Agatha ​Raisin és a boszorkányos borbély (Agatha Raisin 8.) 283 csillagozás

M. C. Beaton: Agatha Raisin és a boszorkányos borbély

Miután csúfos kudarcot vall a házi hajfestéssel, Agatha Raisin, a házsártossága dacára is szeretni való amatőr detektív a közeli Eveshamben működő híres-nevezetes borbélyhoz fordul segítségért. Az elbűvölő Mr. John nem csupán Agatha frizuráját varázsolja újjá, de a szívét is rabul ejti. Ám Mr. John korántsem az, akinek látszik: a szóbeszéd szerint korábbi hölgyvendégei közül néhányan egyenesen rettegnek tőle. Lehetséges, hogy Mr. John csakugyan gátlástalan zsaroló? Amikor gyilkosság történik a fodrászszalonban, ismét Agathának kell fényt derítenie az igazságra és lelepleznie a tettest, mielőtt még nem késő.

A skót írónő regénye – mint valamennyi Agatha Raisin-könyv – izgalmas krimi, nagyszerű szatíra a londoni és a vidéki életről, remek karakterekkel és pergő, fordulatos cselekménnyel. Az amatőr detektív kiválóan megrajzolt figuráját kritikusok és olvasók egyaránt megszerették; a sorozat már a 21. kötetnél tart.

Eredeti megjelenés éve: 1999

>!
Ulpius-ház, Budapest, 2013
262 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632547732 · Fordította: Borbély Judit Bernadett
>!
Ulpius-ház, Budapest, 2013
262 oldal · ISBN: 9789632548210 · Fordította: Borbély Judit Bernadett

Enciklopédia 16

Szereplők népszerűség szerint

Agatha Raisin · Sir Charles Fraith · Mrs. Margaret Bloxby · Bill Wong · Roy Silver · James Lacey

Helyszínek népszerűség szerint

Anglia · Jolly Roger


Kedvencelte 5

Várólistára tette 43

Kívánságlistára tette 43


Kiemelt értékelések

Finn_Hudson >!
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a boszorkányos borbély

Az Agatha Raisin könyveket nem a fondorlatos rejtélyekért szoktam szeretni, sokkal inkább a vidéki hangulatért és a pletykás falubeliek miatt. Azonban ezek most elmaradtak, és a történet is laposabb lett, ugyanis a cselekmény nagy része arról szólt, hogy Agatha fodrászhoz rohant és a frizuráját csináltatta, miközben megpróbált információkat kierőszakolni random emberekből. A nyomozás is pusztán ennyiből állt, a gyilkosság megoldására a legkisebb apróságból jött rá, és a magyarázatnak sem volt túl sok értelme.
Ami viszont jót tett a történetnek, és végül 3,5 csillagra tudtam értékelni, az az, hogy Agathának végre sikerült valamelyest elszakadnia a James-megszállotságától, és ez a rész nem arról szólt, hogy az ezredest üldözi visszonzatlan szerelmével. Bár így is dominánsan megjelent a szerelmi szál spoiler, megkönnyebbülést jelentett, hogy ezúttal nem csupán a kétségbeesett próbálkozásairól szól a cselekmény hetven százaléka.
Aki szereti a sorozatot, szerintem ezt a részt is kedvelni fogja. :)

csgabi P>!
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a boszorkányos borbély

A sorozat ezen része is kellemes kikapcsolódást nyújt Agatha kedvelőinek, habár nekem hiányzott a történetből James – Charles-szal ugyan megpróbálta az író pótolni őt, de szerintem nem igazán sikerült. Főhősnőnk itt is hozta a megszokott formáját, nem is okozott csalódást az olvasóknak – nekem legalábbis nem. :-) Megint a kíváncsisága sodorja bajba – meglepő lenne? Á, dehogy. :-) Amikor a történet végén, miután elkapták a tettest, Agatha spoiler… hát nem is ő lett volna, ha ez nem esik meg vele.
Jó volt a cselekmény, bennem mégis van egy pici hiányérzet; talán mintha gyengébb lett volna ez a történet, a krimiszál is lehetett volna erősebb. Kicsit lightos lett ez most, de nem rossz.

nat>!
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a boszorkányos borbély

A helyzet az, hogy igazából nem tudom értékelni a könyvet. Egyszerűen függőséget okoz. Érzem, hogy ez a rész nem volt jó, mondhatni rossz volt, de mivel függő vagyok, ezért ez csak egy nagyon halvány érzés…
Biztos vagyok benne, hogy az írónőnek van valami sablonja, amibe szépen behelyettesíti az aktuális szereplőket, egy mondókával kiszámolja, hogy ki a gyilkos, aztán kb tíz perc alatt kitalál hozzá valami indokot. Néha változik a helyszín, néha kicsit változik, hogy kivel nyomoz Agatha, de az érzés, a könyv, a történet és minden más ugyanaz marad.
Nálam működik a dolog…

3 hozzászólás
ppeva P>!
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a boszorkányos borbély

Nyár van, meleg van…
Ilyenkor néha a legjobb akaratom ellenére is megragadok a könyvtárban egy (két, három….) Agatha Raisin könyvet, pedig már tudom, hogy mire számíthatok.
Próbálok a krimiszálra és az angol vidéki élet eseményeire koncentrálni. Agatha ugyanis egyre kevésbé tetszik. Már annyira szatirikus az alakja, hogy klisé lett belőle. Sablonosak a megjelenésére, a magányára, a kényszeres férfivadászatára, a szomszéd iránti „szerelmére” vonatkozó szövegek.
De úgy vagyok vele, mint valami szappanoperával, amire rákattan az ember. Tudom, hogy pocsék, meg klisés, mégis van benne valami, ami időnként ellenállhatatlan vonzást gyakorol. Na, nem baj, nem kell mindig kaviár „magasirodalom”. :)

5 hozzászólás
gumicukor>!
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a boszorkányos borbély

Mostanában egyre jobbak az Agatha Raisin-történetek. A sorozat eleje kicsit nyögvenyelősen indult nekem: a novella kifejezetten nem tetszett, az első rész is csalódás volt. Aztán egyre jobban tetszettek a részek (egy-két kivétellel), nem tudom, hogy kezdek hozzászokni a történetvezetéshez és az állandó elemekhez vagy tényleg magasabb a minőség ezeknél a köteteknél.

Ennek a könyvnek kifejezetten jót tett, hogy James nem volt képben. Egyrészt hülyét kapok tőle, másrészt Agathát sem szeretem, amikor James miatt nyavalyog, hamadrészt Charles-t sokkal jobban kedvelem. A gyilkosság és a nyomozás is jól fel volt építve és az is tetszett, hogy az elején nem a semmiből jött a gyilkosság, hanem az a rész is szépen fel lett vezetve. Általában úgy kezdődnek a könyvek, hogy Agatha életébe csöppenünk bele az apró-cseprő gondjaival és eseményeivel, aztán egyszer csak meghal valaki. Na, itt nem teljesen erről volt szó. Az áldozat már tevőlegesen is megjelent a gyilkosság előtt és a nyomozás egy része is elkezdődött, mielőtt meghalt volna spoiler. Ez a váltás nagyon jót tett a történetnek.

Agatha mindig kellemes kikapcsolódás nekem. Nagyon örülök, hogy mg jó sok rész hátra van a sorozatból és még sokáig nem kell őt nélkülöznöm. Várom a következő részt!

Zsuzsanna_Makai >!
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a boszorkányos borbély

Egy újabb rész, ami nem igazán tetszett.
Hozzáteszem azt, h Charles karaktere a szememben abszolút kinőtte magát, nagyon megkedveltem. Jó arc.
A zászlóhoz tudnám most hasonlítani, ahogy fúj a szél…, ahogy épp hozza a nemesi kedve…
Szerintem az már nálam betette a kaput, h Agatha elkezdett belemagyarázni egy szituációba valamit, ami egyébként nem volt ott. Aztán ahogy jobban belemerült ebbe az üldözésbe, egyre kevésbé tudtam elfogadni.
Mindegy. Gyengébb részek minden sorozatban vannak, nekem most ez volt.

landi72 P>!
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a boszorkányos borbély

Agathat továbbra is kedvelem. A sajátos fanyar önirónikus humora és a férfiak utáni sóvárgása továbbra is jelen volt. Szeretem a "mindenlébekanál"ságát és azt, hogy mindig van egy tartalék ötlete. A krimiszál most nekem annyira nem jött be. A hangulat viszont kárpótolt.

Boritek70 P>!
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a boszorkányos borbély

Már Gedeon bácsi óta tudjuk, hogy a fodrászok Meseország, valamint a női szívek királyai. Csak Mr. John-hoz nem Salgováczné hordja a túrós buktát, hanem a környék hölgyei a megtakarított pénzecskéjüket. És nem igazán önként. Hamar elhalálozásba is torkollik a dolog. Szokás szerint imádtam a helyszínt, néha undok Aggie-nk hozta a szokásos formáját, egyik fiatalabb pasitól libegett a másikig, siránkozva egy harmadik után. Nem világmegváltós, de szórakoztató történet, jöhet a következő. :)

TiszlaviczMarcsi I>!
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a boszorkányos borbély

Ebben a részben jól kavarta a kártyákat az írónő, minden és mindenki gyanús volt. Tetszett, hogy Agatha már-már dacból akarta megoldani az ügyet, és kétségbeesetten belekapaszkodott mindenki segítségébe, akivel összehozta a nyomozás – és aki nem a rendőrség.

Habók P>!
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a boszorkányos borbély

Csak tudnám, mit kedvelek ebben a sorozatban. Agatha törtető, undok, állandóan az öregség ellen harcol, Charles nagyképű, önző, máson élősködő, mindenkit elbűvöl és ugráltat, a tiszteletes keresztényietlenül undok… és ezek csak a főszereplők. A sztori sem akkora durranás. Az aktuális gyilkosság szereplői is mind nemszeretem emberek. És mégis olvasom, mégis folytatom. És mégis örülök, hogy még ilyen sok van hátra. (Lehet, hogy az angyali tiszteletesné a kulcs?)

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

FreeAngel>!

Az ember nem tudja értékelni, amije van, csak ha már elvesztette.

158. oldal

csgabi P>!

– Nem tudjuk, hogy zsaroló-e. Főzzön nekem egy kávét, amíg gondolkozom. Kérek egy cigarettát.
– Hisz nem is dohányzik.
– Mindig a másokét szívom. Ez színtiszta humanizmus. Így ők kevesebbet szívnak.
– És magának ingyen legyen. Olcsójános! De szolgálja csak ki magát. A táskámban talál egy csomaggal.

67-68. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Agatha Raisin · cigaretta · Sir Charles Fraith
Boritek70 P>!

Hallani lehetett, ahogy Miss Simms sipítozva kornyikál. Ha ez tényleg Cher akar lenni, hát akkor alighanem zsírleszívás közben kapták el.

mazsolafa>!

– Na, üljön le. Főztem kávét. Forró, mint a harag tüze, amit a szemében látok.

222. oldal

FreeAngel>!

– […] Főzzön nekem egy kávét, amíg gondolkozom. Kérek egy cigarettát.
– Hisz nem is dohányzik.
– Mindig a másokét szívom. Ez színtiszta humanizmus. Így ők kevesebbet szívnak.

67. oldal

csgabi P>!

Másnap a házban meg a kertjében tett-vett. Éjjel esett ugyan, de nappalra visszatért a fullasztó kánikula. A lapok szerint még soha ilyen forró augusztust nem jegyeztek fel Angliában. Szúnyoginvázió volt, és egész Cotswoldsot elözönlötték a pókok. Agatha nem szerette leöldösni őket, így inkább konyhai papírtörlővel nyalábolta fel és hajította ki a kertbe a bitangokat. Az egyik épp az orra előtt ereszkedett alá a konyha plafonjáról. Agatha szúrós pillantást vetett rá, mire a pók tüstént visszavonulót fújt, szinte hanyatt-homlok iparkodott felfelé.

41. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Anglia · pók
Judit_56 P>!

– Ennyi. Isten így büntet meg engem!
– Nem hinném, hogy Isten büntet vagy jutalmaz – mondta Charles váratlanul. – Ezt csak az emberi gyarlóság mondatja velünk, és minden ott kezdődik, hogy „ha jó leszel, kapsz a Jézuskától egy biciklit”. Én nem kaptam, mert a Jézuska állítólag megharagudott rám, amiért eldugaszoltam a kéményt, és tele lett a ház füsttel.

pillango22>!

– Csalhatatlan emberismerő vagyok – mondta Agatha durcásan.
– Kivéve, ha férfiakról van szó.

225. oldal, Hetedik fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Agatha Raisin
Boritek70 P>!

Megtermett asszonyok tologatják a porontyaikat babakocsiban, és a legfrissebb divat szerint a sztreccsnadrág fölé buggyos blúzt öltenek. Ahogy az újságíró és televíziós személyiség, Ann Robinson mondta, nincsen sztreccsnadrág babakocsi és gyerek nélkül.
Agathának időnként az volt az érzése, hogy a ruhaüzletek java azért zárt be, mert a boltosok nem vették a fáradtságot, hogy kipillantsanak az utcán sétafikáló nőkre, így sehol sem tartottak óriásméreteket.

AgiJovi>!

Henry, a pincér nem tágított mellőlük.
– Még hogy csibe! Tyúk lesz az. A csibe kicsi, sárga és pelyhes, ha nem tudná – zúgolódott tovább Agatha.
– Kedves asszonyom, manapság még a meglett tyúkok is pipihúsnak álcázzák magukat – kuncogott Henry.


A sorozat következő kötete

Agatha Raisin sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Richard Osman: A csütörtöki nyomozóklub
Holly Jackson: Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz
Rita Falk: Grízgaluska affér
Böszörményi Gyula: A Barnum-rejtély
Janet Evanovich: A négy fejvadász
R. Kelényi Angelika: Veszélyes Vadvirág
Darynda Jones: Első sírhant
Rhys Bowen: Holttest a könyvesboltban
Joanne Fluke: Egzotikus csók és gyilkosság
J. D. Robb: Halálos szertartás