Acsargó-mocsarak (Zabaszauruszok 3.) 30 csillagozás

M. Kácsor Zoltán: Acsargó-mocsarak

Leiszút Feliszút bajban van. Szerencsére régi barátai, a Zabaszauruszok első két kötetéből már jól ismert Rilex, Barmol és Kunyi azonnal a segítségére sietnek, és nekivágnak a veszedelmes útnak, hogy kiderítsék, hogyan csendesíthetik le a Csendetlen-óceánt…

…csakhogy az Acsargó-mocsarakban lakó rettenetes Dragalád kémei eközben kelepcébe csalják a jóhiszemű sárkányt, Káró nem hagy fel a gonoszkodással, Fogkopácsnak pedig szörnyűséges titok jut a tudomására…

A számtalan izgalmas kaland közben pedig hol itt, hol ott bukkan fel három titokzatos büdösmadár. Vigyázat, orrokat befogni!

Eredeti megjelenés éve: 2019

Kiadói ajánlás: 6 éves kortól · Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Kolibri, Budapest, 2019
244 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634374169 · Illusztrálta: Kecskés Judit
>!
Kolibri, Budapest, 2019
244 oldal · ISBN: 9789634376422 · Illusztrálta: Kecskés Judit

Kedvencelte 2

Most olvassa 6

Várólistára tette 7

Kívánságlistára tette 13


Kiemelt értékelések

>!
Niitaa P
M. Kácsor Zoltán: Acsargó-mocsarak

Hát…. én ennél többre számítottam. Azt hittem, végre belevetjük magunkat a kalandokba, és bár tényleg több minden történt, mint az előző részben, mégsem látom a végét. A történet egy ponton megáll és nem halad tovább. Hova tűnt az első rész után érzett rajongás?
Nem volt rossz, de nem sikerült magasabb szintre kerülnie. Márpedig egy sorozatnál elvárható a fejlődés.
Egyem a szíved megjelenése volt a fénypont. Na jó, őt imádom, az utolsó pikkelyéig! :)

>!
csgabi MP
M. Kácsor Zoltán: Acsargó-mocsarak

M. Kácsor Zoltán kis sorozata nagy kedvencem lett már az első kötet olvasásakor. Szívembe zártam a főszereplőket, a nagyszerű illusztráció pedig megvett kilóra. Sajnos a második kötet kimaradt, így most, a harmadik olvasásakor voltak olyan részletek, amik nem voltak teljesen világosak a számomra. Ettől eltekintve élveztem a történetet, és tervezem bepótolni az elmaradt olvasást. :-)

>!
ziara
M. Kácsor Zoltán: Acsargó-mocsarak

Azért nem tavaly augusztus óta olvassuk… Ez volt a karanténos esti olvasmányunk közösen. Egy oldal Adél, egy oldal én. Szeretjük ezt a sorozatot, nekem ez nem volt 100%-os, ahogy a második sem, de a kislányom nem ért egyet, szerinte ez is öt csillagos.
Kicsit kevés volt a konkrét történés nekem, sok volt a töltelék fejezet.
Káró is bekerül a jók közé, előbb-utóbb. Nem tudom, meddig lehet még folytatni, de mi olvasni fogjuk az biztos.
A negyedik kötet beharangozóját megint nem olvashattuk el tegnap, hogy még mára is maradjon egy kicsi:) Minél tovább tartson az élmény!
A kötet kivitelezése nagyon igényes, a rajzok szépek, a tördelés is. Jó kézbe venni!!!

>!
Baráth_Zsuzsanna P
M. Kácsor Zoltán: Acsargó-mocsarak

A sárkányhelyzet fokozódik, és a dinók sem tétlenkednek. Avagy végre visszatértek a Zabaszauruszok (Rilex, a vega T-rex, Barmol, az aranyfogú raptor és Kunyi, a bajkeverő keselyű), egy újabb ősvilági kalandra, ami pont olyan remekül sikerült, mint a sorozat két korábbi része. Elbűvölő, de egyáltalán nem gügyögős mese, okosan bánik a szavakkal a szerző, nyelvi lelemények hadával indít támadást a rekeszizmaink ellen, sikerrel, azonban a poénok közepette az izgalmak sem maradnak el. Kedvenc dinóink ugyanis még magukhoz képest is eléggé rázós kalandokba keverednek, miközben Leiszút Feliszút, a selypítő, vega sárkány eddigi nyugalmas élete teljesen felborul. Most, hogy száműzött lett (amit azzal ért el, hogy hagyta, hogy 19 aranynál többet lopjanak el tőle, szigorú ez a sárkánytörvény, lássuk be), hiába vállalták el barátai, hogy teljesítik helyette a rá rótt lehetetlen feladatot (bagatell, csak le kell csendesítenie a Csendetlen ócánt), a kincsvadászok célpontjává avanzsált. Akik meglepő formát tudnak ölteni, a kézen (azaz mancson) fekvő szörnyek helyett érkezik néhány büdösmadár, egy sárkánylány és még egy teknős is. És akkor a hipergyors gallimimuszokról nem is beszéltem (bár ők igazából nem kincsügyben érkeztek a sárkányhoz, de ez egy hosszú történet). Vagyis zajlanak az események kérem szépen, másodpercre nincs megállás, de azért nem kell túlságosan aggódni, ez még mindig egy mese, erőszaknak nyoma sincs, a fő mondanivaló még mindig a barátság és a szeretet. Kár, hogy ilyen gyorsan véget ért ez a rövidke könyvecske, nagyon várom már a következő részt, mert természetesen messze vagyunk még a happy endtől, sőt most kerültek csak igazán nagy bajba hőseink.
A teljes kritika itt olvasható:
https://smokingbarrels.blog.hu/2019/06/15/m_kacsor_zolt…

>!
krlany I+SMP
M. Kácsor Zoltán: Acsargó-mocsarak

Oké, ez a sztori egy végtelen rétestészta, Így a harmadik kötet után, még legalább ennyi van benne… és nekem egyre jobban tetszik. Kezdünk belejönni a dramaturgiába, megjelent a váltott szemszög is, új szereplők és háttértörténetek jelentek meg spoiler, kezd kinyílni a világ…
Azért van benne hiba is. Szutykoska időnként összekeveredik Szennyeskével, pedig az előbbi Rilexékkel tart, a másik pedig „Büdilendben” próbál okoskodni. Pár oldal be lett nézve ezügyben… Szerintem még mindig király rajzfilmalap lenne… s én egyáltalán nem érzem azt, hogy nem történik semmi, még akkor sem, ha a cél felé csak tyúklépésekben haladunk.

>!
Ameriel
M. Kácsor Zoltán: Acsargó-mocsarak

Ez a sorozat határozottan az egyik kedvenc gyerekkönyvem közé került be. Könnyedségével és játékosságával hamar a gyerekek szívébe férkőzik és nehéz onnan eltüntetni.

A regényt nehéz letenni, olvashatóságát az is megerősíti, hogy két szálon fut. A három barát és Feliszút Leiszút szemszögéből is láthatjuk a történetet, a váltott szemszög miatt jobban emelkedik az izgalom és a feszültség. Új szereplőkkel is találkozhatunk ebben a részben is, ami nekem pl. hatalmas örömet adott, mert az egyikőjüket nagyon megkedveltem.

Bővebben: https://ameriel-konyvei.blogspot.com/2019/07/m-kacsor-z…

>!
anni_olvas
M. Kácsor Zoltán: Acsargó-mocsarak

Nekem ez kicsit vontatott volt, a kisfiam is kevésbé érdeklődött, mint az eddigi Zabaszauruszoknál. Kevés dolog történik benne.

>!
PTJulia MP
M. Kácsor Zoltán: Acsargó-mocsarak

Kedvenc dínóink kalandjai folytatódnak és nem is akárhogy! Én helyenként elvesztettem a fonalat – meg szerintem a szerző és a szerkesztő is párszor a büdösmadarak neveinél – , de ez akkor is egy szuper kisfiúregény! Kíváncsian várom a folytatást.

>!
Sheila_7
M. Kácsor Zoltán: Acsargó-mocsarak

Immár harmadik esztendeje töretlen lelkesedéssel várom a nyár elejét, hogy kedvenc őslényeim társaságában fejest ugorhassak a Zabaszauruszok újabb, fergetegesnek ígérkező és nevetőizomlázat okozó kalandjába. Idén pedig még inkább eluralkodott rajtam az izgatottság, minthogy az előző rész fenemód csattanós jövőképpel ért véget.
Történt ugyanis, hogy Kunyi – Rilexék döbbenetére – kicsit több arannyal rövidítette meg selypítős sárkány barátjukat, mint amennyi felett a sárkánytörvények szemet hunyhatnának, úgyhogy hála a kis keselyűnek, Leiszút Feliszút kitaszítottá vált. És bár barátai, vezeklésül magukra vállalták büntetését, s útnak indultak, hogy kiderítsék, hogyan csendesíthetik le a Csendetlen-óceánt, Leiszút Feliszút magára maradt, kiszolgáltatva a tolvajoknak.
Kis barátaink talpa alatt tehát jócskán izzik a talaj, veszélyről veszélyre kell átverekedniük magukat, ha ép bőrrel akarnak kikeveredni az egyre szerteágazóbbá váló slamasztikából.

Ahogyan azt már megszokhattuk, most is több szemszögből követhetjük az eseményeket, ezúttal egészen pontosan három nézőpont váltja egymást.
Elsőként ott van Fogkopács, aki egyszerű fogorvosból villámsebességgel titkosügynökké avanzsál, amikor is az Acsargó-mocsarakba érkezve, fültanúja lesz Dragalád rettenetes tervének, mely egyszerre szól a selypítős sárkány vagyonának elkobzásáról és Rilexék likvidálásáról. A dokinak hála azonban nem csupán kulcsinformációkat tudhatunk meg a kedvenceikre leselkedő veszedelemről, hanem egy egészen új helyszínt is feltérképezhetünk, egy olyat, melyet a sárkányok és dinoszauruszok közös leszármazottai, s egyéb mocsári lények laknak. A jól ismert kis szigetünkön pedig hol Leiszút Feliszút megpróbáltatásairól, hol pedig Rilex, Kunyi és Barmol kalandtúrájáról olvashatunk. Az orrfacsaró bűz, az égből lecsapó gyilkosok, valamint a szent mandarinfa rejtélye mellett rengeteg új karakter is tiszteletét teszi, hogy elcsavarja vagy éppen gonosz kelepcébe csalja jóhiszemű barátainkat. Történésekből tehát nincs hiány…

…az én boldogságom mégsem teljes. Az előző részekkel ellentétben nem teljesedett ki az írói ígéret, s jóformán úgy éreztem, megpróbáltatások ide vagy oda, semerre sem haladunk. Az Acsargó-mocsarak ezúttal egyszerű epilógusként szolgált, s ehhez mérten, egy-két aprócska összecsapást leszámítva, végig stagnált. Ám a legfőbb célközönséget kétségtelenül a gyerekek alkotják, az ő figyelmüket meg valószínűleg sokkal jobban le fogja kötni az undi bűzös madár meg a sok poénos szituáció, mint az, hogy a szerző mennyire gördítette előre a cselekményt. Szóval, hacsak nem vagytok hozzám hasonló gyereklelkű felnőttek, akik saját szórakoztatás gyanánt olvasgatják a Zabaszauruszokat (erre egyébként csak bátorítani tudok mindenkit, mert amúgy valóságos gyöngyszem ez a sorozat), akkor lényegében gond egy szál se. Rilex, Kunyi, Barmol, Leiszút Feliszút és Káró még mindig eszméletlenül mókás, amihez nagyon sokat hozzátesz M. Kácsor Zoltán fergeteges humora, és az, hogy úgy játszik a magyar nyelvvel, ahogyan az csak nagyon keveseknek sikerül. Engem huszonhét évesen is mosolyra fakasztanak sorai, s gyermeki lelkesedéssel falom a lapokat. És hát persze Kecskés Juditról sem szabad megfeledkezni, neki köszönhető, hogy a Zabaszauruszok virtuálisan is megelevenednek előttünk. Imádom a Disney mesék világát idéző rajzait.
Szívből ajánlom mindenkinek – gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt – a Zabaszauruszokat, mert messze az egyik legértékesebb, legértelmesebb mesesorozat, amivel ezidáig találkoztam. Okos, szép, humoros, kalandos – és egyenértékű partnerként kezeli olvasóját.

Bővebben: http://dreamworld-books.blogspot.com/2019/07/m-kacsor-z…

>!
mályva
M. Kácsor Zoltán: Acsargó-mocsarak

Engem elbűvölt M Kácsor Zoltán világa/agymenése.
Nagyon tetszik a könyv kivitele: az egész szép színes, sok egész oldalas kép, aranyos kis rajzok mindenhol, nagy betűk, rövid fejezetek, mégis sok történés – a Zabaszauruszok sorozat igazán ideális önálló olvasásra is. (főleg, ha már megy a váltott szemszög értelmezése, esetleg a többszálas cselekmények követése)
De azért felolvasni is élmény (szelypítősz szárkány : ) – időnként többször neki kell futni, hogy rájöjjek, mit rejt a beszédhiba. Minden szereplőnek külön hangot kitalálni….el van vele az ember szülője/ a könyvtáros.
Sok ötletes, humoros név (sose sikerülne ennyi baromságot összehordanom : (, még ha egy 6-8 éves gyermek nem is vesz minden poént, azért a felnőttek is elkuncoghatnak magukban.


Népszerű idézetek

>!
icu79 P

– Szenki szem ügyel annyira a tisztaszágra, mint az, aki utálja a takarítászt!

104. oldal, Tizennegyedik fejezet - Egyem a szíved

>!
Ameriel

Majd sohanapján kiskedden, amikor úgysincsen kedvem! Meg oszladozó békát nyúzó pénteken!

160. oldal


A sorozat következő kötete

Zabaszauruszok sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Lázár Ervin: A Négyszögletű Kerek Erdő
Fodor Sándor: Csipike, az óriás törpe
Kertész Balázs: Pufi, a háziszellem
Annie M. G. Schmidt: Titi a toronyház tetején
Geronimo Stilton: Karácsony van, Stilton!
Alan Alexander Milne: Micimackó
Michael Bond: A medve, akit Paddingtonnak hívnak
Gerald Durrell: Léghajóval a dinoszauruszok földjén
Tersánszky Józsi Jenő: Misi Mókus kalandjai
Ana Galán: A nagy próbatétel