Agatha ​Raisin és a gyilkos lekvár (Agatha Raisin 19.) 164 csillagozás

M. C. Beaton: Agatha Raisin és a gyilkos lekvár

Agatha ​Raisin már épp unatkozni kezdene, amikor az egyik szomszédos falu lelkésze nyaggatni kezdi: legyen sajtósa és közönségszervezője jótékonysági ünnepségüknek, melynek bevételét templomuk felújítására fordítanák. Hogy végül Agatha kötélnek áll, abban nem kis szerepet játszik az elbűvölő külsejű és gyanúsan zöld szemű George Selby, a fesztivál helyi szervezője és a lelkész barátja. A szabadtéri mulatság azonban szörnyű fordulatot vesz: ketten levetik magukat a templomtoronyból, és újabb két emberrel szívroham végez. A nyomok a lekvárkóstoló sátorhoz vezetnek, ahová, nem kétséges, valaki besurrant és az egyik bödönbe kábítószert csempészett. Agatha és fiatal segítőtársa, Toni akcióba lendülnek, ám ahogy nyomozni kezdenek, újabb csontvázak dőlnek ki a múlt szekrényéből.
Hogy a bűntény felderítését még magánéleti események is bonyolítsák, mindannyiunk kedvenc nyomozója randevúzni kezd Selbyvel, akiről hamar kiderül, bizony neki is vannak titkai, és talán jobb lenne, ha nem… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2008

>!
Erawan, Budapest, 2016
260 oldal · ISBN: 9786155469619 · Fordította: Laik Eszter
>!
Erawan, Budapest, 2016
276 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155469602 · Fordította: Laik Eszter

Enciklopédia 36

Szereplők népszerűség szerint

Agatha Raisin · Sir Charles Fraith · Mrs. Margaret Bloxby · Bill Wong · Roy Silver · James Lacey · Toni Gilmour · George Selby · Harry Beam · Mrs. Freedman · Patrick Mulligan · Phil Marshall

Helyszínek népszerűség szerint

London · Comfrey Magna · Csúnya Éjszakák · Fekete medve · La Belle Cuisine · Morgó Manus


Kedvencelte 4

Most olvassa 3

Várólistára tette 21

Kívánságlistára tette 23

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

meseanyu P>!
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a gyilkos lekvár

Engem most ez a rész eléggé lekötött, szövevényes, izgalmas volt a bűntény. Bár a végén nem állt össze annyira a kép, hogy ki, mit, miért csinált, de összességében nagyon szórakoztató és fordulatos volt. Érdekesek voltak a mellészereplők, egy csomóan rendkívül szókimondóan, mondjuk ki, egyenesen bunkón viselkedtek, ami nekem tetszett, mert vicces párbeszédeket eredményezett, de elgondolkodtam, hogy mennyire más sztereotípiáim voltak eddig a hűvös, udvarias angolokról. Agatha megint beleesett a saját csapdáiba szegény, bár a világ sem volt mindig kíméletes vele. Annyira szeretném néha megölelgetni, mert sokszor én is egy ilyen önbizalomhiányos kis pukkancs vagyok, és nagyon meg tudom érteni Agatha érzéseit.

Judit_Sike P>!
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a gyilkos lekvár

Az előző könyvnél a fordítást minősítettem inkább, úgy éreztem, hogy nem hozza az eddig megszokott színvonalat. Viszont ez a rész már sokkal jobban visszatalált az eredeti stílushoz. Most már úgy éreztem a megszokott érzést kaptam, a megszokott karaktereket.

A történet most is olyan, mint mindig. Sok gyilkosság, sok nyomozás, sok szereplő.
A könyv vége tartogatott pár magánéleti fordulatot, alig várom a következő kötetet.

TiszlaviczMarcsi IP>!
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a gyilkos lekvár

Azon töprengtem, hogy MCBeaton egy csomó elemet újra meg újra felhasznál a regényiben, gyakran szóról szóra – és mégis milyen jókat lehet szórakozni a történetein. Ebben is csak tippeltem a kit és a miértet. Aztán persze, ahogy haladtak előre az események, megvilágosodtam, akárcsak Agatha.
Még egy dologra rájöttem: Mrs. Bloxby alakja nagyon hasonlít Miss Marple-höz – talán nem véletlenül :)

konyvolvaso >!
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a gyilkos lekvár

Ez is egy érdekes történet volt, és Agatha is remekelt szokás szerint. Igaz a téma érdekes mert nem a lekvárfőzés idején játszódik de ez is egy örök téma vidéken ahol sok gyümölcs megterem. Még egy jó lekvárreceptet is elolvastam volna, hátha tanultam volna belőle és új ötleteket szerzek.Van máshol gyümölcsös krimi sorozat is. Természetesen a fiúk sem maradtak el most sem.

tündérrózsa>!
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a gyilkos lekvár

Végre egy rész, ahol nem James volt az ügyeletes szépfiú. Persze azért ez sem érhetett véget úgy, hogy fel ne bukkanjon, még ha csak rövid időre is. Talán pont emiatt a kevés említés miatt nem éreztem most olyan idegesítőnek, és Agatha is határozottan normálisabban viselkedett. Tulajdonképpen inkább Tonin volt a hangsúly, amit nem bántam, mert szimpatikus nekem, de ami a férfiakat illeti, kicsit olyan, mint Agatha. Ez azért nem annyira pozitív számomra. Örülök, hogy kapunk jó nagy adag Charles-t, Billt és Roy-t, mert mindannyiukat határozottan kedvelem. Jó csapat ők együtt a mi morcos, hiú főhősnőnkkel. A már jól megszokott csavarokat is ismerősként üdvözöltem, ezért azt sejtettem, hogy a drága spoiler benne van a buliban spoiler. Azt nem nagyon értettem, a sertésfarmer mi célt szolgált, mert nagy értelmét nem láttam. spoiler
Ami nekem nagyon hiányzott ebből a részből, az a humor. Jól szórakoztam, tetszett a történet, de az eddig olvasott részekben mindben volt egy kis fanyar humor, itt viszont feltűnően hiányzott. Kár. Mindenesetre ez nem tántorít el a többi kötettől.

sternenstaub P>!
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a gyilkos lekvár

Ezert a reszert nem igazan voltam oda, az eleje ugyanis kicsit untatott. A sztori a közepen belelendül, Agatha es Toni együtt nyomoznak a faluban törtent drogos lekvaros ügyben. Agatha hozza a formajat: „belepistul” a jokepü George-ba. A vege fele kezd kitisztulni ki es miert tette. spoiler Egy kicsit megraz engem is a meghivo spoiler , de a vegen törtenik arra utalas, hogy nem tiszta szerelemröl lehet szo. Kivancsian varom a következö kötetet.

Ui.: kicsit zavaro, hogy a fordito többször hasznal csunya szavakat, ami engem nem igazan villanyoz fel. Ugy erzem ezek nem illenek bele egy könyvbe…

girardella>!
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a gyilkos lekvár

Tetszett ez a rész, Agathát végre elég jó színben tüntetik fel benne, nincs miért szégyenkeznie, sőt. Humoros jelenetek is voltak bőven. Toni már kissé idegesít, azzal a folyton 18 éves üdeségével. Mellesleg, hogy lehet valaki 18 évesen hivatásos nyomozó? Agatha sok szempontból (ha leszámítjuk a notórius dohányzást és a magas sarkút) rokon lélek velem, ezért mindig mélyen átérzem a helyzetét és drukkolok neki:-)

lilaköd P>!
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a gyilkos lekvár

Az első rész után, sikerült rögtön a tizenkilencedikkel folytatnom, mivel nem gondoltam volna, hogy az e-könyv is el tud fogyni. Biztosan olyan sokan töltötték le hogy elkopott.
Így Agatha magánéletével kapcsolatban, kissé le lettem maradva. Ami viszont szerencsére nem érinti a nyomozást.
Ez egy újabb bűnügy, amit Agathának és csapatának meg kell oldania. És a teljesen reménytelennek tűnő esettel, ha nem is könnyedén, de megbirkóztak. Kissé soknak találtam a mellékszálat. A szereplőket. De egy-két váratlan fordulat meglepett.
A könyv kellemes kikapcsolódás unalmas hétköznapokhoz.

2 hozzászólás
FreeAngel >!
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a gyilkos lekvár

A manóba!! Miért kell minden részt úgy befejezni újabban, hogy az ember azonnal olvasni akarja a következőt?!? Pfff….
Összegészében ez is tipikus Agatha-sztori volt, a megszokott felesleges vargabetűkkel, amiknek továbbra se látom értelmét, de ez van. Ezt a sorozatot így is szeretem, mert kikapcsol, szórakoztat és végre a magánéleti szálakban is történik valami új, kezd eseménydúsabb lenni a fix szereplők magánélete, változnak a viszonyok, az érzések.
Számomra új volt így a 19. részt olvasva, hogy az Agatha fejében élő nevelőnőre úgy hivatkozik, mintha eddig is közölt és tudott jelenségről volna szó, de amennyire emlékszem, ilyesmire még csak utalás sem volt eddig soha…
Másik furcsaság, hogy Mrs. Bloxby a 171. oldalon hirtelen magázni kezdi Agathát. Ez már a többedik ilyen fordítói hiba, amibe az utóbbi időben belefutok. Tudomásul kellene végre venniük a fordítóknak, hogy az angolban bár nincs külön tegezés, magázás, de ha már így van, legalább maradjanak következetesek és hűek a szereplők közötti viszonyhoz a fordítást tekintve.. Igaz, @Judit_Sike?! :))

16 hozzászólás

Népszerű idézetek

TiszlaviczMarcsi IP>!

– Muszáj? – nyafogott Roy. – Nem szeretem a szent embereket.
– Mrs. Bloxbyt szereti.
– Az más. Mrs. Bloxbyt mindenki szereti.

Negyedik fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Agatha Raisin · Mrs. Margaret Bloxby · Roy Silver
latinta P>!

    Agatha cigarettát szívott.
    – Mit fog csinálni, ha júliusban életbe lép a dohányzási tilalom? – kérdezte Roy.
    – Dohányozni, természetesen. Hacsak a rohadékok nem hoznak törvényt arra is, hogy nem dohányozhat az ember a saját otthonában.
    – De a vidék olyan egészséges környezet.
    – Nem, szó sincs róla. Most olvastam, hogy egy fingó tehén több kárt okoz az ózonrétegben, mint egy négykerék-meghajtásos autó.

kormix P>!

– Még nem láttam itt kocsmát – mondta Agatha.
– Eredetileg üzlet volt. Egy kissé távolabb áll az úttól. Úgy hívják, hogy Morgó Manus.
– Furcsa egy név.
– Talán valamikor Zöld Ember volt a neve.

50. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Morgó Manus
konyvolvaso >!

– Szegény feleségem elment a fodrászhoz. Olyan nagyon feldúlták a tegnapi események.

36. oldal

TiszlaviczMarcsi IP>!

Bill vonakodva elmosolyodott.
– Toni, néha úgy érzem, vénebb vagy, mint Agatha.

Harmadik fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Bill Wong · Toni Gilmour
Judit_Sike P>!

– Mit fog csinálni, ha júliusban életbe lép a dohányzási tilalom? – kérdezte Roy.
– Dohányozni, természetesen. Hacsak a rohadékok nem hoznak törvényt arra is, hogy nem dohányozhat az ember a saját otthonában.
– De a vidék olyan egészséges környezet.
– Nem, szó sincs róla. Most olvastam, hogy egy fingó tehén több kárt okoz az ózonrétegben, mit egy négykerék-meghajtásos autó.

Kapcsolódó szócikkek: dohányzás · tehén
FreeAngel >!

A fodrászszalonban panaszkodott a rapzene miatt, ami a hangszórókból áradt, és ütemesen szaggatta a dobhártyáját: „Uff, hunna hunna punna, szobbe, kabbe, nunna, uff”.
– Ki szereti ezt a borzalmas muzsikát? – kérdezte Jeanelle-t.
– Mi. Mármint a fiatalok – felelte Jeanelle. – Ez a mi zenénk, ha érti, mire gondolok.
    Úgy érzem magam, mint aki kívül van és befelé bámul, kesergett Agatha. Csapdába estem egy olyan korcsoportban, ami semmilyen más korcsoporttal sem érintkezik.

128. oldal

Kapcsolódó szócikkek: fiatalság · zene
beitghanima>!

(…) ha romantikáról van szó, én vagyok a föld legnagyobb lúzere (…)

170. oldal

misie77>!

– Kösz – mondta végül morcosan. – Képes lettem volna igazi hülyét csinálni magamból.
– Ó, drága Agatha – felelte Charles. – Ne kezdj el most felnőni. Megrémítesz vele. Neked most tárgyakat kellene a fejenhez vagdosnod.

152. oldal

zohanna>!

Hamarosan életbe lép a dohányzási tilalom. […] Nemsokára törvényt hoznak kövérség ellen is, gondolta Agatha, és kilopkodják a krémes sütit a teázó hölgyek szájából.

145-146. oldal


A sorozat következő kötete

Agatha Raisin sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Lawrence Block: A betörő, akit temetni veszélyes
Darynda Jones: Első sírhant
Lawrence Block: Betörő a szekrényben
Alexander McCall Smith: A zsiráf könnye
Gabriel Wolf: Something Sickly Unique
Gabriel Wolf: Valami betegesen más
Rita Falk: Sertésfej al dente
John Dickson Carr: A sorozatos öngyilkosságok esete
Böszörményi Gyula: Szer'usz világ
Réti László: Kaméleon