A ​szende Minerva (A hat nővér 1.) 68 csillagozás

M. C. Beaton: A szende Minerva

Charles Armitage nagy bajban van. Népes családról kell gondoskodnia, ám Isten szolgájaként ugyancsak kedveli a világi hívságokat, nem csoda hát, hogy a családi kassza kiürült. Mivel tehetős fivére nem hajlandó segíteni rajta, a lelkész Londonba küldi legidősebb lányát, hogy a báli szezonban mielőbb találjon magának egy gazdag férjet. Lady Godolphin gondjaira bízza Minervát, hogy bevezesse az előkelő társaságokba. A szépséges Minerva nem buta, ám tapasztalatlan és naiv, nem ismeri a flörtölés művészetét, és nem tudja, hogy az elegáns külső és a jó modor olykor romlott lelket takar.

A londoni ficsúrok aljas terveket szőnek, és fogadást kötnek, hogy kinek sikerül megrontania az ártatlan leányt. Köztük van a jóképű, gazdag Lord Sylvester Comfrey is, aki gálánsan a szárnyai alá veszi a lányt, hogy aztán…

M. C. Beaton ebben a sorozatában a hat Armitage nővér sorsával ismerteti meg rajongóit.

Eredeti megjelenés éve: 1983

>!
Ulpius-ház, Budapest, 2014
302 oldal · ISBN: 9789633833087 · Fordította: Tolvaj Zoltán
>!
Ulpius-ház, Budapest, 2014
ISBN: 9789633832868 · Fordította: Tolvaj Zoltán

Enciklopédia 1


Most olvassa 1

Várólistára tette 23

Kívánságlistára tette 15


Kiemelt értékelések

klaratakacs P>!
M. C. Beaton: A szende Minerva

Egyszerűen nem tudtam eldönteni, hogy ezt most komoly történetnek írta meg Beaton, vagy paródiának. Mire elandalodtam volna a romantika hullámain, jött egy olyan kritika, beszólás, vagy abszurd helyzet, ami kirántott onnan. Viszont a humora megmentette a könyvet, nekem Minerva önazonossága a piperkőc világban szimpatikus volt, megtéríteni a dendiket szép kihívás. Sajnálom, hogy nincs magyar folytatás, angolul nem mernék belevágni.

kratas P>!
M. C. Beaton: A szende Minerva

Pont azt kaptam, amit vártam. Megterhelő agymunkát, vagy nagy összpontosítást a történet nem kíván, olyan kis szürke az egész, de kedveske volt. Ha megjelenne a folytatás, akkor még meg is venném, mert kikapcsolódásnak tökéletes.

konyvolvaso>!
M. C. Beaton: A szende Minerva

Eleinte lassan indult be a történet de a végére eléggé felpezsdült. Ez a korábbi M.C.Beaton könyvekhez képest teljesen más stílusú. Krimi helyett a romantikus stílus jellemzi. Nem volt rossz de szokni kell a stílust. Ebből van több kötet is de csak 1-nek a fordítását láttam még. Elképzelhető, hogy eredeti nyelven tudom csak folytatni a sorozatot? Ki tudja?

Habók P>!
M. C. Beaton: A szende Minerva

Azt hittem, ez is lesz olyan jó, mint a Miss Pym sorozat, de rosszul hittem. Illetve… úgy nagy átlagban iszonyú gyenge volt. Ostobá, okoskodó főszereplő, gyenge mellékszereplők (hogy lehetett ennyi gárgya alakot összeszedni??), vérszegény történet, legszívesebben sutba vágtam volna, és akkor jött egy bekezdés, amelyben humor volt, máskor valami csípős megjegyzés, egy szép leírás, már kezdtem reménykedni, aztán megint a dögunalom. Komolyan volt egy olyan érzésem, hogy az írónő megírt négy-öt kis részt, aztán odaadta az unokahúgának, hogy magával a történettel kezdjen, amit tud. Nem sokat tudott. Ebből a sorozatból többet nem is kérek.

mokus33>!
M. C. Beaton: A szende Minerva

Nem volt ez olyan rossz könyv, mint ahogy a molyos százaléka mutatja. Jót szórakoztam rajta, és annak ellenére, hogy Minerva kissé butuska és álszenteskedő volt, csíptem a karakterét. Maga a történet nem egy nagy formátumú mű, mégis van egyfajta bája, ami miatt szívesen olvastam. Ha hozzájutok, valószínűleg a következő részt is elolvasom majd, de akkor sem lesznek álmatlan éjszakáim, ha nem sikerül folytatnom a sorozatot.

1 hozzászólás
Lovas_Lajosné_Maráz_Margit P>!
M. C. Beaton: A szende Minerva

A hat nővér 1

Ezt könyvecskét gyorsan befaltam, tetszett. Kifejezetten ilyen hideg, esős. havas-esős napra való könyv volt, amit a jó meleg szobában élvezettel lehet olvasni.
Nem volt egy klasszikus remekmű, kicsit bugyuta volt, a hősnő is szegény egy rakás szerencsétlenségnek hatott. De volt a könyvben humor és végül is minden jól alakult a végére, ahogy az már ezekben a limonádé történetekben lenni szokott.
Jól szórakoztam olvasás közben, még ha nem is lett kedvenc.

Nem tudom, hogy kaszálták-e ezt a sorozatot, vagy várható-e, hogy folytatják, mert azért igazi kikapcsolódást jelent egy-egy ilyen könnyű kis történet. Szívesen olvasnám a további részeket is.

Juca P>!
M. C. Beaton: A szende Minerva

Eddig csak krimiket olvastam az írónőtől, ezért kíváncsi voltam, hogyan alkot más műfajban. Kicsit féltem a könyvtől, mert alacsonyabb a százalékos értékelése. De kellemesen csalódtam, nem is értem, miért lett alacsonyabb a százalék. Nekem mindenesetre tetszett.

Minerva meglehetősen visszafogott hölgy, emiatt sokszor megbotránkozik mások viselkedésén. Az ilyen pillanatokban jókat nevettem rajta, főleg amikor Lady Godolphint szándékozik „megmenteni”.

Ami feltűnt számomra, azok a részletes ruhaleírások arról, ki mit visel (leginkább Minerva öltözékei). Nekem még egy történelmi romantikus könyvben sem jött át ennyire, mit viselnek a szereplők, ráadásul körmondatokat képes volt írni róla az írónő. Olyan érzésem volt, hogy M. C. Beaton nagyon rajongott a ruhákért.

Amikor már úgy néz ki, minden a legnagyobb rendben, természetesen jön egy kis csavar a történetben. Így volt kerek egész. Bár azt hiszem, Minerva húga, Annabelle még okoz majd némi meglepetést a következő részben.

vadnarancs>!
M. C. Beaton: A szende Minerva

Ó, de vártam Agatha felbukkanását vagy egy aprócska gyilkosságot, bármit, de ez a könyv így nagyon unalmasra sikeredett. :(
Bár nekem elégé A csábítás kilenc szabályára emlékeztetett, csak ez nem 500 oldal volt, hanem butított verzióban csak a fele.

Krumplicsku>!
M. C. Beaton: A szende Minerva

Az itteni sok háborgó értékelést valahol megértem, de ennek ellenére szerintem nem olyan rossz ez a könyv. Nem jó könyv persze, a karakterek nem kicsit alap nélküliek, a cselekedeteik meg sokszor egyáltalán nem tűnnek rendes emberi reakcióknak. Az elején egyfolytában a XIX. század végi /XX. század elejei francia/angol/magyar bohózatok fordulatai jutottak eszembe (Charlie nénje, Bunbury/Osztrigás mici, A hülyéje, de a magyarokat is sorolhatnám)…. azzal, hogy Beaton nem egy Oscar Wilde. És önmaga sem, ami azt illeti, mert mind az Agatha, mind a Hamish Macbeth történetek zöme ennél jóval többet tud, még akkor is, ha azok is színtiszta ponyvák.
De ebben a hosszban még pont nem kaptam tőle hülyét, még nem feküdte meg a gyomromat
Hát, istenem, szeretett volna egy Austen korabeli regényt írni maga is.
Jegyzem meg, ennél számos ezerszer rosszabb Austen epigon regény is van, némelyiknek meg még folytatása is (Rebbecca Anne Collins Pemberly krónikája… na az pl. egy frankón egy csillagos könyv, annál ez sokkal jobb)
De persze, hogy vannak nála sokkal rosszabbak, még csak annyit jelent, hogy jobb azoknál, nem az, hogy jó könyv is.
Ennek ellenére, én azt mondanám, ha valahol valaki átesik rajta, kölcsönbe kapja, vagy nagyon olcsón utána vágják, nem kell elugrani tőle, egy strandkönyvnek, vagy valami hosszú várakozás alatti olvasásra pont megteszi, de azzal a figyelmeztetéssel, hogy ne várjon tőle Jane Austen-i hangulatot, ne várjon többet egy kis tingli-tangli limonádénál, és akkor még élvezni is tudja majd.
Talán.
Ugyanakkor, ha van másik jelölt az olvasásra, érdemesebb azzal egy próbát tenni, mert az élet rövid, és tényleg rengeteg ennél jobb könyv vár arra, hogy elolvassuk. De mindenki maga tudja, mit akar ;-)

Enzo314 P>!
M. C. Beaton: A szende Minerva

Ha az lenne könyv címe, hogy filozófus doktorok válogatott esszéi az angol nemesség életmódjáról, akkor lehet, hogy érteném a sok negatív értékelést, de ez a könyv egy könnyű szórakoztató regény, nem több és nem is akar többnek látszani. Van benne szerelem, humor, némi kis izgalom és ez éppen elég, hogy eltöltsünk vele pár kellemes órát a fa alatt olvasgatva a kertben.


Népszerű idézetek

konyvolvaso >!

Aztán lábujjhegyen beosont az édesanyja szobájába, hogy ellenőrizze, felvitték-e a reggeli kakaót, és rendesen begyújtottak-e.

38. oldal

konyvolvaso >!

A hideg délután rózsákat varázsolt az arcára, ébenfekete haja egészségesen fénylett.

59. oldal

konyvolvaso >!

A plébános élénk gombszemmel nézett a világba zsirpárnái közül, fivére jellegzetesen sápadt írisze a XVIII.századi szobrok üres tekintetére emlékeztetett.

14. oldal

Kapcsolódó szócikkek: zsírpárna
konyvolvaso >!

Az ég szürke volt, enyhén szemerkélt az eső, gyászosan öntözve a környező földeket.

265. oldal

Ibolya_Márkus>!

Arcát saját készítésű pirosítóval tette élénkebbé. Néha azzal keresett egy kis zsebpénzt, hogy a saját készítésű kozmetikumokat árulta a falu asszonyainak. A pirosító tizennyolc egység cinóbert, tizenkét egység sáfránytinktúrát, harminc egység flórenci nősziromgyökeret, százhúsz egység vörös krétát és cink-oxidot, két egység kámfort, kilenc egység virágesszenciát, két egység borsmentaolajat és jelentős mennyiségű mandulaolajat tartalmazott.

Ibolya_Márkus>!

Ahogy nőtt a készülődés kiváltotta izgalom, Lady Godolphin egyre szabadosabban
beszélt, akárha vadászaton lett volna, és a durva közönségességtől csak az mentette meg, hogy műveletlenségéből fakadóan nem tudta jól kifejezni magát.
„Tüszők!” volt a kedvenc szitokszava. Egyszer hallotta, amint egy fodrász ezt suttogta, s
rögvest át is vette, holott a fodrász a hajhagymákra értette – anatómiai értelemben.

konyvolvaso >!

Az, hogy elengedhetetlen már ma felkészülni a holnap próbatételeire.

18. oldal

konyvolvaso >!

A kertbe vezette a tiszteletest, ahol leültek egy asztalhoz a terebélyes szikomorfa alatt, majd intett indiai inasának, hogy hozzon egy üveg portóit.

202. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Lucinda Riley: Árnyéknővér
Julianne Donaldson: Edenbrooke örököse
Lisa Kleypas: Ördöngös tavasz
Kresley Cole: Szeress, ha tudsz!
Julia Quinn: A vikomt, aki engem szeretett
Elizabeth Hoyt: A sötétség hercege
Julia Quinn: Ami Londonban történt
Jennifer Ashley: Hart hitvese
Julia Quinn: Mint a mennyben