Utazás ​Dínómdánomba (Zabaszauruszok 1.) 75 csillagozás

M. Kácsor Zoltán: Utazás Dínómdánomba

Hallottál már Rilexről, a világ legbékésebb tirexéről? Tudod-e, miért éppen az ő szájában lakik Kunyi, a pimasz keselyű? És hogyan ismerik meg Barmolt, a raptort? Minden kiderül, ha velük tartasz izgalmakkal teli útjukon: éld túl te is a Zabaszaurusszal való találkozást, kelj át az Áldozatok völgyén, és osonj be egy sárkánybarlangba!

Irány Dínómdánom, a dínók földi paradicsoma, ahová csak csúszdán lehet bejutni. Ideje felfedezni a pattogatottkukorica-mezők és a Halászlé-tó hazáját, ahol a Tejút és a Vajút összetalálkozik, és olykor a falak is fehér csokiból vannak…

Eredeti megjelenés éve: 2017

Kiadói ajánlás: 6 éves kortól · Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Kolibri, Budapest, 2017
164 oldal · ISBN: 9789634371021
>!
Kolibri, Budapest, 2017
164 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155633560 · Illusztrálta: Kecskés Judit

Enciklopédia 2


Kedvencelte 3

Most olvassa 3

Várólistára tette 32

Kívánságlistára tette 39


Kiemelt értékelések

>!
KönyvParfé
M. Kácsor Zoltán: Utazás Dínómdánomba

A történet fordulatos és vicces, mindig történik valami izgalmas, így nem lankad az olvasó figyelme egy percre sem. Közben persze tanít is, de nem szájbarágósan. De amit a leginkább szerettem, hogy a színes társaság a végére összekovácsolódik és barátokká válnak.
Nagyon tetszettek az egyes állomások, ahol hőseink egy hosszabb vagy rövidebb idegig időznek. Így legalább megismerhettem a gallimimuszokat, akik a világ leggyorsabb dinoszauruszai, és találkozhattam Leiszút Feliszúttal, a selypítős sárkánnyal. Bár mindegyik szereplő más-más karakter, mégsem tudnék kedvencet választani közülük. Szerettem Rilex nyugodtságát, Kunyi zsörtölődését, és (ha nem is szép dolog) jókat mosolyogtam Barmol szerencsétlenségén is. Talán csak Kárót, a rosszindulatú Varjút nem sikerült megkedvelnem.
A helyszínek nevei szintén ötletesek, ezeken somolyogtam a legtöbbet. Eljutottunk az Áldozatok völgyén keresztül egy sárkánybarlangba, majd a pattogatottkukorica-mezőkre és a Halászlé-tó táján is időztünk egy keveset, ahol a Tejút és a Vajút összetalálkozik. Zseniális, nem? Kész Kánaán azoknak, akik szeretik a hasukat, és a gyerekek a sok-sok zöldség és gyümölcs említésére talán szívesebben látják az egészségesebb ételeket a tányérjukon.
Persze a hangzatos nevek nem elegendőek, a történetnek olvasmányosnak, szerethetőnek kell lennie, ez pedig itt több mint rendben van.
Bővebben: http://konyvparfe.blog.hu/2017/07/21/m_kacsor_zoltan_ke…

4 hozzászólás
>!
Bea_Könyvutca P
M. Kácsor Zoltán: Utazás Dínómdánomba

Mikor a gyerekek kicsik voltak, rongyosra olvastuk azokat a meséskönyveket, amelyekben dínók voltak a főszereplők.

Ez a könyv nagy segítség lett volna nekem abban az időben, amikor már századjára olvastam ugyanazt az 5 könyvet egymás után, újra és újra. Mert ez egy igazi dinóskönyv a javából!!

Imádtam a történetet, imádtam a főszereplőket, Tirex nyugodtságát és megfontoltságát, Kunyi ravaszságát, állandó éhségét és cukiságát, és Barmol szerencsétlenségét.

Bővebben: https://konyvutca.blogspot.hu/2017/07/m-kacsor-zoltan-u…

>!
meseanyu P
M. Kácsor Zoltán: Utazás Dínómdánomba

Voltak előítéleteim a szerzővel kapcsolatban, de szerencsére ez a kötet teljesen rendben van: vicces, kalandos, nagyon szerethetőek a főszereplők és az illusztrációk is szépek. Kezdő olvasóknak kimondottan jó lehet szerintem.
https://moly.hu/szavazasok/merites-dij-2018-gyermekirodalom-kozonsegdij

>!
csgabi MP
M. Kácsor Zoltán: Utazás Dínómdánomba

Szórakoztató történet volt, nagyon tetszettek nemcsak a szereplők, de a történet is, sokat mosolyogtam olvasás közben. Imádnivalóak voltak, ahogyan elindultak új fogakat szerezni Barmolnak, és amikbe keveredtek az úton. Várom a következő részt! :-)

2 hozzászólás
>!
ziara
M. Kácsor Zoltán: Utazás Dínómdánomba

Csuda jó első gyerekregény, ezek után a többi könyvét is elnézem, bár ott egy könyv alapján alkottam véleményt. Mi nagyon bírjuk a dínókat, és egy kedves, békeszerető tirex csak erősíti ezt. Minden figura nagyon szerethető, még a rossztevő is. Adél első kérdése: mikor jön a következő kötet? Az illusztrációk is nagyon tetszettek, az egész kötet gyönyörű, jó kézbe venni.

>!
CsakSimánDorka P
M. Kácsor Zoltán: Utazás Dínómdánomba

A történetben megismerkedünk a világ legbékésebb tirexével, Rilexel, akinek egy igen szemtelen és nagyszájú „lakója” van, Kunyi, aki egy keselyű. Az ő párbeszédük, vagyis inkább civódásuk mindig mosolyt csaltak a fiúk arcára. Majd jött a nagy kedvenc, akinek bár nem értették a beszédét mindig, mert nem sikerült annyira visszaadni a felolvasással, Barmol. Igen, ez a neve a raptornak, én ezen már jót nevetem a fiúkkal együtt. Ők hárman indulnak el a dínók paradicsomába, Dínomdánomba. Sok kalandon mennek át együtt: találkoznak egy sárkánnyal, az úton végig velük van egy bosszantó varjú, segítenek egy csorda… gallimimusz, míg végül elérnek Dínomdánomba, ahova egy próba után léphetnek be. Ám itt nem érnek véget a kalandok!

Bővebben:
http://dorkaanyaolvas.blogspot.com/2017/11/m-kacsor-zol…

>!
Niitaa P
M. Kácsor Zoltán: Utazás Dínómdánomba

Dinórajongó, örök gyerek lelkem ujjongva tapsol. Annyira kis aranyos és tüneményes ez a történet. Jókat mosolyogtam rajta, miközben végig az pörgött a fejemben, hogy na, ilyennek kell lennie egy gyerekkönyvnek!

A következő linken találhattok róla egy, főként a szülőknek írt rövid leírást és összefoglalást ahhoz, hogy segítségül szolgáljon a gyerekeknek szánt olvasnivaló kiválasztásához:
https://www.niitaabellvilaga.hu/2019/05/gyereksarok-m-k…

(Büszke vagyok erre az írásomra, érdemes meglesni. :) )

4 hozzászólás
>!
Baráth_Zsuzsanna P
M. Kácsor Zoltán: Utazás Dínómdánomba

Abban a pillanatban elvesztem, amikor az első T-rex elbődült a filmvásznon a Jurassic Parkban. Azonnal kitört rajtam a dinóláz, amely az elmúlt 20 évben ugyan szépen lassan alábbhagyott, azonban elég volt végignézni a jövőre érkező Jurassic World trailerét, máris újra teljes fényében ragyogott. Nekem dinó kellett most és azonnal, ráadásul csakis olyan, amiben T-rex van, de ezúttal a karácsony közeledte miatt mesére vágytam, ezért amikor ennek a könyvnek az elején megláttam a zsarnokgyíkot, már nyitottam is ki. Aztán le sem tettem addig, amíg a végére nem értem (sajnos nagyon rövid a történet, 165 oldal egész), annyira megtetszett ez az aranyos kis meskete, amelyben Rilex, a békés tirex és barátai elindulnak Dínomdánomba, fogorvost keresni Barmolnak, a pórul járt raptornak. Egy ősvilági sztori a barátságról, egy utazásról, amelynek nem a célja az érdekes, hanem az odavezető út, amelyben a mindenféle rendű és rangú dinók mellett még egy sárkány is feltűnik a színen, olyan akadályok sorával együtt, amelyet természetesen csak közös erővel győzhetnek le az útitársak. Alapvetően a gyerekeknek szól ez a könyv, az ő nyelvükön mesél ezekről a fontos dolgokról, azonban egy felnőtt is simán bele tud feledkezni az izgalmas kalandokba, a szellemes történetbe, amely egyáltalán nem szájbarágósan tanít, hanem szórakoztatva. Vigyázat, függőséget okoz!
A teljes kritika itt olvasható:
http://smokingbarrels.blog.hu/2017/12/15/konyvkritika_m…

>!
Hintafa P
M. Kácsor Zoltán: Utazás Dínómdánomba

Már éppen elkezdtem a dínós-korszak elmúlását sajnálni, amikor T is rákapott az őshüllőkre és az ő lelkesedését látva a testvére újra felfedezte magának a dínók világát. Csak már egy nagyobb gyerek érdeklődésével és tudományos kíváncsiságával. Természetesen belevetettük magunkat M. Kácsor Zoltán őslényes kalandregényébe. Így legalább eltereltem a figyelmüket a homokozóba elásott -hogy az archeológusi élmény is meglegyen-, majd eltűnt csirkecsontról. (Amit valószínűleg a kutya, vagy valami más állat kilophatott az ásatás helyszínéről.)

Tökéletes nyárindító olvasmány volt a Zabaszaurusz-sorozat első kötete. Izgalmas és érdekfeszítő kalandok, frappáns fordulatok váltják egymást, a szereplők szerethetőek, mulatságosak. Fogazatuk ellenére meglepően jó fejek és megnyerőek. Jól elkülöníthető személyiségük van, az egyik szelíd, a másik agyafúrt, a harmadik kapzsi és önző (bár ez még képlékeny). A viszonylag rövid fejezetekre (3-4 oldal) tagolt történetben egy önállóan olvasó másodikos-harmadikos (vagy nagyon jól olvasó elsős) is örömét fogja lelni. Nem utolsósorban azért is, mert a könyv nyelvezete jól érthető, az író nyelvjátékokból, közismert közmondásokból, átlátható helyzetekből faragatott komikus tartalommal tölti meg az oldalakat, amik egy gyerek számára is viccesen hatnak.

>!
ggizi P
M. Kácsor Zoltán: Utazás Dínómdánomba

Ezt a könyvet a dinómániás fiamnak szúrtam ki, és nagyon megörültem, mikor kézbe véve a belsejét is megcsodálhattam. Nagyobb betűs, rövid fejezetekből álló, sok apró mini és néhány nagyobb grafikával teli keményborítós könyvecske, ami tökéletes választás kezdő olvasók részére (már persze ha a dinós téma is csúszik). Eredetileg úgy terveztem, hogy majd egyedül fogja olvasni, de nekem is megjött hozzá a kedvem, így inkább a móka kedvéért felolvastam a gyerekeimnek. Nagyon jól szórakoztunk végig.

Kérdezem a fiam (8):
– Tetszett?
– Igen.
– Mi tetszett benne?
– Minden!
– Részletesebben?
– Első fejezet, második fejezet, harmadik fejezet…

Kérdem a lányom (10)
– Neked tetszett?
– Hát persze!
– És mi tetszett benne?
– A dínomdánomi fehércsokis lakóházak…
(Nna, ezt mondjuk meg se kellett volna kérdeznem… :P :)

És mit gondolok én? Nem nehéz kitalálni: a gyerekeim a célközönség, nekik nagyon tetszett. És ez a lényeg. A történet egyszerű és kedves: egy jólelkű, barátkozni vágyó „tirex”, az ő szájában lakó kis keselyű és egy eléggé foghíjassá vált velociraptor kalandjairól szól, akik Dínómdánomba szeretnének eljutni.
Szép könyvecske, öröm forgatni.


Népszerű idézetek

>!
Hagibal

– Rilex, a tirex vagyok! – mutatkozott be neki.
– Én pedig Kunyi, a keselyű – szólt ki Kunyi Rilex szájából. – Téged hogy hívnak?
– Harmolnah – válaszolt neki a raptor.
– Üdvözöllek, Barmol – mondta Rilex.
– Nem Harmol, hanem Harmol!

19. oldal

>!
Hagibal

– Jegyezd meg, Barmol, hogy üzletfelekből nem lakmározunk!

>!
Hagibal

– Akkor most biztos csalódtál, hogy nem te vagy a világ legesleghatalmasabb teremtménye!
– Tévedsz, Káró – válaszolta a világ legbékésebb tirexe. – Nagyon örülök, hogy láthatom, mekkora vagyok valójában, és hol a helyem a világban.

90. oldal

>!
Hagibal

– Ahol a Tejút és a Vajút összefolyik, ott keletkezik a Tejben-vajban folyam. Ott található a híres Tejben-vajban Gyógyfürdő, talán már hallottatok róla.

123. oldal

>!
Ameriel

Barmol borús arcot vágott, de csöndben maradt. Kunyi viszont úgy érezte, itt az ideje, hogy elmondja, ami a begyét nyomja.

– Én sok mindent lenyeltem, amióta a szádban élek, Rilex, de ha valamit nem nyelek le, az a banán! Unom a banánt, érted? Húst akarok!

41. oldal 3. bekezdés

>!
CsakSimánDorka P

– Hahó! Rilex, a tirex vagyok, és békés szándékkal jöttem! Kérlek, álljatok meg egy percre!
(…)
– Mi van ezekkel? – nézett fel értetlenül a tirex. – Talán nem fogalmaztam elég világosan?
– Nagyon is világosan fogalmaztál – zsémbelődött Kunyi. – A tudtukra adtad, hogy a világ legvérszomjasabb ragadózója, azaz egy tirannoszaurusz rex áll a síkságon. Gratulálok, te állatbarát, most aztán sosem állnak meg!

37. oldal, Hatodik fejezet, A világ leggyorsabb dinoszauruszai

Kapcsolódó szócikkek: Kunyi · Rilex

A sorozat következő kötete

Zabaszauruszok sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Bodor Attila: A ló, aki édességet tüsszentett
Timo Parvela: Ella újabb kalandjai
Kertész Balázs: Pufi, a háziszellem
Fodor Sándor: Csipike, az óriás törpe
Geronimo Stilton: Karácsony van, Stilton!
Miloš Macourek: Matyi és Sári a világ körül
Cressida Cowell: Így védd ki egy sárkány átkát
Michael Bond: A medve, akit Paddingtonnak hívnak
Jeremy Strong: Apa szerzett egy aligátort!
William Makepeace Thackeray: A rózsa és a gyűrű