A ​művészinas 4 csillagozás

M. E. Matje: A művészinas

A káprázatos szépségű és hatalmú egyiptomi város, Théba mellett egy völgykatlanban húzódott meg a hívásra hallgatók települése, itt laktak a Holtak Városának építői, kőfaragók és építészek, szobrászok és festők.
Ezek között a mesterek között élt az elbeszélés kis hőse, Kari, a művészinas. Kari és barátai akaratlanul is szereplőivé válnak egy titokzatos bűnügynek, melynek nyomát egy papiruszon fennmaradt ó-egyiptomi bírósági jegyzőkönyv őrizte meg napjainkig. M. E. Matje, a nemrég elhunyt nemzetközi hírű egyiptológus, a művészinasnak és barátainak történetét színes képzeletével formálta, azonban minden részlet hiteles tárgyi, történelmi és vallástörténeti dokumentumokon alapul.

>!
Kárpáti / Móra, Budapest / Uzsgorod, 1983
194 oldal · keménytáblás · ISBN: 963113363x · Fordította: Ircsik Vilmos

Kedvencelte 1

Várólistára tette 1

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

CarmenV>!
M. E. Matje: A művészinas

Kerestem egy könyvet aminek kígyó van az elején, és ez akadt a kezembe (és ott egy macska is :D )
Egyszerű kis történet, „boldog” véggel…Bár a boldogság relatív. Adott egy fiú és egy alap konfliktus, amit sikerül megoldani, viszonylag kis áldozattal, de … lehet hogy csak a rövidsége miatt érzem így…de azért picit kevésnek mondanám
Milica Edvinovna Matje egy csodás mézesmadzagot készített, hogy aki elolvassa, érdeklődjön a hogyanok és miértek után, de itt megjegyezném, hogy alap tudás kell hozzá, mert a jegyzet a végén messze nem a magyarázatok csúcsa……Mondjuk elég sok minden előjött a passzív tudásomból :D Azonban ahogy a könyv végén is leírják, az életben nem végződik minden Happy enddel és bizony sok sír lett megbolygatva hiába volt a „bent fekvő” valamikor gazdag, lehetett bárki…és mindenhol volt olyan akii lefizethető volt, mert sok mindenki benne volt, és hiába volt sok olyan aki egyenes és értelmes ember …na mindegy :)
Én inkább kiskamasz fiúknak ajánlanám.
Szeretem a történelmet és más kultúrák is érdekelnek, szóval nekem tetszett, kedvenc nem lesz, de jó kis könyv volt :)

Katherine_Grey>!
M. E. Matje: A művészinas

Bájos kis könyv, amelyik azt állítja magáról, hogy gyerekeknek íródott. Magam felnőttként olvastam és nagyon élveztem. Igaz, hogy a könyv szereplői gyerekek, de „Kari és kis barátai” (ld. a gügyögő fülszöveget) Deir-el Medinében élnek szüleikkel, s hamarosan szemtanúként belekeverednek az Újbirodalom legbotrányosabb sírrablásába, amelyről részletes dokumentumok maradtak fenn IX. Ramszesz fáraó uralkodásának idejéből. A könyv izgalmas, s bár nem mentes némi tanító szándéktól, végig lebilincselő és fordulatos marad. Ráadásul a magyar kiadást kiváló fényképek kísérik a könyv helyszíneiről és a kor embereit megidéző festményekről, szobrokról, tárgyakról. Milica Edvinovna Matje orosz muzeológus és egyiptológus a hatvanas években írta könyvét, de – talán mert eredetileg gyerekeknek szánta, akiknek nem illik hazudni – ma is ugyanolyan friss, megbízhatóan tudományos, és igaz, mint megírásakor. Érdemes rá felfigyelni: kár, hogy nincsen modernebb kiadása.

Még1Fejezet>!
M. E. Matje: A művészinas

Alapjában véve nagyon érdekes történet, főleg a művészettörténet iránt érdeklődőknek ajánlom, de a szövevényes sírrablás és annak leleplezése magában is képes lekötni az embert.
Egy jó alapos újrafordítást/újrakiadást azért javasolnék én is.


Hasonló könyvek címkék alapján

Mika Waltari: Szinuhe
Ghyczy-Dráveczky Zsuzsa: Asszony a fáraók trónján
Georg Ebers: Egyiptomi királylány
Michelle Moran: Kleopátra lánya
Hegedüs Géza: Az írnok és a fáraó
Michelle Moran: Nefertiti
John Petrie: Az Írnok 3. – A sivatag fia
Michelle Moran: Az eretnek királyné
Paul Doherty: A hiénák éve
Karen Essex: Kleopátra