Hamish ​Macbeth és az eljegyzési vendég (Hamish Macbeth 2.) 129 csillagozás

M. C. Beaton: Hamish Macbeth és az eljegyzési vendég

A ​langaléta Macbeth őrmester első ránézésre kissé bambának tűnik, ám helyén van az esze és szíve. Mindkettőre szüksége is van, amikor újabb bűntény történik békés skót-felföldi falujában, pontosabban abban a kastélyban, ahol éppen Priscilla eljegyzését tartják. Az őrmester titokban már régóta szerelmes a lányba, de amikor az egyik vendéget -egy jóképű nőcsábászt- holtan találnak, a falusi rendőrt érzelmei nem akadályozzák meg abban, hogy elfogulatlan nyomozásba fogjon. A tettes felderítése azonban nem könnyű feladat, sokan haragudtak a „szépfiúra”. Ki tehette? Melyik megbántott, megcsalt, félrevezetett hölgy? Vagy egy még jobban megbántott, felszarvazott férj? A helyzet csak bonyolódik, amikor az egyik vendég magára vállalja a gyilkosságot.
Macbeth őrmester ezúttal is remekel, és a bűntett megoldása mindenki számára meglepetést tartogat.

Az Agatha Raisin-könyvek népszerű írónőjének Hamish Macbeth-sorozata olyannyira sikeres, hogy turisták özönlenek Észak-Skóciába,… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1987

>!
Ulpius-ház, Budapest, 2013
314 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632548180 · Fordította: Loósz Vera
>!
Ulpius-ház, Budapest, 2013
ISBN: 9789632549088 · Fordította: Loósz Vera

Enciklopédia 10

Szereplők népszerűség szerint

Henry Withering

Helyszínek népszerűség szerint

falu · Lochdubh


Kedvencelte 2

Most olvassa 4

Várólistára tette 30

Kívánságlistára tette 14


Kiemelt értékelések

Reni07>!
M. C. Beaton: Hamish Macbeth és az eljegyzési vendég

“Csirkefogó: 1900 óta, nemes ösztönök vagy jóérzés híján lévő férfiember.”

A történet középpontjában Halburton-Smythe család áll. 23 éves divatlapszerkesztő-asszisztensként, azaz középkori apród és egy kínai kuli keverékeként dolgozó lányukat, Priscillát eljegyzi a 38 éves híres drámaíró (nekem nagyon, de nagyon unszimpatikus) Henry Withering. A család összejövetelt tart a tiszteletükre, ami közben történik egy gyilkosság. Majd még egy. Feltűnik a legmegdöbbentőbb férfi, azaz Macbeth falusi rendőr is. Nyomoz, és lő. Végén nagyon meglepett a gyilkos személye.
Tavak, hanga, minden zöld, ködös is, sokszor esik, ez Skócia. Mennyire szeretnék autóval elakadni a birkák között Skóciában!
És hogy mivel vett le a lábamról Hamish? Hát a naggyon beszólásaival. ☺️ Második rész sokkal jobb, itt átjött a fergeteges skót humor.

konyvolvaso >!
M. C. Beaton: Hamish Macbeth és az eljegyzési vendég

Érdekes volt megismerni a kezdeteket amikor Hamish és Priscilla története kezdődött. A történet, hogy összejövünk egy kastélyban már máshol is előjött. Az mindig tetszik, hogy amikor a végső elszámolás van és mindenkit összehívnak a leleplezésre akkor mindig érdekesen alakulnak a feltárások. Meglepő volt a gyilkos számomra, nem is sejtettem, hogy ilyenre képes lenne.M.C.Beaton és Hamish Macbeth kedvelőknek, ajánlom. Ez most tényleg izgi volt.

Judit_56 P>!
M. C. Beaton: Hamish Macbeth és az eljegyzési vendég

A sorozat első része engem egyáltalán nem győzött meg, lehet, hogy a témája miatt, mert a horgászat és ez a lazacozás nem volt testhezálló. De természetesen kapott egy másik esélyt a sorozat, és így második nekifutásra nem is olyan rossz.
Hamish karaktere most sokkal jobban tetszett, valahogy jobban megmutatkozott, több szerephez jutott, jobban megismerhettük. Priscilla is aranyos volt, bár szerintem eléggé gyerekes és kicsit bolond. A mellékszereplők nem kerültek közel hozzám, de nem is ez a sorozat lényege.
A gyilkosság és a nyomozás is jó volt, valamint a végén a megfejtés is.
Majd egyszer időt szakítok a többi részre is :)

beitghanima >!
M. C. Beaton: Hamish Macbeth és az eljegyzési vendég

Szerettem nagyon az ilyen könyveket amikor az angol társadalom krémje össze van zárva. Sokkal jobb is izgalmasabb volt mint az első könyv (sokkal hamarabb is elolvastam). Örülök neki nagyon, hogy az lett a gyilkos aki, mert nagyon utáltam azt a karakter :D

amanda888 P>!
M. C. Beaton: Hamish Macbeth és az eljegyzési vendég

Egy könnyed kis történet, semmi bonyolultság, pont arra jó, hogy egy nap alatt végigszaladjon rajta az ember és kicsit kikapcsolódjon. Hamish karaktere szimpatikus, kicsit esetlen, félszeg benyomást kelt, de azért van sütnivalója. Priscilla most kevésbé volt rokonszenves, egy jó lelkű lány, aki szereti a szüleit és szeretne megfelelni nekik, de még nem felnőtt. Remélem ezt majd a későbbiekben levetkőzi, és ki tud majd magáért állni. Határozottan jobban tetszik ez a sorozat, mint az Agatha Raisin könyvek.

Szelén>!
M. C. Beaton: Hamish Macbeth és az eljegyzési vendég

Egy kicsit nehezen indult számomra a történet. Aztán meg csak kapkodtam a fejemet, hogy ki kicsoda. Őszintén reméltem, hogy az lesz a gyilkos, aki végül is lett, de nem gyanakodtam rá.
Hamish kicsit ügyefogyott, de azért szerethető figura :)

Habók P>!
M. C. Beaton: Hamish Macbeth és az eljegyzési vendég

Sokkal jobb, mint az első kötet. Érdekesebb, csípősebb – gondolom, egy kastélyban rendezett nagy parti több lehetőség néhány humoros beszólásra, mint a lazachorgászat. Kicsit bonyolultabb a nyomozás is. Hamish is kapott néhány új vonást, családtámogató, életével elégedett ember. Csak Priscilla ne lenne ilyen nagyra nőtt kisliba!!

minett>!
M. C. Beaton: Hamish Macbeth és az eljegyzési vendég

Kedves, aranyos hangvételű könyv és a végére azt éreztem, hogy Hamish sokkal mélyebb gondolkodású, mint amennyire „leírják”, néha pontosan ezért idegesített Priscilla gyerekessége, hogy olyan, mintha nem is két lábbal járna a földön.
Kicsit Csengetett Mylord érzetem volt a könyv olvasása során, s nem is tudtam mindig időben elhelyezni, mert a 20-as évekre tippeltem, aztán amikor jött egy Diana hercegnőre vagy internetre történő utalás, akkor rájöttem, hogy közel sem.
Nekem a krimi szál is bejött, az Agatha-nál alkalmazott bárki lehet a gyilkos trükk mindig jó választás.

Dors_Peabody>!
M. C. Beaton: Hamish Macbeth és az eljegyzési vendég

Határozottan jobb volt, mint az első kötet. Imádom Hamish szarkazmusát és a finom fekete humor, ahogy Beaton néni görbe tükröt tart nők, férfiak, gazdagok, szegények, városiak, falusiak elé.


Népszerű idézetek

FreeAngel>!

Kedvesnek kell lenned az emberekkel, miközben fölfelé visz az utad. Még találkozhatsz velük akkor is, amikor lefelé vezet.

168. oldal

FreeAngel>!

Egy tragédia sokkal rémesebbnek tűnik ragyogó napsütésben, mint amikor szürke az égbolt.

76. oldal

dokijano >!

– Nos, Alec. Mégis mit csinálsz te ezen a vonaton négy olyan férfival utazva, akiket nem is ismersz?
– A mamám ötlete – felelte Alec. -Tudja, már felkavarodik a gyomrom a vonatoktól.
– Aha. Tehát az Édesanyád barátai?
– Dehogy. – Alec hegyes kis könyökét a köztük levő asztalra támasztotta, és előrehajolt. – Ez úgy működik, hogyha családi vasúti kártyát vesz az ember, és magával visz egy gyereket, akkor harminc százalékkal olcsóbb a jegy. Nem kell az ember saját gyerekének lenni, bármilyen gyerek megteszi. Szóval a mamám szól valakinek, aki szól másvalakinek, hogyha valaki kölcsön akar venni engem, akkor lehet. Fejenként öt fontot számít fel a szolgálataimért – magyarázta büszkén Alec. – Aztán, amikor Londonba érünk, átadnak olyan fickóknak, akik visszafelé jönnek. Majd Invernessben fölveszek egy újabb csapatot, és megint lejövök. Úgyhogy azokkal tudok felutazni, akikkel eredetileg lejöttem.
– Iskolai szüneted van?
– Aha, de tök mindegy. Ha a mamám jó tippet kap, akkor kikér a suliból.

247. oldal, Tizenharmadik fejezet (Ulpius-ház, 2013)

konyvolvaso >!

Mit szeretnél inni? – tudakolta Hamish.
Camparit szodával.
Akkor én is ugyanazt iszom.
Még sosem láttalak Camparit inni – jegyezte meg Priscilla.

213. oldal

Judit_56 P>!

[…] azokat a nőket, akik túlságosan szeretik önmagukat, ritkán szereti más.

Kapcsolódó szócikkek: nők
Judit_56 P>!

[…] néha történnek olyan dolgok, amelyek valamilyen mellbevágó ital után kiáltanak.

Kapcsolódó szócikkek: ital
alaurent P>!

…ha az emberek azt hiszik, nyugtatókat szednek, elképesztően meg tudnak nyugodni.

konyvolvaso >!

Hamish sonkás tojást készített, mellé teát és bucit tett az asztalra.

138. oldal

konyvolvaso >!

Hát ez meg mi? – mutatott Hamish egy állványra, amelyen jófajta francia vörösborok sorakoztak.

219. oldal


A sorozat következő kötete

Hamish Macbeth sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Rita Falk: Sertésfej al dente
Terry Pratchett: Maszkabál
Rejtő Jenő (P. Howard): A tizennégy karátos autó
Robin O'Wrightly: Andrea & Andrea
Vavyan Fable: Mesemaraton – Emlékfutam
Gabriel Wolf: Something Sickly Unique
Gabriel Wolf: Valami betegesen más
Maurice Leblanc: Arsène Lupin Herlock Sholmes ellen
Gail Carriger: Blameless – Szégyentelen
Jennifer Ashley: Lord Mackenzie tébolya