Agatha ​Raisin és a tenyérbe mászó turista (Agatha Raisin 6.) 253 csillagozás

M. C. Beaton: Agatha Raisin és a tenyérbe mászó turista

Agatha Raisin otthagyja álmos cotswoldi faluját, Carselyt, hogy üldözőbe vegye a szerelmet – és egy gyilkosra bukkan. Miután faképnél hagyták az oltár előtt, követi menekülő vőlegényét, James Laceyt Észak-Ciprusra, ahol ahelyett, hogy élveznék az eltervezett nászutat, egy diszkóban tanúi lesznek egy tenyérbe mászó turista meggyilkolásának. Ármány és gyilkosságok sorozata veszi körül a valószínűtlen párost, s Agatha most sem hazudtolja meg kotnyeles természetét: szívós nyomozásba fog…

A regény pompás, izgalmas krimi, nagyszerű szatíra az angol turistákról, remek karakterekkel és pergő, fordulatos cselekménnyel, mely olyan perzselő, akár a ciprusi napsütés!

Eredeti megjelenés éve: 1997

>!
Ulpius-ház, Budapest, 2012
262 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632546506 · Fordította: Borbély Judit Bernadett
>!
Ulpius-ház, Budapest, 2012
184 oldal · ISBN: 9789632547206 · Fordította: Borbély Judit Bernadett

Enciklopédia 6

Szereplők népszerűség szerint

Agatha Raisin · Sir Charles Fraith · James Lacey · Nyall Pamir

Helyszínek népszerűség szerint

Essex


Kedvencelte 9

Most olvassa 3

Várólistára tette 42

Kívánságlistára tette 35

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
Finn_Hudson
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a tenyérbe mászó turista

Szeretem az Agatha könyveket, de ezt elég nagy hátralépésnek érzem az előzőekhez képest, pedig már az előző könyvvel sem voltam elégedett. Azt hittem, hogy a helyszínváltás felfrissíti a sorozatot, de sajnos tévedtem. A krimiszál elég unalmas spoiler, ahogy maga a nyomozás és a végkifejlet is. A gyilkost csak amiatt nehéz kitalálni, hogy az összes valamirevaló információt az utolsó oldalakon kapjuk meg. A könyv nagy része inkább Agatha ismételt szerelmi bánatáról és James iránti üldözéséről szól, amely így a hatodik rész felé kezd unalmassá válni spoiler. A történetet igazából Charles felbukkanása mentette meg és spoiler végre némi újdonságot is hozott a sorozatba.
Reménykedem, hogy a további részek visszahozzák azt a humort, amely miatt olyan szerethető ez a sorozat.

5 hozzászólás
>!
csgabi MP
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a tenyérbe mászó turista

Kellemes volt a környezet, amiben a történet játszódott, de ebben a regényben senki nem volt szimpatikus, még James Lacey vagy Agatha sem. Először olyan érzésem volt, ahogyan kezdtek kibontakozni a dolgok, hogy az írónő Agatha Christie egy történetének fő szálát plagizálja, és jópártíz oldalon tartotta is magát ez az érzés, de aztán kiderült, hogy hamis nyomon jártam ezzel kapcsolatban.
Az sosem tetszett Agatha-ban, ahogyan erőszakosan nyomul egy férfire – ez számomra rendkívül ellenszenves tulajdonság benne –, folyton azon az ötvenes nők jutnak róla eszembe, akik kényszeresen öltözködnek és sminkelik magukat húsz évvel fiatalabbnak, és bepánikolva kergetik a pasikat, mert annyira egyedül vannak és rettegnek a magánytól. Csakhogy ezzel meg éppen az ellenkezőjét érik el annak, amit szeretnének.
Most viszont az ezredes sem volt éppen tisztességes szegény főhősünkkel, nem bánt vele éppen szépen. Amit persze megértek, de kicsit túlzásba esett a volt vőlegény.

Összességében – a vonzó környezet ellenére sem – voltam oda ezért a regényért, a többi eddig olvasott könyv jobban tetszett.

2 hozzászólás
>!
tündérrózsa
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a tenyérbe mászó turista

Úgy tűnik, sehogy nem jön össze, hogy én ezt a sorozatot valóban sorban olvassam. Az első résznél még csak-csak ment, de aztán következett a tizennyolcadik, most meg a hatodik. Habár azt mondják, nem zavaró, icipicit néhol azért mégis. De ez már így alakult, talán majd legközelebb…
Az első után nem feltétlenül akartam folytatni a sorozatot, de aztán csak meggondoltam magam, terveim szerint szép lassan mindre sort kerítek. Tényleg csak lassan, mert Agatha még mindig borzasztóan idegesítő. Örökké nyávog és borzasztóan hiú. James sem lett kedvenc, néha kifejezetten tuskó. Tulajdonképpen mindketten borzasztó idegesítőek. Valami mégis van ezekben a könyvekben, ami miatt az ember úgy érzi, érdemes folytatni. Azt nem mondanám, hogy a krimi szál, vagyis inkább Agatha nyomozásának ténye lenne a húzóerő, mert amit ő nyomozás címszó alatt ügyködik, hááát… így én is bármit kinyomozok. Nagyon nehezen esett le neki, hogy ki a gyilkos. De mégis… valamiért mégis szórakoztató.
Máskülönben ez a könyv még útikönyvként is simán megállná a helyét. Olyan leírások vannak benne, hogy az embernek kedve támad máris repülőre ülni, és célba venni Ciprust. Csak Agatha ne legyen ott.

>!
Gyöngyi0309 P
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a tenyérbe mászó turista

Agatha hozta a szokásos szerencsétlen formáját, James esetében pedig visszajutottunk a kezdetekhez, ugyanaz a fura, különc, kiszámíthatatlan figura volt, mint mikor megismertük, és természetesen most is ő és Agatha macska-egér játékán volt a hansúly, a krimi szál, most is mellékes volt.
A helyszín Észak-Ciprus volt, aminek nagyon örültem, mert néhány évvel ezelőtt szinte ugyanazt az útvonalat jártam végig, mint hőseink, és annak külön örültem, hogy az országot leíró részek hitelesek voltak. Még az útlevél pecsétes rész is így van, nekünk is külön felhívták a figyelmünket a nyomtatványos pecsételésre.
A gyilkosságról nem szeretnlk írni, egyrészt szokásosan könnyed és kiszámítható volt, de úgy gondolom ezeknek a történeteknek nem is az a célja, hogy tövig rágják a körmüket az olvasok. Utazás közben tökéletes választás.

>!
Judit_Sike P
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a tenyérbe mászó turista

Egy újabb nagyszerű könyv az Agatha Raisin sorozatból :)

Bevallom őszintén, hogy az elején nagyon féltem attól, hogy nem fog tetszeni, mert nem Carsely-ben játszódik, hanem Észak-Cipruson. Viszont ez a félelem szerencsére alaptalan volt.
Kicsit az elejét untam, amíg Agatha magában volt (kb 20 oldal), de utána beindult és hozta a megszokott varázst.
A történet mellett egyébként egy nagyszerű útikönyvet is kapunk, szép leírásokkal, a városok alapításával és történetével, rengeteg történelmi ismeret, és persze csodás táj leírások.
A mellékszereplők most sem tetszettek, de ez szerintem nem is gond. Viszont előre tudtam, ki lesz a gyilkos. Az indítékot is eltaláltam, úgyhogy azt mondhatom, hogy okosabb voltam, mint Agatha :D
A nyomozás most egyébként jobban háttérbe szorult, mint szokott. Viszont a ciprusi rendőrség elég bénácska, hogy nem tudta leleplezni a gyilkosty és ,egint Agatha-nak kellett kotnyeleskednie.

Na és külön kitérnék Jamesre. Erős spoiler!!!!
spoiler

2 hozzászólás
>!
Bajnoczianna
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a tenyérbe mászó turista

Nekem ez kifejezzen tetszett, mert mivel letudott kötni a cselekmény. Agatha éppen a nyaralás közben bonyolódik bele egy gyilkoságba, de mint ahogy lenni szokott elkezd nyomozni. Szép lassan felgöngyölíti a szálakat.

>!
Boritek70 P
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a tenyérbe mászó turista

Kotnyeles hősnőnk most megszokott környezetétől távol keveredik bajba. Minden szereplő egy kicsit (vagy nagyon) idegesítő, nem is tudtam igazán izgulni a végkifejlet miatt, de kikapcsolódásnak jó volt, és útikönyvnek is beillene. Aki Ciprus török részére készül, vigye magával!! :)

>!
Allyee
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a tenyérbe mászó turista

Nem okozott csalódást. Most is mindig kaptam egy kompakt történetet. Volt egy jó kis nyomozás, kellő mennyiségű szerelem, és az elmaradhatatlan irónia.

>!
Hencsulátor
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a tenyérbe mászó turista

Az a típus vagyok, aki nem szereti egyben olvasni a sorozatokat, szeretek kisebb szüneteket tartani egy-egy rész olvasása közben. Ennél a résznél azt éreztem, hogy nem hagytam elég időt…
Hihetetlen ebben a sorozatban, hogy nagyjából mindenki idegesít, de mégis imádom.
Ebben a könyven aztán pláne idegesített mindenki: Agatha viselkedése, Sir Charles hangulatingadozásai, James szokásos közömbössége.
De akkor is jó! Olyan mintha minden egyes könyvnél visszatérnék az egyik baromi idegesítő családomhoz.

>!
dokijano
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a tenyérbe mászó turista

Ez az Agatha idegesítőbb volt, mint a többi (általam olvasott) krimiben. Túlságosan is kotnyeles volt. Tényleg azt gondoltam – ahogy a török nyomozó némi túlzással megfogalmazza –, hogy annyira nagyra van a nyomozó zsenijével, hogy mindenáron fitogtatni akarja, ennek érdekében kreál gyilkosságokat. Pedig nem is. Igazi gyilkosság történik, sőt a nyomok utáni keresés közben még főhősünk életét is veszély fenyegeti. Na de ahogy a férfiakhoz viszonyul, az egy tragédia. Annyira erőlködik, hogy az egyiket maga mellett tudja, de furcsa módon mégis mások ágyába szédül bele.
De azért legalább a ciprusi törökök mentalitásáról is kapunk egy villanásnyi életképet, és ettől érdekesebb lett a történet.


Népszerű idézetek

>!
Judit_Sike P

– Az emberek azt hiszik, csak a görögöknél meg Shakespeare-nél létezik tragédia, de jegyezze meg, Aggie, a tragédia az angol külvárosokban is ugyanúgy jelen van.

Kapcsolódó szócikkek: Sir Charles Fraith
>!
Cormia

Milyen furcsa, hogy az emberek már nem is igen beszélnek szerelemről. Megszállottak, rabjává lesznek a másiknak, vagy a másikra vannak utalva – de semmi esetre sem vallanák be, hogy elveszítették az irányítást, ugyanis az a szó, hogy „szerelem”, újabban egyet jelent a gyengeséggel.

166. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Agatha Raisin
>!
nmoni

Régen mindig csak futó viszonyaim voltak, semmi komolyabb. Nem tudom, miért pont te vagy az. Én a finom, nőies asszonyokat szeretem. Ami azt illeti, buta nők társaságában vagyok a legoldottabb. Te dohányzol, káromkodsz, irtóztatóan nyers vagy. Ha házasok lennénk, szerintem az őrületbe kergetnél, Agatha.

168. oldal, 6. fejezet

>!
SzabóNóri

– Elegem van a tornából meg a szigorú diétából. Csókot dobok a karcsúságomnak, és mehet, amerre lát.
– Inkább én kérem azt a csókot.
– Moderálja magát, és egye a desszertjét!

261. oldal

>!
Szelén P

Agatha abban a pillanatban hevesen vágyakozott rá, hogy megint a harmincas évei végét tapossa – ez nem is olyan nagy kérés –, amikor az ember még nyugodt lélekkel a magáévá tehet mondjuk egy szép szelet sajttortát, és nem érzi úgy két perccel a bekebelezése után, hogy a bugyija elszorítja a vérkeringését.

95-96. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Agatha Raisin
>!
Judit_Sike P

– Nem is tudtam, hogy ilyen jóban vagytok Charlesszal.
– Nem vagyunk – mondta Agatha, és elrántotta a karját. – Én se láttam őt többet annak az ügynek a során, mint te.
– Magam is így gondoltam. Akkor meg miért mentél el vele tegnap este?
– Megnézte magának a társaságunkat, és nem volt ínyére a látvány, ezért meghívott egy italra – mentegetődzött Agatha. – Mi a baj ezzel?
– Semmi a világon. Miért mentél el vele? Jaj, tudom már, te kis sznob. Hisz Charles nemesember.
– Nem erről van szó – dühöngött Agatha. – Egyszerűen elegem volt belőletek!

Kapcsolódó szócikkek: Agatha Raisin · James Lacey · Sir Charles Fraith
>!
Erika973

Amikor Agatha már azt hitte, hogy a gép menten elemeire hullik, odalent feltűntek Izmir fényei, és nemsokára landoltak. Újfent kitört a taps, s ezúttal Agatha is csatlakozott az üdvrivalgókhoz.
– Ez ijesztő volt – fordult a mellette ülő asszonyhoz.
– Inkább mulatságos, aranyoskám – mondta a ciprusi török asszonyság kelet-londoni akcentussal. – A Disney Worldben fizetni kell az ilyen mókákért.

10. oldal (Ulpius-ház, 2012)

>!
AgiJovi

Ahogy a gép felemelkedett Essex szürke, esős egére, a sík földek fölé, az összes utas lelkesen tapsolt. Ezek meg minek örülnek ennyire?, merengett Agatha. Tudnak valamit, amit én nem? Tán szokatlan jelenség, hogy fel bírt szállni valamelyik gépük?

9. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Essex
>!
konyvolvaso

Nemsokára úgyis visszatér majd Carselyba, és annyi herbateát ihat, hogy a fülén is az jön ki.

182. oldal

>!
landi72

Mi van velem?, gondolta. Ez valami menopauzás tünet? Mehetek hormonkezelésre? De az is lehet, hogy egy jó pszichiáterre lenne szükségem, aki felvilágosít, hogy azért habarodtam bele Jamesbe, mert valami baj van a fejemmel.


A sorozat következő kötete

Agatha Raisin sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Réti László: Kaméleon
Jasper Fforde: Egy regény rabjai
Jenny Carroll: Tudom, hol vagy!
Robin O'Wrightly: Andrea & Andrea
Anthony Horowitz: Mély vízben
Julie James: A hamis partner
Tiszlavicz Mária: Duplacsavar
Meg Cabot: Csúcsformában
Marni Bates: Zűrzavar a vonal végén
Kovács András Péter: Multigáz