Agatha ​Raisin és a tenyérbe mászó turista (Agatha Raisin 6.) 215 csillagozás

M. C. Beaton: Agatha Raisin és a tenyérbe mászó turista

Agatha Raisin otthagyja álmos cotswoldi faluját, Carselyt, hogy üldözőbe vegye a szerelmet – és egy gyilkosra bukkan. Miután faképnél hagyták az oltár előtt, követi menekülő vőlegényét, James Laceyt Észak-Ciprusra, ahol ahelyett, hogy élveznék az eltervezett nászutat, egy diszkóban tanúi lesznek egy tenyérbe mászó turista meggyilkolásának. Ármány és gyilkosságok sorozata veszi körül a valószínűtlen párost, s Agatha most sem hazudtolja meg kotnyeles természetét: szívós nyomozásba fog…

A regény pompás, izgalmas krimi, nagyszerű szatíra az angol turistákról, remek karakterekkel és pergő, fordulatos cselekménnyel, mely olyan perzselő, akár a ciprusi napsütés!

Eredeti mű: M. C. Beaton: Agatha Raisin and the Terrible Tourist

Eredeti megjelenés éve: 1997

>!
Ulpius-ház, Budapest, 2012
262 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632546506 · Fordította: Borbély Judit Bernadett
>!
Ulpius-ház, Budapest, 2012
184 oldal · ISBN: 9789632547206 · Fordította: Borbély Judit Bernadett

Enciklopédia 5

Szereplők népszerűség szerint

Agatha Raisin · Sir Charles Fraith · James Lacey · Nyall Pamir


Kedvencelte 8

Most olvassa 5

Várólistára tette 34

Kívánságlistára tette 29

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
tündérrózsa P
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a tenyérbe mászó turista

Úgy tűnik, sehogy nem jön össze, hogy én ezt a sorozatot valóban sorban olvassam. Az első résznél még csak-csak ment, de aztán következett a tizennyolcadik, most meg a hatodik. Habár azt mondják, nem zavaró, icipicit néhol azért mégis. De ez már így alakult, talán majd legközelebb…
Az első után nem feltétlenül akartam folytatni a sorozatot, de aztán csak meggondoltam magam, terveim szerint szép lassan mindre sort kerítek. Tényleg csak lassan, mert Agatha még mindig borzasztóan idegesítő. Örökké nyávog és borzasztóan hiú. James sem lett kedvenc, néha kifejezetten tuskó. Tulajdonképpen mindketten borzasztó idegesítőek. Valami mégis van ezekben a könyvekben, ami miatt az ember úgy érzi, érdemes folytatni. Azt nem mondanám, hogy a krimi szál, vagyis inkább Agatha nyomozásának ténye lenne a húzóerő, mert amit ő nyomozás címszó alatt ügyködik, hááát… így én is bármit kinyomozok. Nagyon nehezen esett le neki, hogy ki a gyilkos. De mégis… valamiért mégis szórakoztató.
Máskülönben ez a könyv még útikönyvként is simán megállná a helyét. Olyan leírások vannak benne, hogy az embernek kedve támad máris repülőre ülni, és célba venni Ciprust. Csak Agatha ne legyen ott.

>!
Gyöngyi0309 P
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a tenyérbe mászó turista

Agatha hozta a szokásos szerencsétlen formáját, James esetében pedig visszajutottunk a kezdetekhez, ugyanaz a fura, különc, kiszámíthatatlan figura volt, mint mikor megismertük, és természetesen most is ő és Agatha macska-egér játékán volt a hansúly, a krimi szál, most is mellékes volt.
A helyszín Észak-Ciprus volt, aminek nagyon örültem, mert néhány évvel ezelőtt szinte ugyanazt az útvonalat jártam végig, mint hőseink, és annak külön örültem, hogy az országot leíró részek hitelesek voltak. Még az útlevél pecsétes rész is így van, nekünk is külön felhívták a figyelmünket a nyomtatványos pecsételésre.
A gyilkosságról nem szeretnlk írni, egyrészt szokásosan könnyed és kiszámítható volt, de úgy gondolom ezeknek a történeteknek nem is az a célja, hogy tövig rágják a körmüket az olvasok. Utazás közben tökéletes választás.

>!
Judit_Sike P
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a tenyérbe mászó turista

Egy újabb nagyszerű könyv az Agatha Raisin sorozatból :)

Bevallom őszintén, hogy az elején nagyon féltem attól, hogy nem fog tetszeni, mert nem Carsely-ben játszódik, hanem Észak-Cipruson. Viszont ez a félelem szerencsére alaptalan volt.
Kicsit az elejét untam, amíg Agatha magában volt (kb 20 oldal), de utána beindult és hozta a megszokott varázst.
A történet mellett egyébként egy nagyszerű útikönyvet is kapunk, szép leírásokkal, a városok alapításával és történetével, rengeteg történelmi ismeret, és persze csodás táj leírások.
A mellékszereplők most sem tetszettek, de ez szerintem nem is gond. Viszont előre tudtam, ki lesz a gyilkos. Az indítékot is eltaláltam, úgyhogy azt mondhatom, hogy okosabb voltam, mint Agatha :D
A nyomozás most egyébként jobban háttérbe szorult, mint szokott. Viszont a ciprusi rendőrség elég bénácska, hogy nem tudta leleplezni a gyilkosty és ,egint Agatha-nak kellett kotnyeleskednie.

Na és külön kitérnék Jamesre. Erős spoiler!!!!
spoiler

2 hozzászólás
>!
Bajnoczianna 
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a tenyérbe mászó turista

Nekem ez kifejezzen tetszett, mert mivel letudott kötni a cselekmény. Agatha éppen a nyaralás közben bonyolódik bele egy gyilkoságba, de mint ahogy lenni szokott elkezd nyomozni. Szép lassan felgöngyölíti a szálakat.

>!
Boritek70 P
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a tenyérbe mászó turista

Kotnyeles hősnőnk most megszokott környezetétől távol keveredik bajba. Minden szereplő egy kicsit (vagy nagyon) idegesítő, nem is tudtam igazán izgulni a végkifejlet miatt, de kikapcsolódásnak jó volt, és útikönyvnek is beillene. Aki Ciprus török részére készül, vigye magával!! :)

>!
Allyee
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a tenyérbe mászó turista

Nem okozott csalódást. Most is mindig kaptam egy kompakt történetet. Volt egy jó kis nyomozás, kellő mennyiségű szerelem, és az elmaradhatatlan irónia.

>!
dokijano
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a tenyérbe mászó turista

Ez az Agatha idegesítőbb volt, mint a többi (általam olvasott) krimiben. Túlságosan is kotnyeles volt. Tényleg azt gondoltam – ahogy a török nyomozó némi túlzással megfogalmazza –, hogy annyira nagyra van a nyomozó zsenijével, hogy mindenáron fitogtatni akarja, ennek érdekében kreál gyilkosságokat. Pedig nem is. Igazi gyilkosság történik, sőt a nyomok utáni keresés közben még főhősünk életét is veszély fenyegeti. Na de ahogy a férfiakhoz viszonyul, az egy tragédia. Annyira erőlködik, hogy az egyiket maga mellett tudja, de furcsa módon mégis mások ágyába szédül bele.
De azért legalább a ciprusi törökök mentalitásáról is kapunk egy villanásnyi életképet, és ettől érdekesebb lett a történet.

>!
Habók P
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a tenyérbe mászó turista

Ha Agatha tevékenysége nem sikerült volna elég szórakoztatóra, akkor is jó a könyv, mint útikalauz és gyorstalpaló a keresztes háborúkhoz. (Meg a ciprusi ételekhez… hmmm.) De lassan beletörök a könyv humorába. Eddig idegesített, hogy Agatha maga sem tudja mit akar – és ezt ebben a könyvben igazán oldalanként művelte – de most már jókat derülök rajta. Ennek ellenére várom, hogy újra a megszokott környezetben nyomozzon – azt jobban szeretem.

>!
blankaveronika IP
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a tenyérbe mászó turista

Ez most nem jött be annyira. Rettentő idegesítőek voltak a szereplők és Agatha sem hozta a tőle megszokott szellemességet. Olyan volt az egész mint egy hosszúra nyújtott Barátok közt epizód. A csillagokat a tájra meg a leírásokra kapja.

>!
sternenstaub P
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a tenyérbe mászó turista

Ez a rész nem igazán jött be, sőt megint csalódtam, hogy nem abba a gödörbe sodródnak az események, ahogy én szeretném :D nem volt annyira izgalmas sem, így egy kicsit szüneteltetem az Agatha Raisin részek olvasását.


Népszerű idézetek

>!
Judit_Sike P

– Az emberek azt hiszik, csak a görögöknél meg Shakespeare-nél létezik tragédia, de jegyezze meg, Aggie, a tragédia az angol külvárosokban is ugyanúgy jelen van.

Kapcsolódó szócikkek: Sir Charles Fraith
>!
Cormia

Milyen furcsa, hogy az emberek már nem is igen beszélnek szerelemről. Megszállottak, rabjává lesznek a másiknak, vagy a másikra vannak utalva – de semmi esetre sem vallanák be, hogy elveszítették az irányítást, ugyanis az a szó, hogy „szerelem”, újabban egyet jelent a gyengeséggel.

166. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Agatha Raisin
>!
nmoni

Régen mindig csak futó viszonyaim voltak, semmi komolyabb. Nem tudom, miért pont te vagy az. Én a finom, nőies asszonyokat szeretem. Ami azt illeti, buta nők társaságában vagyok a legoldottabb. Te dohányzol, káromkodsz, irtóztatóan nyers vagy. Ha házasok lennénk, szerintem az őrületbe kergetnél, Agatha.

168. oldal, 6. fejezet

>!
SzabóNóri

– Elegem van a tornából meg a szigorú diétából. Csókot dobok a karcsúságomnak, és mehet, amerre lát.
– Inkább én kérem azt a csókot.
– Moderálja magát, és egye a desszertjét!

261. oldal

>!
PandaSára P

Agatha abban a pillanatban hevesen vágyakozott rá, hogy megint a harmincas évei végét tapossa – ez nem is olyan nagy kérés –, amikor az ember még nyugodt lélekkel a magáévá tehet mondjuk egy szép szelet sajttortát, és nem érzi úgy két perccel a bekebelezése után, hogy a bugyija elszorítja a vérkeringését.

95-96. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Agatha Raisin
>!
Judit_Sike P

– Nem is tudtam, hogy ilyen jóban vagytok Charlesszal.
– Nem vagyunk – mondta Agatha, és elrántotta a karját. – Én se láttam őt többet annak az ügynek a során, mint te.
– Magam is így gondoltam. Akkor meg miért mentél el vele tegnap este?
– Megnézte magának a társaságunkat, és nem volt ínyére a látvány, ezért meghívott egy italra – mentegetődzött Agatha. – Mi a baj ezzel?
– Semmi a világon. Miért mentél el vele? Jaj, tudom már, te kis sznob. Hisz Charles nemesember.
– Nem erről van szó – dühöngött Agatha. – Egyszerűen elegem volt belőletek!

Kapcsolódó szócikkek: Agatha Raisin · James Lacey · Sir Charles Fraith
>!
napsugar213

– Engem nem érdekel – mondta Charles. – Sőt kiszaladnék a világból, ha meglátnám valamelyiket. Jamesről van már valami hír?
– Semmi.
– Szóval hiába várta, hogy megjelenjen a hercege fehér lovon, a végén egyedül maradt a trágyaszaggal?
– Maga bámulatosan érzéketlen, Charles.
– Igaz, de én ott voltam, hogy vigyázzak magára, ő meg nem. Biztos, hogy tejkaramellás pudingot akar enni, Aggie? Nem félti a vonalait?
– Elegem van a vonalaimból. Elegem van a tornából meg a szigorú diétából. Csókot dobok a karcsúságomnak, és mehet, amerre lát.
– Inkább én kérem azt a csókot.
– Moderálja magát, és egye a desszertjét!

261. oldal

>!
Judit_Sike P

Férfiak, gondolta Agatha Raisin. Soha nem fogom megérteni őket.

Kapcsolódó szócikkek: Agatha Raisin
>!
Judit_Sike P

Agatha kávét kért, de a konyakot visszautasította, mondván, eleget ivott már.
– Ugyan már, Agatha – unszolta Olivia. – Ha mi nem is, az este még fiatal.
– Beszéljen csak a saját nevében – mondta Agatha. – Én nem szeretném alkohollal gyilkolni azt a maradék agysejtemet, ami van.

Kapcsolódó szócikkek: Agatha Raisin
>!
Judit_Sike P

– Felteszem, most azt várja, hogy én fizessek – mondta Agatha.
– Azt megköszönném.
– Maga mégiscsak smucig.
– Nem, Aggie, én modern férfi vagyok. Maguk egyenlő jogokat akartak, és ez egyenlő kiadásokat jelent.

Kapcsolódó szócikkek: Agatha Raisin · Sir Charles Fraith

A sorozat következő kötete

Agatha Raisin sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

William Shakespeare: Othello
Klaus Bötig: Ciprus
Jack Hughes (szerk.): Ciprus
Görögország, Törökország nyugati része, Albánia, Ciprus autótérképe
Forgács András: Ciprus
L. Kelemen Gábor: Szigetvilág
George McDonald: Ciprus
Wellner István: Ciprus
Paul Harcourt Davies: Ciprus
Bognár Róbert: Sziget viharban