Agatha ​Raisin és a spenótos halálpite (Agatha Raisin 1.) 763 csillagozás

M. C. Beaton: Agatha Raisin és a spenótos halálpite

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Agatha ​Raisin, az egyedülálló, célratörő reklámügynök eladja cégét, felszámolja londoni életét és leköltözik a mesés nyugalmú, festői Cotswoldsba. Ám a vágyott életről kiderül, hogy borzalmasan unalmas. Agatha, hogy unalmát elűzze, benevez a helyi pitesütő versenyre. Mivel fogalma sincs sütésről-főzésről, vesz egy kész pitét a londoni ismerős boltban, és sajátjaként nevezi be. Még a zsűri elnökét, a helybeli Cummings-Browne ezredest is megpróbálja megvesztegetni, de nem ő nyer. Ám a verseny végeztével az ezredes hazaviszi a süteményt, megeszi és meghal. Kiderül, hogy a pite spenótjába gyilkos csomorika keveredett. A rendőrség ugyan véletlen balesetként zárja le az ügyet, ám Agatha gyilkosságra gyanakszik és nyomozni kezd…

A skót írónő regénye – mint valamennyi Agatha Raisin könyv – pompás, izgalmas krimi, nagyszerű szatíra a londoni és a vidéki életről, remek karakterekkel és pergő, fordulatos cselekménnyel. Az amatőr detektív remekül megrajzolt figuráját kritikusok és a… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1992

>!
Ulpius-ház, Budapest, 2014
342 oldal · ISBN: 9789632549194 · Fordította: Sárközy Elga
>!
Ulpius-ház, Budapest, 2011
342 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632544373 · Fordította: Sárközy Elga

Enciklopédia 19

Szereplők népszerűség szerint

Miss Marple · Agatha Raisin · Mrs. Bloxby · Roy Silver · Bill Wong · James Lacey · Jimmy Raisin · Mr. Andy Cummings-Browne · Mrs. Doris Simpson · Mrs. Jo Cummings-Browne

Helyszínek népszerűség szerint

Carsely · Vörös Oroszlán · Cotswold · Tollasbál


Kedvencelte 44

Most olvassa 22

Várólistára tette 199

Kívánságlistára tette 88

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

KönyvParfé>!
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a spenótos halálpite

Végig azon kattogtam olvasás közben, hogy ez bizony egy modern Agatha Christie. Már a főszereplőnk nevének kiválasztása is ezt sejteti, ezt persze egyáltalán nem bánom. Néhány rész annyira jól sikerült, hogy hangosan felnevettem, ugyanis Miss Raisin csípős, szarkasztikus humora és az amatőr detektívekre oly jellemző tudálékossága vicces jeleneteket szül. A krimi szál nem túl erős, de köszönhetően a modern környezetnek, a humornak és egy csipetnyi szerelemnek, mégis megállja a helyét. Nekem most különösen jól esett, sikerült kikapcsolnia pár órára.
Bővebben: http://konyvparfe.blog.hu/2016/08/23/m_c_beaton_agatha_…

7 hozzászólás
csgabi P>!
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a spenótos halálpite

Nemrég M. C. Beaton: Agatha Raisin és a sarlatán lélekbúvár című kötetével tértem haza a könyvtárból, amit sikerült egy nap alatt elolvasnom, és annak is örültem, hogy ezzel a regénnyel talán sikerült kilábalnom egy nem olyan régóta tartó, de nagyon kellemetlen olvasási válságból. Könyvtárosként mindig a kezem ügyében volt valamiért a sorozat egy-egy könyve: vagy azért, mert valaki éppen kölcsönözte, vagy azért, mert visszahozta, és visszapakoltam a polcra. Azonban nem éreztem azt, hogy nekem mindenképpen meg kellene ismerkednem a sorozattal.
Ahogy befejeztem azonban a fentebb említett kötetet, mentem is a könyvtárba, hogy kihozzam az első két részt – igazából szerintem mindegy lett volna, mivel folytatom, de felkeltette a kíváncsiságomat, hogyan került vajon Agatha Carsley-ba.
Aztán úgy alakult, hogy a könyvtárból négy kötettel tértem haza – ezt is egy külön történet. :-) Majdcsak elfogyasztom őket. :-)

Lehet, hogy, ha nem olvasok ezelőtt a regény előtt már egy részét a sorozatnak, engem is jobban zavart volna Agatha viselkedése. Hozzá kell azonban tenni, hogy teljesen megértem őt, hogy miért is lett olyan, amilyen, hiszen egy olyan gyerekkor és egy nagyon küzdelmes fiatalkor után meg kellett, hogy keményedjen valamennyire, hogy elbírja a nehézségeket. A szakmája is olyan szakma volt, ahol széplelkűek nem rúgnak labdába. Viszont ennek a regénynek a végére már egészen „emberi” lett főszereplőnk, úgyhogy minden rendben lesz vele. :-)
A történet is érdekes volt, szerintem kevés olyan szereplő van az irodalomban, aki egy költözés után nem sokkal annyira kihúzza a gyufát, hogy spoiler. :-) Peregtek az események rendesen, és legalább már azt is tudom, hogyan került James Agatha közelébe.
Megmondom, laknék a Costwoldban. Olvasás közben teljes mértékben bele tudtam képzelni magam abba a környezetbe, és Agatha helyében én sem költöztem volna máshová.

1 hozzászólás
gabiica P>!
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a spenótos halálpite

Nem is volt olyan rossz. Nagyon rég szemeztem már ezzel a sorozattal, de eddig nem vitt rá a lélek, hogy elolvassam, most egy kihívás miatt vettem a kezembe. Nem bántam meg.
Nem mondom, hogy annyira csavaros, követhetetlen és kitalálhatatlan, de mégis kicsit olyan, mint egy kortárs Agatha Christie.
Nem volt nagy szám a nyomozás vagy a cselekmény, de cserébe könnyed volt, enyhén humoros, olvastatta magát.
Igazából tényleg semmi különlegeset nem adott, de mégsem utáltam. Agatha Raisin karaktere számomra elég érdekes ahhoz, hogy tovább olvassam a sorozatot, meglátjuk, mi lesz belőle.
Tetszett a kisvárosi környezet, tökéletesen magam elé tudtam képzelni a vidéki Angliát, az emberek temperamentumát, az idegenkedést vagy éppen a barátságosságot.

A krimi szál hagyott némi kívánnivalót maga után. Egyrészt olyan semmilyen vált, másrészt túl egyszerű, és minden olyan hamar és lineárisan történt. Hiányzott egy kis csavar, kiszámítható volt. Ennek ellenére kíváncsi vagyok, hogy alakul tovább Agatha élete, remélem, a továbbiakban jobb lesz.

EssentialHencsi P>!
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a spenótos halálpite

Első ismerkedős randi volt, gyors, pörgős, egyszerű. Nem rágtam el az ütőereimet a nagy izgalmak közepette, viszont vicces volt. Ha a következő részek nem mennek át erőltetettbe mint annál a nyavalyás százéves embernél, brrr, akkor egész jól elleszünk Agatha-val.

5 hozzászólás
Angele >!
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a spenótos halálpite

Agatha Raisin nem lesz szívem hölgye, ha nem tud valaki biztosítani arról, hogy a második rész jobb, mint az első.
A helyszín nagyon jó, szeretem a kisvárosi életet, Agatha története mégsem kötött le. Az öreglány még tetszett is volna, mégis untam.
Humort csak nyomokban tartalmazott. Kár. Pedig szerettem volna felfedezni egy valóban humoros, angol vidéki kisvárosról szóló, szerethető történetet. Nem sikerült.

12 hozzászólás
Finn_Hudson P>!
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a spenótos halálpite

Maga az eset érdekes volt, bár az Agatha Christie könyvekkel ellentétben itt már rögtön tudtam, ki a gyilkos.
A szereplők is érdekesek és változatosak voltak spoiler.
Két dolog zavart a történetben. Az egyik, hogy a könyv háromnegyede Agatha döntésképtelenségéről szólt spoiler. A másik leginkább a vége spoiler.
Összességében viszont tetszett, mindenképp folytatom majd a következő Raisin kötetekkel.

Levandra>!
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a spenótos halálpite

M. C. Beaton könyvét olvasva már az első oldalak után úgy éreztem, venni akarok egy házat Cotswolds-ban, letelepedni és élni a falusiak mindennapjait. Kertet építeni, a nőegylet által szervezett programokra járni és néha-néha elfogyasztani vacsorára valami jó kis kocsmai kosztot. Tipikus angol környezet, amit olyan tévésorozatokból ismerhetünk, mint a Kisvárosi gyilkosságok vagy éppen témájában nem igazán idevágó, de a falusi hangulat miatt felrémlő River Cottage.

http://konyvvadaszok.blogspot.hu/2017/09/m-c-beaton-aga…

5 hozzászólás
Porcsinrózsa>!
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a spenótos halálpite

Ez a regény azért tetszett nagyon, mert nincs egyéb célja, mint a szórakoztatás. Ezt pedig nagyon hozzáértően oldja meg az író. Remek a tipikus angliai falvak rajza, színesek a természeti leírások, a táj bemutatása. Ami még ennél is jobban tetszett: ezekben a falvakban annyi a szűk látókörű, mogorva, bizalmatlan, gyanakvó, rosszindulatú vénember, hogy már a cselekmény egyharmadán túl azon gondolkodtam, ezen most bosszankodjak vagy nevessek.Faragatlanságuk aztán inkább nevetésre ingerelt, bár sokszor elkapott a hév, és nem szántam volna jól odacsapni nekik.
Pazarul megformált a főhősnő karaktere. Jól érzékelhető jellembeli átalakulása, értékrendjének változása. A háttérben a cselekmény kissé hajaz a Miss Marple – féle A. C. krimikre, a történet szereplői mégis annyira egyediek, hogy ez nem hat zavaróan.
Aki könnyű, tartalmas kikapcsolódásra vágyik, sok nevetéssel, az bátran olvassa el.

13 hozzászólás
gumicukor>!
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a spenótos halálpite

Sokat gondolkoztam rajta, hogy hány csillagot adjak erre a könyvre, mert nagyon nem olyan volt, mint amire számítottam. Sokkal több nyomozást vártam, komolyabb könyvre számítottam. Ehhez képest egy bájos, igazi nyári strandos olvasmányt kaptam, mindenféle komolyság nélkül. Amikor ez realizálódott bennem, onnantól szerettem, de azért nem tudtam teljesen letenni a várokozásaimat. Végül a 4 csillag mellett döntöttem, és valószínűleg szépen lassan elolvasgatom a sorozat többi könyvét is kikapcsolódásképpen nehezebb olvasmányok között. (Remélem a többi részben több lesz azért a nyomozás.)

Csoszi>!
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a spenótos halálpite

Nem is tudom nagy hirtelen, hogy mit írjak a könyvről. Már nagyon régóta szerettem volna olvasni, hiszen elég népszerű sorozatról van szó. Nekem valahogy egy kicsit csalódást jelentett. Nem volt túl izgalmas, és eleinte Agatha-t sem bírtam. A nyomozás amatőrre sikeredett, és még én is viszonylag hamar rájöttem, hogy ki lehet a tettes. Elsőre nem győzött meg. Folytatás? Hm, talán…

>!
Ulpius-ház, Budapest, 2011
342 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632544373 · Fordította: Sárközy Elga

Népszerű idézetek

Chris>!

A hír nagyon felzaklatta. Mit akarhat a rendőrség tőle? A jogosítvány érvényes. No persze, ott vannak azok a kikölcsönzött könyvtári könyvek, amelyeket sosem ért rá visszavinni a londoni könyvtárba…

58. oldal

SzabóNóri>!

Mán meghótt, hál'istennek, ez az egy, ami jó a férfiakban, hogy előbb aggyák be a kúcsot, mint mink.

3 hozzászólás
Judit_Sike P>!

– Szokott Agatha Christie-t olvasni?
– De még mennyire.
– Hát, én is, de bármilyen élvezetesek is a detektívregények, higgye el nekem, a valódi gyilkosságok erőszakosak és hirtelen történnek, főként a nagyvárosokban, ahol például egy részeg gazember agyonveri a feleségét. Fogja már fel végre, hogy én egy csöppet se bánnám, sőt szeretném, ha itt gyilkosság történt volna!

theodora>!

– Mit szól ehhez a szokatlan hőséghez, Mrs. Raisin?
– Köpök az időjárásra – dühöngött Agatha….

272. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Agatha Raisin
theodora >!

A Bond Streeten könyökkel félretaszított egy nyeszlett, ideges üzletembert, aki épp leintett egy taxit.
– Én láttam meg előbb – reccsent rá ellentmondást nem tűrőn, a sofőrt pedig utasította, hogy vigye őt a Paddington pályaudvarra.

11. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Paddington pályaudvar
Judit_Sike P>!

Hát nem volna nagyszerű, ha kiderülne, hogy Mr. Cummings-Browne mégiscsak gyilkosság áldozata lett? És ha éppen ő, Agatha Raisin oldaná meg a rejtélyt? Menten felfigyelne rá az egész Cotswold. Csak úgy tódulnának köréje az emberek. Köztiszteletnek örvendene.

Kapcsolódó szócikkek: Mr. Andy Cummings-Browne
Judit_Sike P>!

Agatha lassan hazabandukolt. Evett valami reggelit, aztán fogott egy Agatha Christie-t, és olvasni próbált, de nem tudott a szövegre összpontosítani. Kit izgatnak a kitalált bűntények, amikor a faluban egy valóságos történt? Amikor az is lehet, hogy Mrs. Cummings-Browne verte szét a férje csúcsos fejét a piszkavassal?

Kapcsolódó szócikkek: bűntény

A sorozat következő kötete

Agatha Raisin sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Rita Falk: Gőzgombóc blues
Lawrence Block: A betörő, aki parókát viselt
Agatha Christie: Gyilkosság meghirdetve
Arthur Conan Doyle: Sir Arthur Conan Doyle összes Sherlock Holmes története I-II.
Robert Galbraith: Gonosz pálya
Agatha Christie: A titokzatos stylesi eset
Darynda Jones: Első sírhant
John Dickson Carr: A sorozatos öngyilkosságok esete
Rhys Bowen: Holttest a könyvesboltban
Janet Evanovich: A szingli fejvadász 1.