Üsd, ​vágd (Helen Grace 2.) 216 csillagozás

M. J. Arlidge: Üsd, vágd

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Egy ​középkorú férfi holttestére bukkannak Southampton piroslámpás negyedében. Az áldozatot brutálisan megkínozták, és kitépték a szívét. Pár órával később a szív küldeményként a halott férfi családjának küszöbén landol.

Helen Grace felügyelő nyomozni kezd, miközben újabb és újabb férfiak esnek a gyilkos áldozatául. A média a női Hasfelmetszőként emlegeti a sorozatgyilkost, aki megbünteti azokat a férfiakat, akik titokban prostituáltakhoz járnak.

A nyomozás nem várt fordulatokat vesz, és míg Helen a kirakós darabkáit próbálja összerakni, a gyilkos nem áll le, egyre leleményesebb gyilkosságokat hajt végre, és egyre érthetetlenebb, miért csinálja…

M. J. Arlidge tizenöt éve dolgozik a televíziós dráma műfajában. Az utóbbi öt évben olyan bűnügyi sorozatok gyártásában vett részt az ITV számára, mint a Torn vagy a The Little House, legújabban pedig az Undeniable, amelyet 2014 tavaszán sugároztak. Jelenleg A néma szemtanú epizódjait írja, de eredeti bűnügyi… (tovább)

Eredeti mű: M. J. Arlidge: Pop Goes the Weasel

Eredeti megjelenés éve: 2014

>!
GABO, Budapest, 2016
408 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634061724 · Fordította: Turcsányi Jakab
>!
GABO, Budapest, 2016
408 oldal · ISBN: 9789634062424 · Fordította: Turcsányi Jakab

Enciklopédia 1

Szereplők népszerűség szerint

Helen Grace


Kedvencelte 21

Most olvassa 10

Várólistára tette 90

Kívánságlistára tette 122


Kiemelt értékelések

>!
_Eriii
M. J. Arlidge: Üsd, vágd

Abszolút öt csillag. Nagyon de nagyon jó volt. Mikor ilyen jó krimi-thrillert olvasok, nem tudok elég hálát adni az égieknek, hogy minden evő vagyok. Mennyi jó történettől, izgalomtól, fosztanám meg magam, mennyi? Még most is hevesebben ver a szívem, annyira felment az adrenalin bennem. Teljesen beszippantott a történet, olyan volt mintha a lapok közt lettem volna én is. Egyetlen egy dolog zavart, az hogy, az író nem akaródzik beavatni Helen életében jobban. Azt hittem, hogy egy picit levetkőzi azt a hűvös hozzáállását az eberekkel szemben, azt hittem egy kis változást azért becsempész a lapok köze, de sajna nem. Ettől eltekintve a történet nagyon pörgős, nagyon feltudja vinni az ember pulzusát ezerre. Ajánlom nagyon.

>!
Szilvi00 P
M. J. Arlidge: Üsd, vágd

Ha egy izgalmas krimire vágyom, nálam két belevaló felügyelőnő is szóba jöhet: Kim Stone vagy Helen Grace. Ezúttal utóbbi volt a soros és az Ecc, pecchez hasonlóan ez a rész is magával ragadó, helyenként elég brutális és megdöbbentő volt. Bevallom, nem törtem össze magam, hogy a gyilkos kilétére rájöjjek. Csak sodródtam az árral és élveztem a gyilkos utána hajszát. Ha filmben néztem volna a történéseket, néhány véres jelenetnél biztosan behunytam volna a szememet, de szerencsére ebből kevés volt. Természetesen a végére Helen kezében futottak össze a szálak, de meglepően sok és fontos szerepet kapott Tony, Charlie, Garanita és az új osztályvezető is.

>!
Niitaa P
M. J. Arlidge: Üsd, vágd

"(…)
Mint látjátok, nem sok minden zavart a történet előrehaladtával. A borongós hangulat is várható is volt, hiszen nem egy aranyos romantikus történetet tartottam a kezeim között, hanem egy vérző szívű krimit. Megrázott, hogy mire képes az ember, milyen szintű kegyetlenkedést kell elviselnie. Mert képes rá. A valóságban is, nem csak a lapokon.
Nagyon jól felépített a cselekményszál, imádtam, ahogy fokozatosan adagolta Arlidge az információkat, miközben többször is hülyére vett. A csavarok kiszámíthatatlanok, így fent tartja a figyelmet. Alig várom a következő Helen Grace sztorit! Minden krimi rajongónak kötelező olvasmány!"

A teljes értékelést itt érhetitek el: http://niitaabell.blogspot.hu/2017/08/m-j-arlidge-usd-v…

>!
Magdi1017 P
M. J. Arlidge: Üsd, vágd

Első krimijeim egyike amit olvastam Martina Cole tollából származott, még nagyon régen. Az egyik kedvenc íróm azóta is. Arlidge stílusa egy kicsit hasonló, ugyanúgy a londoni alvilág sötét bugyraiba kalauzolja el az olvasókat. Továbbá nem fél tabunak számító témákat sem boncolgatni. Tudta tartani az első rész színvonalát, pörgős, eseménydús, kellőképpen brutális volt ez a rész is. Az a jó, hogy nem lehet egyből kikövetkeztetni a gyilkos kilétét, indítékát.
Nem egysíkú és monoton, és habár a fejezetek rövidek, az események több szálon futnak, mindig csak egy-egy apró kis morzsát dob élénk az író, hogy fent tartsa az érdeklődést.
Jól felépített, izgalmas könyv.

>!
Ferger_Jolcsi P
M. J. Arlidge: Üsd, vágd

Gyomorforgató témát dolgoz fel ez a könyv, sokszor elborzadtam egyes jeleneteken, de ettől válik teljesen hitelessé a regény. Az író végig fenntartja az olvasó érdeklődését, nem hagy egy perc nyugtot se arra, hogy esetlegesen ellaposodhasson a cselekmény. Én csak úgy faltam a lapokat és nagyon gyorsan a végére is értem. Izgalmas, lebilincselő, még ha tényleg szörnyű dolgok is történnek benne. De jó volt olvasni Helenről és a csapatáról, akik mindent megtettek azért, hogy elfogják a gyilkost, s ezzel egy csomó embert megmentsenek.
Ebben a részben már sokkal több dolog derült ki Helen magánéletéről is, megtudhattunk pár új titkot, s ezáltal közelebb kerülhettünk Helen személyéhez. Sajnáltam Tonyt… spoiler

>!
Timesz
M. J. Arlidge: Üsd, vágd

Nekem már az első rész is nagyon tetszett, de ez felülmúlta. Nagyon lendületes és magával ragadja az olvasót. Beleszerettem a borítójába is, bár nem valami „szívderítő” :D
Elég sokáig rejtve maradt előttem a gyilkos kiléte és ahogy haladtam előre, egyre jobban megértettem, hogy ki, mit és miért?! Helen Grace karakterét nagyon imádom és Charliét is. Tony is szimpatikus figura, de ezt most kicsit elbaltázta. Az új főnöktől és az újságírótól azt hittem falra mászok. Nagyon jól felépített történet, minden oldala izgalmas a könyvnek,mindig új fordulat. Szívesen olvastam volna tovább. Kíváncsi lennék mi történt a szereplőkkel. Talán majd a következő részben.

>!
gazibla P
M. J. Arlidge: Üsd, vágd

Ahogy az Ecc pecc ez is egy nagyon jó történet volt. :) Pörgős több szálon futó történet, ahogy minden mellék szál nagyon érdekes és izgalmas. :) Egyre jobban kezdem megkedvelni Helen Grace karakterét. Várom a sorozat következő részét, ha lesz. :)

6 hozzászólás
>!
Timcsibaba77
M. J. Arlidge: Üsd, vágd

M.J. Arlidge-től most volt szerencsém elsőre, habár nem sorban olvasni ezt a nagyszerű könyvét. A könyv borítója is felcsigázott, de nem gondoltam volna, hogy ennyire remekbe szabott tökéletes figyelemfelkeltő műben lesz részem. Azt mondanám, hogy a könyv elejétől a végéig végig szorongtam, izgultam a sorokat, eseményeket, és annyira zseniálisan volt össze szőve maga a cselekmény, hogy csak a végén esett le a tantusz. Hogy az első gyilkosság áldozatának a lánya lesz majd a sorozatgyilkos. (spoiler)
Durva volt, inkább thriller krimi szerű, de végsőkig megdolgoztatta mind az elmét, mind az idegeimet. Egész hétvégém tova lett, de nem bánom, mert tényleg kellemes és tartalmas kikapcsolódást nyújtott a könyv. A végén azért majdnem megkönnyeztem a kis Améliát, jobban bele gondolva, nem is annyira elrugaszkodott volt ez a könyv, hisz oly sok borzalom megtörténik a nagyvilágban, egy valami viszont nem fér a fejembe, mi visz arra valakit, hogy a testéből éljen. Bár Ella sorsát valahol meg lehet érteni, miért lett elfajzott, velejéig gonosz, bosszú álló „angyal” akit a vallásos apja vert-fenyített, ugyanakkor prostituált negyedekben múlatta pénzét, idejét.
Házi feladatom lesz az Ecc-pecc-könyvét illetve a Babaházat is mielőbb elolvasnom, mert nagyon de nagyon jó könyv volt. Mostanában ennyire jó könyv nem is igazán akadt a kezembe.

>!
Lanore P
M. J. Arlidge: Üsd, vágd

Annyira szeretem, amikor meg tud lepni egy író! A sorozat első része is nagyon tetszett, és bár ez a kötet egy fokkal gyengébb, én bírtam. Halvány fogalmam sem volt jóóó hosszú ideig, hogy ki lehet a mi kis bosszúéhes sorozatgyilkosunk, és kifejezetten imádom, amikor nem jövök rá az első fejezetek után sem. Engem nem zavartak a női szereplők, sőt, néha szerintem már sok a férfiakból ebben a műfajban. Helen nyomozó történeteit bármeddig tudnám olvasni, persze nem ő az egyetlen nyomozó karakter, akinek magánéleti és lelki problémái vannak, sok ilyet ismerhetünk a könyvekből, de nekem ő valamiért mégis kedvenc, az álarca mögött megbújó csendes szomorúsága, és a magánya miatt, plusz ebben a részben Charlie-t is jobban megismerhettem, és meg is szerettem. Tony-val kapcsolatban pedig abban bízom, hogy nem ebben a részben láttuk utoljára. A sztori maga akár hétköznapinak is nevezhető, prostitúció mindig is volt és lesz, és az ebben rejlő erőszak is „jó” téma lehet egy kriminek, azt nem mondom, hogy a legcsavarosabb, áll-leesős dolgok történtek a lapokon, de nekem kifejezetten tetszett így is, egy percre sem hagyott nyugodni, végig lekötötte a figyelmem – én pont ezt keresem egy jól megírt krimiben, ha pedig a vége után eléri nálam azt, hogy akarjam a folytatást, akkor megérdemli a 4,5 csillagot :)

>!
ScarlettBlair P
M. J. Arlidge: Üsd, vágd

Ez a rész jobban tetszett mint az előző. A történet valami zseniális volt, nem jöttem rá csak az utolsó fejezeteknél, hogy ki is a gyilkos, és mikor összeállt a kép egy eszméletlen történet bontakozott ki. Nagyon tetszett az is, hogy bevonták a modern technikát is, és szóvá került, hogy az internetes trollok mennyire tudják bántani az embert név nélkül (a második áldozat felesége esetében, akit elmondtak mindennek). Viszont ami miatt ez a rész sem lett a kedvencem, azok a karakterek, Helén Gracet egyszerűen ki nem állhatom. Ő nem egy erős jellem, aki titokzatos, hanem felelőtlen, és nincs semmire és senkire nincs tekintettel, mindenkit meg akar menteni, még azt is, akihez úgymond semmi köze. Charliet sem kedvelem , a főnöknő és az újságírónő egyszerűen borzalmas.
De várom a következő részt, és hamarosan bele is kezdek :)


Népszerű idézetek

>!
Ardena P

A várakozás néha élvezetesebb, mint maga az aktus – tapasztalatból tudta.

6. oldal

1 hozzászólás
>!
Black_Angel

Elképesztő mennyire megnyugszik az ember, ha tudja, hogy már közel a vég.

>!
Black_Angel

Olyan régóta ki volt már éhezve a szerelemre és a szeretetre, hogy most túladagolta magát.
És nem akart leállni.

283. oldal

>!
mrsp

Mindig csak egy napot kell túlélni.

178. oldal

>!
mate55 

A tengerről belopakodó köd fojtogatta a várost.

(első mondat)

>!
Black_Angel

Meg akarta menteni, és ahelyett kárhozatba sodorta.

285. oldal

>!
Ardena P

– Ha tudod, milyen kérdéseket kell feltenni, meglepően segítőkésznek bizonyulnak az emberek.

88. oldal

>!
mate55 

Nincsen szánalom, nincsen jóság a világban.

165. oldal

6 hozzászólás
>!
Niitaa P

Túl sok idő a hullaházban furcsa dolgokat művel az emberrel (…)

72. oldal

>!
mate55 

a férfiak nem ügyelnek a részletekre és hajlamosak rövid úton elintézni a dolgokat

134. oldal


A sorozat következő kötete

Helen Grace sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Dot Hutchison: Pillangók kertje
Karin Slaughter: Az eltűnt lány
Kristina Ohlsson: Lotus blues
Karen Rose: Gyilkolj értem
Stieg Larsson: A lány, aki a tűzzel játszik
A. J. Quinnell: A kék gyűrű
Ker Dukey – K. Webster: Pretty Stolen Dolls – Ellopott babácskák
Robin O'Wrightly: Kettős kereszt
Jonathan Holt: Meggyalázva