67. legjobb krimi könyv a molyok értékelése alapján

Bújócska (Helen Grace 6.) 121 csillagozás

M. J. Arlidge: Bújócska

A ​börtön nem nyomozónak való hely
Helen Grace az ország egyik legjobb detektívfelügyelője volt. Most rács mögött van, bűnözők társaságában.

Gyilkosság gyanújába keverték
Tudja, hogy innen csak egy kiút van: életben maradni a tárgyalásig és valahogy bizonyítani az ártatlanságát.

Összezárva egy gyilkossal
De amikor megcsonkított holttestet találnak a szomszéd cellában, Helen attól fél, hogy meg vannak számlálva a napjai.

Szabadon jár-kel egy gyilkos
Akit le kell lepleznie. Mert ő lehet a következő áldozat.

M. J. Arlidge tizenöt éve dolgozik a televíziós dráma műfajában. Az utóbbi öt évben olyan bűnügyi sorozatok gyártásában vett részt az ITV számára, mint a Torn vagy a The Little House, legújabban pedig az Undeniable, amelyet 2014 tavaszán sugároztak. Jelenleg A néma szemtanú epizódjait írja, de eredeti bűnügyi sorozatokon is dolgozik angol és amerikai tévécsatornáknak.
Bemutatkozó thrillere, az… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2016

>!
GABO, Budapest, 2017
356 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634065098 · Fordította: Turcsányi Jakab
>!
GABO, Budapest, 2017
356 oldal · ISBN: 9789634065814 · Fordította: Turcsányi Jakab

Enciklopédia 10

Szereplők népszerűség szerint

Helen Grace · Joanne Sanderson · Jonathan Gardam · Jordi Baines


Kedvencelte 12

Most olvassa 4

Várólistára tette 63

Kívánságlistára tette 127

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

mate55>!
M. J. Arlidge: Bújócska

Amikor a börtön „bűnössé” tesz. Az emberi fogva tartás kegyetlen világa, az igazságszolgáltatás, hierarchia-rendszere, a büntetések egymáshoz való viszonya és hogy maga ez a rendszer mivé formálja a bekerülőket sokféle írót inspirált, köztük Arlidgét is. Most ő úgy gondolta, hogy történetében (női fogvatartottak börtöne) a drámaiságot nem a ráérős körítéssel kell éreztetnie, hanem a jól bevált hatásvadász eszközökkel. Találkozhatunk itt is megalázkodott egyénekkel, nagy tekintéllyel bíró „kiskirályokkal”, beképzelt „ászokkal”, és persze hatalommániás férfi-női smasszerekkel is. Ahol a kíméletlen igazságszolgáltatási rendszer, már rég képtelen elvégezni eredeti feladatát. A smasszerek egy része semmiben sem különbözik a rájuk bízott fegyencektől, saját egójuk, tekintélyelvük és erőszakra való hajlamuk vezérli őket. A végeredmény, mintha csak ennek akarna nyomatékot adni, maga a forrongó düh, a fékezhetetlen indulat, az elszabadult pokol. Ezen karakterek megjelenését, cselekedeteit jól rakosgatta egymás mellé, így a könyve, végig jól muzsikált. A rövid és gyors felvezetés után nem húzta az időt a karakterek jellemrajzával, hanem rátért a börtönviszonyok bemutatására, ahol kaptunk mindenből egy jókora adaggal (néhol talán már talán túl sokat is). Komoly kérdéskört is pedzegetett. Meddig mehet el a saját és börtöntársai védelme érdekében, elvárható-e egy detektívfelügyelőtől, hogy megfontoltan, higgadtan cselekedjen egy büntetés-végrehajtási intézet falain belül, mert az új énje már csak egy egészen keveset egyeztethető a régi életéhez. A börtönben aztán Helen Grace megtanulja, hogy a „kóter” egy teljesen másik világ, ahol csak az erő, a tekintély és a barátokkal való összetartás számít. Állatias, komor és a túlélésre orientálódott bűnözővé alakítja a börtöntársadalom. Kifejezetten üdítő volt olvasni, ahogy egyre mélyebbre és mélyebbre kerül az intézmény szabály-rendszereiben. De azt is el kell, hogy mondjam, tipikusan olyan könyv, amit nem lehet utálni, viszont soha nem lesz a kedvencem. A komor atmoszféra, az akciójelenetek, és persze a nyomozás nem mutat túl a műfaji elemeken, a thriller hatásmechanizmusain. Nincs benne akkora plusz, hogy a legjobb thrillerek listájára felkerüljön.

Kawaii_vIVIv>!
M. J. Arlidge: Bújócska

Teljesen kész vagyok, ez a rész kegyetlenül jó volt. *-* A halálnem, ahogy a gyilkos ölt, az nem volt semmi…brrr komolyan néha éjszaka csak úgy beugrott a kép és nehezen tudtam elhessegetni. Beteg egy állat az ilyen.
Helen kapja az ívet rendesen a börtönben. Charlie pedig most is fantasztikus volt. Ha ő nincs, akkor Helen-nek tuti befellegzett volna. Sanderson-t az előző rész végén utáltam, itt sem lett a szívem csücske, de azért kicsit pozitív irányba mozdult a mérleg vele kapcsolatban.
A gyilkost megint nem tudtam kitalálni XD Pedig kétszer is azt hittem, hogy ahaaaaaaaaaa na majd ő lesz, de basszus nem :O
Gardam mekkora egy rohadék volt, nem hiszem el, ahelyett, hogy segítette volna a nyomozást inkább hátráltatta és az ügy ellen dolgozott. Garanita pedig továbbra is egy pióca aki, eladná a saját lelkét is, ha ezzel címlapra kerül a cikke.
Alig várom a folytatást. :) *-* M. J. Arlidge soha nem okoz csalódást, csupán függőséget okoz.

Szilvi00 P>!
M. J. Arlidge: Bújócska

Hurrá! Visszatért a régi színvonal. Hiányzott ez az állhatatos, szívós, okos és mindenre elszánt Helen! Szörnyű és igazságtalan dolgokat kellett átéljen ebben a részben. A nyomozás ezúttal egész másképp zajlott, de a felügyelőnő a rácsok mögött is megállta a helyét. Szerintem ráfért a sorozatnak ez a fajta környezetváltozás. A könyv felénél nagy elégedettem hátradőltem, azzal a gondolattal, hogy én rájöttem a gyilkos kilétére. Milyen okosnak képzeltem magam! Természetesen totálisan mellé lőttem!

Timcsibaba77>!
M. J. Arlidge: Bújócska

Újabb lendületes megunhatatlan darabja a Helene Grace folytatásos „krimi telenovellának”, egy szelet volt a valahol biztos egésznek. Talán annyit még mondanék, hogy NEKEM EZ a rész lett a number one. Ennyit nem agyaltam bosszankodtam még könyvön, mert tényleg nem lehetett tudni a megfejtést, csak a legvégén, amit nem mondok el, meghagyva a lehetőséget másoknak is, hogy végig „szenvedjék” Egy igazi velős ütős börtönstory. Alig várom a folytatást. Nagyon jól kitalált sorozat.

Ferger_Jolcsi P>!
M. J. Arlidge: Bújócska

Drasztikus, sokkoló, bizarr… Durva ez a sztori, kegyetlen… Helen ezúttal a börtönben tengeti napjait, s tekintve, hogy Helen vonzza a zűrzavart és a káoszt, feltűnik a börtönben egy sorozatgyilkos. Helen még a rácsok mögött sem veszíti el a hivatását, a zseniális nyomkövetési technikáját és a jó megérzéseit. Bár először tévútra jut, a kétes információk elviszik őt a rossz irányba, de végülis sikerül rájönnie, hogy ki az elkövető, csak túl későn. Már semmit nem tehet, hogy megállítsa őt, de szerencsére Charlie végig hitt az ártatlanságában és nem hagyta, hogy baja essen. Robert egy kegyetlen őrült… Nem tudom elképzelni, hogy mi váltotta ki ezt az őrjöngést és hidegvérű bosszút Helen irányába nála. Értem én, hogy megölte Robert anyját és ezért szeretne bosszút állni, de józan ember nem viselkedik így, ahogy a srác… Még jó, hogy a végén ezúttal is az igazság győzedelmeskedik.

tmezo P>!
M. J. Arlidge: Bújócska

„Aki egyszer zsaru volt, zsaru is marad – (…).”
Igen, Grace, spoiler a börtönben is nyomoz. Nem tudja kikapcsolni az agyát, és amikor sorozatos halálesetek történnek, nem hagyja nyugodni a dolog. Addig kérdezősködik, alkudozik, amíg megszerzi az információkat, és sikerül rájönnie mi történt a rabokkal.
Helent sok támadás éri a börtönben, de kitart. Nem hagyja magát, mindenből feláll, és nem gyűri maga alá a rendszer.
Közben volt társa, Charlie eszelősen azon dolgozik, hogy kiderítse, vajon Helennek tényleg igaza van, spoiler?
Esemény esemény hátán, rengeteg fordulat van a történet során. Sok megdöbbentő részlet, de végül a jó elnyeri jutalmát, a rossz pedig a méltó büntetését.
Örülök a Gardam fejleménynek is! Végre lehullt róla a lepel.
A börtön hagy kívánnivalót maga után, de betudom annak, hogy régi és éppen bezárásra ítélt. spoiler

6 hozzászólás
Anarchia_Könyvblog>!
M. J. Arlidge: Bújócska

Mostanában valamiért úgy kezdek el regényeket olvasni, hogy az utolsó kötettel kezdem. Így történt most M.J. Arlidge Bújócska című könyvével is. Félve indultam neki, nem voltam teljesen biztos abban, hogy élvezetes lesz az előzmények hiánya miatt, de szerencsére nem volt probléma.

Érdekes volt egy olyan sztorit nyomon követni, ahol egy nyomozó börtönbe kerül, ráadásul olyanok közé, akiket ő maga küldött a hűvösre. Sejthető volt, hogy nem fogják puszipajtásként üdvözölni, de azért az ilyen jellegű kegyetlenkedésekre nem számítottam.
Izgalmas könyv volt, tele akcióval, és meglepő fordulatokkal. Míg a felénél azt gondoltam biztosra tudom a megoldást, rá kellett jönnöm, hogy semmit se tudok. M. J. Arlidge olyan végkifejlettel ajándékozott meg, amire sehogyan se jöttem volna rá.
Bővebb ajánló a honlapon:
https://anarchiakonyvblog.wordpress.com/2018/02/26/m-j-…

buzavirág>!
M. J. Arlidge: Bújócska

Szeretem a börtönös sztorikat, főleg ha a főszereplőnk, jelen esetben Helen, nem játssza a legyőzhetetlen amazon szerepét. Felügyelőnk nem hazudtolja meg önmagát, ebben a részben is nyomoz, hiszen a börtönben sorozatgyilkos garázdálkodik, többen is gyanúsak, mégis meglepő az elkövető kiléte. Nem volt vérfagyasztóan brutális ez a rész, számomra továbbra is az Ecc, pecc marad az etalon, de a börtönlakók mindennapi élete bőven kárpótolt, már-már sajnáltam hősnőnket, mindazért amit átélt. Viszont Emíliát nem bánnám ha valaki jól helyre tenné, iszonyat idegesítő egy nőszemély.
Örülök, hogy ez a rész hozta a színvonalat, az előzőek nem igazán hozták azt, amit elvártam volna, bizakodom a jó folyatásban.

dagikám>!
M. J. Arlidge: Bújócska

Te jó ég, hogy én mennyire naiv vagyok?! Szinte oldalról oldalra mindig mást gyanúsitottam, de a végén úgy leesett az állam, hogy azóta is keresem. Érdekes volt az alap felállás, miszerint Helen igazságtalanul börtönbe került, és onnan kellett neki felgöngyölíteni a szálakat. De sikeresen vette az akadályokat. Szuper volt.

Lanore P>!
M. J. Arlidge: Bújócska

Helen Grace sosem adja fel, és mindig talál magának egy sorozatgyilkost :D Elképesztő. Imádtam ezt a részt is, a hangulatát, a reménytelenségét, még a börtönkörnyezetet is spoiler, a legkülönbözőbb karakterekkel találkoztam a börtönőrök és a rabok között. Végig volt egy tippem spoiler, és a vége felé azt hittem, én vagyok a király, hogy már az elején kitaláltam, aztán Arlidge szokás szerint csavarintott egyet, és kiderült, hogy ennél messzebb nem is járhattam volna az igazságtól. Brutális, érthetetlen és naggggyon fura gyilkosságok, nyomozás és hajsza spoiler után, a börtön megpróbáltatásai – egy percre sem hagyott unatkozni a könyv. Charlie végre visszatalált önmagához, ő volt az egyetlen, aki kiállt Helen mellett, és nem adta fel, nagyon drukkoltam neki spoiler, Sanderson is kezd végre kapizsgálni valamit, remélem, hogy a következő részben ismét teljes lesz már a csapat. Gardam pedig… megérdemelte. Remélem hamarosan olvashatom a következő részt, ill. angolul van egy-két kiegészítő füzetecske is, jó lenne azokat is olvasni :))
Azért azt hozzátenném, hogy megnézném azt a börtönt, ahol nincs bekamerázva minden egyes négyzetcentiméter, és csak úgy ki lehet szökdösni éjjel egy apró ajtótrükkel, anélkül, hogy bárki észrevenné… na, azért mindennek van határa :D


Népszerű idézetek

Praetorianus P>!

A börtönben a remény az, ami megöl, nem a kétségbeesés.

64. oldal

Kapcsolódó szócikkek: börtön · Jordi Baines · kétségbeesés · remény
Magdi1017>!

A széles közvélemény már meghozta az ítéletet Helenről, holott még meg sem kezdődött a tárgyalás.

218. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Helen Grace
Horgas_Tóth_eSztike>!

Az ügyesek úgy rejtőznek el, hogy ott vannak az orrunk előtt…

agi452>!

A legfurcsább helyeken is megterem az emberi jóság.

81. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Helen Grace · jóság
agi452>!

A börtön falai között nem létezett megbocsátás. Még a halálban sem.

104. oldal

Kapcsolódó szócikkek: börtön · megbocsátás
agi452>!

Nem szerette azt, amit ez a hely tett vele, amivé változtatta, de a kétségbeejtő helyzetekben kétségbeesett lépésekre van szükség.
Az erőszakosokat meg kell fékezni, az erőszakra válaszolni kell, és ha nem örült is annak, hogy brutalitásra kényszerítik, egy dolgot legalább elért.
Nyert magának még egy napot a harcra.

140. oldal

Kapcsolódó szócikkek: erőszak · Helen Grace
agi452>!

– […]. azt kell eldöntenie, hogy akar-e hivatásos rendőrtiszt lenni, kitüntetésekkel, jó fizetéssel és előnyös nyugdíjazással. Vagy el akarja baltázni, és a futottak még kategóriában versenyezni.
Gardam közelebb lépett, megsértve Sanderson személyes terét.
– Melyik legyen, Joanne? Mit választ az életben?
Sanderson a padlót bámulta, kerülve Gardam bősz tekintetét. Végül felemelte a fejét, és a szemébe nézett.
– A helyes utat.

199. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Joanne Sanderson · Jonathan Gardam
Lúcsi>!

Semmi kétség, az élet sohasem fogy ki a meglepetésekből. A legfurcsább helyeken is megterem az emberi jóság.

81. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Helen Grace · jóság

A sorozat következő kötete

Helen Grace sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Dot Hutchison: Pillangók kertje
Daniel Cole: Rongybaba
John Cure: A gonosz új arca
Tom Rob Smith: A tanya
Dennis Lehane: Viharsziget
Jussi Adler-Olsen: Palackposta
B. A. Paris: Zárt ajtók mögött
Sarah Pinborough: 13 perc
Federico Axat: Öld meg őt is!
A. J. Finn: Nő az ablakban