Agatha ​Raisin és a boszorkányos borbély (Agatha Raisin 8.) 257 csillagozás

M. C. Beaton: Agatha Raisin és a boszorkányos borbély

Miután csúfos kudarcot vall a házi hajfestéssel, Agatha Raisin, a házsártossága dacára is szeretni való amatőr detektív a közeli Eveshamben működő híres-nevezetes borbélyhoz fordul segítségért. Az elbűvölő Mr. John nem csupán Agatha frizuráját varázsolja újjá, de a szívét is rabul ejti. Ám Mr. John korántsem az, akinek látszik: a szóbeszéd szerint korábbi hölgyvendégei közül néhányan egyenesen rettegnek tőle. Lehetséges, hogy Mr. John csakugyan gátlástalan zsaroló? Amikor gyilkosság történik a fodrászszalonban, ismét Agathának kell fényt derítenie az igazságra és lelepleznie a tettest, mielőtt még nem késő.

A skót írónő regénye – mint valamennyi Agatha Raisin-könyv – izgalmas krimi, nagyszerű szatíra a londoni és a vidéki életről, remek karakterekkel és pergő, fordulatos cselekménnyel. Az amatőr detektív kiválóan megrajzolt figuráját kritikusok és olvasók egyaránt megszerették; a sorozat már a 21. kötetnél tart.

Eredeti megjelenés éve: 1999

>!
Ulpius-ház, Budapest, 2013
262 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632547732 · Fordította: Borbély Judit Bernadett
>!
Ulpius-ház, Budapest, 2013
262 oldal · ISBN: 9789632548210 · Fordította: Borbély Judit Bernadett

Enciklopédia 16

Szereplők népszerűség szerint

Agatha Raisin · Sir Charles Fraith · Mrs. Margaret Bloxby · Bill Wong · Roy Silver · James Lacey

Helyszínek népszerűség szerint

Anglia · Jolly Roger


Kedvencelte 5

Most olvassa 1

Várólistára tette 44

Kívánságlistára tette 42

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

csgabi P>!
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a boszorkányos borbély

A sorozat ezen része is kellemes kikapcsolódást nyújt Agatha kedvelőinek, habár nekem hiányzott a történetből James – Charles-szal ugyan megpróbálta az író pótolni őt, de szerintem nem igazán sikerült. Főhősnőnk itt is hozta a megszokott formáját, nem is okozott csalódást az olvasóknak – nekem legalábbis nem. :-) Megint a kíváncsisága sodorja bajba – meglepő lenne? Á, dehogy. :-) Amikor a történet végén, miután elkapták a tettest, Agatha spoiler… hát nem is ő lett volna, ha ez nem esik meg vele.
Jó volt a cselekmény, bennem mégis van egy pici hiányérzet; talán mintha gyengébb lett volna ez a történet, a krimiszál is lehetett volna erősebb. Kicsit lightos lett ez most, de nem rossz.

nat>!
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a boszorkányos borbély

A helyzet az, hogy igazából nem tudom értékelni a könyvet. Egyszerűen függőséget okoz. Érzem, hogy ez a rész nem volt jó, mondhatni rossz volt, de mivel függő vagyok, ezért ez csak egy nagyon halvány érzés…
Biztos vagyok benne, hogy az írónőnek van valami sablonja, amibe szépen behelyettesíti az aktuális szereplőket, egy mondókával kiszámolja, hogy ki a gyilkos, aztán kb tíz perc alatt kitalál hozzá valami indokot. Néha változik a helyszín, néha kicsit változik, hogy kivel nyomoz Agatha, de az érzés, a könyv, a történet és minden más ugyanaz marad.
Nálam működik a dolog…

3 hozzászólás
Zsuzsanna_Makai >!
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a boszorkányos borbély

Egy újabb rész, ami nem igazán tetszett.
Hozzáteszem azt, h Charles karaktere a szememben abszolút kinőtte magát, nagyon megkedveltem. Jó arc.
A zászlóhoz tudnám most hasonlítani, ahogy fúj a szél…, ahogy épp hozza a nemesi kedve…
Szerintem az már nálam betette a kaput, h Agatha elkezdett belemagyarázni egy szituációba valamit, ami egyébként nem volt ott. Aztán ahogy jobban belemerült ebbe az üldözésbe, egyre kevésbé tudtam elfogadni.
Mindegy. Gyengébb részek minden sorozatban vannak, nekem most ez volt.

landi72 P>!
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a boszorkányos borbély

Agathat továbbra is kedvelem. A sajátos fanyar önirónikus humora és a férfiak utáni sóvárgása továbbra is jelen volt. Szeretem a "mindenlébekanál"ságát és azt, hogy mindig van egy tartalék ötlete. A krimiszál most nekem annyira nem jött be. A hangulat viszont kárpótolt.

Boritek70 P>!
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a boszorkányos borbély

Már Gedeon bácsi óta tudjuk, hogy a fodrászok Meseország, valamint a női szívek királyai. Csak Mr. John-hoz nem Salgováczné hordja a túrós buktát, hanem a környék hölgyei a megtakarított pénzecskéjüket. És nem igazán önként. Hamar elhalálozásba is torkollik a dolog. Szokás szerint imádtam a helyszínt, néha undok Aggie-nk hozta a szokásos formáját, egyik fiatalabb pasitól libegett a másikig, siránkozva egy harmadik után. Nem világmegváltós, de szórakoztató történet, jöhet a következő. :)

TiszlaviczMarcsi IP>!
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a boszorkányos borbély

Ebben a részben jól kavarta a kártyákat az írónő, minden és mindenki gyanús volt. Tetszett, hogy Agatha már-már dacból akarta megoldani az ügyet, és kétségbeesetten belekapaszkodott mindenki segítségébe, akivel összehozta a nyomozás – és aki nem a rendőrség.

Judit_Sike P>!
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a boszorkányos borbély

Szuper volt, mint mindig.

Nagyon tetszik a Charles – Agatha páros, annyit lehet rajtuk nevetni. Szerintem ők így együtt nagyon szuperül működnek, kifejezetten élveztem, hogy együtt bóklásztak és nyomozgattak.
Jók voltak a poénok, valamint a karakterek is. Charles-t én az elején nem szerettem, volt benne valami, ami miatt ellenszenves volt, most viszont teljesen megváltozott a véleményem. Vicces és szerethető karakter. A tóparti jelenet… :)

Habók P>!
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a boszorkányos borbély

Csak tudnám, mit kedvelek ebben a sorozatban. Agatha törtető, undok, állandóan az öregség ellen harcol, Charles nagyképű, önző, máson élősködő, mindenkit elbűvöl és ugráltat, a tiszteletes keresztényietlenül undok… és ezek csak a főszereplők. A sztori sem akkora durranás. Az aktuális gyilkosság szereplői is mind nemszeretem emberek. És mégis olvasom, mégis folytatom. És mégis örülök, hogy még ilyen sok van hátra. (Lehet, hogy az angyali tiszteletesné a kulcs?)

2 hozzászólás
Helga_Dávid>!
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a boszorkányos borbély

Nagyon kellemes kis krimi-limonádé sorozat.
Ebben a részben tovább bonyolódik Agatha szerelmi élete. Flörtölni kezd a kisváros új fodrászával, akiről furcsa dolgok derülnek ki. Persze valaki meghal és Agatha ismét nyomozni kezd.
Van benne izgalom, humor. Minden, ami egy könnyed olvasáshoz kell.

5 hozzászólás
klaratakacs P>!
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a boszorkányos borbély

Jó volt egy régi Agatha Raisint újraolvasni, ahol még kevésbé bonyolult ügyek voltak, Agatha tényleg amatőrként nyomoz. Minden adott egy jó sztorihoz, az angol vidék, klasszikus szereplők, a szintén nagyon hétköznapi érzelmi viszonyok.
Nagyon-nagyon szeretem az Agatha-Charles párost, már régóta tudom, hogy tökéletesen összepasszolnak. Agatha amúgy is a nehezebb eseteket vonzza. Azért az ötödik rész végén jót somolyogtam….


Népszerű idézetek

FreeAngel >!

Az ember nem tudja értékelni, amije van, csak ha már elvesztette.

158. oldal

csgabi P>!

– Nem tudjuk, hogy zsaroló-e. Főzzön nekem egy kávét, amíg gondolkozom. Kérek egy cigarettát.
– Hisz nem is dohányzik.
– Mindig a másokét szívom. Ez színtiszta humanizmus. Így ők kevesebbet szívnak.
– És magának ingyen legyen. Olcsójános! De szolgálja csak ki magát. A táskámban talál egy csomaggal.

67-68. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Agatha Raisin · cigaretta · Sir Charles Fraith
Boritek70 P>!

Hallani lehetett, ahogy Miss Simms sipítozva kornyikál. Ha ez tényleg Cher akar lenni, hát akkor alighanem zsírleszívás közben kapták el.

csgabi P>!

Másnap a házban meg a kertjében tett-vett. Éjjel esett ugyan, de nappalra visszatért a fullasztó kánikula. A lapok szerint még soha ilyen forró augusztust nem jegyeztek fel Angliában. Szúnyoginvázió volt, és egész Cotswoldsot elözönlötték a pókok. Agatha nem szerette leöldösni őket, így inkább konyhai papírtörlővel nyalábolta fel és hajította ki a kertbe a bitangokat. Az egyik épp az orra előtt ereszkedett alá a konyha plafonjáról. Agatha szúrós pillantást vetett rá, mire a pók tüstént visszavonulót fújt, szinte hanyatt-homlok iparkodott felfelé.

41. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Anglia · pók
mazsolafa>!

– Na, üljön le. Főztem kávét. Forró, mint a harag tüze, amit a szemében látok.

222. oldal

FreeAngel >!

– (…) Főzzön nekem egy kávét, amíg gondolkozom. Kérek egy cigarettát.
– Hisz nem is dohányzik.
– Mindig a másokét szívom. Ez színtiszta humanizmus. Így ők kevesebbet szívnak.

67. oldal

Judit_Sike P>!

– Ennyi. Isten így büntet meg engem!
– Nem hinném, hogy Isten büntet vagy jutalmaz – mondta Charles váratlanul. – Ezt csak az emberi gyarlóság mondatja velünk, és minden ott kezdődik, hogy „ha jó leszel, kapsz a Jézuskától egy biciklit”. Én nem kaptam, mert a Jézuska állítólag megharagudott rám, amiért eldugaszoltam a kéményt, és tele lett a ház füsttel.

pillango22>!

– Csalhatatlan emberismerő vagyok – mondta Agatha durcásan.
– Kivéve, ha férfiakról van szó.

225. oldal, Hetedik fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Agatha Raisin
Boritek70 P>!

Megtermett asszonyok tologatják a porontyaikat babakocsiban, és a legfrissebb divat szerint a sztreccsnadrág fölé buggyos blúzt öltenek. Ahogy az újságíró és televíziós személyiség, Ann Robinson mondta, nincsen sztreccsnadrág babakocsi és gyerek nélkül.
Agathának időnként az volt az érzése, hogy a ruhaüzletek java azért zárt be, mert a boltosok nem vették a fáradtságot, hogy kipillantsanak az utcán sétafikáló nőkre, így sehol sem tartottak óriásméreteket.

AgiJovi>!

Henry, a pincér nem tágított mellőlük.
– Még hogy csibe! Tyúk lesz az. A csibe kicsi, sárga és pelyhes, ha nem tudná – zúgolódott tovább Agatha.
– Kedves asszonyom, manapság még a meglett tyúkok is pipihúsnak álcázzák magukat – kuncogott Henry.


A sorozat következő kötete

Agatha Raisin sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Darynda Jones: Első sírhant
Lawrence Block: A betörő, aki parókát viselt
Böszörményi Gyula: A Barnum-rejtély
Rhys Bowen: Holttest a könyvesboltban
Gail Carriger: Szívtelen
Janet Evanovich: Két ravatal
Réti László: Polip
J. D. Robb: Halálos testvériség
Rita Falk: Gőzgombóc blues