Hamish ​Macbeth és a pórul járt mókamester (Hamish Macbeth 7.) 82 csillagozás

M. C. Beaton: Hamish Macbeth és a pórul járt mókamester

„Mekkora ​hatalom a pénz! Ha Andrew Trent szegény lett volna, a családja valószínűleg már réges-rég veszélyes őrültnek nyilváníttatja”, morfondírozik Hamish Macbeth, a vörös hajú, langaléta skót rendőr, amikor egy bizarr gyilkosság helyszínére hívják. Az áldozat: az idétlen tréfái miatt közutálatnak örvendő, dúsgazdag bébiételgyáros. A gyanúsítottak: a felföldi udvarházban összegyűlt összes pénzsóvár rokon, az öccse a piszkafa nejével, a két vénkisasszony lánya, az örökbe fogadott fia és annak menyasszonya, a Marilyn Monroe-t utánzó sorozatszínésznő, az atomfizikus unokaöcs és rózsaszín hajú kolléganője, továbbá a spanyol inas meg az erdőkerülő, akivel az öregúr megbocsáthatatlanul gonosz tréfát űzött.

Hamish ezúttal nem engedi át „ingyen” az ügy megoldásának dicsőségét Blairnek. Ebben a fekete humorral fűszerezett krimimben ő az, aki utoljára nevet…

Az Agatha Raisin-könyvek népszerű írónőjének Hamish Macbeth-sorozata olyannyira sikeres, hogy turisták özönlenek… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1992

>!
Ulpius-ház, Budapest, 2014
246 oldal · ISBN: 9789633832714 · Fordította: Loósz Vera
>!
Ulpius-ház, Budapest, 2014
246 oldal · ISBN: 9789633833025 · Fordította: Loósz Vera

Enciklopédia 3


Most olvassa 2

Várólistára tette 9

Kívánságlistára tette 16

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Jagika >!
M. C. Beaton: Hamish Macbeth és a pórul járt mókamester

Hamish ismét bizonyít, és természetesen meg is találja a gyilkost! Igaz, egyáltalán nem a karrier motiválja, hanem csak spoiler. A sajátos humora, a nyelvjárása mellett ez a vonása is annyira rokonszenves benne! Azon már nem is csodálkozom, hogy végig rossz nyomon jártam a gyilkos személyét illetően. Ezek a szereplők is annyira különcök, hogy már önmagukban szórakoztatóak – bár pont a címben említett mókamester, Andrew Trent tréfái inkább kegyetlenek, mint humorosak…

konyvolvaso >!
M. C. Beaton: Hamish Macbeth és a pórul járt mókamester

Érdekes szereplők és nyomozók festői környezetben egy kastélyban jönnek össze. Ezen történet már más regényben is előjött mégis izgalmas még mindig. hamish nyomozása is kiváló volt. Könnyed kis olvasmány, jül elszórakoztam rajta. Mókamester alatt inkább más jellegű személyiséget képzelnék el.Aki szórakoztat de nem más kárára vagy nem azért, hogy rajta röhögjenek inkább, hogy vele.

Habók P>!
M. C. Beaton: Hamish Macbeth és a pórul járt mókamester

Nocsak Hamish végre a sarkára áll? Igaz, kis segítséggel, és csak kicsit, de csak megteszi. Miután persze megint ő leplezi le a gyilkost, és Blair felügyelő megint elveszi tőle a dicsőséget. Csak már Priscillával kerülnének végre szinkronba!

Szelén>!
M. C. Beaton: Hamish Macbeth és a pórul járt mókamester

Határozottan jobban tetszik ez a sorozat most már, mint kezdetekben.
Bár a krimiszál nem túl erős, de a tettest és indítékát ki nem találtam volna.
Feltűnt a könyv elején, hogy ABC sorrendben mutatják be a szereplőket, Angela, Betty, Charles, Jan…
Érdekes volt Melissa, először azt akartam, hogy ő és Hamish legyenek egy pár, aztán nem, majd megsajnáltam, majd megutáltam.
Igazán olvasmányos, és várom, hogy a következő részt is olvashassam.

Juca P>!
M. C. Beaton: Hamish Macbeth és a pórul járt mókamester

A pénz borzasztóan össze tudja ugrasztani az embereket, hát még Andrew Trent öröksége. A mókamester összehívja a családját, s egyre nagyobb viták bontakoznak ki közöttük. Már-már tragikomikus volt.

Furcsa volt, hogy Hamish ennyire későn tűnt fel a történetben, annak ellenére, hogy élveztem a családi veszekedésekről olvasni.

A gyilkos személyénél másra tippeltem. Hihetetlen fordulat következett be. Nem gondoltam volna, hogy ide lyukadunk ki. Remek volt.

Dors_Peabody>!
M. C. Beaton: Hamish Macbeth és a pórul járt mókamester

Tagadhatatlan a könyvben felsejlő Agatha Christie-s beütés, de mégse válik AC jellegű krimivé. Sebaj. Mert ez Beaton sztori. Könnyed, vicces, nem túl komplikált történet, kellően ütődött szereplőkkel. A Hamish-sorozat egyre inkább közelebb kerül a szívemhez.Ami nem jó, mert lassan elfogynak a magyarul kiadott kötetek. A francba…

dokijano>!
M. C. Beaton: Hamish Macbeth és a pórul járt mókamester

Hozta a Hamish Macbeth-sorozat színvonalát. Kellemes kikapcsolódást biztosít.
Az új helyszín, egy skót felföldi kastély, amelyet a hóvihar elzár a környéktől, és ahol a brutálisan otromba vicceiről ismert „várúr” lehetséges örökösei összegyűlnek, egy kissé Agatha Christie Tíz kicsi négerére emlékezteti az olvasót. Persze csak távolról, mert azért A. Christie más fajsúlyú. Mindenesetre ezek a körülmények feldobták a krimit, élvezettel olvastam.

Eli>!
M. C. Beaton: Hamish Macbeth és a pórul járt mókamester

Ismét jól szórakoztam. Frappánsak a fejezetek előtti idézetek. Egyre többet meg tudok a skót- vicc- alapjairól. „ Műtéti beavatkozás kell ahhoz, hogy egy skót megértsen egy viccet.” Várom a folytatást.

Krumplicsku>!
M. C. Beaton: Hamish Macbeth és a pórul járt mókamester

Sajnos, ez most a rutin és a megszokás része volt, a változások, amiket örömmel értékeltem az előző két könyvben visszacsinálódni látszanak (vagy én ítéltem meg rosszul, és semmi ilyen szándék nem volt?): tehát Blairrel a háború a régi, Priscillával a viszony hűvösen baráti és barátian hűvös, így kicsit mindkettőt unom, hogy nagyjából ugyanazok hangzanak el róluk (feltételezem, gondolni kell azokra, akik pont ezzel a résszel kapcsolódnak Hamish történetébe, tehát Priscilla haja, ruhája, modora… kifulladt a dolog, na.
Ráadásul Hamish most még Mackóval is undok volt, ami sem a korábbi Hamishra nem vall, sem egy igazi, szerető gazdira….
A könyv ráadásul megint Agatha Christie regényeket idézett fel bennem, és komolyan elgondolkodtam, hogy esetleg nem Agatha naplóját vette elő Beaton, ahol az alaphelyzeteket gyűjtötte Dame Agatha. (persze ő maga is többször megírt egyet-egyet) Beaton persze nem plagizál, abban az értelemben, hogy csak bizonyos elemek nagyon ismerősek, illetve az alaphelyzet egészen másfelé vezet. (Egy marék rozs, Egérfogó)
Nos, azt hiszem, lassan ideje tényleg szünetet tartani, mert míg minden rendben a könyvvel, az ember tud olyanokról elmélkedni, hogy bűnös élvezet, de mikor csak átlagos a könyv, akkor könnyen ráébredhet, hogy itt már függőség áll fent, sőt, ami talán még rosszabb, a sorozatba belefeledkezett, magát igényesnek tartó olvasó (nő) könnyen ráébredhet, hogy nem egy profi limonádét (vö.: bűnös élvezet) hanem egy gyengécskét tart a kezében, amit szakmányban állítanak elő a már függővé tett olvasók számára… ;-)

zsófcsa>!
M. C. Beaton: Hamish Macbeth és a pórul járt mókamester

csodaédes volt ez a rész is :) itt sem számítottam erre a befejezésre, úgyhogy kellemes meglepetés volt, hogy merre vitte végül a szálakat.
a Melissa vonalat viszont nem nagyon értettem, miért kellett ennyire középpontba állítani.


Népszerű idézetek

Jagika >!

Szerintem ráférne magára egy jó alvás. Vagy fogjon egy könyvet, és bújjon el vele valami nyugodt helyen, ahol egyedül lehet.

Kapcsolódó szócikkek: alvás · olvasás
3 hozzászólás
konyvolvaso >!

Könnyű vacsorát készített: grillezett báránybordát, sült krumplit és egy hatalmas tál salátát.

166. oldal

Szelén>!

– A kórházban kezdünk – mondta a lány. – Nálad vannak Charles Trent születési adatai?
– Persze. Megmondta Andersonnak. 1964. november 5.

Szelén>!

Papa rendelt magának egy kiltet… estélyi öltözetnek. Szerinte a vendégeknek tetszeni fog.

Szelén>!

A pénz vagy a lehetősége folyton-folyvást reményt kelt.

(első mondat)

Szelén>!

Hirtelen robbanás hallatszott, sűrű vörös füst töltötte meg a tágas előcsarnokot.

Könyveslány P>!

Végigosont a folyosón, és kinyitotta Tichy hálószobájának ajtaját, mégpedig pontosan azzal a módszerrel, amit az Arrat-kúrián mindenki villámgyorsan megtanult: miután lábával belökte az ajtót, néhány pillanatig még jó távol állt tőle.

Kisanna>!

– Az állomáson alig ismertem rád – vallotta be Paul –, de aztán megláttam a szemed. Senkinek nincs ilyen szeme. Nagyon szép.
Melissa gyöngéden rámosolygott. Létezik még olyan férfi, aki Jane Austen óta olyat mondott egy lánynak, hogy szép a szeme?

9. oldal

dokijano>!

Jó időbe telt, mire Harry MacNab megtalálta Charlest. Mindent tűvé tett utána, végül a játékszobában bukkant rá, ahol a fiatalember önmagával próbált meg pingpongozni. Elütötte a labdát, majd az asztal túloldalára ugorva igyekezett visszaütni a saját szerváját.

124. oldal, Ötödik fejezet (Ulpius-ház, 2014)

1 hozzászólás
dokijano>!

Hamish gyakran eltűnődött azon, hogyan keletkezett a lusta spanyolokról szóló legenda. Őt voltaképp már az iskolában arra tanították, hogy minél délebbre mész, annál naplopóbbak az emberek, de a maga részéről még semmilyen bizonyítékot nem látott, amely alátámasztaná ezt a fölöttébb kétséges tényt.

64. oldal, Harmadik fejezet (Ulpius-ház, 2014)


A sorozat következő kötete

Hamish Macbeth sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Stuart MacBride: Hideg gránit
Jud Meyrin: Lowdeni boszorkányhajsza
Arthur Conan Doyle: Sir Arthur Conan Doyle összes Sherlock Holmes története I-II.
Anne L. Green: Joyce csapdájában
Eva García Sáenz de Urturi: Vízáldozatok
Karen Rose: Közelebb, mint hinnéd
Steve Cavanagh: Tizenhárom
Angela Marsons: Ördögi játszmák
Ker Dukey – K. Webster: Pretty Lost Dolls – Elveszett babácskák
J.D. Barker: A negyedik majom