Agatha ​Raisin és a spenótos halálpite (Agatha Raisin 1.) 915 csillagozás

M. C. Beaton: Agatha Raisin és a spenótos halálpite

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Agatha ​Raisin, az egyedülálló, célratörő reklámügynök eladja cégét, felszámolja londoni életét és leköltözik a mesés nyugalmú, festői Cotswoldsba. Ám a vágyott életről kiderül, hogy borzalmasan unalmas. Agatha, hogy unalmát elűzze, benevez a helyi pitesütő versenyre. Mivel fogalma sincs sütésről-főzésről, vesz egy kész pitét a londoni ismerős boltban, és sajátjaként nevezi be. Még a zsűri elnökét, a helybeli Cummings-Browne ezredest is megpróbálja megvesztegetni, de nem ő nyer. Ám a verseny végeztével az ezredes hazaviszi a süteményt, megeszi és meghal. Kiderül, hogy a pite spenótjába gyilkos csomorika keveredett. A rendőrség ugyan véletlen balesetként zárja le az ügyet, ám Agatha gyilkosságra gyanakszik és nyomozni kezd…

A skót írónő regénye – mint valamennyi Agatha Raisin könyv – pompás, izgalmas krimi, nagyszerű szatíra a londoni és a vidéki életről, remek karakterekkel és pergő, fordulatos cselekménnyel. Az amatőr detektív remekül megrajzolt figuráját kritikusok és a… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1992

>!
Ulpius-ház, Budapest, 2014
342 oldal · ISBN: 9789632549194 · Fordította: Sárközy Elga
>!
Ulpius-ház, Budapest, 2011
342 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632544373 · Fordította: Sárközy Elga

Enciklopédia 26

Szereplők népszerűség szerint

Agatha Raisin · Mrs. Margaret Bloxby · Roy Silver · Bill Wong · James Lacey · Jimmy Raisin · Mr. Andy Cummings-Browne · Mrs. Doris Simpson · Mrs. Jo Cummings-Browne

Helyszínek népszerűség szerint

Carsely · Vörös Oroszlán · Cotswold · Tollasbál


Kedvencelte 51

Most olvassa 20

Várólistára tette 207

Kívánságlistára tette 106

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

MissFortune>!
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a spenótos halálpite

Ez a könyv sajnos elég gyenge krimi. A nyomozás nem túl jelentős, viszont a bűntény annál érdekesebb. Jó lett volna, ha a falu élete mellett kicsit többet foglalkoztunk volna a halálesettel. Eleve nagyon nehezen történik bármi, kb. a könyv negyedénél csap bele a lecsóba, illetve a könyv utolsó negyede az igazán jelentős. Hiába volt ennyire érdekfeszítő a spenótos halálpite, ha a megvalósítása nem igazán sikerült.
A másik könyv, amit olvastam ebből a sorozatból, sokkal jobban tetszett.

6 hozzászólás
KönyvParfé>!
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a spenótos halálpite

Végig azon kattogtam olvasás közben, hogy ez bizony egy modern Agatha Christie. Már a főszereplőnk nevének kiválasztása is ezt sejteti, ezt persze egyáltalán nem bánom. Néhány rész annyira jól sikerült, hogy hangosan felnevettem, ugyanis Miss Raisin csípős, szarkasztikus humora és az amatőr detektívekre oly jellemző tudálékossága vicces jeleneteket szül. A krimi szál nem túl erős, de köszönhetően a modern környezetnek, a humornak és egy csipetnyi szerelemnek, mégis megállja a helyét. Nekem most különösen jól esett, sikerült kikapcsolnia pár órára.
Bővebben: http://konyvparfe.blog.hu/2016/08/23/m_c_beaton_agatha_…

7 hozzászólás
Ibanez P>!
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a spenótos halálpite

Huh, de féltem ettől a könyvtől, még az ismerőseim is hümmögtek, hogy háááát, nem tudják, hogy fog tetszeni nekem. Szerencsére tetszett, nem volt vele gondom, sőt, azt kell mondjam Raisin egy kicsit fiatalabb kiadású Miss Marple (főleg a kotnyelessége), azonban sokkal szimpatikusabb volt, mint a kötögető öreg hölgyike (talán azért, mert kissé mozgékonyabb, energikusabb). A vidék valami gyönyörű (lehet), szívesen ellaknék egy ilyen kis faluban azon a vidéken (de bringa helyett lóra pattannék). A nyomozás szálai – főként azzal, hogy bekúsztak más egyéb bűnűgyi szálak is – szépen megy előre, lehet filózni, hogy is történt a dolog (nem jöttem rá), bár a végén Agatha egy kissé buta volt (még enyhén fogalmaztam). Nem volt unalmas, nem volt hosszú sem, nem is kellett, ez pont így tökéletes volt, talán a kötet végén az új szomszéddal kapcsolatos dolgok nyugodtan a következő részre vándorolhattak volna. Időnként nagyon-nagyon jó humor jelent meg a könyvben, ebből lehetne több (például mikor Agatha elvágtat az ezredestől és az meg beszól, hogy hát igen, a beltenyészet :-D). Folytatni fogom a sorozatot, üdítő kis limonádé-krimi, ha hasonlítanom kellene, akkor Irene Adler Sherlock-os ifjúsági krimisorozatát hoznám fel, hasonlóan erőszakmentes és gördülékeny olvasásokat ígér.

gabiica P>!
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a spenótos halálpite

Nem is volt olyan rossz. Nagyon rég szemeztem már ezzel a sorozattal, de eddig nem vitt rá a lélek, hogy elolvassam, most egy kihívás miatt vettem a kezembe. Nem bántam meg.
Nem mondom, hogy annyira csavaros, követhetetlen és kitalálhatatlan, de mégis kicsit olyan, mint egy kortárs Agatha Christie.
Nem volt nagy szám a nyomozás vagy a cselekmény, de cserébe könnyed volt, enyhén humoros, olvastatta magát.
Igazából tényleg semmi különlegeset nem adott, de mégsem utáltam. Agatha Raisin karaktere számomra elég érdekes ahhoz, hogy tovább olvassam a sorozatot, meglátjuk, mi lesz belőle.
Tetszett a kisvárosi környezet, tökéletesen magam elé tudtam képzelni a vidéki Angliát, az emberek temperamentumát, az idegenkedést vagy éppen a barátságosságot.

A krimi szál hagyott némi kívánnivalót maga után. Egyrészt olyan semmilyen vált, másrészt túl egyszerű, és minden olyan hamar és lineárisan történt. Hiányzott egy kis csavar, kiszámítható volt. Ennek ellenére kíváncsi vagyok, hogy alakul tovább Agatha élete, remélem, a továbbiakban jobb lesz.

csgabi P>!
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a spenótos halálpite

Nemrég M. C. Beaton: Agatha Raisin és a sarlatán lélekbúvár című kötetével tértem haza a könyvtárból, amit sikerült egy nap alatt elolvasnom, és annak is örültem, hogy ezzel a regénnyel talán sikerült kilábalnom egy nem olyan régóta tartó, de nagyon kellemetlen olvasási válságból. Könyvtárosként mindig a kezem ügyében volt valamiért a sorozat egy-egy könyve: vagy azért, mert valaki éppen kölcsönözte, vagy azért, mert visszahozta, és visszapakoltam a polcra. Azonban nem éreztem azt, hogy nekem mindenképpen meg kellene ismerkednem a sorozattal.
Ahogy befejeztem azonban a fentebb említett kötetet, mentem is a könyvtárba, hogy kihozzam az első két részt – igazából szerintem mindegy lett volna, mivel folytatom, de felkeltette a kíváncsiságomat, hogyan került vajon Agatha Carsley-ba.
Aztán úgy alakult, hogy a könyvtárból négy kötettel tértem haza – ezt is egy külön történet. :-) Majdcsak elfogyasztom őket. :-)

Lehet, hogy, ha nem olvasok ezelőtt a regény előtt már egy részét a sorozatnak, engem is jobban zavart volna Agatha viselkedése. Hozzá kell azonban tenni, hogy teljesen megértem őt, hogy miért is lett olyan, amilyen, hiszen egy olyan gyerekkor és egy nagyon küzdelmes fiatalkor után meg kellett, hogy keményedjen valamennyire, hogy elbírja a nehézségeket. A szakmája is olyan szakma volt, ahol széplelkűek nem rúgnak labdába. Viszont ennek a regénynek a végére már egészen „emberi” lett főszereplőnk, úgyhogy minden rendben lesz vele. :-)
A történet is érdekes volt, szerintem kevés olyan szereplő van az irodalomban, aki egy költözés után nem sokkal annyira kihúzza a gyufát, hogy spoiler. :-) Peregtek az események rendesen, és legalább már azt is tudom, hogyan került James Agatha közelébe.
Megmondom, laknék a Costwoldban. Olvasás közben teljes mértékben bele tudtam képzelni magam abba a környezetbe, és Agatha helyében én sem költöztem volna máshová.

1 hozzászólás
Angele>!
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a spenótos halálpite

Agatha Raisin nem lesz szívem hölgye, ha nem tud valaki biztosítani arról, hogy a második rész jobb, mint az első.
A helyszín nagyon jó, szeretem a kisvárosi életet, Agatha története mégsem kötött le. Az öreglány még tetszett is volna, mégis untam.
Humort csak nyomokban tartalmazott. Kár. Pedig szerettem volna felfedezni egy valóban humoros, angol vidéki kisvárosról szóló, szerethető történetet. Nem sikerült.

16 hozzászólás
blueviolet>!
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a spenótos halálpite

Megmondom őszintén, én ezt kriminek nem nevezném. Ha akként próbálnám meg értékelni, egy csillagnál többet nem kaphatna.
Szórakoztató, könnyed olvasmányként viszont abszolút megállja a helyét. Ugyanakkor több is, mint egy laza limonádé, hiszen remekül mutatja be a nehézségeket, amivel főszereplőnknek szembe kellett nézni: új hely, új életstílus, beilleszkedni egy már kialakult, meglehetősen zárt kis közösségbe.
Mindenképpen szeretném folytatni a sorozatot, érdekelnek Agatha további kalandjai.

Porcsinrózsa>!
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a spenótos halálpite

Ez a regény azért tetszett nagyon, mert nincs egyéb célja, mint a szórakoztatás. Ezt pedig nagyon hozzáértően oldja meg az író. Remek a tipikus angliai falvak rajza, színesek a természeti leírások, a táj bemutatása. Ami még ennél is jobban tetszett: ezekben a falvakban annyi a szűk látókörű, mogorva, bizalmatlan, gyanakvó, rosszindulatú vénember, hogy már a cselekmény egyharmadán túl azon gondolkodtam, ezen most bosszankodjak vagy nevessek.Faragatlanságuk aztán inkább nevetésre ingerelt, bár sokszor elkapott a hév, és nem szántam volna jól odacsapni nekik.
Pazarul megformált a főhősnő karaktere. Jól érzékelhető jellembeli átalakulása, értékrendjének változása. A háttérben a cselekmény kissé hajaz a Miss Marple – féle A. C. krimikre, a történet szereplői mégis annyira egyediek, hogy ez nem hat zavaróan.
Aki könnyű, tartalmas kikapcsolódásra vágyik, sok nevetéssel, az bátran olvassa el.

13 hozzászólás
Finn_Hudson>!
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a spenótos halálpite

Maga az eset érdekes volt, bár az Agatha Christie könyvekkel ellentétben itt már rögtön tudtam, ki a gyilkos.
A szereplők is érdekesek és változatosak voltak spoiler.
Két dolog zavart a történetben. Az egyik, hogy a könyv háromnegyede Agatha döntésképtelenségéről szólt spoiler. A másik leginkább a vége spoiler.
Összességében viszont tetszett, mindenképp folytatom majd a következő Raisin kötetekkel.

Levandra P>!
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a spenótos halálpite

M. C. Beaton könyvét olvasva már az első oldalak után úgy éreztem, venni akarok egy házat Cotswolds-ban, letelepedni és élni a falusiak mindennapjait. Kertet építeni, a nőegylet által szervezett programokra járni és néha-néha elfogyasztani vacsorára valami jó kis kocsmai kosztot. Tipikus angol környezet, amit olyan tévésorozatokból ismerhetünk, mint a Kisvárosi gyilkosságok vagy éppen témájában nem igazán idevágó, de a falusi hangulat miatt felrémlő River Cottage.

http://konyvvadaszok.blogspot.hu/2017/09/m-c-beaton-aga…

5 hozzászólás

Népszerű idézetek

Chris>!

A hír nagyon felzaklatta. Mit akarhat a rendőrség tőle? A jogosítvány érvényes. No persze, ott vannak azok a kikölcsönzött könyvtári könyvek, amelyeket sosem ért rá visszavinni a londoni könyvtárba…

58. oldal

SzabóNóri>!

Mán meghótt, hál'istennek, ez az egy, ami jó a férfiakban, hogy előbb aggyák be a kúcsot, mint mink.

3 hozzászólás
Judit_56 P>!

Milyen isteni illatokat árasztott London: a nedves aszfalt, a dízelgőz, a benzingőz, a kutyapiszok, a forró kávé, a gyümölcsök meg a sült hal mesés szagát, azt az üde aromát, ami az otthont jelentette Agathának

43. oldal, 2. fejezet (Ulpius-ház, 2011)

theodora>!

– Mit szól ehhez a szokatlan hőséghez, Mrs. Raisin?
– Köpök az időjárásra – dühöngött Agatha….

272. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Agatha Raisin
AniTiger P>!

– Ha azt szeretné, Mrs. Raisin, hogy a falubeliek felfigyeljenek magára, igyekezzen megkedveltetni magát.
Agatha elhűlten meredt a nyomozóra. Elvégre ahhoz, hogy a világ felfigyeljen az emberre, nem kell más, csak hírnév, pénz meg hatalom.
– Kicsit lassan megy, az igaz – magyarázta Bill. – De csak annyit kell tennie, hogy kezdje el végre szeretni az embereket. Ha pedig ők is elkezdik viszontszeretni magát, tekintse jutalomnak.

Jesper_Olsen>!

Utazzanak vele Moreton-in-Marshig…
– Micsodáig?
– Moreton-in-Marshig.
– Ezt nem valamelyik Agatha Christie-ből csórta, drágicám?

78. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Agatha Christie

A sorozat következő kötete

Agatha Raisin sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Böszörményi Gyula: A hullaházi skandalum
Holly Jackson: Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz
Susan M. Boyer: Délvidéki pezsgés
Rita Falk: Szilváspite-összeesküvés
Richard Osman: A férfi, aki kétszer halt meg
Darynda Jones: Második sírhant
Rhys Bowen: Holttest a könyvesboltban
Joanne Fluke: Egzotikus csók és gyilkosság
Janet Evanovich: A négy fejvadász
R. Kelényi Angelika: Édes Flores