Agatha ​Raisin és a balszerencsés boszorka (Agatha Raisin 9.) 262 csillagozás

M. C. Beaton: Agatha Raisin és a balszerencsés boszorka

Agatha mostanában rájár a szerelmi bájitalra…

Egy korábbi nyomozása alkalmával az elvetemült gyilkos rosszindulatú machinációinak köszönhetően foltokban kopaszodó Agatha a tengerparti Wyckhaddenben keres menedéket, amíg visszanöveszti a fürtjeit. A helyi boszorkánytól vásárolt hajszesznek köszönhetően a tincsei ismét lobogni kezdenek, csakhogy a boszorkányt váratlanul agyonütik.

Agatha elegánsan kopottas szállodájának különös idős vendégei eleinte ártalmatlannak tűnnek, de amint Agatha mélyebbre ás, olyan titkokat fedez fel, amiket jobb lenne elfeledni, és olyan erős indítékok nyomára bukkan, amelyek valakit bosszúra sarkallhatnak. Jimmy Jessop rendőrfelügyelő a szerelmével üldözi, miközben a gyilkost keresve Agatha egyre ingoványosabb területekre téved, s végül tanácstalanságában kénytelen lesz maga is varázslathoz folyamodni…

Eredeti megjelenés éve: 1999

>!
Ulpius-ház, Budapest, 2013
274 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632548128 · Fordította: Szűr-Szabó Katalin
>!
Ulpius-ház, Budapest, 2013
274 oldal · ISBN: 9789632548517 · Fordította: Szűr-Szabó Katalin

Enciklopédia 12

Szereplők népszerűség szerint

Agatha Raisin · Sir Charles Fraith · Mrs. Margaret Bloxby · Bill Wong · James Lacey

Helyszínek népszerűség szerint

Kutya és Kacsa söröző


Kedvencelte 5

Most olvassa 2

Várólistára tette 40

Kívánságlistára tette 36

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Finn_Hudson>!
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a balszerencsés boszorka

Először nagyon megörültem, hogy ismét új helyszínekre kalauzol minket az írónő, s hogy a megszokott szereplők helyett ezúttal mások kerülnek reflektorfénybe. Az is színt vitt a sorozatba, hogy Agatha egy új, rendes és hétköznapi férfi iránt kezdett komolyabban érdeklődni, hisz legyünk őszinték, eddigi kapcsolatait nem lehet éppenséggel egészségesnek nevezni. Aztán megtörtént a gyilkosság, és lassan, de zuhanni kezdett a történet színvonala. Ebben a részben a gyilkosság spoiler kisebb szerepet kapott, Agatha nyomozása is kimerült annyiban, hogy mindenkinél faggatózni próbált. Érezhetően az írónő az emberi kapcsolatokra és érzésekre akarta a hangsúlyt fektetni, azonban a megvalósítás hagyott némi keserű ízt maga után. Kezdjük Agatha és Jimmy Jessop kapcsolatával: Agatha spoiler. A mellékszereplők közt is lettek volna érdekes történések, mint Mary és Jennifer furcsa barátsága, vagy az ezredes múltja, mégis ezek kiaknázatlan lehetőségek maradtak. Egyszer-egyszer bepillantást nyerhettünk a múltjuk egy darabkájába, de sok megválaszolatlan kérdés maradt.
Ami viszont igazán csalódást okozott, az a gyilkosság kulcsa. Nulla nyomozás után Agatha random rábökött az egyik gyanúsítottra, és lám, ő volt az elkövető. Az írónő semmilyen nyomot nem hintett el a regény során, ilyen erővel tényleg bárki elkövethette volna. Először mondogattam magamnak, hogy ez nem lehet, még van két fejezet hátra, biztos lesz valamilyen csavar még a történetben, mert nem lehet, hogy spoiler. De sajnos az utolsó két fejezet szokás szerint Agatha szerelmi drámája körül forgott, és a regény végére visszakerültünk a kiindulópontra: Agatha reménytelen vágyakozásához James iránt spoiler.

csgabi P>!
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a balszerencsés boszorka

Sajnos az egyik leggyengébb regénynek érzem, amit eddig olvastam a sorozatból. Kicsit sajnálom, de sem a szereplőktől, sem a helyszíntől, sem a történettől sem voltam elájulva. Várom a következő részt, bízom benne, hogy jobb lesz, mint ez, és arra is nagyon kíváncsi vagyok, hogy Lacey spoiler.

gumicukor>!
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a balszerencsés boszorka

Azt szeretem az Agatha Raisin-könyvekben, hogy azt kapom tőle, amit várok: könnyed, szórakoztató krimit. Nem egy Agatha Christie krimi, de nem is ez a célja, viszont Agatha csetlés-botlásai kárpótolnak a krimi szál kevésbé csavaros volta miatt.

Nagyon szerettem ezt a kötetet is. Megint csak azt tudom mondani, amit az előző résznél, hogy egyre jobban van felépítve a cselekmény. A sorozat elején néhol volt hiányérzetem, de egy ideje már nincs vagy csak nagyon ritkán. A gyilkossági szál annyira abszurd volt, hogy már csak azért is tetszett, a helyszín szintén ötletes volt (bár vannak sejtéseim, hogy honnan merített az írónő) és James és Charles is megfelelő mennyiségben szerepelt a történetben. A vége nem a megszokott spoiler sztori volt, hanem volt benne egy kis újdonság. Ezen felül Jimmy Jessop karaktere is jót tett a regénynek.

Összességében ez a könyv is egy jó kis kikapcsolódás volt ahogy azt már megszokhattam ettől a sorozattól.

Zsuzsanna_Makai>!
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a balszerencsés boszorka

Ez a rész meglepően gyorsan lezavarható volt!
Rutinból adtam rá 5 csillagot, nem is figyeltem, mit csinálok, de így utólag nem lenne helyes megváltoztatni.
Nekem tetszett az alapötlet, h egy szálló lakóival van összezárva Agatha. Persze felrémlett a Nyaraló gyilkosok, de itt ugye teleltek.
Amin nagyot nevettem, az a diszkó volt, amikor a bál helyett diszkóba mentek a hatvanasok, és az egyik srác poénból felkérte Agathát, akinek nem is kellett kétszer mondani, majd az egész bagázs zárásig bulizott a fiatalokkal a diszkóban.
A gyilkosság vonal annyiból érdekes volt, h nem gondoltam volna, h spoiler.
Egyébként szerintem az is vicces volt, hogy hajszeszt adott a hajára…

landi72 P>!
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a balszerencsés boszorka

Agatha történeteit továbbra is bírom. Ez a rész is tetszett. Az különösen jó ötlet volt, hogy Agatha most nem a megszokott környezetében nyomozott. Nem volt rendhagyó történet, de hozta szokott formáját… Mrs. Raisin és a történet is.
Szeretem a hangulatát, az egyedi humorral tűzdelt megközelítését a történet.
Azt, hogy mindig van benne egy csavar, és hogy Agathával mindig történik valami, gyakran kerül lehetetlen helyzetbe, ahonnan nehéz kikecmeregni…

Judit_56 P>!
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a balszerencsés boszorka

Egy újabb könyv, távol Carsely-től.
Szerintem ez most jobban sikerült, mint az előző, akkor vágytam vissza a falucskába, most viszont élveztem, hogy kiszabadultunk onnan, és új helyszínen, új kalandokat élhettünk át.
Valahogy most a mellékszereplők is jobbak lettek, nem voltak annyira idegesítőek, tetszettek a beszélgetések, a Scrabble party-k, a tengerparti táncest.
Viszont Jimmy karaktere egyáltalán nem jött be, nem is értem, Agatha mit gondolt.

A babonás, hajszeszeszes, boszorkányos sztori is jó volt, végig mosolyogtam, és rájöttem, hogy ez a való életben is ilyen. Így lehet átverni az embereket, mindenféle kacattal és gagyi löttyökkel.

És egy kis spoiler
spoiler
Viszont James… Egyre, de egyre jobban nem szeretem…

Boritek70 P>!
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a balszerencsés boszorka

Ismét kimozdulunk Cotswolds lankái közül, és a hideg, szeles tengerparti Wyckhadddenben követhettük nyomon Agatha újabb csetlés-botlásait, a gyilkosságok és a férfiak között. Az új lovag, a helyi rendőrnyomozók gyöngye, és itt jön a dilemma, hogy vidéki feleségnek jobb lenni, viszonzatlanul hagyva a a férj érzéseit, vagy cotswoldsi szingli özvegynek, tovább vágyakozva a szerelem és James után. Az ex pasik persze mindig rosszkor vannak rossz helyen… Jó kis humorban, rejtélyekben és hullákban gazdag rész volt, kimondottan kikapcsolt :).

Hencsulátor>!
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a balszerencsés boszorka

Továbbra is imádom Agatha lüke kis dolgait.
Felüdülés volt, hogy elutazott, így egy csomó új embert ismerhettem meg.
Agatha hozta a formáját, bár a szálló vendégei nem engedték, hogy igazán kibontakozzon.
A gyilkos kilétére egyszerűen most sem jöttem rá, azt hiszem én vagyok a célközönség, hiszen naivan mindig ez történik. :D
Aggie szerelmi élete a szokásos vicc lett, de ez várható volt.

Habók P>!
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a balszerencsés boszorka

Nem ez a legjobb része a sorozatnak, őszintén szólva Agatha kimondottan idegesített ezzel a bárkihez-hozzámennék-csak-elvenne-már-valaki mentalitással. De ha éppen nem ezen nyűglődött, akkor tetszett, amit olvastam. És jót tett a regénynek az új helyszín is – a tengerparti kisváros mindig hálás téma – az új emberekkel. Persze, boszorkány, meg bájital meg szeánsz – Agathának sem nő be a feje lágya?, De legalább néhány tapasztalattal – meg egy macskával – gazdagabb lett.

Nyuszibusz>!
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a balszerencsés boszorka

Az előző kötethez képest sokkal de sokkal jobb volt. Végre nem nyűglődtem, faltam a lapokat. Nagyon tetszett, mondhatom hogy pörgött és izgalmas volt. Ennek a könyvnek is meg volt a maga hangulata, Aggie majdnem megtalálta álmai párját Jessop felügyelő személyében, de naná hogy James is visszakúszott a tudatába, Charles pedig az ágyába. Természetesen az „exek” rosszkor jelennek meg rossz időben, gyilkosság gyilkosságot követ. Aggie gazdagabb lesz ismét egy cicával spoiler
Visszatért a beszólogatós amatőr detektívünk, bár kissé zavart, hogy tök mindegy, hogy ki csak vegye már el, és mondhatni egy buta jóslat miatt pikk-pakk ágyba bújjon, az érzelmes oldala most nem volt annyira rossz, ennyi pont kellett.
Ettől eltekintve várom a következőt. Vagyis kérem a következőt! :) :D


Népszerű idézetek

Memécske>!

Az életben el kell jönnie annak a pillanatnak, amikor le kell mondani a szerelemről szőtt éretlen álmokról, és be kell érni a barátsággal.

Kapcsolódó szócikkek: barátság · szerelem
FreeAngel>!

– Mutasd a levelet. Gyerünk. Sosem szeretted, kár színlelned.
    Agatha odaadta a levelet. A férfi figyelmesen elolvasta.
– Rendes, tisztességes, jó szándékú embernek tűnik. Nem a te fajtád, Agatha.

230. oldal

TiszlaviczMarcsi I>!

– Jaj, de jó, hát visszajöttél! – lelkendezett Mrs. Bloxby, majd hátrakiabált a férjének: – Agatha visszajött!
A lelkész felpattant, és kivágtatott az ajtón.

Kilenc

Kapcsolódó szócikkek: Mrs. Margaret Bloxby
FreeAngel>!

– Igazán nem kellene, és különben sem indulhat útnak – figyelmeztette Bill. – Járhatatlanok az utak.
– Meg kell állítanom azt az ostoba nőszemélyt. Lefogadom, hogy fütyül a felügyelőre.
– Agatha már nagykorú.
– Duplán is – vágta rá undokul Charles.

203-204. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Bill Wong · Sir Charles Fraith
FreeAngel>!

– Tulajdonnevet nem szabad – hallották Harry hangját a társalgóból. – Maga is tudja, Jennifer.
– Még mindig scrabble-t játszanak – ámult el Agatha. – Embereket gyilkolnak meg, emberek zuhannak ki az ablakon, és ők még mindig scrabble-t játszanak!

249. oldal

Judit_56 P>!

Éppen erre van szükségem, gondolta keserűen Agatha. Esti szórakozás egy rakás aszalmánnyal. Ez a hátulütője, ha öregekkel barátkozik az ember, gondolta. Nem lehet fenntartani a látszatot, hogy az ember még fiatal és magával ragadó.

Judit_56 P>!

Ezt kéne az angol zászlóra írni, gondolta keserűen Agatha. „Erre még senki sem panaszkodott”, hangzik mindig a válasz, ha a leggyámoltalanabbnál kicsit merészebb vendég bármi miatt szót mert emelni.

Judit_56 P>!

– Nem teszek mást, csak tapintatlanul beleavatkozom mások életébe. Ha visszaérek Carselyba, rendes életet kezdek, és a jótékonykodásnak szentelem az életemet.
– Majd ha piros hó esik – nevetett Charles.
– Komolyan beszélek. Olyan leszek, mint Mrs. Bloxby.

Purpur>!

Agatha döbbenten állapította meg, hogy ha az ember közelebbről megismeri az ijesztő ruhákat és orrkarikát viselő fiatalokat, akiknek zselétől meredezik a hajuk, rendszerint kiderül, hogy rendes, átlagos emberek.

74. oldal

dokijano>!

A film azok közé tartozott, amelyeket az amerikaiak azzal rontanak el, hogy a kilencvenes évek értékrendjét ráerőltetik a történelmi eseményekre. A hős olyan fiatal volt, hogy egyáltalán nem érdekelte Agathát. De a filmtrükkök elképesztőek voltak. Agatha esküdni mert volna, hogy amikor a Titanic nekiment a jéghegynek, az ő lábát is víz nyaldossa. Aztán kiabálást, átkozódást hallott. Valóban vízben állt a lába!

153. oldal, Hatodik fejezet (Ulpius, 2013)

Kapcsolódó szócikkek: film · Titanic

A sorozat következő kötete

Agatha Raisin sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Böszörményi Gyula: Szer'usz világ
J. D. Robb: Halálos ünnep
Csóti Lili: Hetedvérig
Elle Cosimano: Finlay Donovan mindent visz
Lawrence Block: A betörő, akit temetni veszélyes
Rita Falk: Télikrumpligombóc
Vavyan Fable: Szennyből az angyal
Richard Osman: A csütörtöki nyomozóklub
Holly Jackson: Jó kislányok, rossz viszonyok
Darynda Jones: Első sírhant