Agatha ​Raisin és a tünékeny tündérek (Agatha Raisin 10.) 167 csillagozás

M. C. Beaton: Agatha Raisin és a tünékeny tündérek

James már megint felültette Agathát, aki haragjában egy javasasszony tanácsát követve az igaz szerelem nyomában Fryfam tündéri falvában bérel magának házikót.

Ám a faluban zajló furcsa történések sorozata egy csapásra szétzilálja a romantikus ábrándokat. Rejtélyes fények jelennek meg Agatha hátsó kertjében, majd értelmezhetetlen események sorozata veszi kezdetét. Mindennek tetejébe még Agatha hőn szeretett macskáinak is nyoma vész.

Aztán holtan találják a helyi földesurat.

Agatha nyughatatlan természete egy féltékenységgel és zsarolással megspékelt történetbe sodorja, miközben a gyilkos mindent elkövet azért, hogy Fryfamben tartsa a kíváncsiskodó Aggie-t – hullaként!

Eredeti megjelenés éve: 2000

>!
Ulpius-ház, Budapest, 2013
300 oldal · ISBN: 9789633831229 · Fordította: Borbély Judit Bernadett
>!
Ulpius-ház, Budapest, 2013
300 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632548623 · Fordította: Borbély Judit Bernadett

Enciklopédia 5

Szereplők népszerűség szerint

Agatha Raisin · Sir Charles Fraith · Mrs. Bloxby

Helyszínek népszerűség szerint

Csizmás Kecske · Zöld Sárkány


Kedvencelte 6

Most olvassa 3

Várólistára tette 31

Kívánságlistára tette 32

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Szilvi00 P
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a tünékeny tündérek

Agatha az én menedékem! Jó nála néhány órára megpihenni egy-egy komolyabb olvasmány között. Kikapcsol, szórakoztat és igen, néha irtóra bosszant, de bevallom, én akkor is szeretem! Szerintem egyszerűen vagy bejön valakinek Agatha (néha) bosszantó stílusa és onnan nincs megállás, vagy nem tudja megkedvelni!
Ezúttal ismét nem Carsely-ben történik egy újabb bűntény, szóval új helyszín, új ház, új szomszédok, új kocsma…De azért van ami nem változik, mert hát ugye Agatha ebbe is belekeveredik :-)

>!
Áfonya74 P
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a tünékeny tündérek

Végre! Végre! Végre!
Megtörtént, amire oly nagyon vártam! :) Kimondták végre…
(még ha csak szinte zárójelben is). :D

>!
Judit_Sike P
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a tünékeny tündérek

Nem is tudom, mit lehet még írni értékelésként így a tizedik könyv után a sorozatban.
Agatha és Charles karakterére szerintem nem kell újból kitérni, nagyon szeretem, amikor ők együtt nyomozgatnak és évődnek, ad egy vicces alaphangot a könyvnek, hisz tudod, hogy velük úgyis történik valami, amin majd nevetni kell.
Az új falusi helyszín szintén jól sikerült, bár valahogy nem éreztem azt a varázst amit a hőn szeretett falunkban, de ez így volt jó.
Agathát viszont nagyon sajnáltam, hisz már az előző könyvben sem találta a helyét, és most is csak úgy bóklászott, ment az árral, vagy éppen az árral szemben, de olyan elveszett volt. Kicsit komorra, tanácstalanra sikerült ez a rész. De ez nem von le az értékéből, és az élvezetéből, csak kicsivel több „szenvedést” kaptunk.

Igazából a fényekre rájöttem, az nem volt nagy talány számomra, viszont a gyilkos nem derült ki. Valahogy nem találtam meg most az elejtett utalást, vagy bármit, ami utalt volna rá. Úgyhogy meglepődtem a végén.

És a visszatérés Carsely-ba. Na, ezt a befejezést kicsit erőltetettnek éreztem. Bár persze jellemző, ami történt, de kicsit olyan volt, mintha az írónő már mindenképp le akarta volna zárni ezt a kérdést.

>!
klaratakacs +SP
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a tünékeny tündérek

Egy remek rész, ahol Charles a társa a nyomozás során Agathanak. Kivételesen nem Carsleyben járunk, de nem kell Mrs. Bloxbyt sem nélkülözni, mivel telefonon mindig hozza az otthoni híreket. Fryfam falva elég hideg, a közösség zárt és macsó, így van kihívás Agathanak, hogy beilleszkedjen.
A nyomozás szerintem érdekes lett, előkerült a pénz-származás kérdése sokadjára Agatha életében. A gyilkos személye is meglepetés volt.

2 hozzászólás
>!
Habók P
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a tünékeny tündérek

Megint nem Carsely a helyszín, ami jó is, mert megint új emberek, új helyzet, új lehetőségek, meg rossz is, mert szeretem Carselyt. Szerencsére telefon van, és kedvenc szereplőm (a lelkész felesége) gyakran van valamelyik végén. Tanácsot ad, vígasztal és a maga módján intrikál. Tulajdonképpen mindháromra szükség van, mert Agatha persze megint gyilkossági ügybe keveredik. És most nagyon rosszul viseli. Szerintem is. Sokat dühöng, sokat epéskedik, és főleg sokat – túl sokat – nyafog. És ez a befejezés – no, ez nem sok jót igér.

4 hozzászólás
>!
dokijano
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a tünékeny tündérek

Kellemesebb olvasmány volt, mint azok a történetek, amelyek Carsely-ben játszódnak. Az új helyszín Fryfam, amelyet tündéri falunak hirdetnek, de az ott lakók korántsem tündéri teremtmények. Megtesznek mindent annak érdekében, hogy Agatha ne érezze jól magát az új, ideiglenes lakhelyén. Tán egyedül a kocsma (na jó, legyen bár, vagy pub) tulajdonosa viseltetik iránta jóakarattal. Ettől persze paprikásabb lesz a főhősünk, pedig egyébként sem egy szende szűz. Mindenáron meg akarja mutatni, hogy ő a rettenthetetlen detektív, aki Charles segítségével olyan dolgokat is kiderít, amelyeket a pipogya és ellenséges rendőrök képtelenek. Ezzel jókora kalamajkába keveri magukat. Nem elég, hogy a rendőrség gyanúsítottként hallgatja ki, de még az élete is veszélyben forog.
Talán az új helyszín és az ellenségesebb környezet okozta, de ez a történet pörgősebbre és krimisebbre (ha egyáltalán létezik ilyen szó a magyarban) sikeredett. És a vége… Nahát, az mindent visz. Legalábbis a romantikus lelkületűek szemszögéből nézve. A borító képe ugyan az egyik rejtélyt lelövi, de ettől még remek és szórakoztató olvasmány.

>!
Ananiila
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a tünékeny tündérek

Ismét lelépett Carsely-ből Agatha és megint kapott egy lendületet ezáltal a történet.
Örültem, hogy Charles ismét kapott játékidőt, és James szinte csak említés szintjén volt benne a történetben. Leszámítva a végét, amiről nem vagyok hajlandó tudomást venni.
A krimiszál gyenge, de az mindig az, hangulatteremtés kiváló, de az mindig az.
Nem szabad túladagolni ezt a sorozatot, de néha-néha jó elővenni.
Van egy bája, ami vagy eltalál valakit vagy nem. Nekem úgy látszik bejön.

>!
konyvolvaso 
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a tünékeny tündérek

Megint túl vagyok egy Agatha regényen. A történet bemutatja, hogy egy-két idegen hogyan tud beilleszkedni egy település életébe. (Nehezen) Mint általában lenni szokott, most sem maradhat el az áldozat. De mi van akkor mikor Aggie van kiszemelve, és ő rá fogják terelni a figyelmet.

>!
meseanyu MP
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a tünékeny tündérek

Lehet, hogy agyamra ment a sok szaloncukor, de ez a rész is tetszett. :-) Azért arra odafigyelhetne az Ulpius, hogy ha már nem ugyanaz fordítja az egyes részeket, legalább azt az ordító hibát kerüljék el, hogy Agatha és Charles, akik számtalanszor kerültek már egymással intim kapcsolatba, és a keresztnevükön szólítják egymást, ne kezdjenek el magázódni így a tizedik rész tájékán.

>!
Paulina_Sándorné P
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a tünékeny tündérek

Tetszett Agatha csetlős-botlós nyomozása. Charles-t egyre jobban kedvelem. A rendőröket nem igazán kedveltem meg, mintha szemellenzőt viseltek volna. Nem igazán értem, hogy Agatha miért ragaszkodik annyira James-hez. Lehet, hogy jobban járna Charles-szal. Bár ki tudja. Jól megkavartak a nyomozással, de valahogy sejthető volt, hogy spoiler.


Népszerű idézetek

>!
FreeAngel 

A humor nélkülözhetetlen fegyver az élet kínjai és viszontagságai ellen.

133. oldal

>!
Nüx_Játékterme P

Ha van lélekvándorlás, Aggie, fogadok, hogy maga autószélvédőn elkenődött bogárként fog újraszületni.

182. oldal, Hatodik fejezet (Ulpius, 2013)

Kapcsolódó szócikkek: Agatha Raisin · Sir Charles Fraith
>!
chilisauce

– Csüccs le, amíg főzőcskézem.
– Maga mindig ilyen házias?
– Csak ha magával vagyok. A szükség nagy úr.

145. oldal

>!
dokijano

De jó is a macskalét, gondolta Agatha keserűen. Reménytelen szerelem, felelősség meg befizetendő számlák nélkül létezni, és nincs más teendő, mint az etetést várni meg a napon hempergőzni.

8. oldal, Első fejezet (Ulpius, 2013)

>!
Szilvi00 P

Maga meg minek kotyog bele a falubeliek házaséletébe? Nem is csoda, hogy amerre csak megfordul, ott mindig meggyilkolnak valakit.

Kapcsolódó szócikkek: Sir Charles Fraith
>!
csillagka P

AGATHA RAISIN SZEDI A SÁTORFÁJÁT, és mindörökre elhagyja Carselyt.

(első mondat)

>!
Judit_Sike P

Az a szomorú igazság, hogy Agatha Raisin nem szívesen maradt magára Agatha Raisinnel, és az a homályos sejtelme támadt, hogy a mániája nélkül tátongó űr keletkezik majd a fejében, amely eltompítja a valóságot.

>!
Judit_Sike P

(…) Hát nem vicces, ahogy a filmekben meg a könyvekben az angliai karácsonyt ábrázolják? Mindig havazik. Holott én még életemben nem láttam fehér karácsonyt, hacsak nem Svájcban.

Kapcsolódó szócikkek: Agatha Raisin
>!
Szelén P

– Kedvem volna meg sem hívni az esküvőre.
– Nincs az a pénz, hogy kihagyjam. Szeretem a temetéseket.

271. oldal

>!
konyvolvaso 

Aznap este Charlest elnyomta a buzgóság a kihunyóban lévő kandallótűz előtt.

257. oldal


A sorozat következő kötete

Agatha Raisin sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Tom Rob Smith: A 44. gyermek
Janet Evanovich: Két ravatal
Dennis Lehane: Hideg nyomon
Csabai László: Szindbád, a forradalmár
Baráth Katalin: A borostyán hárfa
Kondor Vilmos: Budapest novemberben
Alan Bradley: A jósnő kristálygömbje
Lawrence Block: A betörő, akit temetni veszélyes
Beth Flynn: Kilenc perc
Rhys Bowen: Holttest a könyvesboltban