Hamish ​Macbeth és a tőrbe csalt falu (Hamish Macbeth 9.) 81 csillagozás

M. C. Beaton: Hamish Macbeth és a tőrbe csalt falu

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Különös ​alakok bukkannak fel a skót faluban, Lochdubh-ban: két utazó, egy lakókocsinak berendezett kiszuperált, öreg busszal. A feltűnően jóképű férfi és a nem épp úri modorú lány néhány nap alatt felforgatják a helybéliek életét, és innentől kezdve mintha mindenki kivetkőzne régi önmagából.

A lelkész házaspár meginog hitében, a doktor puritán felesége őrült költekezésbe kezd, az ártatlanul bájos Currie nővérek váratlanul egy „Eladó" táblát függesztenek ki a házukra.

Hamish Macbeth őrnagy csalhatatlan szimata az első pillanattól jelzi, hogy a csavargó pár körül valami nincs rendben, és az intő jelek sokasodásával végül bekövetkezik a szörnyű bűntény.

Az őrnagy munkáját csak nehezíti, hogy a nyakára ültetnek segédnek egy ifjú rendőrt, a tisztaságmániás Willie Lamontot, aki pedánsabb a legházsártosabb háziasszonynál is. A nyomozói munka iránt teljesen érdektelen Willie-vel nem sokra megy Hamish, ám annál inkább segítségére van a szálak felgöngyölítésében… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1993

>!
Erawan, Budapest, 2015
262 oldal · Fordította: Laik Eszter
>!
Erawan, Budapest, 2015
262 oldal · ISBN: 9786155469626 · Fordította: Laik Eszter

Enciklopédia 11

Helyszínek népszerűség szerint

Skócia · Skót Felföld


Most olvassa 3

Várólistára tette 15

Kívánságlistára tette 17


Kiemelt értékelések

Reni07>!
M. C. Beaton: Hamish Macbeth és a tőrbe csalt falu

“Macbeth vonzereje egyre nő. Mókás, bolondos, és olyan könnyed, mint egy jól megalkotott felfújt – egy könyvet sem hagynék ki.” (Vélemény: igaz, igaz, bár ebben a részben a móka háttérbe került. Ha könnyedre vágysz, M.C.Beaton bármelyik karaktere nyerő.)

Izgalmas, szerethető kis történet a messzi, gyönyörű, vadregényes Skóciából. Hamishunknek ebben a részben szörnyen meggyűlik a baja az utazókkal, a nőkkel, Blairrel és az olaszokkal. Történik itt is egy -nem meglepő- gyilkosság, Hamish sejti is, ki tette, de nehéz bizonyítania. Azért -nem meglepő- sikerül neki. Willie rendőr egy igazi házimanus. Több ilyen házimunkát végző pasas kellene a világra. Én befogadnám. Hamish és Priscilla, pedig végre, végre, végre ♥♥♥

krlany IP>!
M. C. Beaton: Hamish Macbeth és a tőrbe csalt falu

Nem volt ez rossz, csak nem volt jól elrejtve a szövegben a megoldást adó kulcs mozzanat, és így egy idő után már lehetett következtetni a gyilkos személyére és a hogyanra is. spoiler Ha van olyan, hogy könnyed krimi, akkor ez az. Nincsenek nagy feszültségek, dráma vagy bármi, hanem csak kis kedélyes, nyugis nyomozás némi biliben a viharral. Kedvelem az ilyeneket.

konyvolvaso >!
M. C. Beaton: Hamish Macbeth és a tőrbe csalt falu

M.C. Beaton detektívtörténetei egyediek, szórakoztatóak, könnyedek. Sosem lehet megunni.
Számomra egy kicsit meglepő nyomozási módszerei vannak Hamisnak de épp ez ami magához vonzza az olvasót. Mindig új fordulatok kerülnek elő a nyomozás során ami másra irányítja rá a gyanú árnyékát, hogy ne lehessen könnyen kitalálni ki lehet a gyilkos. Érdekes lett a befejezés is.

Juca P>!
M. C. Beaton: Hamish Macbeth és a tőrbe csalt falu

Ez alkalommal is váratott magára a gyilkosság. Hamish enélkül is el van látva feladatokkal, ráadásul Willie, a beosztottja is inkább terhet jelent számára, mint segítséget. Ezúttal meglehetősen kiszámítható volt a gyilkos személye. Tetszett Priscilla és Hamish kapcsolatának alakulása, amely a történet végén érdekes fordulatot hozott. Kíváncsi leszek, hogyan alakulnak a továbbiak. Priscilla családja, mit tesz majd? Lendületes rész volt, bele is kezdek a folytatásba. :)

Virágszépe>!
M. C. Beaton: Hamish Macbeth és a tőrbe csalt falu

Szeretem ezt a sorozatot és szeretem benne Hamish Macbeth-et. Egyelőre nem tudom megunni a róla szóló humoros, szórakoztató történeteket. Nem véletlenül népszerű, kedvelhetjük a visszatérő karaktereket (vagy nem), olvashatunk a páratlan skót tájról és emberekről. A történet most is egy lassú krimi, ami kikapcsol, lefoglal,megmosolyogtat. Igazán érdekes színfolt volt ebben a részben a házias segédrendőr, Willie.

Dors_Peabody>!
M. C. Beaton: Hamish Macbeth és a tőrbe csalt falu

Talán ez volt az egyik legérdekesebb rész a sorozatból. Persze megint megvoltak a szokásos Beaton-klisék, de megvolt a humor is és igazán élveztem Hamish és Priscilla párosát.

Habók P>!
M. C. Beaton: Hamish Macbeth és a tőrbe csalt falu

Ennyire gonosz áldozat Hamish körzetében még nem volt. (Nem mondom, némelyiket én is szívesen kupán csaptam volna, de ezt mindenképpen!) Nem árt, ha egy rendőrnek hatodik érzéke is van… De azért a legjobb figura ebben a kötetben a segédrendőr volt. Kíváncsi vagyok, lesz-e szerepe a tizedikben is. spoiler

anesz P>!
M. C. Beaton: Hamish Macbeth és a tőrbe csalt falu

Csak az első részt olvastam ezen kívül a sorozatból. Itt nem annyira a krimire helyeződik a hangsúly, inkább a lélektanra. Nagyon érdekes volt ez a jágói szerepkör a betolakodótól, ahogy felkavarja a falu lakóinak nyugodt világát, ahogy semmit nem lehet rábizonyítani, de mindig ott van a háttérben kárörömmel nyugtázva a beavatkozásának eredményét. Ez felveti a kérdést, hogy mi mennyire hagyjuk magunkat provokálni? Mennyire ugrunk rosszindulatú embertársunk szavaira, tetteire? Van- e megfelelő védekezési mechanizmusunk vagy teljesen ki vagyunk szolgáltatva?
Számomra ezeket miatt a felvetések miatt lett érdekes a könyv. A környezet, a főszereplők most is hozták a formájukat. Stílusa is nagyon könnyed, a megoldás pedig talán túl egyszerű.

lin_da>!
M. C. Beaton: Hamish Macbeth és a tőrbe csalt falu

Csak annyit mondanék: VÉGRE!!!
Ebben a kötetben a Hamish Macbeth rajongók álma válik valóra.

3 hozzászólás

Népszerű idézetek

Heni_s_BookBar>!

– Van valami roppant vonzó az életmódjukban – ismerte be. – Néha az jut eszembe, milyen jó volna csak úgy felkerekedni és utazgatni a világban minden kötöttség, felelősség meg effélék nélkül.

28. oldal, 1. fejezet

Könyveslány P>!

Tudja, Hamish, hogy mi okozta a brazíliai esőerdők pusztulását? Az, hogy a forgatócsoportok összetaposták az egész területet.

Kapcsolódó szócikkek: esőerdő
Könyveslány P>!

– Sokan vannak itt közületek, akiket a pokol kénköves lángjai fognak megemészteni!
Hallani lehetett, ahogy a tömeg kéjesen felsóhajt.

Könyveslány P>!

– Úgy érted, ha megnősülnél, akkor is megcsinálnád a házimunkát?
– Ajj, bizony ez így van, Lucia. Folyton súrolnék meg okvetetlenkednék.
A lány szeme felragyogott.

dokijano >!

– Emlékszik, amikor Angelára rájött az a veszett takarítási roham? Az aztán maga volt a pokol. Minden házban kell lennie egy kis családias szutyoknak. Az adja meg a hely szellemét.

81. oldal, Harmadik fejezet (Erawan, 2015)

konyvolvaso >!

Meg-megbotolva, szitkozódva és sikoltozva futott le a partra, áttörtetve a sziklákon, az erdei fenyők göcsörtös gyökerein, a vadszeder tüskés indáin.

45. oldal

konyvolvaso >!

Willie bűntudatosan összerezzent, futva odasietett hozzájuk, láthatólag csak most hatolt el a tudatáig a tömeg meg a helikopter látványa, na meg a csuromvizes, csöpögő Hamishé.

47. oldal

Kapcsolódó szócikkek: helikopter
konyvolvaso >!

Kellemes, meleg nap ígérkezett, ami a Felföldön szokatlan márciusban.

11. oldal

Kapcsolódó szócikkek: március · Skót Felföld
Naia>!

Kezdem azt hinni, hogy nem tudni valamit rosszabb, mint bármi más…

156. oldal


A sorozat következő kötete

Hamish Macbeth sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Jud Meyrin: Lowdeni boszorkányhajsza
Ian Rankin: Sötét jelen
Anne L. Green: Joyce csapdájában
Karen Rose: Közelebb, mint hinnéd
Steve Cavanagh: Tizenhárom
Eva García Sáenz de Urturi: Vízáldozatok
Angela Marsons: Ördögi játszmák
Ker Dukey – K. Webster: Pretty Lost Dolls – Elveszett babácskák
J.D. Barker: A negyedik majom
Jud Meyrin: A múlt bűnei