!
Kolibri, Budapest, 2017
164 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155633560 · Illusztrálta: Kecskés Judit

Most olvassa 1

Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 14


Kiemelt értékelések

>!
KönyvParfé P
M. Kácsor Zoltán: Utazás Dínómdánomba

A történet fordulatos és vicces, mindig történik valami izgalmas, így nem lankad az olvasó figyelme egy percre sem. Közben persze tanít is, de nem szájbarágósan. De amit a leginkább szerettem, hogy a színes társaság a végére összekovácsolódik és barátokká válnak.
Nagyon tetszettek az egyes állomások, ahol hőseink egy hosszabb vagy rövidebb idegig időznek. Így legalább megismerhettem a gallimimuszokat, akik a világ leggyorsabb dinoszauruszai, és találkozhattam Leiszút Feliszúttal, a selypítős sárkánnyal. Bár mindegyik szereplő más-más karakter, mégsem tudnék kedvencet választani közülük. Szerettem, Rilex nyugodtságát, Kunyi zsörtölődését, és (ha nem is szép dolog) jókat mosolyogtam Barmol szerencsétlenségén is. Talán csak Kárót, a rosszindulatú Varjút nem sikerült megkedvelnem.
A helyszínek nevei szintén ötletesek, ezeken somolyogtam a legtöbbet. Eljutottunk az Áldozatok völgyén keresztül egy sárkánybarlangba, majd a pattogatottkukorica-mezőkre és a Halászlé-tó táján is időztünk egy keveset, ahol a Tejút és a Vajút összetalálkozik. Zseniális, nem? Kész Kánaán azoknak, akik szeretik a hasukat, és a gyerekek a sok-sok zöldség és gyümölcs említésére talán szívesebben látják az egészségesebb ételeket a tányérjukon.
Persze a hangzatos nevek nem elegendőek, a történetnek olvasmányosnak, szerethetőnek kell lennie, ez pedig itt több mint rendben van.
Bővebben: http://konyvparfe.blog.hu/2017/07/21/m_kacsor_zoltan_ke…

4 hozzászólás
>!
Zsófi_és_Bea MP
M. Kácsor Zoltán: Utazás Dínómdánomba

Mikor a gyerekek kicsik voltak, rongyosra olvastuk azokat a meséskönyveket, amelyekben dínók voltak a főszereplők.

Ez a könyv nagy segítség lett volna nekem abban az időben, amikor már századjára olvastam ugyanazt az 5 könyvet egymás után, újra és újra. Mert ez egy igazi dinóskönyv a javából!!

Imádtam a történetet, imádtam a főszereplőket, Tirex nyugodtságát és megfontoltságát, Kunyi ravaszságát, állandó éhségét és cukiságát, és Barmol szerencsétlenségét.

Bővebben: https://konyvutca.blogspot.hu/2017/07/m-kacsor-zoltan-u…

>!
Hintafa P
M. Kácsor Zoltán: Utazás Dínómdánomba

Már éppen elkezdtem a dínós-korszak elmúlását sajnálni, amikor T is rákapott az őshüllőkre és az ő lelkesedését látva a testvére újra felfedezte magának a dínók világát. Csak már egy nagyobb gyerek érdeklődésével és tudományos kíváncsiságával. Természetesen belevetettük magunkat M. Kácsor Zoltán őslényes kalandregényébe. Így legalább eltereltem a figyelmüket a homokozóba elásott -hogy az archeológusi élmény is meglegyen-, majd eltűnt csirkecsontról. (Amit valószínűleg a kutya, vagy valami más állat kilophatott az ásatás helyszínéről.)

Tökéletes nyárindító olvasmány volt a Zabaszaurusz-sorozat első kötete. Izgalmas és érdekfeszítő kalandok, frappáns fordulatok váltják egymást, a szereplők szerethetőek, mulatságosak. Fogazatuk ellenére meglepően jó fejek és megnyerőek. Jól elkülöníthető személyiségük van, az egyik szelíd, a másik agyafúrt, a harmadik kapzsi és önző (bár ez még képlékeny). A viszonylag rövid fejezetekre (3-4 oldal) tagolt történetben egy önállóan olvasó másodikos-harmadikos (vagy nagyon jól olvasó elsős) is örömét fogja lelni. Nem utolsósorban azért is, mert a könyv nyelvezete jól érthető, az író nyelvjátékokból, közismert közmondásokból, átlátható helyzetekből faragatott komikus tartalommal tölti meg az oldalakat, amik egy gyerek számára is viccesen hatnak.

>!
ggizi P
M. Kácsor Zoltán: Utazás Dínómdánomba

Ezt a könyvet a dinómániás fiamnak szúrtam ki, és nagyon megörültem, mikor kézbe véve a belsejét is megcsodálhattam. Nagyobb betűs, rövid fejezetekből álló, sok apró mini és néhány nagyobb grafikával teli keményborítós könyvecske, ami tökéletes választás kezdő olvasók részére (már persze ha a dinós téma is csúszik). Eredetileg úgy terveztem, hogy majd egyedül fogja olvasni, de nekem is megjött hozzá a kedvem, így inkább a móka kedvéért felolvastam a gyerekeimnek. Nagyon jól szórakoztunk végig.

Kérdezem a fiam (8):
– Tetszett?
– Igen.
– Mi tetszett benne?
– Minden!
– Részletesebben?
– Első fejezet, második fejezet, harmadik fejezet…

Kérdem a lányom (10)
– Neked tetszett?
– Hát persze!
– És mi tetszett benne?
– A dínomdánomi fehércsokis lakóházak…
(Nna, ezt mondjuk meg se kellett volna kérdeznem… :P :)

És mit gondolok én? Nem nehéz kitalálni: a gyerekeim a célközönség, nekik nagyon tetszett. És ez a lényeg. A történet egyszerű és kedves: egy jólelkű, barátkozni vágyó „tirex”, az ő szájában lakó kis keselyű és egy eléggé foghíjassá vált velociraptor kalandjairól szól, akik Dínómdánomba szeretnének eljutni.
Szép könyvecske, öröm forgatni.

>!
katen P
M. Kácsor Zoltán: Utazás Dínómdánomba

Az én kisfiamnak soha nem volt dinómániája, így teljesen objektíven közelítettünk a könyvhöz. :-) És meg kell mondanom, szuper volt. Remek kalandok, vicces, jól kidolgozott karakterek, jó kis nyelvi lelemények színesítették a könyvet, alig várjuk a második kötetet!
(csak zárójelben merem megjegyezni, hogy (fog)hipochonderként iszonyat rosszul voltam minden foghúzástól – ugye volt egy pár…. , felolvasó anyaként pedig a sok beszédhibás szövegtől, kicsit azért túlzásnak éreztem, hogy mindenkinek van valami beszédhibája, egy idő után ez már nem olyan vicces….)

>!
Sheila_7
M. Kácsor Zoltán: Utazás Dínómdánomba

Szeretem, ha egy mesekönyv értelmes, van mondanivalója, és jól kidolgozott; attól, hogy valami gyerekek számára íródik, még nem feltétlenül kell bugyutának vagy szájbarágósnak lennie. Az Utazás Dínómdánomba pedig abszolút megállja a helyét. Kellően kifejtett, tartalmas, szórakoztató történet.
(…)
Rilexék útja kellően rögös, mindig akad valami, amivel ilyen vagy olyan értelemben meg kell küzdeniük. De nem feltétlenül úgy, ahogy azt a drámai sugallatok alapján gondolnánk… és ez nekem ez nagyon tetszett. Tipikusan az a mesei húzás, ami egyszerre rejt magában tanulságot, és csavar a dolgon annyit, hogy abból valami váratlan és izgalmas süljön ki.

Az Utazás Dínomdánomba szórakoztató, kalandos, s egyben tanulságos mese barátságról, álmokról, kitartásról, melyet a dinoszauruszok világa tesz még egyedibbé. Szívből ajánlom minden gyereknek vagy gyermeklelkű felnőttnek. Jómagam pedig alig várom a folytatást!

>!
Vörös_Brigitta
M. Kácsor Zoltán: Utazás Dínómdánomba

Igazán jó kis könyv szerintem is, de a lényeg, hogy az 5 éves fiam is azt mondta, hogy sokszor olvassuk még el. Meg a folytatását is várja már most. Izgalmas, eseménydús, vicces történet, szeretnivaló szereplőkkel (a varjút kivéve). Kicsit trükkös is: a fejezeteknek sokszor úgy volt vége, hogy épp egy izgalmas pillanatnál tartott a történet, ezért aztán szinte lehetetlen volt letenni. Az is tetszett, hogy nem szájbarágósan, de mégis felhívja a gyerekek figyelmét arra, hogy a zöldség, gyümölcs milyen finom és egészséges (bár nálunk szerencsére egyik gyerkőcnél sincs gond, elég jó evők, és a gyümölcsöket imádják). A pipafa ötlete meglepett kicsit, az nem tetszett annyira.


Hasonló könyvek címkék alapján

Jaroszlav Sztelmah: Az erdei tó titka
Békés Pál: A Félőlény
Szabó Magda: Tündér Lala
Csukás István: Süsü, a sárkány
Lázár Ervin: A Négyszögletű Kerek Erdő
Lázár Ervin: Bab Berci kalandjai
Lázár Ervin: Berzsián és Dideki
Molnár Krisztina Rita: Maléna kertje
Berg Judit: Rumini és a négy jogar
Bálint Ágnes: Tündér a vonaton