A ​boszorkány seprűje 2 csillagozás

M. Kácsor Zoltán: A boszorkány seprűje

Hogy kerül egy mesekönyvbe a fogszabályzós sárkány és az ördög gonoszsága? Miért hagyja faképnél a seprű a boszorkányt, és miért nem bánja a kalózkapitány, hogy a cápa leharapta a lábát?
Fogós kérdések, ugye? Ezekből a muris mesékből megtudhatjuk az igazat, de csakis az igazat! A sikeres Zabaszauruszok-sorozat szerzője másképp, a megszokottól eltérő, vicces helyzetekben mutatja be a népszerű, klasszikusnak számító mesealakokat.
Királylányok és királyfik, sárkányok és lovagok, kísértetek és ördögök, kalózok és varázslók, na és egy boszorka… Tudd meg te is a féltve őrzött titkaikat!

Tagok ajánlása: 5 éves kortól

>!
Kolibri, Budapest, 2019
84 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634373070 · Illusztrálta: Horváth Ildi

Most olvassa 2

Várólistára tette 16

Kívánságlistára tette 21

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
julicsenge IP
M. Kácsor Zoltán: A boszorkány seprűje

Nagyobb a füstje, mint a lángja. Sokkal eredetibbre, sokkal viccesebbre számítottam a beharangozók alapján – bár az, hogy a célközönség mennyire tartja humorosnak, más kérdés. Mivel nem gyereknek olvastam, így csak a saját véleményemet tudom elmondani. Egy-két poént leszámítva nem igazán szórakoztattak a mesék (persze, persze, nem is engem kell, ugye, de azért nem árt), néhol kimondottan erőltetettnek éreztem a „modern elemeket”, és bizony volt, hogy ízléstelen volt:
„(…) kint pedig úgy zsongtak a legyek a disznóól körül, mint a szegény emberek az ingyenkonyhán.” Most komolyan…? Egy ilyen hasonlatot egy gyerekkönyvbe, háát. Se nem vicces, se nem világít rá a szegény emberek problémáira, szóval öncélú.
A mesék szinte egy kaptafára íródtak, hiszen az az alapkoncepció, hogy egy mesehős elveszít valamit, ami fontos számára, ami nélkül hitelét veszti pl. mit ér a szellem a lepedője nélkül? A tárgyak, vagy a gazdáik jönnek-mennek, végül spoiler Aranyos, kedves, de már kb. a harmadik mesénél meguntam. Mondjuk egy ötévesnek lehet, hogy pont az ismétlődés, a történetek ismerőssége tetszene, nem tudom. Óriási nagy tanulságokat sem véltem felfedezni a mesékben, pedig lehetett volna foglalkozni vele, de gondolom nem ez volt a cél. Pl. Az elkényeztetett királykisasszony esetében szerintem elég visszás volt a befejezés, miszerint spoiler Biztos, hogy ez jó példa egy gyereknek?
Egyébként maga a könyv nagyon szép, az illusztrációk igényesek bár a pattanás nagytotálban kicsit kiverte a biztosítékot :D, látszik, hogy sokat foglalkoztak vele.


Népszerű idézetek

>!
pveronika

Tolongtak a királyi vár előtt a hercegek, grófok, bárók, akik feleségül akarták venni. A királykisasszony azonban mindet elzavarta az udvartól.
– Rajtad kevés az arany, rajtad kevés az ezüst, rajtad meg kevés a haj! – ítelkezett.

15. oldal

>!
pveronika

Persze a gazdának fogalma sem volt, hogyan kell egy repülőszőnyeget irányítani. Zuhanni kezdett, nemsokára pedig fejjel beleesett egy kupac szénakazalba, úgyhogy a szája, a cipője, a zsebe, de még az alsógatyája is friss szénával lett tele. Köpködött, prüszkölt is vagy egy óra hosszat. És megfogadta, hogy soha többé nem iszik a szomszédja pálinkájából, mert úgy gondolta, csakis attól szédülhetett meg annyira, hogy órákon át csillagokat látott.

11. oldal

>!
julicsenge IP

A ördög két dolgot szeretett a legjobban: gonoszkodni és táncolni.

69. oldal

>!
pveronika

A király legerősebb lovagja kivétel nélkül mindenhová páncélban járt. Jobban mondva majdnem mindenhová, mert azt mindenki beláthatja, hogy a pottyantós WC-re például nem tudott volna lovagi vértben rácsücsülni, és persze aludni is igen fárasztó lett volna talpig vasba öltözve. Arról nem beszélve, hogy egy páncélos lovag alatt a legerősebb ágy is biztos leszakad, és lett volna akkora csörömpölés, mint egy-egy várostrom alatt.

36. oldal

>!
pveronika

– Legalább a sörét igya meg, lovag uram, ha már így ránk rontott! A páncél erre megtorpant. „Igaz is”, töprengett. "A sör biztos jót fog tenni, mert a lovag is mindig azt szokta mondani sörivás előtt, hogy »Mi bajunk lehet tőle?«, meg hogy »egy jó pofa sertől a gondolat feltör!«. Azzal a lovag páncélja a pulthoz lépett, és egy mozdulattal a sisakrostélya mögé borította a habzó italt.

39. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Varró Dániel: Túl a Maszat-hegyen
Michael Ende: A sátánármányosparázsvarázs­pokolikőrpuncspancs­lódítóbódítóka
Bálint Ágnes: Az elvarázsolt egérkisasszony
Nyulász Péter: Helka
Cressida Cowell: Így lehetsz kalóz
Bálint Ágnes: Frakk, a macskák réme
Lázár Ervin: Bab Berci kalandjai
Lázár Ervin: Berzsián és Dideki
Békés Pál: A Bölcs Hiánypótló
Fodor Sándor: Csipike, az óriás törpe