Hamish ​Macbeth és a torkos társkereső (Hamish Macbeth 8.) 68 csillagozás

M. C. Beaton: Hamish Macbeth és a torkos társkereső

„Manapság ​nagyon nehéz randizni, Hamish” – magyarázza a langaléta felföldi rendőrnek élete hajdani szerelme, Priscilla Halburton-Smyth. A férfi ugyanis nem érti, miért fordul épeszű ember társkereső ügynökséghez. A kérdés egyébként azért vetődik fel benne, mert a Tommel-kastélyszálló legújabb vendégei, a Magányos Szívek Klubjának tagjai abból a célból utaztak Londonból a messzi skót Felföldre, hogy az ügynökség közvetítésével találják meg a párjukat.
A nyolc „szingli” közt van szürke virágbolt-tulajdonos, leányiskolai tanárnő, felkapaszkodni vágyó ifjú bróker, szende jogi titkárnő, gazdag playboy, középkorú áruházlánc-tulajdonos, idős államügyész és infantilis könyvkiadói alkalmazott egyaránt. Egyvalami közös bennük: mindannyian jól szituáltak. Maria Worth, a társkereső cég rátermett társtulajdonosa mindent ragyogóan megszervezett, ám egyvalamire nem számított: az üzlettársa megjelenésére. Peta Gore – aki gyönyörű unokahúgát is magával hozta az alkalomra – förtelmes étkezési… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1993

>!
Ulpius-ház, Budapest, 2014
254 oldal · ISBN: 9789633833414

Kedvencelte 1

Várólistára tette 14

Kívánságlistára tette 22

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Szelén>!
M. C. Beaton: Hamish Macbeth és a torkos társkereső

Tulajdonképpen ebben a sorozatban is mindig ugyanaz történik, mint az Agatha Raisin-félében.
Jön egy nő (aki most éppen Jenny névre hallgat, előző részben pedig Melissa-ra) aki kezdetben még egész normálisnak tűnik, majd el kezdünk szurkolni annak, hogy nehogy Hamish akarjon tőle valamit, mert ezek gonosz, önző, de valahogy mégis esendő nők. És boldogan felsóhajtunk, hogy még mindig Priscilla kell neki. Közben tudjuk az sem lenne az igazi, boldog kapcsolat.
De az a nő legalább nem bolond.
Viszont széles társadalmi osztály különbség húzódik köztük, és örökösen ezt a macska-egér játékot játszák egymással.
A nyomozás is hasonló, összeverődik egy helyen egy csomó ember, valaki elviselhetetlenül viselkedik, azt megölik, (mondjuk ez volt Agatha Christie receptje is) és jön a nyomozás.
Blair mindig szemét és ott tesz keresztbe Hamish-nek, ahol tud, mégis sosem sikerül neki megfejtenie a bűnügyet.
Csak ez a rész annyiban más mint a többi, hogy Hamish és Priscilla között elcsattan egy csók, véletlenül, de ez nemhogy előre mozdítaná a dolgokat, hanem pont messzebbre löki a feleket egymástól.
Alapvetően kellemes kikapcsolódás minden történet és sajnálom, hogy nagyon ritkán jelenik meg újabb könyv ebből a sorozatból.

Juca P>!
M. C. Beaton: Hamish Macbeth és a torkos társkereső

„Néha csak különcöknek tartanak embereket, miközben senki nem veszi észre, hogy dühöngő őrültek.”

Végre Hamish, te jó ég, mennyire hiányoztál! Most éppen erre a könyvre volt szükségem. Először megrémültem, milyen sok szereplő jelent meg a Magányos Szívek Klubja miatt, de a bemutatásukat követően nyomon lehetett követni, ki kicsoda. Az egyértelmű volt, ki lesz az áldozat, de egészen sokáig váratott magára a bűntett. Tetszett a nyomozás, de rövidnek éreztem, és nem volt megalapozott bizonyíték Hamish kezében.

Azért volt benne egy számomra undorító és egyúttal felháborító rész, amikor spoiler

Hamish ezúttal is a megérzéseire hallgat, de úgy érzem kezd túlzottan is erre hagyatkozni, és ebből egyszer még baja lehet. Majd a folytatásból kiderül.

konyvolvaso >!
M. C. Beaton: Hamish Macbeth és a torkos társkereső

Hamish Macbetth most is jól szerepelt. Tetszett ahogy sikerült megfejtenie ki az elkövető és miért. Érdekes téma, egyedi társaság jó körítéssel. Természetet nem mindig lehet kijelölni mi történjen, mégha illenék is, hogy a vendégek kapjanak valamit is a pénzükért. Ki talál párra ás ki nem megtalálható a krimiben.Az irónő és Hamish Macbett kedvelőknek ajánlom.

Habók P>!
M. C. Beaton: Hamish Macbeth és a torkos társkereső

Ez is kellemes olvasmány volt, nem több és nem rosszabb, mint a többi. A társkeresők között volt mindenféle ember, köztük két-három jól eltalált, az ezredes még mindig önző és nagyhangú, Priscilla pedig végre a sarkára áll. Blair még mindig komisz, még mindig nem képes megoldani egy gyilkosságot, a központi fűtést viszont még mindig elodázza. A falu lakói most nem kaptak szerepet, hiányzik is ez a szín a palettáról. Hamish pedig olyan, mint máskor spoiler. Lochdubh és környéke viszont változatlanul gyönyörű (lehet).

Dors_Peabody>!
M. C. Beaton: Hamish Macbeth és a torkos társkereső

Azt hiszem túl gyorsan túl sok Hamish Macbethet olvastam. Mert ezt most kicsit untam. A kliséket, a már unalomig ismert, szokásos karaktereket, a szokásos áldozatot, a szokásos alapfelállást. Nekem ebben a történetben most nem volt semmi. Megint erősen érződött a történeten az Agatha Christie-s beütés, de ez most számomra túl gyenge volt ahhoz, hogy ezt pozitívumként el tudjam könyvelni. Ettől függetlenül maradok Beaton néni lelkes rajongója, de most kicsit hagyom pihenni a maradék két kötetet. Nem akarom nem szeretni őket.

Anó P>!
M. C. Beaton: Hamish Macbeth és a torkos társkereső

A második M. C: Beaton-könyvem. Könnyed, kellemes, pletykaszerű, váratlanul vált át komolyba, hogy azután újra az időjárást taglalja, vagy Hamish nyomába vezessen minket. Ő most is keres és kutat, megérzi, ha valami történni fog és mindig feltalálja magát. Priscillával nem jutottak előbbre, kerülgetik egymást, időnként együtt vacsoráznak vagy nyomoznak. Néha elcsattan egy-egy csók, de olyankor megzavarják őket, mielőtt belemelegednének. Priscilláék elszegényedtek, kastélyukból kastélyszállót hoztak létre. Itt zajlanak az események. Egy társkereső ügynökség két vezetője érkezik az egymással összehozni kívánt ügyfeleivel. Most is megállapítottam, hogy az írónő remek jellemábrázoló képességgel bír. Néhány ecsetvonással felvázolva megjelennek előttünk a szereplők. Az ügynökség egyik tulajdonosa, egy kövér, csúnyán habzsoló nő, mindenki ellenszenvét kivívja. Közben izgulhatunk, ki kivel jön vajon össze az ide érkezett párjelöltek közül. Hamarosan Hamishnak is több feladata akad, mint szeretné….

Virágszépe>!
M. C. Beaton: Hamish Macbeth és a torkos társkereső

Egyszerű, érdekes, hangulatos bűnügyi történet, sok különleges karakterrel. A felállás klasszikus, vagyis adott egy kastélyszálló, benne egy csapat ember és kizárólag csak valamelyikük lehet a bűnös. A jellemek néha eltúlzottak, de egyesek szerethetők, mások antipatikusak, tehát hétköznapiak. Közben megcsodálhatjuk a mesésen szép skót tájat, és várjuk, hogy Hamish Macbeth frappánsan megoldja a rejtélyt.

blankaveronika IP>!
M. C. Beaton: Hamish Macbeth és a torkos társkereső

Természetesen ebből a sorozatból meg ez az utolsó rész, ami nálam van…
Priscillát egyre inkább ki nem állhatom, hiszen elvárja a hűséget, miközben ő egy szalmaszálat nem tesz keresztbe azért, hogy szerencsétlen őrmester tisztán lássa a dolgokat.
De hát ez ennek a sorozatnak a bája. És különben is, akinek ilyenfajta szerencséje van a munkájában, nem lehet szerencséje a szerelemben. Aztán mindig reménykedünk, hogy talán mégis…

Ananiila>!
M. C. Beaton: Hamish Macbeth és a torkos társkereső

Jó volt.
Most akkor ennyi? Nem lesz több Hamish magyarul?
Megmondom őszintén nagyon jól szórakoztam ezen a sorozaton, kiváló kikapcsolódást nyújtott az elmúlt hetekben, szívesen olvasnám a folytatásokat is, de azon az áron amin az Ulpius kínálta ezeket a könyveket biztos, hogy nem fogom beszerezni.
Nem is értem hogy gondolták.

5 hozzászólás
Kisanna>!
M. C. Beaton: Hamish Macbeth és a torkos társkereső

Hamish már végre lekattanhatna Priscilláról, egyáltalán nem illenek össze. Találhatna már inkább egy helyes kis feleséget, aki beköltözik a vityillójába.


Népszerű idézetek

Juca P>!

Néha csak különcöknek tartanak embereket, miközben senki nem veszi észre, hogy dühöngő őrültek.

Könyveslány P>!

Csak nyugtatót adtam a srácoknak – mondta az orvos. – Valójában két emésztésjavító tablettát kaptak, de a szülők azt hiszik nyugtatót, és csak ez számít. Az emberek mindig valami gyógyszert akarnak, ez a baj velük.

Szelén>!

Csodaszép nap volt a skót Felföld nyugati vidékén, amikor Hamish Macbeth hosszú lépteivel Lochdubh vízparti utcáját rótta – egy tökéletes nap, melyet a tengeröböl fölött kéklő égbolt festett kékre.

(első mondat)

konyvolvaso >!

Ian Chisholm, a helyi autószerelő műhelytulajdonosa, miután megtudta, hogy a kastélyból egy társaságnak szállításra van szüksége, rendbe hozott egy régi Volkswagen minibuszt.

43. oldal

konyvolvaso >!

Peter Trumpington valódi bőrüléses Mercédesével vatottan hajtott végig a világ legkáprázatosabb vidékén – mint Svájc emberek nélkül –, és abszolút nem volt tudatában a körülötte lévő szépségnek.

22. oldal

konyvolvaso >!

Eközben Priscilla H_alburton-Smythe szentségelve vett elő egy fekete ruhát emeleti hálószobájában.

26. oldal

Szelén>!

Maria azonban eltökélte, hogy a Tommel-kastélybeli látogatásról Peta az égvilágon semmit nem fog megtudni, következésképp egészen addig hallgatott róla, míg üzlettársa – abban a hiszemben, hogy semmi izgalmas nincs kilátásban – bejelentette, hogy Magyarországra utazik vakációzni.

Szelén>!

Hátul, a konyhaajtón keresztül ment be a házba. A kutyája, Mackó, aki az ügy alatt elhanyagolva érezte magát, vádlón tekintett rá. Nem vitték sétálni, csak a hátsó telekre engedték ki, és ami még ennél is rosszabb, a gazdája kutyatápot adott neki, pedig az emberkaját szereti.
– Néha azt hiszem, te vagy az egyetlen barátom – panaszolta neki Hamish.
A sárgás szőrű korcs a hátát fordította felé, értsd: Csak ne legyél ebben annyira biztos.


A sorozat következő kötete

Hamish Macbeth sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Anne L. Green: Heather vonzásában
Böszörményi Gyula: Szer'usz világ
J.D. Barker: Az ötödik áldozat
Jo Nesbø: Police
Vavyan Fable: Ki feküdt az ágyamban?
Janet Evanovich: Két ravatal
Angela Marsons: Elfojtott sikoly
Rita Falk: Gőzgombóc blues
Vavyan Fable: Vis Major
Nemere István: Halj meg helyettem!