Agatha ​Raisin és a spenótos halálpite (Agatha Raisin 1.) 635 csillagozás

M. C. Beaton: Agatha Raisin és a spenótos halálpite

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Agatha ​Raisin, az egyedülálló, célratörő reklámügynök eladja cégét, felszámolja londoni életét és leköltözik a mesés nyugalmú, festői Cotswoldsba. Ám a vágyott életről kiderül, hogy borzalmasan unalmas. Agatha, hogy unalmát elűzze, benevez a helyi pitesütő versenyre. Mivel fogalma sincs sütésről-főzésről, vesz egy kész pitét a londoni ismerős boltban, és sajátjaként nevezi be. Még a zsűri elnökét, a helybeli Cummings-Browne ezredest is megpróbálja megvesztegetni, de nem ő nyer. Ám a verseny végeztével az ezredes hazaviszi a süteményt, megeszi és meghal. Kiderül, hogy a pite spenótjába gyilkos csomorika keveredett. A rendőrség ugyan véletlen balesetként zárja le az ügyet, ám Agatha gyilkosságra gyanakszik és nyomozni kezd…

A skót írónő regénye – mint valamennyi Agatha Raisin könyv – pompás, izgalmas krimi, nagyszerű szatíra a londoni és a vidéki életről, remek karakterekkel és pergő, fordulatos cselekménnyel. Az amatőr detektív remekül megrajzolt figuráját kritikusok és a… (tovább)

Eredeti mű: M. C. Beaton: Agatha Raisin and the Quiche of Death

Eredeti megjelenés éve: 1992

>!
Ulpius-ház, Budapest, 2014
226 oldal · ISBN: 9789632549194 · Fordította: Sárközy Elga
>!
Ulpius-ház, Budapest, 2011
342 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632544373 · Fordította: Sárközy Elga

Enciklopédia 17

Szereplők népszerűség szerint

Agatha Raisin · James Lacey · Mrs. Bloxby · Roy Silver · Bill Wong · Jimmy Raisin · Mr. Andy Cummings-Browne · Mrs. Doris Simpson · Mrs. Jo Cummings-Browne

Helyszínek népszerűség szerint

Carsely · Vörös Oroszlán · Cotswold · Tollasbál


Kedvencelte 36

Most olvassa 20

Várólistára tette 174

Kívánságlistára tette 70

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
KönyvParfé
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a spenótos halálpite

Végig azon kattogtam olvasás közben, hogy ez bizony egy modern Agatha Christie. Már a főszereplőnk nevének kiválasztása is ezt sejteti, ezt persze egyáltalán nem bánom. Néhány rész annyira jól sikerült, hogy hangosan felnevettem, ugyanis Miss Raisin csípős, szarkasztikus humora és az amatőr detektívekre oly jellemző tudálékossága vicces jeleneteket szül. A krimi szál nem túl erős, de köszönhetően a modern környezetnek, a humornak és egy csipetnyi szerelemnek, mégis megállja a helyét. Nekem most különösen jól esett, sikerült kikapcsolnia pár órára.
Bővebben: http://konyvparfe.blog.hu/2016/08/23/m_c_beaton_agatha_…

7 hozzászólás
>!
gabiica P
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a spenótos halálpite

Nem is volt olyan rossz. Nagyon rég szemeztem már ezzel a sorozattal, de eddig nem vitt rá a lélek, hogy elolvassam, most egy kihívás miatt vettem a kezembe. Nem bántam meg.
Nem mondom, hogy annyira csavaros, követhetetlen és kitalálhatatlan, de mégis kicsit olyan, mint egy kortárs Agatha Christie.
Nem volt nagy szám a nyomozás vagy a cselekmény, de cserébe könnyed volt, enyhén humoros, olvastatta magát.
Igazából tényleg semmi különlegeset nem adott, de mégsem utáltam. Agatha Raisin karaktere számomra elég érdekes ahhoz, hogy tovább olvassam a sorozatot, meglátjuk, mi lesz belőle.
Tetszett a kisvárosi környezet, tökéletesen magam elé tudtam képzelni a vidéki Angliát, az emberek temperamentumát, az idegenkedést vagy éppen a barátságosságot.

A krimi szál hagyott némi kívánnivalót maga után. Egyrészt olyan semmilyen vált, másrészt túl egyszerű, és minden olyan hamar és lineárisan történt. Hiányzott egy kis csavar, kiszámítható volt. Ennek ellenére kíváncsi vagyok, hogy alakul tovább Agatha élete, remélem, a továbbiakban jobb lesz.

>!
Lénaanyukája P
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a spenótos halálpite

Első ismerkedős randi volt, gyors, pörgős, egyszerű. Nem rágtam el az ütőereimet a nagy izgalmak közepette, viszont vicces volt. Ha a következő részek nem mennek át erőltetettbe mint annál a nyavalyás százéves embernél, brrr, akkor egész jól elleszünk Agatha-val.

5 hozzászólás
>!
Angele P
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a spenótos halálpite

Agatha Raisin nem lesz szívem hölgye, ha nem tud valaki biztosítani arról, hogy a második rész jobb, mint az első.
A helyszín nagyon jó, szeretem a kisvárosi életet, Agatha története mégsem kötött le. Az öreglány még tetszett is volna, mégis untam.
Humort csak nyomokban tartalmazott. Kár. Pedig szerettem volna felfedezni egy valóban humoros, angol vidéki kisvárosról szóló, szerethető történetet. Nem sikerült.

12 hozzászólás
>!
Levandra P
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a spenótos halálpite

M. C. Beaton könyvét olvasva már az első oldalak után úgy éreztem, venni akarok egy házat Cotswolds-ban, letelepedni és élni a falusiak mindennapjait. Kertet építeni, a nőegylet által szervezett programokra járni és néha-néha elfogyasztani vacsorára valami jó kis kocsmai kosztot. Tipikus angol környezet, amit olyan tévésorozatokból ismerhetünk, mint a Kisvárosi gyilkosságok vagy éppen témájában nem igazán idevágó, de a falusi hangulat miatt felrémlő River Cottage.

http://konyvvadaszok.blogspot.hu/2017/09/m-c-beaton-aga…

5 hozzászólás
>!
Csoszi P
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a spenótos halálpite

Nem is tudom nagy hirtelen, hogy mit írjak a könyvről. Már nagyon régóta szerettem volna olvasni, hiszen elég népszerű sorozatról van szó. Nekem valahogy egy kicsit csalódást jelentett. Nem volt túl izgalmas, és eleinte Agatha-t sem bírtam. A nyomozás amatőrre sikeredett, és még én is viszonylag hamar rájöttem, hogy ki lehet a tettes. Elsőre nem győzött meg. Folytatás? Hm, talán…

>!
Ulpius-ház, Budapest, 2011
342 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632544373 · Fordította: Sárközy Elga
>!
Navi P
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a spenótos halálpite

Öregszem.
Ezen nincs mit szépíteni. Amikor megjelenése idején kézbe vettem ezt a könyvet, pár oldal után elvetettem. Idegesített, dühített Agatha.
Úgy gondoltam, így 35 fölött megpróbálkozom vele megint. S milyen jól tettem :)
Mennyit kacagtam rajta, imádtam Agathat, Royt, Billt, az egész falut. Annyira angol, annyira vidéki. Olyan érzésem volt, mintha a Kisvárosi gyilkosságokat olvasnám, csak amatőr női főszereplővel :) A pitesütő verseny, a virágkötő, a lekvárfőző, a kutyaszépségverseny. Roy udvari bolondnak öltözve, „Nászunknak Szent Iván éjjelén kellett volna beteljesednie.”, a reklámötletek. Hatalmas volt.
Agatha szépen-apránként csak összerakta a történteket, s közben hazaért.
Kíváncsian várom a folytatást.

>!
Judit_Sike P
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a spenótos halálpite

Nem is tudom hogy nem hallottam még erről a sorozatról. Valahogy teljesen kikerült. De most végre rátaláltam.

Nagyon, de nagyon tetszett. Nem számítottam nagy nyomozásra, valamiért úgy éreztem, hogy ez egy ilyen kis könnyed, mesés, kisvárosi könyv lesz. És tényleg az. A gyilkossági szál nem túl erős, de nem is ez a lényege. Hanem az a mesés kisvárosi élet bemutatás. Az hogy mindenki ismer mindenkit, hogy az új lakókat senki sem szereti, nehéz beilleszkedni, folyamatosan megy a pletyka, az egyetlen izgalom a heti piac, vagy a heti nőegyleti gyűlés, vagy a kocsma. Vagy néha a süti verseny, ahol persze nem lehet nyerni, még úgy sem, hogy veszed a tortát :D

Agatha karaktere olyan mintha egy poén lenne. Egy menő kisnyugdíjas, aki egyébként ezerrel pörgött, hisz reklámügynökséget vezet, aztán bekerül a kisvárosi életbe. Bármit megtehet, mindenre van pénze, gyakorlatilag semmivel nem foglalkozik, egy pénzes „nem tudom mit csináljak az életemmel, hogy boldog legyek” karakter. De ezért szerethető.
Az angol humor szenzációs, rengetegszer nevettem fel.

Ja és még egy, a borító és a cím is annyira ötletes :D zabálni való ez a könyv, jöhet a többi

5 hozzászólás
>!
Trudiz 
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a spenótos halálpite

A történet elején egy nem igazán szimpatikus karakter bontakozott ki Agatha személyében, majd ahogy beindultak az események egyrei inkább meggyőzött, mi több, a humoros megállapításaival és életfelfogásával megkedveltette magát. A gyilkos csomorika megtette a hatást, s a nyomozás se mindennapira sikeredett. Mozgalmas, csavaros, kedvelhető. Jöhet a következő :)

>!
gregsys P
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a spenótos halálpite

Valamikor pár évvel ezelőt olvastam már ezt a részt. Magát a sorozatot eddig a kilencedik kötetig sikerült megennem, most azt hiszem, újra fogom olvasni és folytatom is.
Agathát én nagyon bírom, bár néha bokánrúgdosnám.
Másik kedvencem Bill, meg Mrs Bloxby.
Ez az a fajta könnyed krimi, amit az ember szívesen olvas egy forró nyári napon, szerintem tipikus nyári, hűsítő olvasmány.


Népszerű idézetek

>!
Chris

A hír nagyon felzaklatta. Mit akarhat a rendőrség tőle? A jogosítvány érvényes. No persze, ott vannak azok a kikölcsönzött könyvtári könyvek, amelyeket sosem ért rá visszavinni a londoni könyvtárba…

58. oldal

>!
SzabóNóri

Mán meghótt, hál'istennek, ez az egy, ami jó a férfiakban, hogy előbb aggyák be a kúcsot, mint mink.

3 hozzászólás
>!
Judit_Sike P

– Szokott Agatha Christie-t olvasni?
– De még mennyire.
– Hát, én is, de bármilyen élvezetesek is a detektívregények, higgye el nekem, a valódi gyilkosságok erőszakosak és hirtelen történnek, főként a nagyvárosokban, ahol például egy részeg gazember agyonveri a feleségét. Fogja már fel végre, hogy én egy csöppet se bánnám, sőt szeretném, ha itt gyilkosság történt volna!

>!
theodora

A Bond Streeten könyökkel félretaszított egy nyeszlett, ideges üzletembert, aki épp leintett egy taxit.
– Én láttam meg előbb – reccsent rá ellentmondást nem tűrőn, a sofőrt pedig utasította, hogy vigye őt a Paddington pályaudvarra.

11. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Paddington pályaudvar
>!
Judit_Sike P

Milyen isteni illatokat árasztott London: a nedves aszfalt, a dízelgőz, a benzingőz, a kutyapiszok, a forró kávé, a gyümölcsök meg a sült hal mesés szagát, azt az üde aromát, ami az otthont jelentette Agathának

>!
Judit_Sike P

Agatha lassan hazabandukolt. Evett valami reggelit, aztán fogott egy Agatha Christie-t, és olvasni próbált, de nem tudott a szövegre összpontosítani. Kit izgatnak a kitalált bűntények, amikor a faluban egy valóságos történt? Amikor az is lehet, hogy Mrs. Cummings-Browne verte szét a férje csúcsos fejét a piszkavassal?

Kapcsolódó szócikkek: bűntény
>!
theodora 

– Mit szól ehhez a szokatlan hőséghez, Mrs. Raisin?
– Köpök az időjárásra – dühöngött Agatha….

272. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Agatha Raisin

A sorozat következő kötete

Agatha Raisin sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Gail Carriger: Soulless – Lélektelen
John Dickson Carr: A London Bridge rejtélye
Adam Bahdaj: A fekete esernyő
Agatha Christie: Pókháló
John Dickson Carr: A sorozatos öngyilkosságok esete
Gabriel Wolf: Valami betegesen más
Lawrence Block: A betörő, aki Bogartnak képzelte magát
Réti László: Kaméleon
J. D. Robb: Halálos testvériség
Vavyan Fable: A Hold forró jegén