Hamish ​Macbeth és a nagy lazacfogás (Hamish Macbeth 1.) 206 csillagozás

M. C. Beaton: Hamish Macbeth és a nagy lazacfogás

Amikor ​a legyezőhorgász-tanfolyamhoz csatlakozik egy munkáspárti főrend özvegye, Lady Jane Winters, aki mellesleg vitriolos tollú bulvárújságíró, rögtön felborzolódnak a kedélyek. Éles nyelve és nyers modora nem kíméli Hamish Macbethet, a helyi rendőrt sem, ám az még neki sem fordul meg a fejében, hogy valaki örökre el fogja hallgattatni a tolakodó hölgyet. Miután Lady Jane holttestét kihorgásszák a folyóból, Hamish a gyönyörű Priscilla Halburton-Smythe segítségével próbálja felkutatni a gyilkost. Ehhez először is az áldozat életét kell felgöngyölíteni. A rengeteg gyanúsítottat nem könnyű szóra bírni, a szószátyár áldozat viszont sajnos már nem beszél. Hamish tudja, hogy a titkok veszélyesek, a tudás hatalommal jár, és a gyilkosok rendszerint ismét lecsapnak…

Az Agatha Raisin-könyvek népszerű írónőjének Hamish Macbeth-sorozata olyannyira sikeres, hogy turisták özönlenek Észak-Skóciába, ahogyan régen Sherlock Holmes „szülővárosába”. Eddig 28 kötet jelent meg, és a… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1985

>!
Ulpius-ház, Budapest, 2013
254 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632547961 · Fordította: Loósz Vera
>!
Ulpius-ház, Budapest, 2013
254 oldal · ISBN: 9789632548821 · Fordította: Loósz Vera

Enciklopédia 4

Szereplők népszerűség szerint

Hamish Macbeth


Kedvencelte 4

Most olvassa 6

Várólistára tette 67

Kívánságlistára tette 21


Kiemelt értékelések

gab001 P>!
M. C. Beaton: Hamish Macbeth és a nagy lazacfogás

Kifejezetten tetszett, mert a maga nemében kellemes kikapcsolódást nyújtott. Megkedveltem Hamisht, bár eleinte fura volt, hogy az egyik szereplő, Alice szemszögéből követhettük az eseményeket. Kellő számú csavar volt a történetben és az írónőnek tényleg mindenkit sikerült gyanúba kevernie. Olykor az általam rögtön kizárt egyénekre is elkezdtem ferdén nézni. Érdekes volt, hogy milyen csontvázakat sikerül előásni az egyes szereplők féltve őrzött szekrényeiből. Tetszett az írónő olvasmányos stílusa, így biztosan folytatni fogom a sorozatot.

5 hozzászólás
amanda888 P>!
M. C. Beaton: Hamish Macbeth és a nagy lazacfogás

Félve kezdtem neki, mert az utóbbi időben a kisvárosi krimik nem igazán jöttek be. Simon Brenner-től kiráz a hideg, Franz Eberhofer nem egy lángész, bár lehet adok neki még egy esélyt, Hannah Swensen-t pedig már egy kicsit unom. Tartottam attól, hogy Hamish Macbeth is bekerül ebbe a sorba egy középszerű történettel. De, nem így lett. Eléggé megtetszett a történet, a szereplők, és maga Hamish is. Kicsit olyan érzésem volt, mintha P. G. Wodehouse-t összegyúrták volna Agatha Christie-vel, de roppant szórakoztató elegy született ebből. Igaz, hogy a legyezőhorgászatról többet tudtam meg, mint amit életemben szerettem volna, de ezt igazán nem róhatom fel hibaként.
Azt azért tudni kell, hogy semmi komoly dolgot nem kell várni a történettől, egy rövid, gyorsan olvasható, szórakoztató kis írás. Az biztos, hogy én kíváncsi lettem a többi részére is. Illetve egy kicsit bátrabban vágok neki az Agatha Raisin sorozatnak.

sophie P>!
M. C. Beaton: Hamish Macbeth és a nagy lazacfogás

Áááá, cuki. Bájos kisvárosi bűnügyi történet, tele megszerethető figurákkal, kiváló alapanyag egy délutáni tévéfilmsorozathoz. Ebből a szempontból igazán jó választás főszereplőnek Robert Carlyle is, (én az Alul semmi óta jegyzem), jó szándékú, kicsit esetlen falusi rendőrnek éppen megfelel. És van kutyája: Mackó. A történetben pedig semmi csavar, semmi fejtörő, … csak úgy simán, kedvesen, kicsit viccesen…. Attól tartok a többi 27 rész pont ilyen. De hát ez egy ilyen műfaj, ezért szeretjük. Ha szeretjük.

AniTiger P>!
M. C. Beaton: Hamish Macbeth és a nagy lazacfogás

Nem túl fordulatos, nem túl izgalmas és még csak paródiának sem volt jó a sztori. Mégis megérdemli a 4 csillagot, mert anno Agatha R. első könyvére 3,5 csillagot adtam, pedig kifejezetten unalmas volt.

A könyv egyszerűen rossz paródiának is, rossz kriminek is, viszont fantasztikusak a karakterek. Hamish először egy reménytelen, együgyű balfék… tipikus kisvárosi rendőr a kisvárosi esetekhez is csekély értelmi képességekkel. Viszont ahogy teltek a napok – szó szerint, ugyanis 1 nap története volt 1 fejezet – mind jobban megszerettem ezt a nagyon élénk és nagyon friss skót rendőrt. Lochdubh és minden ott élő a szívembe lopta magát, sokkal inkább érdekelnek ők, mint Macbeth nyomoznivalói. Ez a Beaton sorozat is folytatásra érdemes.

A könyv hatására a szívem Skóciába húz egy ilyen legyezőhorgász tanfolyamra. Ez is egy újabb teljesíthetetlen bakancslista-tétel, ami a könyvek kapcsán jutott az eszembe.

Borzalom: ALICE… Akárcsak a Csodaországba látogató névrokona, ez az Alice is annyira kíméletlenül buta és tufa, hogy megpofoztam volna… Holott a sztori elején még picit kedveltem is.

Bővebben: http://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2015/03/mc-beaton-h…

konyvolvaso>!
M. C. Beaton: Hamish Macbeth és a nagy lazacfogás

Szép helyen a világtól elzárva jönnek össze a résztvevék azért, hogy horgászleckét vegyenek. Vannak egyadülállók akik ismerkedni szeretnének, esetleg férjet fogni de vannak házaspárok is. Olyan is van aki mindig valami olyan cselekedetet tesz, hogy kihívja a résztvevők haragját. Érdekes az ötlet és meglepő a társaság összetétele, nekem éppen ez tetszett. Többféle életvitelű, anyagi körülményű, idegen vagy ismerős hogyan tudja megtalálni a közös hangot a többiekkel. A nyomozás során drukkoltam Hamishnak. Érdekes csavarokat tárt fel és az eredmény kihirdetése is volt akit meglep. Az irónő és Hamish Macbeth sorozat kedvelőinek ajánlom elolvasni.

pannik>!
M. C. Beaton: Hamish Macbeth és a nagy lazacfogás

Első próbálkozásom Hamish-el.
Érdekes, fordulatos, nem túl bonyolult, bár tényleg igyekszik az író mindenkit gyanússá tenni, de némelyik próbálkozás igencsak gyengécske.
Összességében azért tetszett, könnyű kis olvasmány krimiimádóknak.
Ez a lazachalászat is bejött nekem, jó kis körítés volt és megtudtam jó sok mindent a lazacfogásról.

Véda P>!
M. C. Beaton: Hamish Macbeth és a nagy lazacfogás

Olyan, mint egy fanyar málnahab. A fanyarságát pedig az angol humor adta.

Oriente>!
M. C. Beaton: Hamish Macbeth és a nagy lazacfogás

Habkönnyű krimi, hosszú BKV utakra. :)
Kedvelhető főhős, jópofa szociális interakciók, de azért nem rágtam le a tíz körmömet. Amiért a kezembe vettem, azt viszont kiélvezhettem: a vidéki Skóciát szőröstül-bőröstül. Némi háttérkutakodás után ugyan arra jutottam, hogy maga a falucska, Lochdubh nem létezik, de a megye és a környéke igen, akárcsak a megemlített városok és egyéb földrajzi nevek. Nagyon hitelesek a tájleírások, a növényzet, a vad- és halállomány leírása is, az utalások az ún. felföldi játékokra, skót ételekre, helyi babonákra, a helyi beszélt nyelvváltozatra.
No és persze mindent de mindent megtudhatunk a legyezőhorgászatról…
amiről jó ideig azt hittem, valami legyezőszerű technika akar lenni, pedig egyszerűen a fly fishing fordítása. Ez utóbbit én biztos „legyes horgászatnak”, vagy „légyhorgászatnak” fordítanám. A horgászok meg most biztos nagyon röhögnek, mert úgy tűik, ezt tényleg így hívják magyarul…

beitghanima P>!
M. C. Beaton: Hamish Macbeth és a nagy lazacfogás

Kicsit fura volt, hogy a gyilkosság csak valahol a fél kötet körül volt, mert mind csak vártam es vártam :) de máskeépp egász jó kis krimi volt. Akinek nincs türelme az ne olvassa, de igazából nekem nagyon tetszik ahogy elhúzta magát ez a regény, olyan „nyaraló” stílusban olvastam el. És mivel nyár van, így a hangulat is megvolt hozzá ÉÖ

anesz P>!
M. C. Beaton: Hamish Macbeth és a nagy lazacfogás

Szórakoztató krimi egy elzárt helyen, korlátozott számú gyanúsítottal, akik mind gyanúsak valamiért. Mondjuk nem mindent tudtunk meg egyenletesen mindenkiről, így volt néhány csavar is a történetben. Maga a stílus habkönnyű, de a címszereplőt sikerült megkedvelnem. Valószínűleg folytatni fogom a sorozatot. A nők közül nem volt egy sem szimpatikus. Főleg Alice idegesített a végtelen naivitásával. De a stílus mindent felejtetett.


Népszerű idézetek

AniTiger P>!

– Nekem megfordult a fejemben, hogy kinyírom – mondta váratlanul Alice. – Örülök, hogy meghalt, ugyanakkor bűntudatom is van. Úgy érzem, kívántam a halálát.
Döbbent csend lett.

csillagka P>!

– Gyűlölöm a hétfőt – zúgolódott John Cartwright.

(első mondat)

Kapcsolódó szócikkek: hétfő
4 hozzászólás
AniTiger P>!

– (…) Tényleg meg akarod találni a gyilkost? Szükséged van egy Watsonra? Majd a nyomodban járok, és azt mondogatom: Istenemre, ön egy géniusz! Hát erre meg hogy a csudába jött rá?

Kapcsolódó szócikkek: dr. John Watson
AniTiger P>!

– Maga szándékosan ilyen ostoba?
Hamish riadt képet vágott.
– Álmomban sem jutna eszembe többé, hogy készakarva ostoba legyek, kisasszony, már amennyiben ön is felhagy azzal, hogy készakarva kötekedik velem.

Kapcsolódó szócikkek: Hamish Macbeth
S_E_Tünde>!

Csak egy bolond sír olyan ember miatt, aki valójában nem akarja őt.

219. oldal

pannik>!

Először is, amikor nagy hallal játszol, maradj nyugodt.

103. oldal

Véda P>!

– Az apja erőszakos volt. Azzal fenyegetett, hogy megöl, ha nem egyezem bele a válásba. – Egyre hisztérikusabban beszélt.
– Szerintem maga egy szentet is kihozna a béketűrésből – mondta őszintén Hamish. – A legszívesebben magam is megütném.

199. oldal

Véda P>!

– A férje nem tudott arról, hogy maga brooklyni sztriptíztáncosnő volt és áruba bocsátotta a bájait. – mondta Hamish.
Uramisten! – gondolta Heather Cartwright. Még mindig mondanak olyat, hogy a nők áruba bocsátják a bájaikat?

210. oldal

Cherrytree P>!

Az eső már elállt, könnyű szellő támadt, mégis vizes, csatakos és szürke volt minden. Köd takarta el a hegyeket, ázott, hosszú szőrű juhok szökdécseltek át az úton a kocsi előtt vékony fekete lábaikon.

155. oldal, Ötödik nap

AniTiger P>!

És nem tehettek semmit – törvényesen nem –, hogy megvédjék magukat Lady Jane-től. Választhattak: imádkoznak vagy megölik. John azonban nem hitt Istenben, és visszariadt az erőszaknak még a gondolatától is.


A sorozat következő kötete

Hamish Macbeth sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Rita Falk: Sertésfej al dente
Terry Pratchett: Maszkabál
Rejtő Jenő (P. Howard): A tizennégy karátos autó
Robin O'Wrightly: Andrea & Andrea
Vavyan Fable: Mesemaraton – Emlékfutam
Gabriel Wolf: Something Sickly Unique
Gabriel Wolf: Valami betegesen más
Maurice Leblanc: Arsène Lupin Herlock Sholmes ellen
Gail Carriger: Blameless – Szégyentelen
Jennifer Ashley: Lord Mackenzie tébolya