Agatha ​Raisin és a balszerencsés boszorka (Agatha Raisin 9.) 168 csillagozás

M. C. Beaton: Agatha Raisin és a balszerencsés boszorka

Agatha mostanában rájár a szerelmi bájitalra…

Egy korábbi nyomozása alkalmával az elvetemült gyilkos rosszindulatú machinációinak köszönhetően foltokban kopaszodó Agatha a tengerparti Wyckhaddenben keres menedéket, amíg visszanöveszti a fürtjeit. A helyi boszorkánytól vásárolt hajszesznek köszönhetően a tincsei ismét lobogni kezdenek, csakhogy a boszorkányt váratlanul agyonütik.

Agatha elegánsan kopottas szállodájának különös idős vendégei eleinte ártalmatlannak tűnnek, de amint Agatha mélyebbre ás, olyan titkokat fedez fel, amiket jobb lenne elfeledni, és olyan erős indítékok nyomára bukkan, amelyek valakit bosszúra sarkallhatnak. Jimmy Jessop rendőrfelügyelő a szerelmével üldözi, miközben a gyilkost keresve Agatha egyre ingoványosabb területekre téved, s végül tanácstalanságában kénytelen lesz maga is varázslathoz folyamodni…

Eredeti mű: M. C. Beaton: Agatha Raisin and the Witch of Wyckhadden

Eredeti megjelenés éve: 1999

>!
Ulpius-ház, Budapest, 2013
274 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632548128 · Fordította: Szűr-Szabó Katalin
>!
Ulpius-ház, Budapest, 2013
274 oldal · ISBN: 9789632548517 · Fordította: Szűr-Szabó Katalin

Enciklopédia 3

Helyszínek népszerűség szerint

Kutya és Kacsa söröző


Kedvencelte 5

Most olvassa 2

Várólistára tette 30

Kívánságlistára tette 35


Kiemelt értékelések

>!
Judit_Sike P
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a balszerencsés boszorka

Egy újabb könyv, távol Carsely-től.
Szerintem ez most jobban sikerült, mint az előző, akkor vágytam vissza a falucskába, most viszont élveztem, hogy kiszabadultunk onnan, és új helyszínen, új kalandokat élhettünk át.
Valahogy most a mellékszereplők is jobbak lettek, nem voltak annyira idegesítőek, tetszettek a beszélgetések, a Scrabble party-k, a tengerparti táncest.
Viszont Jimmy karaktere egyáltalán nem jött be, nem is értem, Agatha mit gondolt.

A babonás, hajszeszeszes, boszorkányos sztori is jó volt, végig mosolyogtam, és rájöttem, hogy ez a való életben is ilyen. Így lehet átverni az embereket, mindenféle kacattal és gagyi löttyökkel.

És egy kis spoiler
spoiler
Viszont James… Egyre, de egyre jobban nem szeretem…

>!
Boritek70 P
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a balszerencsés boszorka

Ismét kimozdulunk Cotswolds lankái közül, és a hideg, szeles tengerparti Wyckhadddenben követhettük nyomon Agatha újabb csetlés-botlásait, a gyilkosságok és a férfiak között. Az új lovag, a helyi rendőrnyomozók gyöngye, és itt jön a dilemma, hogy vidéki feleségnek jobb lenni, viszonzatlanul hagyva a a férj érzéseit, vagy cotswoldsi szingli özvegynek, tovább vágyakozva a szerelem és James után. Az ex pasik persze mindig rosszkor vannak rossz helyen… Jó kis humorban, rejtélyekben és hullákban gazdag rész volt, kimondottan kikapcsolt :).

>!
klaratakacs +SP
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a balszerencsés boszorka

Ez a rész, amikor Agathat először idősebbnek láttam. Amikor rájön, hogy a furcsa, ámde idős társaságban is jól tudja érezni magát. Oké a társaság tényleg furcsa, ez azért leköti őt kellően. A másik, ami nagyon kijött az Agatha társra vágyása, hogy mindegy ki, de legyen már neki is kispolgári élete. Természetesen ilyen szenvedélyes jellemmel Mr. Jessop nem az ideális alany, mint az Charles be is bizonyította. spoiler.
A történet klasszikus tengerparti üdülőhelyen játszódik, szezonon kívül, meglehetős hidegben. Annak ellenére, hogy nem Carsleyban vagyunk, ez is tipikus Anglia, szívesen olvastam a leírásokat is.
A krimi szál talán gyenge volt most, de ezt a sorozatot nem a borzongásért olvassuk.

>!
Habók P
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a balszerencsés boszorka

Nem ez a legjobb része a sorozatnak, őszintén szólva Agatha kimondottan idegesített ezzel a bárkihez-hozzámennék-csak-elvenne-már-valaki mentalitással. De ha éppen nem ezen nyűglődött, akkor tetszett, amit olvastam. És jót tett a regénynek az új helyszín is – a tengerparti kisváros mindig hálás téma – az új emberekkel. Persze, boszorkány, meg bájital meg szeánsz – Agathának sem nő be a feje lágya?, De legalább néhány tapasztalattal – meg egy macskával – gazdagabb lett.

>!
konyvolvaso 
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a balszerencsés boszorka

Érdekes volt megismerkedni a boszorkányos celszővésekkel. Ilyenek mint szerelmi bájital és csodahajszesz meg is teszik a hatásukat. De vajon tényleg van egyáltalán bármi csoda ezekben vagy csak a természet saját törvénye szerint dolgozik. Lényeg, hogy higgyünk a jóban és ekkor a csoda sem maradhat el. És Agatha számüzetése is befejeződhet ekkor.

>!
FreeAngel
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a balszerencsés boszorka

Újabb Agathás történet, ami nem tudott unalmas lenni.. Ezzel a nővel mindig annyi minden történik, mint három másik emberrel együttvéve.. Folyton talál egy hullát, vagy egy facér férfit, akit meg akar hódítani, egy másikat, aki üldözi a szerelmével, végül egy harmadikkal bújik ágyba… Ejj, ejj, Agatha!! Hát nem veszed észre, hogy kiböki a szemed a boldogság lehetősége?!?!? Mindazonáltal én továbbra is a „hagyományos” happy endet várom, bár egyre inkább kitisztázódik, hogy mi is lenne a legjobb mindenkinek…
Ebben a részben ami különösen megfogott, az egy-egy szereplő spéci neve, például a Devenish házaspár Devonból, illetve Harry Berry, akit először azt hiszem, félrenyomtattak, de nem… :)))

>!
HJuci
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a balszerencsés boszorka

Pontosan olyan, mint egy adag fagyi a nagy melegben: nem leszünk tőle éhesek és jól esik, de azért könnyű elfelejteni :D
Könnyed és szórakoztató, tökéletes nyári olvasmány, nem kell hozzá túl sokat gondolkozni sem. Agatha karaktere remekül van megírva, egyszerre lehet szeretni és utálni (mert, valljuk be, egy bunkó). A történet nem túl bonyolult, de azért leköt, bár van benne egy-két üresjárat. Mindenképpen ajánlom.

Bővebben:
http://szennycimlap.blogspot.hu/2013/07/m-c-beaton-agat…

>!
encsiih
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a balszerencsés boszorka

Remek, gondoltam magamban, még egy „boszorkányos” sztori. Mivel az előző kötet címe boszorkányos volt így nem nagy reményekkel vágtam neki a könyvnek, mert az kevésbé tetszett. Viszont ez, az előzővel ellentétben nagyon. Tökéletesen szórakoztató volt, és talán az eddigiekhez képest messze ez a legjobb, ami nem Carselyben játszódik. Jók voltak a mellékszereplők is, nem olyan ellenszenvesek, mint például a tenyérbe mászó turistában.
Nagyon szimpatikus az, ahogy Charles, mint egy angyal, próbál Agathára vigyázni és törődik vele. Ám Jamest egyszerűen meg tudnám fojtani, amiért ilyen tutyimutyi egy alak. Illetve Bill Wongra is megorroltam egy kicsit. Elvégre barátok lennének és ennyire nem törődik Agathával? … Kíváncsian várom a folytatást.

>!
Ibolya_Márkus
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a balszerencsés boszorka

Agatha ismét nem otthon keveredik kalandokba, de emiatt egyáltalán nem volt rossz(abb) olvasni a könyvet. A hátlap alapján azt gondotam, ez most annyira nem fog érdekelni; szerencsére tévedtem. Ahogy az már lenni szokott, könnyed volt, humoros, és izgalmas.
Én a szállóvedégeket a „fejemben” nem éreztem annyira öregnek, mindig emlékeztetni kellett magam, hogy jaj, tényleg, ők idősebbek, mint Agatha.Persze az írónő is sokszor utalt erre.
Szóval megint tetszett, és hamarosan biztosan elolvasom a következő részt is.


Népszerű idézetek

>!
FreeAngel 

– Mutasd a levelet. Gyerünk. Sosem szeretted, kár színlelned.
    Agatha odaadta a levelet. A férfi figyelmesen elolvasta.
– Rendes, tisztességes, jó szándékú embernek tűnik. Nem a te fajtád, Agatha.

230. oldal

>!
FreeAngel 

– Igazán nem kellene, és különben sem indulhat útnak – figyelmeztette Bill. – Járhatatlanok az utak.
– Meg kell állítanom azt az ostoba nőszemélyt. Lefogadom, hogy fütyül a felügyelőre.
– Agatha már nagykorú.
– Duplán is – vágta rá undokul Charles.

203-204. oldal

>!
bmgrapes I

… ha egyszer közelbbről is megismeri az ember az idősebbeket, bámulatos, mennyivel fiatalabbak lesznek.

31. oldal

>!
FreeAngel 

– Tulajdonnevet nem szabad – hallották Harry hangját a társalgóból. – Maga is tudja, Jennifer.
– Még mindig scrabble-t játszanak – ámult el Agatha. – Embereket gyilkolnak meg, emberek zuhannak ki az ablakon, és ők még mindig scrabble-t játszanak!

249. oldal

>!
Judit_Sike P

Éppen erre van szükségem, gondolta keserűen Agatha. Esti szórakozás egy rakás aszalmánnyal. Ez a hátulütője, ha öregekkel barátkozik az ember, gondolta. Nem lehet fenntartani a látszatot, hogy az ember még fiatal és magával ragadó.

>!
FreeAngel 

Agatha egy teázóhoz ért, és már éppen be akart térni, amikor megpillantotta a „Nem dohányzó” jelzést az ajtón. Olvasta az újságban, hogy a kormány be akarja tiltani a dohányzást a sörözőkben. Egy hang sincs az alkohol veszélyeiről, gondolta, miközben egy különösen erős széllökéstől megpördült. A dohányzók nem hajtanak le az útról és nem tángálják el otthon a feleségüket, a részegek viszont igen.

9. oldal

>!
Lyanna P

Egy középkorú, foltokban kopaszodó, szerelmében csalódott asszony számára nincs nyomasztóbb, mint utószezonban egy angol tengerparti üdülőhelyre csöppenni.

(első mondat)

>!
FreeAngel 

(…) Behívom Carroll detektívőrmestert. Kint vár.
    Caroll lépett be.
– Legyen szíves az elején kezdeni, és a saját szavaival mondja el, mi történt – mondta az őrmester, és elővett egy noteszt.
– Nem valószínű, hogy más szavaival mondanám el – válaszolta felpaprikázva Agatha

149. oldal

>!
dokijano 

A film azok közé tartozott, amelyeket az amerikaiak azzal rontanak el, hogy a kilencvenes évek értékrendjét ráerőltetik a történelmi eseményekre. A hős olyan fiatal volt, hogy egyáltalán nem érdekelte Agathát. De a filmtrükkök elképesztőek voltak. Agatha esküdni mert volna, hogy amikor a Titanic nekiment a jéghegynek, az ő lábát is víz nyaldossa. Aztán kiabálást, átkozódást hallott. Valóban vízben állt a lába!

153. oldal, Hatodik fejezet (Ulpius, 2013)

Kapcsolódó szócikkek: film · Titanic
>!
Judit_Sike P

– Nem teszek mást, csak tapintatlanul beleavatkozom mások életébe. Ha visszaérek Carselyba, rendes életet kezdek, és a jótékonykodásnak szentelem az életemet.
– Majd ha piros hó esik – nevetett Charles.
– Komolyan beszélek. Olyan leszek, mint Mrs. Bloxby.


A sorozat következő kötete

Agatha Raisin sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Robin O'Wrightly: Andrea & Andrea
Gabriel Wolf: Valami betegesen más
Molnár Anna Lujza: Betli
Szerb Antal: A Pendragon legenda
Vavyan Fable: Mesemaraton – Emlékfutam
Kolozs Pál: Utazás Detektíviába
Gail Carriger: Soulless – Lélektelen
Rhys Bowen: Holttest a könyvesboltban
Rejtő Jenő (P. Howard): A szőke ciklon
Rejtő Jenő (P. Howard): Egy bolond száz bajt csinál