Agatha ​Raisin és a halálos tánc (Agatha Raisin 15.) 110 csillagozás

Gyilkossági gyorstalpaló
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a halálos tánc

Agatha megnyitja hőn áhított nyomozóirodáját, ám be kell látnia, a Cotswoldsban a magándetektíveknek nincs könnyű dolguk. Hamarosan ráébred, hogy az életben nem megy minden olyan simán, mint a regényekben. Egy szép napon besétál hozzá az elvált Mrs. Laggat-Brown, akinek a bőre alatt is pénz van, és beindul az üzlet. Halálos fenyegetések sora, és zsarolás veszi kezdetét, Agatha pedig ismét beleveti magát a nyomozásba, hogy barátoknak és ellenségeknek egyaránt megmutassa, mire képes a Raisin Nyomozóiroda.

A skót írónő regénye – mint valamennyi Agatha Raisin könyv – izgalmas krimi, nagyszerű szatíra a londoni és a vidéki életről, remek karakterekkel és pergő, fordulatos cselekménnyel. Az amatőr detektív kiválóan megrajzolt figuráját kritikusok és rajongók egyaránt megszerették; a sorozat már a 21. kötetnél tart.

Eredeti mű: M. C. Beaton: Agatha Raisin and the Deadly Dance

Eredeti megjelenés éve: 2004

>!
Ulpius-ház, Budapest, 2014
280 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633832585 · Fordította: Borbély Judit Bernadett

Enciklopédia 5

Szereplők népszerűség szerint

Agatha Raisin · Sir Charles Fraith · Roy Silver

Helyszínek népszerűség szerint

Hereford kiskocsma · Tölgyfa (Kocsma, Herris Cum Magna falvában)


Kedvencelte 4

Most olvassa 2

Várólistára tette 20

Kívánságlistára tette 42


Kiemelt értékelések

>!
Judit_Sike P
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a halálos tánc

Végre egy kis újdonság.
Ezt a poént én sajnos lelőttem magamnak kb az ötödik résznél, mert sajnos olvastam értékelést, amiben nem volt spoiler jelben, hogy mi is történik ebben a részben.
De én nem követem el ezt a hibát :D

Szóval szuper volt, örültem az új alaptörténetnek, sok színt vitt a könyvbe. Tetszett, ahogy lassan építkezett, először kis ügyekben nyomozott Agatha, majd jött a fő ügy. Tetszett Emma karaktere, nekem nagyon szimpatikus volt az elején, aztán persze kiderült róla egy két dolog….
És nagyon örültem, hogy Charles ismét megjelent. Kedvenc karakterem lett :)

>!
White13 P
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a halálos tánc

A sztori nem bonyolult, a fogalmazas egyszeru, de en megis birom Agatha torteneteit. Jok a karakterek, jok a dumak. Nekem johet barmikor!

>!
konyvolvaso
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a halálos tánc

Agatha ezen története most nem tudott elvarázsolni. A fő esemény a nyomozó iroda megalapítása és az új alkalmazottak megtalálása lenne éppen. És csak apró cseprő ügyeket sikerül még az elején megtalálni, mint az elveszett kutya pl.Majd lassan megérkeznek a komolyabb esetek és akkor beindulhat ismét a könyv. Agathat szeretem több szempontból is, mindig szívesen olvasom, vidám, mozgékony és nem bosszúálló.

>!
dokijano 
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a halálos tánc

Jobban tetszett, mint az eddig olvasott Agatha Raisin-történetek. Talán az javította fel, hogy ebben nem Agatha szenvelgéseit kellett olvasgatni (legalábbis kevesebb teret kaptak), hanem a nyomozóirodája munkatársai is szerepeket kaptak. Nem is akármilyet. Némelyik éppen halálosat. A közepe felé egy kissé leült a cselekmény, de aztán újra életveszélybe került szegény Agatha, és onnan aztán nem volt megállás.
Hogy mennyi gyűlölet áradt szegény fejére! A végére már egészen megsajnáltam.

>!
mdmselle IP
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a halálos tánc

Olyan béndzsa ez a sorozat, és mégsem bírom abbhagyni. Ez vajon mit jelent?

13 hozzászólás
>!
PandaSára P
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a halálos tánc

Ebben a részben most valahogy felpörögtek az események, új szereplők, a nyomozóiroda, végre az új szomszéd nem valami katonás idősebb úr, szóval eltávolodni látszunk a megszokott sémáktól. De nem értem a címet. Miért halálos tánc??

>!
kormix
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a halálos tánc

Végre jött egy kis vérfrissítés a sorozatnak. Az előző rész végén féltem, hogy az írónő csak elhúzza előttem a mézes madzagot a nyomozóiroda ötletével, de szerencsére Agatha kiállt a terve mellett. Bár nem tudom teljes mértékben dicsérni, mert eléggé döcögött az elején az egész. Annak köszönhetően, hogy egyszerre 3-4 ügy is párhuzamosan futott, kezdtem kicsit elveszíteni a fonalat. Abban sem voltam biztos, hogy a Laggat-Brown család szála lesz a főszál. Aztán ez még pont időben letisztázódott, és sikerült bekapcsolódni a nyomozásba. Igaz, a végére kiderült, hogy messze nem volt olyan izgalmas, mint az eddigi részek ügyei.
Ami ellensúlyozta bennem ezt, az Emma karaktere volt. Az írónő egyik legjobb húzása volt szerintem eddig, és külön öröm, hogy szinte mindent kihozott belőle, amit csak lehetett. Tény, hogy egyébként megöltem volna minden egyes pillanatban, amikor jelen volt, de gondolom ez volt a cél.
Szóval összességében pont ugyanolyan, mint az eddigi részek. Azzal a különbséggel, hogy a krimi szál most gyengébb volt, de ezt ellensúlyozta az új környezet (és Emma). Illetve sokat dobott az utolsó fejezet; csodálkoztam volna, ha Agatha végre képes lett volna mindenféle bonyodalom nélkül levezényelni egy kis összejövetelt. Így viszont mosolyogva zárhattam be a könyvet.

>!
Kovaxka P
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a halálos tánc

Már el is felejtettem, hogy Aggie milyen rendkívül szórakoztató! Jót tett a kihagyás: ismét felhőtlenül tudtam élvezni a bumfordiságát, pörgését, ötleteit. Szerencsére Charles megint színre lépett, és a szomszédba végre nem férfi költözött! Így szerelmi vívódás helyett megkaptuk az induló nyomozóirodát és vele Emmát, aki telitalálatnak bizonyult. Az ügy nem volt túl acélos, de nem is a körömrágásért szeretjük ezt a sorozatot. Bárcsak feleannyi önbizalmam lenne, mint Agathának! A karácsonyi vacsorával feltette az i-re a pontot. Jöhet a következő kaland! spoiler

>!
FreeAngel
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a halálos tánc

Az egyik – ha nem a – legjobb Raisin-kötet eddig a sorozatban! Komolyan mondom, ebben aztán minden volt, ami egy pörgős krimibe kell. Mondhatni rendhagyó is ebből a szempontból. Az eddigi, szinte már sablonosnak tekinthető eseménysorozathoz (új szomszéd, nagy szerelem, együtt nyomozás, kiábrándulás, Agatha veszélyben, nagyjelenet: megoldás) képest itt már váratlan események, tényleges pörgés is volt. Nem csak rohangáltak egyik értelmetlen beszélgetéstől (látogassuk meg ezt vagy azt, hátha tud mondani valamit) a másikig. Nem csak idő- és oldalkitöltő funkciója volt a hol együnk és mennyiért és ki fog vajon fizetni a zsírban tocsogó sült krumpliért vagy éppen a tányéron alig látható méregdrága kajáért-problémának. Volt persze rohangálás, ide-oda utazgatás, éttermezés, de legalább emellett bele volt sűrítve végre kellő mennyiségű esemény is a 300 oldalba. :)

4 hozzászólás
>!
Lyanna P
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a halálos tánc

Amikor az előző Agatha Raisin történetet olvastam úgy gondoltam, hogy kezdek belefáradni ebbe a nőbe, az örökös kotnyeleskedésébe, okoskodásába, őrült rohangálásaiba és az eszeveszett őrült vágyakozásába a sótlan és karót nyelt James után. De íme, M.C.Beaton bebizonyítja, hogy igenis képes mindig újabb és újabb fordulatokat produkálni. Agatha vállalkozása, hogy magánnyomozó irodát nyit kifejezetten időszerű volt már.
Rendkívül jól szórakoztam, sokat nevettem miközben olvastam a könyvet. Örültem a változásnak, kicsit higgadtabb, sebezhetőbb és szerethetőbb lett Agatha. Szörnyű ez az új szomszéd, az Emma típusú nőket sohasem kedveltem.
Beaton könyveinek titka valóban az, hogy igazi szatírák, az angol életről, hihetetlenül jó karakterekkel.
Most jutottam el arra, hogy igazán megkedveltem az extravagáns Royt és a folyton menekülő Charlest.


Népszerű idézetek

>!
VeresIbi

A távolból mintha Mrs. Bloxby intő hangját hallotta volna. „A szerelem megszállottja vagy.” De hamar kiűzte a figyelmeztetést az agyából. Olyan jó újra egy férfiról ábrándozni, megtölteni tarka álmokkal a fejében tátongó űrt. Álmok híján Agatha egyedül maradt Agathával, akit nem túlzottan kedvelt, habár ezt soha nem ismerte volna be.

>!
Judit_Sike P

– Ha belegondolok, hogy Cassandra nyert a lottón. Ez nem igazság! A szegényeknek kellene nyerni.
– Például magának?
– Például nekem.
– Charles, egy egész család egy teljes évig jóllakna egyetlen öltönyéből.

Kapcsolódó szócikkek: Agatha Raisin · Sir Charles Fraith
>!
Cherrytree P

Agatha sohasem értette, hogy egynémely eldugott falusi kocsmát
miből tartanak fenn. A Tölgyfában aránylag sok vendég volt, s mint a
legtöbb kocsmában, ma már itt is adtak enni az embernek.

54. oldal, Harmadik fejezet, Herris Cum Magna falva

>!
VeresIbi

Ebéd közben mindvégig magáról fecsegett, akár egy feldobott iskolás lányka, elpanaszolta, hogy a férje zsarnokoskodott vele, és a kollégái úgyszintén. Biztosra vette, hogy ezzel előcsalogatja Charles védelmező énjét, elvégre nem tudhatta, hogy Charlesnak nincs olyanja, és azt sem gyaníthatta, hogy a férfi titkon már el is könyvelte őt tipikus vesztesként.

>!
dokijano 

Levelek kavarogtak előtte az úton a szélben. Az ősz volt az egyetlen évszak, amikor Agatha visszavágyott Londonba. A városban nem különülnek el olyan élesen az évszakok. Vidéken viszont ősszel jóformán a bőrén érzi az ember a világ haldoklását, ami ráébreszti önnön mulandóságára.

198. oldal, Kilencedik fejezet (Ulpius-ház, 2014)

>!
delila

– Én nem bírom ki férfi nélkül – sóhajtotta Catherine. – Hiába állítják a feministák, hogy a nő olyan férfi nélkül, mint a hal bicikli nélkül, szerintem ennek nincs semmi értelme. Miből veszik, hogy a halak nem bicikliznének, ha módjukban állna?

69. oldal

>!
Judit_Sike P

– Borzasztóan sajnálom, Elaine. Nincs nálam a pénztárcám. Önnek kell fizetnie, de majd megadom.
Elaine olyan harsány volt, hogy héthatárba elhallatszott a hangja. S ez a harsogó hang most bezengte az éttermet.
– Többe van maga nekem, mint egy ebéd. Alice Forbes egy tízesbe fogadott, hogy velem fogja kifizettetni a számlát, mire én, a kis naiv: „ó, nem, Charles úriember”.
– Esküszöm, Elaine…
– Hagyjuk ezt.

Kapcsolódó szócikkek: Sir Charles Fraith
>!
Könyveslány P

Gustave-nak deres haja, fekete malacszeme, és széles, rángatózó szája volt. Fekete nadrágot viselt a gallérnál kigombolt fehér inggel.
Szakértő fürgeséggel töltötte ki a két kávét.
Fekete szeme egy hosszú pillanatra elidőzött Emmán. Aztán Charleshoz fordult:
– Magát le kéne csukatni.

>!
konyvolvaso

Csak mondják meg, mit kérnek: indiait, kínait, esetleg pizzát, és máris telefonálok.

179. oldal

>!
Amapola P

– Őrület – mondta Charles, mialatt az eleredő esőben a kocsihoz tartottak. – Alighogy elválnak az egyik szarházitól, máris összeállnak egy másikkal. Sose fogom megérteni a nőket.

130. oldal


A sorozat következő kötete

Agatha Raisin sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Robin O'Wrightly: Andrea & Andrea
Molnár Anna Lujza: Betli
Szerb Antal: A Pendragon legenda
Vavyan Fable: Mesemaraton – Emlékfutam
Kolozs Pál: Utazás Detektíviába
Vavyan Fable: Ki feküdt az ágyamban?
Agatha Christie: A Hét Számlap rejtélye
Réti László: Kaméleon
Terry Pratchett: Agyaglábak
J. D. Robb: Halálos testvériség