Agatha ​Raisin és az elültetett kertész (Agatha Raisin 3.) 341 csillagozás

M. C. Beaton: Agatha Raisin és az elültetett kertész

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Vakációjáról visszatérve Agatha Raisin döbbenten tapasztalja, hogy új jövevény tűnt fel a faluban, egy nő, aki mindjárt be is férkőzött a vonzó agglegény, James Lacey kegyeibe. A szépséges Mary Fortune minden tekintetben különb Agathánál, a kertben pedig egyenesen verhetetlen, és Carsely kertészeti kiállításának közeledtével Agathát ez egyre inkább nyomasztja. Így amikor Maryt holtan, virágcserépbe ültetve találják, Agatha megragadja a lehetőséget, hogy gyökerestül kiássa a falubeliek titkait, és besározza a szerencsétlen áldozatot. Ám Agathának is megvan a maga piszkos kis titka…
A skót írónő regénye – mint valamennyi Agatha Raisin könyv – izgalmas krimi, nagyszerű szatíra a londoni és a vidéki életről, remek karakterekkel és pergő, fordulatos cselekménnyel. Az amatőr detektív kiválóan megrajzolt figuráját kritikusok és rajongók egyaránt megszerették; a sorozat már a 21. kötetnél tart.

Eredeti megjelenés éve: 1994

>!
Ulpius-ház, Budapest, 2014
254 oldal · ISBN: 9789633832813 · Fordította: Borbély Judit Bernadett
>!
Ulpius-ház, Budapest, 2011
254 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632545059 · Fordította: Borbély Judit Bernadett

Enciklopédia 6

Szereplők népszerűség szerint

Agatha Raisin · Mrs. Bloxby · Bill Wong · James Lacey

Helyszínek népszerűség szerint

Szárnyasvad


Kedvencelte 15

Most olvassa 9

Várólistára tette 37

Kívánságlistára tette 33

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Bea_Könyvutca P
M. C. Beaton: Agatha Raisin és az elültetett kertész

Ha jobban megnézzük, minden Agatha Raisin történet receptje ugyanazokból az összetevőkből áll: az események középpontjában Agatha áll, aztán jönnek a macskái, egy jó nagy adag James Lacey után való epekedés, aztán a hirtelen kiábrándulás James Laceyből, ezek után következik egy rejtélyes gyilkosság, no és persze ott van történeteink fő helyszíne, a csodálatos angol falucska Carsley, ahová én azonnal beköltöznék, de ne feledkezzünk meg a falu lakóiról sem, akik nélkül egy Agatha Raisin történet sem lenne az igazi.
Egyszóval minden egyes Agatha-kötet kézbevételekor egy jó nagy adag móka és kacagás vár ránk, és emellett még nyomozgatunk is egy kicsit. Elárulom én legtöbbször sosem jövök rá, hogy ki a gyilkos, úgyhogy a könyvek végén mindig jól meg is lepődök.
Bővebben://http://konyvutca.blogspot.co.ke/2016/03/m-c-beaton-agat…

>!
csgabi MP
M. C. Beaton: Agatha Raisin és az elültetett kertész

Agatha és James folytatják se vele, se nélküle kapcsolatukat, miután szeretett Mrs. Raisinünk hazatér vakációjáról. Imádnivaló, ahogyan cívódnak, és közben mégis képesek együttműködve kideríteni egy bűntényt. Persze Agatha most sem hazudtolja meg magát, spoiler, és persze ismét spoiler. Az egész olyan agathás, persze. :-)
Remélem, Mrs. Raisin rendben visszatér a Costwoldsba a fővárosból.

>!
Levandra
M. C. Beaton: Agatha Raisin és az elültetett kertész

Egy idegen felbukkanása Agatha Raisin környezetében, nem jó ómen. Vagy holtan találják előbb-utóbb, vagy ő maga lesz gyilkos. Megvenni egy házat, amiben egyszer már történt gyilkosság, könnyelműség, de hogy ugyanazon a helyszínen történjen egy második gyilkosság, szinte kizárható. Viszont mióta Agatha feladta az állását és vidékre költözött, folyton belekeveredik valamilyen gyilkossági ügybe, úgy vonzza magához a bajt, mint a mágnes. A falusiak persze ezt időnként fel is emlegetik neki, csak úgy mihez tartásként.

Tovább: http://konyvvadaszok.blogspot.hu/2017/07/m-c-beaton-aga…

>!
gumicukor
M. C. Beaton: Agatha Raisin és az elültetett kertész

Bár az előző résznél is azt írtam, hogy végre „megérkezett” nekem a sorozat, de ezt volt az a kötet, ahol tényleg „megérkezett”. Végre egy olyan gyilkosság, amiben fantázia is van és elég brutális is. spoiler Úgyhogy nagyon tetszett ez a rész, kezdem egyre jobban megkedvelni ezt a sorozatot.

Az olyan könyvek, amelyekben van gyilkosság általában úgy kezdődnek, hogy meghal valaki. Tetszett, hogy ebben a könyvben csak a közepefelé történt a gyilkosság, és előbb megismerhettük az áldozatot, meg úgy képet kaptunk a helyzetről.

>!
Judit_Sike P
M. C. Beaton: Agatha Raisin és az elültetett kertész

Harmadik kötet :D Csak úgy falom a könyveket.

Nagyon nevettem megint :D Agatha karaktere szenzációs, a kertészet témakör és a kertészeti kiállítás nagyon sok vicces momentumot adott a könyvhöz :)
James elég fura egy karakter, és még mindig alig tudunk róla valamit, de most legalább már kiderült pár dolog. Nekem elég fura, hogy ebből a könyvből hiányoznak azok a részek, ahol más szereplő meséli a történteket. Volt pár oldal, amiben James mesélt, de igazából nincs mesélő váltás. Mindig Agatha. Ami nem baj, egyáltalán, sőt így lehet találgatni, hogy a többiek mit gondolnak. De James nekem még mindig óriási kérdőjel.

Két tippem volt a történésekkel kapcsolatban, egyik sem jött be:
spoiler

Viszont ez a gyilkosság elég brutálisra sikeredett, és hát hogy is mondjam, rettenetesen beteg. :D
Plusz a szokásos, borító és cím, imádom :))

1 hozzászólás
>!
ppeva P
M. C. Beaton: Agatha Raisin és az elültetett kertész

Na, ilyen a megfelelő méret az effajta habkönnyű élvezetből. Egy délután. Olyan, mint bekapni egy szaloncukrot. Nem épp büszke rá az ember, de belefér.
Itt mintha még Agatha is egy kicsit visszafogottabb lett volna.
Az egészet meg próbálom úgy felfogni, mint valami angol vidéki élet paródiát.
Azért egy ilyen békés kis falucskába se szívesen költöznék, ahol csak úgy hullanak az emberek… Mi lesz itt még a sorozat végéig?

2 hozzászólás
>!
Bajnoczianna
M. C. Beaton: Agatha Raisin és az elültetett kertész

Agatha Raisin a szerelemben nem túl szerencsés, és megvannak a maga ellenségei. Azonban a gyilkosági ügyeket furfangosan képes megoldani. Minden egyes apró részletre oda figyel ennek köszönhetően semmi nem kerüli el a figyelmét.

>!
pannik P
M. C. Beaton: Agatha Raisin és az elültetett kertész

Könnyed olvasmányka.
Semmi extra izgalom, hiába van benne gyilkosság, semmi felkavaró nem történik, pláne hogy az áldozat nem volt valami szimpi. Kicsit ellentmondásos is itt-ott a felépítése.
Nem tudtam ki a gyilkos, nem gondoltam, hogy az lesz aki lett. De igazából talán azért is nem, mert a szereplők olyan kevéssé lettek bemutatva, hogy vissza kellett lapoznom, ki is volt, mit tudtunk meg róla korábban.
Szóval unalom űzőnek és kikapcsolódásnak megfelel. De túl sokat ne várjon senki tőle.
Ami még előnye, az az angol vidék sajátosságainak leírása. Szerettem olvasni a helyi szokásokról szóró részeket.

>!
tündérrózsa
M. C. Beaton: Agatha Raisin és az elültetett kertész

Azt hiszem, most már tényleg nem állíthatom nyugodt szívvel, hogy nem szeretem ezt a nőt. Megint hozta a formáját, én meg jókat derültem a kertészkedésén. Kertészek jöttek, kertészek mentek, természetesen megint felbolydult a hangyaboly. A gyilkosságot kissé talán elhúzták most, már-már kezdtem azt hinni, nem is lesz nem. A gyilkosra abszolút nem gyanakodtam spoiler. Szeretem ezeket a szórakoztató, humoros krimiket, de néha túlságosan is jelentéktelennek, háttérbe szorulónak érzem a bűntettet. Itt is így volt, de azért a nyomozás részét kifejezetten élveztem ebben a kötetben. Aki viszont mérhetetlenül idegesített, az James igen, már megint. Nem is értem, mit eszik rajta Agatha. Most már egyre kíváncsibb vagyok, fog-e változni még a véleményem.

>!
Porcsinrózsa
M. C. Beaton: Agatha Raisin és az elültetett kertész

Ismét egy olyan kötete a sorozatnak, amelyik nagyon tetszett. Néhány nehéz olvasmány után üdítő változatosságot jelentett. Agatha figurája rendkívüli. Ez a nő vagy nem igazán tudja, hogy mit akar, és egy kissé „hibbant”, vagy nagyon is céltudatos, ezért minden rafinériát bevet. Hogy csorog a nyála az ezredes után, hahh!
A kis falu közössége is egyre jobban tetszik. Egyedi figurák, különösen az öreg, kiállhatatlan, modortalan házaspár, akiktől mindenki fejvesztve menekül. Itt semmi nem maradhat titokban, nincs magánélet. Ennek a résznek is olyan jellegzetesen vidéki hangulata van, amely egyből magával ragad. Kikapcsolódásra, nevetésre, bosszankodásra, egyszóval mindenre kiválóan alkalmas.


Népszerű idézetek

>!
mcborzaska

…a szépség olyasvalami, ami megakadályozza az embert abban, hogy a felszín mögé lásson.

95. oldal

>!
Judit_Sike P

– Maga egy hímsoviniszta disznó – mondta Agatha, amikor a másik visszaült a kocsiba.
– Ön pedig, drága Agatha, a leghatalmasabb nősoviniszta koca, akivel összehozott a balszerencse.

206. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Agatha Raisin · James Lacey
>!
nicolekitti

Agatha ellentmondást nem tűrően hívatta a főpincért. – Igen, hölgyem? – hajolt a főpincér az asztal fölé.
– Megmondaná, melyik része ez az állatnak? – kérdezte Agatha emelt hangon. – A patája? A térde? Esetleg a két szeme közötti rész?

59. oldal

>!
Gyöngyi0309 P

Így hát pénteken reggel James becsöngetett Agathához – aki zavartan nyitott ajtót, mert még pongyolában volt – , és elhívta vacsorázni egy újonnan nyílt moretoni étterembe, a Szárnyasvadba.

55. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Szárnyasvad
>!
AniTiger MP

AGATHA RAISIN, lánykori nevén Agatha Styles, egy birminghami munkásnegyedben született. Mindig is szeretett volna még legalább két keresztnevet – a Caroline vagy az Olívia például megtette volna. Szülei, Joseph és Margaret Styles mindketten munkanélküli szeszkazánok voltak. Segélyeken és alkalom szülte bolti lopásokból éltek.

7. oldal (Agatha Raisin)

Kapcsolódó szócikkek: Agatha Raisin
>!
kitti_th P

– Minél eszesebb egy lány, annál naivabb szexuális téren.

197. oldal

>!
Judit_Sike P

– Minél eszesebb egy lány, annál naivabb szexuális téren. Feministának meg liberális szelleműnek hiszik magukat attól, hogy nemi kapcsolatot létesítenek valamelyik egyetemista sráccal, és elfelejtik, hogy ha pénzelik a fiút, mossák a zokniját meg főznek rá, ezzel nagyobb rabságban sínylődnek, mint anyáik. Minden a szexről szól.

197. oldal

>!
Aurora_Serenity_White IP

— Mrs. Bloxbyról szeretnék beszélni önnel — mondta Bill.
— Miért nem Mrs. Bloxbyval beszél Mrs. Bloxbyról?
— Ne terelje el a figyelmemet, Agatha! Látom, hogy mondott magának valamit.

72. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Agatha Raisin · Bill Wong · Mrs. Bloxby

A sorozat következő kötete

Agatha Raisin sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Darynda Jones: Első sírhant
Lawrence Block: A betörő, aki parókát viselt
Lawrence Block: Betörő a szekrényben
Janet Evanovich: A szingli fejvadász 1.
Arthur Conan Doyle: Sir Arthur Conan Doyle összes Sherlock Holmes története I-II.
John Dickson Carr: A sorozatos öngyilkosságok esete
Böszörményi Gyula: Szer'usz világ
Rita Falk: Gőzgombóc blues
Robert Galbraith: Gonosz pálya