Agatha ​Raisin és a boszorkányszombat (Agatha Raisin 24.) 142 csillagozás

M. C. Beaton: Agatha Raisin és a boszorkányszombat

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Egy ​eldugott kis faluban, amelyet még a cotswoldsi dombokért rajongó turisták sem ismernek, új lakó kezd buzgólkodni: az agilis, jótékonysági és egyházi munkában élen járó Gloria French. A hölgy elnyeri a helyi lelkész rokonszenvét, ám annál nagyobb utálatot vív ki magának a falubeliek között egy rossz szokásával – mindenfélét kölcsönkér, ám a tárgyak valahogy sosem kerülnek vissza jogos tulajdonosaikhoz. Gloria egy nap szörnyű halált hal, valaki ugyanis mérget csempész az italába. Hiába kívánta azonban mindenki pokolba az erőszakos nőszemélyt, egy-egy eltűnt teáskanna vagy késkészlet még nem látszik kézenfekvő indítéknak a gyilkosságra…

Agatha Raisin elapadó munkái közepette boldogan veti bele magát a közeli faluban történt rejtélyes gyilkosság felderítésébe, ám olyan zárt közösségbe csöppen, hogy senkit nem tud szóra bírni. Még azt a rejtélyes, bottal járó öregasszonyt sem, aki leginkább a mesebeli boszorkányokra emlékeztet, és megfagy a levegő körülötte, ha belép a… (tovább)

>!
Erawan, Budapest, 2018
264 oldal · ISBN: 9786155652141 · Fordította: Laik Eszter
>!
Erawan, Budapest, 2018
264 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155652134 · Fordította: Laik Eszter

Enciklopédia 59

Szereplők népszerűség szerint

Agatha Raisin · Sir Charles Fraith · Mrs. Margaret Bloxby · Bill Wong · James Lacey · Toni Gilmour · Mrs. Freedman · Patrick Mulligan · Phil Marshall · Simon Black

Helyszínek népszerűség szerint

Anglia · Barcelona · Spanyolország · kocsma · Carsely · Cotswold · falu · Vidám Farmer


Kedvencelte 2

Most olvassa 5

Várólistára tette 18

Kívánságlistára tette 21

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Mulán P>!
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a boszorkányszombat

Minél többet olvasok el ezekből a részekből mindig az van bennem hogy valami hiányzik ami a többiben benne volt. Agatha féltékenysége Toni ra az agyamra megy, és idegesített is rendesen most is. Untam ezt a részt sehol se volt ez a része ahhoz képest amit eddig olvastam tőle. Kikapcsolódásra tökéletes ha elvárások nélkül állsz a könyvhöz.

pannik>!
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a boszorkányszombat

Meglepően gyenge, teljes csalódás.
A sorozat első két kötetét olvastam eddig, amik érdekesek, jól összerakottak, jó stílusban megírtak voltak, mind a történet mind a nyelvezet tetszett. A vidéki Angliát és a főhőst is kedveltem, szívesen olvastam mind a kettőt. Ez a rész a 24. a sorban és hát teljesen hiányzik belőle minden amit fent a korábbi részekről említettem. Elfogyott a lendület.
Egyszerűen untam. Nem csak untam, hanem még bosszantott is a silány megfogalmazások halmaza (az mondjuk igaz, nem tudom, hogy ez a fordításnak vagy az írónőnek róható-e fel). Bementek, kijöttek, ettek, kérdeztek, visszamentek, hazamentek, ittak, visszamentek, ettek stb. stb. csupa egyszerű mondat, semmi szín, semmi érdekesség. Az volt az érzésem egy gimnazista jobbat ír, ha érez némi késztetést és ha egy csöppet is érdekli az irodalom.
A történet is nagyon gyenge. A vége meg aztán pláne, nem is értettem, hány rájátszás jön még…
Szóval ez nekem gyenge volt nagyon.

2 hozzászólás
Kovaxka P>!
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a boszorkányszombat

Az utóbbi részek között messze a legjobb volt. Szerintem ez köszönhető a remek helyszínválasztásnak: Piddlebury igazán különleges a maga atavisztikus módján. Agatha levakarhatatlanul nyomozott, szerencsére a pasizási kényszer csak kevéssé befolyásolta a munkáját. Igaz, kicsit kevesebb volt a humor, viszont átgondoltabb a történetvezetés. Toni kissé visszafejlődött, nekem úgy tűnik, hogy a szerző nem kedveli igazán, nem csak Agatha féltékeny rá. Még mindig van kraft a sorozatban, folytatom is, amíg lehet.

Kis_Andrea>!
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a boszorkányszombat

Kis könnyed kikapcsolódás, mint ahogy Agatha Raisintől vártam. (✿^‿^)

landi72 P>!
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a boszorkányszombat

Továbbra is egyik kedvencem ez a sorozat. Bírom Agatha-t, úgy ahogy van. A lököttségével, az önironikus humorával, és az idétlen szokásaival együtt…Persze a környezet is sokat számít, és persze az állandó szereplők is szorosan hozzátartoznak az egyes részekhez. Néha kicsit túl kacifántos a krimiszál, de ennél a sorozatnál még ezt is elnézem.

konyvolvaso >!
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a boszorkányszombat

Izgalmas nyomozás, közben veszélyhelyzet és gyanúsított vagy ártatlannak tünő szereplők egy kis angol faluban valami eldugott tájoni. Csodás a környezet és vidám nyomozónők akiket a fiúk könnyen levesznek a lábukról. Ismét jót szórakoztam Agatháékkal, rajtuk és társaságukon de azért volt min izgulni is.
Agatha rajongóknak kihagyhatatlan.

Habók P>!
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a boszorkányszombat

Agathát most egy igazán konzervatív faluba viszi munkája. De az emberek itt is olyanok, mint máshol, mindenkinek akad valami rejtegetnivalója, ezért Agatha ezúttal nem számíthat a helyiek segítségére. Ráadásul az iroda ügyei sem alakulnak valami fényesen. Ettől aztán a történet is keményebb lesz, kevesebb a humor, kevesebb a leírás, több az esemény. spoiler

kratas P>!
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a boszorkányszombat

A történet rendben volt, de a végére azt a bosszúállós szálat én nem nagyon erőltettem volna, az már olyan felesleges volt. Ez eddig fél csillag levonás.
A másik fél csillagról nem az író tehet, hanem a magyar kiadó. Tele van a könyv nyomda- és gépelési hibával, ilyen slendrián kiadással Agatha esetében még nem találkoztam. Így múlik el a világ dicsősége, ugyebár… Kicsit több odafigyelést, ha lehetne kérni, ahhoz képest, hogy mit tud ugyanis ez a könyv és milyen tartalommal rendelkezik, kicsit borsos áron osztogatják, ráadásul hibásan.

Szédültnapraforgó>!
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a boszorkányszombat

2. olvasásom az írónőtől, nagyon vicces krimi, olyan kellemes hangulata van, számomra fontos benne a karakterek egymáshoz való viszonya mind a magánéletben, mind a nyomozás során. Agatha, James (exférj), Toni, Simon, Phil együtt nyomoznak, mikor egy eldugott angol kisfaluban megmérgezik Gloria-t.
Gyorsan olvasható, kedves történet a gyilkosságok ellenére. Nem az elrettentés a cél, inkább maga a nyomozás.

3 hozzászólás
PTJulia P>!
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a boszorkányszombat

Agatha és társai ebben a kötetben egy igazán zárkózott, kicsi faluban nyomoznak. Nincs könnyű dolguk, sokszor elég vontatottan halad a nyomozás, de kell ilyen is. A megoldás végül egyedi, a végkifejlet nyújtása persze kicsit zavaró, de én annyira nem bántam. Nem feltétlenül kell mindent rögtön lezárni, amint megvan a gyilkos.


Népszerű idézetek

pannik>!

…az a szomorú helyzet, hogy a nőknek biztosnak kell lenniük abban, hogy tudnak vigyázni magukra. Senki nem fogja megtenni helyettük. A legjobb dolog nem függeni senkitől.

89. oldal

bedith>!

Agathát elöntötte a méreg, az indulattól felhúzódzkodott a fal tetejére, de akkora lendülettel, hogy átbucskázott rajta, és a lelkészlak kertjének sűrű pázsitján landolt a túloldalon. Clarice és Sam egyszerre kapták oda a fejüket. Agatha feltápászkodott, leporolta magát, és egy kényszeredett vigyorral közölte:
– Gondoltam, csak benézek.

bedith>!

Egyszer egy üzletben a kassza fölött látott egy kis kártyát, amelyen ez állt: „Istenben bízunk. A többiek készpénzzel fizethetnek” – és Agatha úgy gondolta, ez remekül összefoglalja az ő filozófiáját is.

Judit_Sike P>!

– Milyen izgalmas! Éppen Miss Marple-t néztem a tévében! Ez a sorozat bizonyára sokat segít magának, drágám.
– Az csak kitaláció – felelte Agatha türelmesen.

Kapcsolódó szócikkek: Miss Marple · televízió
FreeAngel>!

…nyilvánvalóan életkori tünet, amikor az ember már a celebek feléről azt sem tudja, kicsoda.

181. oldal

Kapcsolódó szócikkek: életkor
konyvolvaso >!

Charles előrerohant, Agatha utánabotladozott, de beakadt a lába egy gyökérbe, és elterült.
Mire feltápászkodott, Charles vissza is ment hozzá.

155. oldal

esztokam P>!

– Tehát, kedves nézők, így készítjük a rántottát. Én mindig azt mondom, hogy… – De csak eddig jutott a mondandójában, mert a rántotta lassan levált a plafonról és egyenesen Agatha fején landolt.

3. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Agatha Raisin
Szédültnapraforgó>!

A Zöld Ember névre hallgató kocsma egy négyszögletes épület volt, aranyszínű cotswoldsi kőből építve. Az elejét régi lila akác futotta be.

Kapcsolódó szócikkek: Zöld Ember
brigus_27 P>!

„Vidékies"hanghordozással beszélt, és volt a modorában valami, ami a Downtown Abbey özvegyét alakító Maggie Smith játékára emlekeztetett.

44. oldal


A sorozat következő kötete

Agatha Raisin sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Darynda Jones: Első sírhant
Holly Jackson: Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz
Gail Carriger: Szívtelen
Richard Osman: A férfi, aki kétszer halt meg
Rhys Bowen: Holttest a könyvesboltban
Suzy Cox: The Dead Girls Detective Agency – Halott lányok nyomozóiroda
Janet Evanovich: A négy fejvadász
R. Kelényi Angelika: Rejtélyes Rio
Vavyan Fable: Ki feküdt az ágyamban?
Vavyan Fable: Vis Major