A ​boszorkány seprűje 39 csillagozás

M. Kácsor Zoltán: A boszorkány seprűje

Hogy kerül egy mesekönyvbe a fogszabályzós sárkány és az ördög gonoszsága? Miért hagyja faképnél a seprű a boszorkányt, és miért nem bánja a kalózkapitány, hogy a cápa leharapta a lábát?

Fogós kérdések, ugye? Ezekből a muris mesékből megtudhatjuk az igazat, de csakis az igazat! A sikeres Zabaszauruszok-sorozat szerzője másképp, a megszokottól eltérő, vicces helyzetekben mutatja be a népszerű, klasszikusnak számító mesealakokat.

Királylányok és királyfik, sárkányok és lovagok, kísértetek és ördögök, kalózok és varázslók, na és egy boszorka… Tudd meg te is a féltve őrzött titkaikat!

Eredeti megjelenés éve: 2019

Kiadói ajánlás: 5 éves kortól · Tagok ajánlása: 5 éves kortól

>!
Kolibri, Budapest, 2019
84 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634373070 · Illusztrálta: Horváth Ildi

Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 25

Kívánságlistára tette 30

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

Nikolett0907 P>!
M. Kácsor Zoltán: A boszorkány seprűje

Bővebb értékelés a blogomon:
https://konyvelvono.blogspot.com/2020/11/m-kacsor-zolta…

"Képzelj el egy tepsi szenet,
olajjal lefecskendezed.
Dobjál rá egy égő gyufát,
kész a tűzgolyóvacsorád!"

Mostanában valahogy vonzom az olyan történeteket, melyek valamilyen formában a lelkemhez szólnak, mégis vegyes érzést hagynak bennem. Ez a mesekönyv is ebbe a kategóriába sorolható, ugyanis a kötetben kilenc mese található.

Rendkívül élvezetes történetekkel találtam magam szembe, ráadásul egymásra épülnek. Míg az egyik szól egy lovagról és ruházatáról, addig a benne megismert sárkány ihlette meg a rá következő történetet. Egyedisége e téren nagyon megfogó volt a számomra. A másik, ami szintén pozitív töltettel párosult, az a páratlan humor, mely a legváratlanabb pillanatokban kacagásra készteti olvasóját. A tanító szándék is megbúvik a lapokban, de inkább szórakoztat….

csgabi P>!
M. Kácsor Zoltán: A boszorkány seprűje

Van egy olyan érzésem, hogy számomra ez a könyv benne lesz a 2019-es gyermekkönyvek privát top ötös listájában. Mert bizony nagyon szerettem ezeket a meséket, amik tele voltak bájjal, szeretettel, mosollyal. A szerző mesetrilógiáját már ismertem, így nagy várakozással tekintettem ennek a kis kötetnek az olvasása elé, és nem csalódtam most sem. És nemcsak a történetek voltak kiválóak, hanem az illusztrációk is, amikre már magukban is öt csillagot kell adnom. Azon gondolkodom, ha ki kellene emelnem esetleg a mesékből kiemelkedőbbet, nehéz dolgom lenne…
Ami irtó bájos volt, az a címadó mese, A boszorkány seprűje című történet, de imádtam A lovag páncélja című mesét és a kísértet lepedőjéről szólót is. :-)
Olyan ez a könyv, amit az ember ott akar tudni a polcán, hogy bármikor elővehesse, akár azért, hogy a gyerkőcnek olvasson belőle, akár azért, hogy magának. :-)

pveronika>!
M. Kácsor Zoltán: A boszorkány seprűje

“Tolongtak a királyi vár előtt a hercegek, grófok, bárók, akik feleségül akarták venni. A királykisasszony azonban mindet elzavarta az udvartól.
– Rajtad kevés az arany, rajtad kevés az ezüst, rajtad meg kevés a haj! – ítelkezett.”

Azt hiszem, nem minden mesekönyvben találunk olyan királykisasszonyt, aki a fentiekhez hasonlót mondana, de hát A boszorkány seprűje egy nem mindennapi mesekönyv. :) M. Kácsor Zoltán legújabb könyvében néhány klasszikus mesefigurát helyezett el egy igazán egyedi humorral fűszerezett csomagolásban. Gyerekkoromban is imádtam a meséket, és rengeteg mesekönyvem volt otthon, de az biztos, hogy ehhez hasonló kötetet keresve sem találtam volna a polcomon. Ez egy olyan könyv, ami nem csak a gyereknek, de a felnőttek számára is szórakoztató olvasmány.

A történetek nagy része hasonló sémára épül, miszerint a főszereplő elveszít valamit vagy egy mágikus tárgy elcsatangol valamerre, majd újra egymásra találnak. Tetszett, hogy a mesék valahogy mindig kapcsolódtak egy-egy ponton vagy egy-egy szereplő által, fejlesztve ezzel a gyerekek memóriáját és az arra vonatkozó képességüket, hogy megtalálják az összefüggéseket a történetek között. Voltak elemek, amelyek kevésbé nyerték el a tetszésemet, és a legtöbb mesének igazán tanulsága sem volt, de ez sajnos manapság szinte már általános jelenség a mesekönyveknél.

Az illusztrációkat külön kiemelném, nekem nagyon tetszettek, és nagyban gazdagították a könyvélményt. Összességében nekem minden hibája ellenére tetszett, főleg mert szórakoztatónak, egyedinek és üdítőnek találtam. Nagyon várom már, hogy a kisfiam elég nagy legyen hozzá, hogy együtt olvassuk majd el, és kíváncsian várom, hogy neki hogy fog majd tetszeni.

http://veronikasreaderfeeder.com/m-kacsor-zoltan-a-bosz…

Chöpp P>!
M. Kácsor Zoltán: A boszorkány seprűje

Aranyos kis láncmesék. Csöppet egyformák, de nekem nagyon bejöttek. Alaptörténet: Valakinek a meleg szívű valamije valami miatt elszakad a Valakiétől, aztán kalandos úton való visszatérés és boldogságos – újra – egymásra találás egyedi hangvételű mesécskéi.

krlany IP>!
M. Kácsor Zoltán: A boszorkány seprűje

Hát ebben a kötetben megint rengeteg ötlet van, még ha a mesék váza hasonlít is egymásra. A fogszabályzós sárkány és az önálló életet élő sárkánytűz… mekkora ötlet!:) Vagy a kísértet koszos lepedője!:D Bár nem tökéletes a könyv, de tényleg jól mulattam rajta!

Zoe27>!
M. Kácsor Zoltán: A boszorkány seprűje

Nem egybefüggő mesék gyűjteménye, bár egyikből szövi a másikat!
Én olvasás közben még az autóbusz pályaudvarán is hangosan felröhögtem, míg olvastam! :D Pedig nem éppen azt a korcsoportot képviselem, akiknek szól!

2 hozzászólás
dianna76 P>!
M. Kácsor Zoltán: A boszorkány seprűje

Ez nehezen ment. Viszonylag hamar eluntam, s hiába tettem félre a könyvet. A naponként-kétnaponként egyet ritmus sem tette élvezhetővé a hasonló meséket. Volt köztük, ami azért tetszett, és önállóan mindegyik megállná a helyét. De egy kötetbe sűrítve…. Untam, sajnálom. Az illusztrációk jók! A célközönségnek minden bizonnyal okozhat örömet a könyv. Feltéve az elajándékozhatók/másnak adhatók listájára, az amúgy játékon nyert kötet.

>!
Kolibri, Budapest, 2019
84 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634373070 · Illusztrálta: Horváth Ildi
Honey_Fly P>!
M. Kácsor Zoltán: A boszorkány seprűje

Nekem az illusztrációk tetszettek jobban, hatéves hallgatóim viszont többször visítva nevettek.

julicsenge IP>!
M. Kácsor Zoltán: A boszorkány seprűje

Nagyobb a füstje, mint a lángja. Sokkal eredetibbre, sokkal viccesebbre számítottam a beharangozók alapján – bár az, hogy a célközönség mennyire tartja humorosnak, más kérdés. Mivel nem gyereknek olvastam, így csak a saját véleményemet tudom elmondani. Egy-két poént leszámítva nem igazán szórakoztattak a mesék (persze, persze, nem is engem kell, ugye, de azért nem árt), néhol kimondottan erőltetettnek éreztem a „modern elemeket”, és bizony volt, hogy ízléstelen volt:
„(…) kint pedig úgy zsongtak a legyek a disznóól körül, mint a szegény emberek az ingyenkonyhán.” Most komolyan…? Egy ilyen hasonlatot egy gyerekkönyvbe, háát. Se nem vicces, se nem világít rá a szegény emberek problémáira, szóval öncélú.
A mesék szinte egy kaptafára íródtak, hiszen az az alapkoncepció, hogy egy mesehős elveszít valamit, ami fontos számára, ami nélkül hitelét veszti pl. mit ér a szellem a lepedője nélkül? A tárgyak, vagy a gazdáik jönnek-mennek, végül spoiler Aranyos, kedves, de már kb. a harmadik mesénél meguntam. Mondjuk egy ötévesnek lehet, hogy pont az ismétlődés, a történetek ismerőssége tetszene, nem tudom. Óriási nagy tanulságokat sem véltem felfedezni a mesékben, pedig lehetett volna foglalkozni vele, de gondolom nem ez volt a cél. Pl. Az elkényeztetett királykisasszony esetében szerintem elég visszás volt a befejezés, miszerint spoiler Biztos, hogy ez jó példa egy gyereknek?
Egyébként maga a könyv nagyon szép, az illusztrációk igényesek bár a pattanás nagytotálban kicsit kiverte a biztosítékot :D, látszik, hogy sokat foglalkoztak vele.

anni_olvas>!
M. Kácsor Zoltán: A boszorkány seprűje

Népmesés elemekkel bővített, ám modern és egyszerű, könnyen követhető, kedves boszorkányos mesék, már másodjára olvassuk.


Népszerű idézetek

Nikolett0907 P>!

Micsoda buta ember az, aki kidob egy szakácskönyvet?!

8. oldal

Nikolett0907 P>!

Amikor a varázsló még kisgyerek volt, mindenki nagyobb és erősebb volt nála.

(első mondat)

pveronika>!

Tolongtak a királyi vár előtt a hercegek, grófok, bárók, akik feleségül akarták venni. A királykisasszony azonban mindet elzavarta az udvartól.
– Rajtad kevés az arany, rajtad kevés az ezüst, rajtad meg kevés a haj! – ítelkezett.

15. oldal

Nikolett0907 P>!

Képzelj el egy tepsi szenet,
olajjal lefecskendezed.
Dobjál rá egy égő gyufát,
kész a tűzgolyóvacsorád!

8. oldal

pveronika>!

Persze a gazdának fogalma sem volt, hogyan kell egy repülőszőnyeget irányítani. Zuhanni kezdett, nemsokára pedig fejjel beleesett egy kupac szénakazalba, úgyhogy a szája, a cipője, a zsebe, de még az alsógatyája is friss szénával lett tele. Köpködött, prüszkölt is vagy egy óra hosszat. És megfogadta, hogy soha többé nem iszik a szomszédja pálinkájából, mert úgy gondolta, csakis attól szédülhetett meg annyira, hogy órákon át csillagokat látott.

11. oldal

Honey_Fly P>!

– Miféle ócska trükk, fiacskám? – kérdezett vissza a kísértet –, hát nem látod, hogy én kísértet vagyok?
– Ebben az orvosi köpenyben legfeljebb kísérlet lehet! – legyintett a fiú, és a többiek is felnevettek.

julicsenge IP>!

A ördög két dolgot szeretett a legjobban: gonoszkodni és táncolni.

69. oldal

pveronika>!

A király legerősebb lovagja kivétel nélkül mindenhová páncélban járt. Jobban mondva majdnem mindenhová, mert azt mindenki beláthatja, hogy a pottyantós WC-re például nem tudott volna lovagi vértben rácsücsülni, és persze aludni is igen fárasztó lett volna talpig vasba öltözve. Arról nem beszélve, hogy egy páncélos lovag alatt a legerősebb ágy is biztos leszakad, és lett volna akkora csörömpölés, mint egy-egy várostrom alatt.

36. oldal

pveronika>!

– Legalább a sörét igya meg, lovag uram, ha már így ránk rontott! A páncél erre megtorpant. „Igaz is”, töprengett. "A sör biztos jót fog tenni, mert a lovag is mindig azt szokta mondani sörivás előtt, hogy »Mi bajunk lehet tőle?«, meg hogy »egy jó pofa sertől a gondolat feltör!«. Azzal a lovag páncélja a pulthoz lépett, és egy mozdulattal a sisakrostélya mögé borította a habzó italt.

39. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Varró Dániel: Túl a Maszat-hegyen
Michael Ende: A sátánármányosparázsvarázs­pokolikőrpuncspancs­lódítóbódítóka
Bálint Ágnes: Az elvarázsolt egérkisasszony
Nyulász Péter: Helka
Cressida Cowell: Így lehetsz kalóz
Bálint Ágnes: Frakk, a macskák réme
Lázár Ervin: Bab Berci kalandjai
Lázár Ervin: Berzsián és Dideki
Békés Pál: A Bölcs Hiánypótló
Fodor Sándor: Csipike, az óriás törpe