31. legjobb meseregény könyv a molyok értékelése alapján
73. legjobb gyermekkönyv iskolásoknak könyv a molyok értékelése alapján

Utazás ​Dínómdánomba (Zabaszauruszok 1.) 192 csillagozás

M. Kácsor Zoltán: Utazás Dínómdánomba M. Kácsor Zoltán: Utazás Dínómdánomba

Ismered Rilexet, a világ legbékésebb tirexét? És tudtad, hogy a valaha élt legravaszabb keselyű, Kunyi épp az ő szájából irányítja (na jó, legalábbis szeretné irányítani) a világot? Új barátjukkal, Barmollal, a raptorral útnak indulnak, hogy eljussanak Dínómdánomba. Csak hát ahhoz előbb egy sárkánybarlangba is be kell merészkedniük…

Vajon sikerül a kis csapatnak átjutnia az Áldozatok völgyén, és belépni a dinók földi paradicsomába? Hiszen ki ne szeretne egy csúszdán megérkezni a Halászlé-tó, a pattogatottkukorica-mezők és egyéb nyalánkságok hazájába, ahol még a lakópark is fehér csokiból van?!

Kácsor Zoltán legsikeresebb meseregény-sorozata Horváth Ildi rajzainak köszönhetően most új képi világgal és sok apró, böngészni való részlettel jelenik meg.

Eredeti megjelenés éve: 2017

Kiadói ajánlás: 6 éves kortól · Tagok ajánlása: 6 éves kortól

>!
Lampion Könyvek, Budapest, 2023
176 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636141868 · Illusztrálta: Horváth Ildi
>!
Kolibri, Budapest, 2022
168 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635992225
>!
Kolibri, Budapest, 2021
168 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634378662 · Illusztrálta: Kecskés Judit

4 további kiadás


Enciklopédia 5


Kedvencelte 7

Most olvassa 17

Várólistára tette 67

Kívánságlistára tette 68

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

KönyvParfé>!
M. Kácsor Zoltán: Utazás Dínómdánomba

A történet fordulatos és vicces, mindig történik valami izgalmas, így nem lankad az olvasó figyelme egy percre sem. Közben persze tanít is, de nem szájbarágósan. De amit a leginkább szerettem, hogy a színes társaság a végére összekovácsolódik és barátokká válnak.
Nagyon tetszettek az egyes állomások, ahol hőseink egy hosszabb vagy rövidebb idegig időznek. Így legalább megismerhettem a gallimimuszokat, akik a világ leggyorsabb dinoszauruszai, és találkozhattam Leiszút Feliszúttal, a selypítős sárkánnyal. Bár mindegyik szereplő más-más karakter, mégsem tudnék kedvencet választani közülük. Szerettem Rilex nyugodtságát, Kunyi zsörtölődését, és (ha nem is szép dolog) jókat mosolyogtam Barmol szerencsétlenségén is. Talán csak Kárót, a rosszindulatú Varjút nem sikerült megkedvelnem.
A helyszínek nevei szintén ötletesek, ezeken somolyogtam a legtöbbet. Eljutottunk az Áldozatok völgyén keresztül egy sárkánybarlangba, majd a pattogatottkukorica-mezőkre és a Halászlé-tó táján is időztünk egy keveset, ahol a Tejút és a Vajút összetalálkozik. Zseniális, nem? Kész Kánaán azoknak, akik szeretik a hasukat, és a gyerekek a sok-sok zöldség és gyümölcs említésére talán szívesebben látják az egészségesebb ételeket a tányérjukon.
Persze a hangzatos nevek nem elegendőek, a történetnek olvasmányosnak, szerethetőnek kell lennie, ez pedig itt több mint rendben van.
Bővebben: http://konyvparfe.blog.hu/2017/07/21/m_kacsor_zoltan_ke…

4 hozzászólás
nicosia P>!
M. Kácsor Zoltán: Utazás Dínómdánomba

Nagyon jó humorral megírt gyerekregény. Fordulatos, érdekes és teli van poénokkal. Már a történet alapját adó barátságos, fogorvosnak készülő T-Rex is mulatságos figura. A regény fejezetei akár önállóan is olvashatók esti meseként. Egyben olvasva elég tömény olvasmány, a végére már megfájdult a hasam a sok ennivalótól
Szerettem, hogy sok dinófajt végigvett a könyv az alapvető tulajdonságaikkal. Néhol jókat nevetgéltem (A selypítő szárkány nálam mindent vitt), máshol izgultam a kalandorokért, és értékeltem a nem is annyira rejtett utalásokat mint például a „mithrilből kovácsolt sisak” .

Bea_Könyvutca P>!
M. Kácsor Zoltán: Utazás Dínómdánomba

Mikor a gyerekek kicsik voltak, rongyosra olvastuk azokat a meséskönyveket, amelyekben dínók voltak a főszereplők.

Ez a könyv nagy segítség lett volna nekem abban az időben, amikor már századjára olvastam ugyanazt az 5 könyvet egymás után, újra és újra. Mert ez egy igazi dinóskönyv a javából!!

Imádtam a történetet, imádtam a főszereplőket, Tirex nyugodtságát és megfontoltságát, Kunyi ravaszságát, állandó éhségét és cukiságát, és Barmol szerencsétlenségét.

Bővebben: https://konyvutca.blogspot.hu/2017/07/m-kacsor-zoltan-u…

pat P>!
M. Kácsor Zoltán: Utazás Dínómdánomba

Kicsit függőben hagytam az értékelését, mert ugyan szerintem is cuki és vicces és kalandos és szellemes, de nem éreztem kompetenciámnak a véleményalkotást róla.

Ellenben. Időközben célszemély (6.5) rajongóvá, sőt komoly függővé vált, ezzel kel és fekszik (meg a T-Rex figurával és a dínós pólójával), már le is szállítottam a második és a harmadik kötetet, továbbá meg kell néznem az interneten, hány oldalas lesz majd a negyedik rész. :D
Ráadásul a felolvasást végző felnőtt és kamasz hozzátartozók sem gyűlölnek. És utánozhatatlanok a kötetben halmozódó beszédhibák változatos interpretációi. :)

5 hozzászólás
meseanyu P>!
M. Kácsor Zoltán: Utazás Dínómdánomba

Voltak előítéleteim a szerzővel kapcsolatban, de szerencsére ez a kötet teljesen rendben van: vicces, kalandos, nagyon szerethetőek a főszereplők és az illusztrációk is szépek. Kezdő olvasóknak kimondottan jó lehet szerintem.
https://moly.hu/szavazasok/merites-dij-2018-gyermekirodalom-kozonsegdij

ziara>!
M. Kácsor Zoltán: Utazás Dínómdánomba

Csuda jó első gyerekregény, ezek után a többi könyvét is elnézem, bár ott egy könyv alapján alkottam véleményt. Mi nagyon bírjuk a dínókat, és egy kedves, békeszerető tirex csak erősíti ezt. Minden figura nagyon szerethető, még a rossztevő is. Adél első kérdése: mikor jön a következő kötet? Az illusztrációk is nagyon tetszettek, az egész kötet gyönyörű, jó kézbe venni.

7 hozzászólás
csgabi P>!
M. Kácsor Zoltán: Utazás Dínómdánomba

Szórakoztató történet volt, nagyon tetszettek nemcsak a szereplők, de a történet is, sokat mosolyogtam olvasás közben. Imádnivalóak voltak, ahogyan elindultak új fogakat szerezni Barmolnak, és amikbe keveredtek az úton. Várom a következő részt! :-)

2 hozzászólás
CsakSimánDorka>!
M. Kácsor Zoltán: Utazás Dínómdánomba

A történetben megismerkedünk a világ legbékésebb tirexével, Rilexel, akinek egy igen szemtelen és nagyszájú „lakója” van, Kunyi, aki egy keselyű. Az ő párbeszédük, vagyis inkább civódásuk mindig mosolyt csaltak a fiúk arcára. Majd jött a nagy kedvenc, akinek bár nem értették a beszédét mindig, mert nem sikerült annyira visszaadni a felolvasással, Barmol. Igen, ez a neve a raptornak, én ezen már jót nevetem a fiúkkal együtt. Ők hárman indulnak el a dínók paradicsomába, Dínomdánomba. Sok kalandon mennek át együtt: találkoznak egy sárkánnyal, az úton végig velük van egy bosszantó varjú, segítenek egy csorda… gallimimusz, míg végül elérnek Dínomdánomba, ahova egy próba után léphetnek be. Ám itt nem érnek véget a kalandok!

Bővebben:
http://dorkaanyaolvas.blogspot.com/2017/11/m-kacsor-zol…

Niitaa P>!
M. Kácsor Zoltán: Utazás Dínómdánomba

Dinórajongó, örök gyerek lelkem ujjongva tapsol. Annyira kis aranyos és tüneményes ez a történet. Jókat mosolyogtam rajta, miközben végig az pörgött a fejemben, hogy na, ilyennek kell lennie egy gyerekkönyvnek!

A következő linken találhattok róla egy, főként a szülőknek írt rövid leírást és összefoglalást ahhoz, hogy segítségül szolgáljon a gyerekeknek szánt olvasnivaló kiválasztásához:
https://www.niitaabellvilaga.hu/2019/05/gyereksarok-m-k…

(Büszke vagyok erre az írásomra, érdemes meglesni. :) )

4 hozzászólás
Baráth_Zsuzsanna P>!
M. Kácsor Zoltán: Utazás Dínómdánomba

Abban a pillanatban elvesztem, amikor az első T-rex elbődült a filmvásznon a Jurassic Parkban. Azonnal kitört rajtam a dinóláz, amely az elmúlt 20 évben ugyan szépen lassan alábbhagyott, azonban elég volt végignézni a jövőre érkező Jurassic World trailerét, máris újra teljes fényében ragyogott. Nekem dinó kellett most és azonnal, ráadásul csakis olyan, amiben T-rex van, de ezúttal a karácsony közeledte miatt mesére vágytam, ezért amikor ennek a könyvnek az elején megláttam a zsarnokgyíkot, már nyitottam is ki. Aztán le sem tettem addig, amíg a végére nem értem (sajnos nagyon rövid a történet, 165 oldal egész), annyira megtetszett ez az aranyos kis meskete, amelyben Rilex, a békés tirex és barátai elindulnak Dínomdánomba, fogorvost keresni Barmolnak, a pórul járt raptornak. Egy ősvilági sztori a barátságról, egy utazásról, amelynek nem a célja az érdekes, hanem az odavezető út, amelyben a mindenféle rendű és rangú dinók mellett még egy sárkány is feltűnik a színen, olyan akadályok sorával együtt, amelyet természetesen csak közös erővel győzhetnek le az útitársak. Alapvetően a gyerekeknek szól ez a könyv, az ő nyelvükön mesél ezekről a fontos dolgokról, azonban egy felnőtt is simán bele tud feledkezni az izgalmas kalandokba, a szellemes történetbe, amely egyáltalán nem szájbarágósan tanít, hanem szórakoztatva. Vigyázat, függőséget okoz!
A teljes kritika itt olvasható:
http://smokingbarrels.blog.hu/2017/12/15/konyvkritika_m…


Népszerű idézetek

>!

Nem vagyok én pecsenye,
nem ehet meg senki se,
lábam, karom csupa csont,
szálkás vagyok, mint a ponty!

Anó P>!

Rilex óvatosan odasúgta Barmolnak:
– Nyugi, ezek pachycephaloszauruszok, ártalmatlan növényevők… – Majd hangosan a következőt felelte az őröknek: – Én Rilex, a világ legbékésebb tirexe vagyok, ő pedig Barmol, a fogatlan raptor. Fogkopácshoz igyekszünk, hogy új fogakat készíttessünk neki.

Anó P>!

– Már megint oszladozó békacomb az ebéd! – zsörtölődött legtöbbször a kis keselyű, mert Rilex bizony igen kevés húst evett, így aztán Kunyi is sokszor éhen maradt. – Igazán leteríthetnél végre egy megtermett triceratopszot, mint a többi normális tirex! – unszolta ilyenkor Rilexet.

Kapcsolódó szócikkek: keselyű · triceratopsz
Hagibal>!

– Ahol a Tejút és a Vajút összefolyik, ott keletkezik a Tejben-vajban folyam. Ott található a híres Tejben-vajban Gyógyfürdő, talán már hallottatok róla.

123. oldal

Anó P>!

Zabaszaurusz azonban szerencsére tényleg nem evett húst, így a hosszú nyak, a végén a kicsi fejjel, a feltálalt falevelek falásába kezdett. Majd egyszerre feléjük fordult.
– Ne haragudjatok, csak most veszlek észre benneteket – búgta mély, dallamos hangján.
Tekintete olyan szelíd volt, akár egy kedves kis tehéné. Kétség sem fért hozzá, hogy Zabaszaurusz lány dínó.

Anó P>!

Barmol és Rilex elmagyarázta a kis keselyűnek, hogy Leiszút Feliszúttól nem kell tartania, mert egyáltalán nem vérszomjas.
– Szőt – szuszogta a sárkány. – Még a vér szagától isz irtószom.

Hagibal>!

– Jegyezd meg, Barmol, hogy üzletfelekből nem lakmározunk!

Hagibal>!

– Akkor most biztos csalódtál, hogy nem te vagy a világ legesleghatalmasabb teremtménye!
– Tévedsz, Káró – válaszolta a világ legbékésebb tirexe. – Nagyon örülök, hogy láthatom, mekkora vagyok valójában, és hol a helyem a világban.

90. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Káró
Ameriel>!

Barmol borús arcot vágott, de csöndben maradt. Kunyi viszont úgy érezte, itt az ideje, hogy elmondja, ami a begyét nyomja.

– Én sok mindent lenyeltem, amióta a szádban élek, Rilex, de ha valamit nem nyelek le, az a banán! Unom a banánt, érted? Húst akarok!

41. oldal 3. bekezdés

CsakSimánDorka>!

– Hahó! Rilex, a tirex vagyok, és békés szándékkal jöttem! Kérlek, álljatok meg egy percre!
[…]
– Mi van ezekkel? – nézett fel értetlenül a tirex. – Talán nem fogalmaztam elég világosan?
– Nagyon is világosan fogalmaztál – zsémbelődött Kunyi. – A tudtukra adtad, hogy a világ legvérszomjasabb ragadózója, azaz egy tirannoszaurusz rex áll a síkságon. Gratulálok, te állatbarát, most aztán sosem állnak meg!

37. oldal, Hatodik fejezet, A világ leggyorsabb dinoszauruszai

Kapcsolódó szócikkek: Kunyi · Rilex

A sorozat következő kötete

Zabaszauruszok sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Berg Judit: Két kis dínó és a honfoglalás
Mickey Long: Kócos és a szivárvány
Varró Dániel: Túl a Maszat-hegyen
Dóka Péter: Idővihar
Kemendy Júlia Csenge: Az Anyacsalogató Hadművelet
Böszörményi Gyula: Lopotnyik
Matt Haig: Az egér, akit Mikának hívnak
Timo Parvela: Ella és barátai
Veronica Cossanteli: A csibukok varázslatos földjén
Bella Swift: A kiskutya, aki nyuszi akart lenni