Agatha ​Raisin és a parázna lódoktor (Agatha Raisin 2.) 517 csillagozás

M. C. Beaton: Agatha Raisin és a parázna lódoktor

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Agatha ​Raisin felszámolja londoni életét és leköltözik a mesés nyugalmú, festői Cotswoldsba. A kellemes falucska ugyan kissé unalmas hely Agatha ízléséhez képest, de az új állatorvos megérkezése egészen felvillanyozza. Abban reménykedik, hogy véget érnek a férfiínséges évek. Ám még mielőtt bármi történhetne, a jóképű Dr. Paul Bladen egy véletlen balesetben meghal.
De valóban baleset történt? A körülmények határozottan gyanúsak. Agatha hamarosan rájön, nem ő volt az egyetlen, aki a vonzó állatorvos szerelmét áhította. Kiderül, jó néhány falubeli hölgy táplált hasonló reményeket – miközben sokat szenvedett volt felesége nem győzött örülni, hogy végre-valahára megszabadult a doktortól.
Agatha érdeklődése újra a szomszédja, James Lacey felé fordul, akit korábban sikertelenül próbált meghódítani. Azt reméli, közös nyomozásuk majd összehozza őket. A falubeliek azonban úgy gondolják, jobban tennék, ha felhagynának a detektívesdivel, mielőtt újabb tragédia történik.

A… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1993

>!
Ulpius-ház, Budapest, 2014
286 oldal · ISBN: 9789633832790 · Fordította: Szűr-Szabó Katalin
>!
Ulpius-ház, Budapest, 2011
286 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632544571 · Fordította: Szűr-Szabó Katalin

Enciklopédia 9

Szereplők népszerűség szerint

Agatha Raisin · Mrs. Margaret Bloxby · Bill Wong · James Lacey

Helyszínek népszerűség szerint

Potter Arms · George


Kedvencelte 17

Most olvassa 10

Várólistára tette 58

Kívánságlistára tette 55

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

MissFortune>!
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a parázna lódoktor

Ez a kötet az eddigi legjobb a 3 rész közül, amit olvastam.
Végre azt kaptam, amit egy krimitől szeretnék! Izgalmat, fordulatokat, nyomozást, ami lássuk be a spenótos halálpitében nem igazán volt meg. Nagyot fejlődött a szerző egyik részről a másikra.
Agatha személyét kezdem megkedvelni, végre el tudom magam elé képzelni a hölgyet, eddig ez is problémás volt. (Nem nagyon tudtam korban hova tenni, néha túl fiatalos volt, néha pedig akár 80 éves is lehetett volna.) Szegény James-re annyira nyomul, de szerintem ez roppant vicces volt, tényleg mindent bevetett, amit csak el tudtok képzelni. :'D James volt, hogy megfutamodott előle inkább.
A gyilkos kilétét nem sikerült kitalálnom, de annyira nem is lepődtem meg. Tulajdonképpen azon gondolkodok, hogy 3/3 könyvnél olyan szereplő volt, akire egyáltalán nem lehetett gondolni végig, szinte annyira kívül estek a történet fonalán.
Levontam fél csillagot, mert ugyan sokkal jobb, mint az eddig olvasott Raisin történetek, de az igazi krimi-érzésem nincs meg. Nem találgatok össze-vissza, ki lehet a tettes, nem agyalom túl a történetet, izgalmas, de mégse annyira, mint a többi krimi… szimplán csak olvastatja magát.

csgabi P>!
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a parázna lódoktor

Icipicit kevésbé kötött le, kevésbé tudott beszippantani, de tényleg csak fél csillag a különbség az eddig olvasott két kötet és e között a regény között. Kedvelem Agathat, de számomra kicsit visszataszító volt az erőszakos nyomulása. Szerencsétlen James, nem csoda, hogy sokszor menekülőre kellett fognia, és sokszor csillant meg a rémület a szemébe.
Mindettől függetlenül izgalmas történet volt, megtudtam, hogyan lett Agathanak két macskája egy helyett; és vele izgultam, amikor spoiler. Egyébként teljesen megértem főhősünk felemás érzéseit a macskái iránt, mert az ember valóban nagyon szereti őket, de bizony hatalmas kötöttség és nehézség tud lenni az állattartás – függetlenül attól, kutyáról, macskáról vagy vizilóról van szó.
Az azért szíven ütött kicsit, hogy a második áldozat egy spoiler. :-)

3 hozzászólás
gumicukor>!
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a parázna lódoktor

Na ez a rész tetszett. Tényleg tetszett. Most jobban azt kaptam, amit vártam (nem úgy, mint az előző részben). Volt sok nyomozás, jó kis egyéb sztorik, kevésbé volt lapos. Örülök, hogy ez a sorozat végre „megérkezett” nekem is, jó kis könnyed olvasmány a fárasztó munka- és egyetemi napokra.

Jókat lehet szórakozni Agatha csetlésein-botlásain, szerintem mindenki kicsit meglátja saját magát benne (én csak a rosszabb napjaimon vagyok hasonló, eskü). Lacey és Agatha karaktere együtt nagyon rendben volt, nekem tetszett, hogy Agatha nem egyedül nyomozott végig. A gyilkosság és Paul Bladen karaktere is rendben volt spoiler. Összességében sokkal jobban tetszett, mint az előző rész.

Kri_Anikó P>!
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a parázna lódoktor

Mondhatnám erre az Agatha Raisin részre, hogy csak a szokásos. De egyrészt ez még csak a második könyv volt, amit olvastam a sorozatból, másrészt jobban tetszett, mint az első rész. Már jobban értettem a humorát, ismerősek voltak a szereplők és izgalmasabb volt a nyomozás is. Nem állok még meg itt Agatha megismerésével.

Porcsinrózsa>!
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a parázna lódoktor

Van ennek a sorozatnak néhány nagyon jó, és elfogadható része. Utóbbit a lelkiismeretes olvasó általában azért olvassa el, mert nem szokott könyvet félben hagyni. Én is találkoztam már közepes cselekménnyel. De ez a mostani újból nagyon tetszett, olvastatta magát. Bár a címe alapján inkább valami sikamlós történetre gondoltam, így sem okozott csalódást. Felfoghatatlan a számomra Agathának ez a mániákus férjvadászata. Úgy ragad a kiszemelt férfira, mint őszi légy a ragacsos légyfogó papírra. A viselkedése kissé gyermekded, lelkileg nagyon labilis. A macskái amolyan szeretet – pótlékok.Egyre inkább az az érzésem, hogy a kötetek középpontjában nem is annyira a gyilkosságok meg a nyomozás állnak. Sokkal inkább Raisin infantilis, bizonytalan egyénisége. A gondolatait az foglalja el, hogy elrejtse az életkorát, és férjet fogjon magának.
Könnyű kikapcsolódásnak ez a kötet is kiváló volt.

Szamღca>!
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a parázna lódoktor

Agatha Raisin könyveiben leginkább a könnyed kikapcsolódást kedvelem. Szeretem a vidéki hangulatot. Mindez megspékelve egy kis nyomozással. Agatha személyét még nem sikerült megkedvelnem mert nem szeretem a nyers modorú goromba embereket. Ennek ellenère élveztem az olvasást és mindenképp folytatom a sorozatot ès ki tudja? Tán mèg Agathaval is megbarátkozom.:))))

10 hozzászólás
Bajnoczianna>!
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a parázna lódoktor

Szeretem az állatokat, úgy hogy ez a rész külön a kedvencem volt. Agatha megint hozta a szokásos formáját. Vidám, vicces és izgalmas könyv volt ez számomra. A gyilkoság csavaros lett, hisz a végén még én sem tudtam ki lesz a gyilkos. A fekete macska most nem hozott balszerencsét.

IrodalMacska P>!
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a parázna lódoktor

Ha beköszönt az ősz, mindig valami tipikusan angolra vágyom, ezért előkerülnek Agatha Christie krimijei és M. C. Beaton könyvei.

Az Agatha Raisin sorozat legnagyobb erőssége a hangulata: egyszerre nevettet meg, egyszerre ad némi fejtörésre okot a krimi szál (ami persze nem jelenti azt, hogy egy bivalyerős, fordulatoktól túlcsorduló gyilkosságot kell várni, arra azonban kiváló, hogy szórakoztasson, pihentessen), egyúttal elrepít Cotswoldsba, ahol a kőházak között kanyargó utakat járom, gyönyörködöm a rendezett kertekben… és bilibe lóg a kezem.

A sorozat ezen része picit kiforrottabb volt, mint az 1. rész, sokat nevettem Agatha szerencsétlenkedésein és féltékenységén, a nyomozás pedig kifejezetten tetszett. Mint fentebb is írtam, elsősorban a hangulata miatt olvasom a sorozatot, a célom, hogy kikapcsoljon, elrepítsen Angliába, maximálisan megvalósul minden egyes olvasáskor, így nem vagyok hajlandó a kötetek hiányosságaira koncentrálni. :)

A borító pedig… imádom!

>!
Ulpius-ház, Budapest, 2011
286 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632544571 · Fordította: Szűr-Szabó Katalin
Harmathy>!
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a parázna lódoktor

„– Egy földbirtokos már nem zárhat ki senkit a birtokáról. Ha nem olyan minden lében kanál alakok lepik el, mint maguk, akkor azok az istenverte környezetvédők mászkálnak a hátizsákjukkal. Biodiósszeleteket esznek, és finganak. Tudják, mitől vékonyodik el az ózonréteg? A megszállott egészségbuziktól, akik undorító korpa- és diószeleteket falnak, és mindenfelé finganak. Mérges gázokat és fingot bocsátanak ki. Ki kéne nyírni őket.”

Na jó! Én is egészségbuzi vagyok, de ez a kijelentés haláli! :-D

Már egy ideje tologatom ezt a könyvet, nem tudom miért. Örülök, hogy végre a kezembe került mert alig tudtam letenni! Nagyon élveztem az olvasást. Vicces és érdekes történet volt. Az elejétől kezdve a végéig érdekes volt, egy pillanatra sem laposodott el.

Agatha nagyon érdekes személy. Nagyon szívesen meginnék vele egy kávét még akkor is, ha azt gondolom róla, hogy nagyon arrogáns és negatív személy. Mégis, ezek a tulajdonságai teszik őt érdekessé, viccessé, szerethetőé. A többi szereplő is érdekes volt és jól kialakított. Olyan igazi, kisfalusi brittek voltak.

Az írónő stílusa nagyon tetszik, nagyon élvezetes.

A borító is tetszik, szeretem az ilyen egyszerű, de nagyszerű kinézetű könyveket.

A következő részt már nem fogom ilyen sokáig tologatni, hamar sorra kerítem.

>!
Ulpius-ház, Budapest, 2011
286 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632544571 · Fordította: Szűr-Szabó Katalin
tündérrózsa>!
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a parázna lódoktor

Ennél a résznél néhol kicsit azért zavart, hogy nem sorban haladok a könyvekkel, de mivel annak már úgyis lőttek, inkább nézem a pozitív oldalát. Az pedig mindenképp javára vált, hogy már sikerült elfogadnom? megkedvelnem Agathát, mert ha nem így lenne, most nem biztos, hogy jó dolgokat írnék róla. Sokszor tényleg borzasztóan idegesítő. Viszont a mosdós jelenete mindent vitt. Nem is ő lenne… :D Fura volt „visszamenni az időben”, miközben már ismerem a későbbi történéseket. Habár, ha jobban belegondolok, sok minden nem is változott.
A krimi része, illetve Agatha és James nyomozása is tetszett, de utóbbit egy ponton túl már hosszúnak éreztem. Ide mennek, oda mennek, megint ide mennek, megint oda mennek, de még mindig csak egy helyben toporognak. Ugyanakkor az is jó volt, hogy nem találtam ki rögtön, ki a gyilkos csak mikor először látogatták meg, haha, valahogy sikerült elaltatni még azt a kis kósza gyanúmat is, ezért kezdtem mást gyanúsítani, de a végén mégiscsak az első tippem jött be.
Szeretem ezt a sorozatot, most már örülök, hogy nem hagytam annyiban az első rész után.

13 hozzászólás

Népszerű idézetek

mazsolafa>!

Agatha teljesen megfeledkezett James Laceyről. Vagy majdnem teljesen. Rohadjon csak Egyiptomban! Remélte, hogy hasmenést kap. Vagy megharapja egy teve.

12. oldal

2 hozzászólás
mazsolafa>!

Hadtörténeti könyvön dolgozott, és az írókhoz hasonlóan azzal töltötte a napjait, hogy ürügyeket keresett, hogy ne dolgozzon.

57. oldal

>!

– Pénzt gyűjtök a Carsely Hölgyegylet nevében a gyermekmentő alapítványnak.
Lord Pendlebury a szívére tette a kezét, mint egy amerikai, aki állampolgári esküt tesz, bár kétségkívül az erszényét védte.
– Már adtam a rákkutatásra – morogta.
– De ez a gyermekmentő alapítvány.
– Nem szeretem a gyerekeket – felelte sértődötten Lord Pendlebury. – Túl sokan vannak. Tűnjenek innen.

64. oldal

Judit_56 P>!

Szeretem az állatokat. Ezerszer jobbak az embereknél.

144. oldal

fszilvi>!

Tudják, mitől vékonyodik el az ózonréteg? A megszállott egészségbuziktól, akik undorító korpa- és diószeleteket falnak, és mindenfelé finganak. Mérges gázokat és fingot bocsátanak ki. Ki kéne nyírni őket.

65. oldal

Judit_56 P>!

    – […] Szörnyen sok az özvegy. A férfiak nem élnek olyan sokáig.
    – Valószínűleg csak a nős férfiak – jegyezte meg James.

146. oldal

2 hozzászólás
Tama113>!

Egy földbirtokos már nem zárhat ki senkit a birtokáról. Ha nem olyan minden lében kanál alakok lepik el, mint maguk, akkor azok az istenverte környezetvédők mászkálnak a hátizsákjukkal. Biodiósszeleteket esznek, és finganak. Tudják, mitől vékonyodik el az ózonréteg? A megszállott egészségbuziktól, akik undorító korpa- és diószeleteket falnak, és mindenfelé finganak. Mérges gázokat és fingot bocsátanak ki. Ki kéne nyírni őket.

65. oldal

mazsolafa>!

– Holnap megkeressük. Ha akar, nyugodtan rágyújthat.
– Veszélyeztetett fajnak érzem magam – panaszkodott Agatha, miközben rágyújtott. – Az emberek olyan kíméletlenül kelnek ki a dohányzók ellen!
– Puritánok – vélte James. – Ki is mondta azt, hogy a puritánok nem azért ellenzik a medveheccelést, mert az fájdalmat okoz a medvének, hanem azért, mert élvezetet jelent a tömegnek?

108. oldal

Kapcsolódó szócikkek: James Lacey
1 hozzászólás
Judit_56 P>!

Bárcsak be tudnám bizonyítani, hogy nem baleset történt, hanem gyilkosság, akkor végre mind felfigyelnének rám!

78. oldal


A sorozat következő kötete

Agatha Raisin sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Richard Osman: A csütörtöki nyomozóklub
Böszörményi Gyula: Szer'usz világ
Holly Jackson: Jó kislányok, rossz viszonyok
Darynda Jones: Első sírhant
Susan M. Boyer: Délvidéki pezsgés
Rhys Bowen: Holttest a könyvesboltban
Rita Falk: Szilváspite-összeesküvés
Janet Evanovich: A négy fejvadász
J. D. Robb: Halálos szertartás
R. Kelényi Angelika: Veszélyes Vadvirág