Hamish ​Macbeth és a tökéletes oldalborda (Hamish Macbeth 4.) 125 csillagozás

M. C. Beaton: Hamish Macbeth és a tökéletes oldalborda

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Az álmos észak-skóciai faluban, Lochdubh-ban immár két hete süt a nap, ami nagy szó a borongós, esős nyárhoz szokott felföldieknek. Hamish Macbeth, a helybéli rendőr is roppantul élvezi komótos, eseménytelen júliusi életét. Ám új emberek költöznek a faluba: Trixie Thomas, az eszményi háziasszony, és gyámoltalan férje, Paul. Trixi térül-fordul, s máris fölbolydul a falu. A hitvesek megszállottan tökéletesek akarnak lenni, a férjeket viszont az őrületbe kergetik, és valakit – tán többeket is? – gyilkosságba… Hamish a maga találékony módján lát hozzá az eset kibogozásához, és ezúttal nem csak az önelégült Blair felügyelőt kell kicseleznie, hanem örök szerelme, Priscilla milliomos londoni lovagját is.

Eredeti megjelenés éve: 1989

>!
Ulpius-ház, Budapest, 2013
254 oldal · ISBN: 9789632549118 · Fordította: Loósz Vera
>!
Ulpius-ház, Budapest, 2013
254 oldal · ISBN: 9789633831731 · Fordította: Loósz Vera

Enciklopédia 1


Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 21

Kívánságlistára tette 15


Kiemelt értékelések

tgorsy>!
M. C. Beaton: Hamish Macbeth és a tökéletes oldalborda

Láttam valamikor a sorozatot, Kellemes volt, bár már csak a jópofa tehénre emlékszem. El-elgondolkodom mikor ilyen andalító, angol krimiket olvasok, hogy hogy nem halt még ki Nagy Britannia népe, ahol ennyi gyilkosság történik!
A finom gonoszkodás tisztítja a májat és epét! :)

konyvolvaso >!
M. C. Beaton: Hamish Macbeth és a tökéletes oldalborda

Tetszik ez a skót település ahol játszódik a történet. Kedvesek a szereplők, pörgő, vidám szereplőkkel találkozni. És hirtelen pont a legsegítőbb szándékú van hirtelen útban valakinek. Fordulatokban gazdag, az a mindig történik valami esetek tűnnek fel.

Habók P>!
M. C. Beaton: Hamish Macbeth és a tökéletes oldalborda

Olyan, amilyent az első két kötet után vártam. A gyilkosság ugyan kiszámítható volt (bár a gyilkos személyére elég későn jöttem rá), maga a nyomozás élvezetes volt, komótos, ráérős, sok beszélgetéssel, sok részlettel. Szeretem a falu sokféle emberét. Hamish egyre rokonszenvesebb, Priscilla viszont…, no mindegy, sok kötet van még hátra.

kratas P>!
M. C. Beaton: Hamish Macbeth és a tökéletes oldalborda

Vicces volt és aranyos, de az első pár oldalon – ameddig a bűncselekmény meg nem történt – nekem kissé zavaros volt, hogy ki kivel van és miért felismerése.
Azért Hamish nem egy Agatha, de az úgy unalmas is lenne. A vége a tanulsággal és Hamish választásával nagyon tetszett :)

beitghanima >!
M. C. Beaton: Hamish Macbeth és a tökéletes oldalborda

Az az igazsag, hogy Priscilla engem nagyon idegesit! :D:D Mikor aztan jon Hamish azzal, hogy a kutyajanak mondja, hogy most egy novel kellene lennie helyette..ilyenkor kiugranek az emeletrol :D:D:D
Igazabol nagyon szerettem ezt a sorozatot :) Elvezem a gyilkossagokat. Mindig azt olik meg akit en is szivesen megolnek :D

KNW I>!
M. C. Beaton: Hamish Macbeth és a tökéletes oldalborda

Egyszer elolvasható, könnyed, aranyos sztori. A krimivonal különösen jó volt, igazából csak a nézőponttal voltak gondjaim. Perfect beach read.

Anó P>!
M. C. Beaton: Hamish Macbeth és a tökéletes oldalborda

Az első könyvem az írónőtől. Könnyed, szórakoztató, humoros, Agatha Christie némely regényére emlékeztet. Hamisht, a nyakigláb, lángvörös hajú, éles eszű rendőrt is könnyű volt megszeretnem. Idétlen főnöke mellett még nyilvánvalóbb volt, mennyivel különb nála. Szerelme is van, az aranyhajú Priscilla. aki szeretné, ha becsvágyóbb lenne. Amikor az álmos skót falucskában gyilkosság történik, Hamishra vár az ügy kiderítése. S akár előrébb is juthat a ranglétrán…ha akar.

Juca P>!
M. C. Beaton: Hamish Macbeth és a tökéletes oldalborda

Egyetlen ember, mekkora zűrzavart képes okozni még a halála után is. Trixie unszimpatikus nőszemély, aki teljesen felborítja a kisváros életét. Számomra hihetetlen volt, mekkora hatással volt nőtársaira.

Hamish-t továbbra is kedvelem, tetszik, hogy boldoggá teszi a kisvárosi élet. Kíváncsi vagyok, hogy Priscilla ezt mikor fogja elfogadni. Érdekes volt ez a rész is, tetszett, hogy a doktor és feleségének életébe is bepillantást nyerhettünk.

Dors_Peabody>!
M. C. Beaton: Hamish Macbeth és a tökéletes oldalborda

Az eddig olvasott Hamish-sorozat kötetei közül ez tetszett a legjobban. Ha elveszett volna a könyv borítója és Grincs (így karácsony előtt ki másra foghatnám?) kicserélné Hamish nevét bármi másra, akkor is tudnám, hogy Beaton néni szerzeményét olvasom. A finom humor, a görbe tükör és bizony a sokadszorra visszatérő séma a közösség nyugodt életét felbolygató álnok háziasszonyok gyöngye már klasszikus védjegy. És hiába olvasom most már sokadszorra ugyanazt a sémát hol Hamish nevében, hol Agatháéban, akkor is szeretem. És boldoggá tesz az a tudat, hogy az ötödik kötet is ott van már a polcomon.

Szelén>!
M. C. Beaton: Hamish Macbeth és a tökéletes oldalborda

Szeretem ezeket a történeteket, olyan jól átjön a skót felvidék hangulata, és kedvelem Hamish-t is, ahogy nyomoz, ahogy él, derűsen, kiegyensúlyozottan.
Jó ember, még akkor is, ha verekszik :)
A gyilkos személyét nem találtam ki most sem, ez már-már hagyomány nálam, de ez a könyv is hozta a szokásos, könnyen olvasható, kikapcsolódós történetet.


Népszerű idézetek

alaurent P>!

…fiatalkorában a pacsirta volt a nyár hangja. Fölkapaszkodott az egekig, majd dicső hangzuhataggal ereszkedett alá. Senki nem maradhatott ateista, ha pacsirták vették körül, gondolta álmodozón.

AgiJovi>!

Fekete nap volt ez Jenkins, az inas életében. Az a tény, hogy teát kell fölszolgálnia Hamish Macbethnek a szalonban, teljes lelkében megrázta.

dokijano>!

Ha ez csakugyan „konyhakész alappor”, akkor mi a csudáért kell még hozzáadnia tojást, tejet, sót meg mindenféle mást, aminek már a keverékben, vagyis a zacskóban kéne lennie?
Elkezdte keresni a keverőtálat, és akkor kapott a fejéhez, hogy a kutyák isznak belőle. Kiöntötte hát a vizet – a vizsláknak egy levesestányérba töltött frisset –, majd papírtörölközővel szárazra törölte a tálat, kizsírozta, és nekilátott a munkának.

23. oldal, Első fejezet (Ulpius, 2013)

konyvolvaso >!

Ő, Hamish Macbeth nem fog olyan lány után futni, akinek olyan határtalanul rémes az ízlése, hogy olyan férfitól lesz ábrándos a tekintete, aki úgy néz ki, mint egy majom.

32. oldal

pingvin1>!

Nehéz volt elhinni, hogy ez a gyilkosság megtörténhetett – a nap tökéletes tájra világított le, a tóparton fehéren ragyogtak a XVIII. századbeli földszintes házak, rózsák illatoztak, s a tó rezzenéstelen felszíne visszatükrözte a hegyek, az erdők meg a vidám színekre festett halászhajók képét.

100. oldal

dokijano>!

– Ahhoz képest, hogy falusi háziorvos, maga egy két lábon járó szerencsétlenség, doki – bökte ki morózusan Hamish. – Örülök, hogy sosem vagyok beteg. Mégis, mit írna fel? Tüzes gyíkszemet?

186. oldal, Hetedik fejezet (Ulpius, 2013)

Chris>!

Nem fogok prédikálni a siker hajhászásának ostobaságáról. Az ostobaság volna.

222. oldal

konyvolvaso >!

Még pitypangkávét is elém tett, de fogtam, és az egészet beleöntöttem a tóba.

175. oldal

Könyveslány P>!

– Remélem – felelte Hamish –, habár van nálunk egy erőszakgeneráló.
– Az meg micsoda? -kérdezte Mrs. Daviot.
– Ollyan személy, aki ollyan szituációkat teremt, és ollyan gyűlölködést indít el az emberekben, ami sok esetben gyilkossághoz vezet.

konyvolvaso >!

Figyelmesen hallgatott, majd sápadt, eltökélt arccal, lassan rakta vissza a helyére.
210.oldal


A sorozat következő kötete

Hamish Macbeth sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Stuart MacBride: Hideg gránit
Rita Falk: Gőzgombóc blues
Csóti Lili: Hetedvérig
Rejtő Jenő (P. Howard): Egy bolond száz bajt csinál
Liliana Hart: Go-go girl nyomoz
Böszörményi Gyula: Szer'usz világ
J. D. Robb: Halálos rögeszme
Holly Jackson: Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz
Réti László: Polip
Gail Carriger: Szívtelen