Viktória ​királynő 29 csillagozás

Lytton Strachey: Viktória királynő Lytton Strachey: Viktória királynő Lytton Strachey: Viktória királynő Lytton Strachey: Viktória királynő Lytton Strachey: Viktória királynő

Lytton Strachey életrajza Viktóriáról, Anglia s India királynőjéről kedves és nagyon emberi képet rajzol meg arról az asszonyról, akiről egy korszakot neveztek el. Viktória 1837-ben 18 évesen lépett trónra, s 1901 januárjában halt meg. Az uralkodása alatt vált Anglia világbirodalommá, s ebben a folyamatban olyan legendás társai voltak, mint férje, Albert herceg, Gladstone és Disraeli. Amikor élete vége felé a kormányzás gondjait egyre inkább miniszterelnökére hagyta, igazi támasza – régóta özvegy volt már – a legendás skót szolgája, John Brown volt. Lytton Strachey Viktória királynője könnyedségével, eleganciájával megújította az életrajzírás műfaját, s minden későbbi mű példájául szolgált.

Eredeti megjelenés éve: 1921

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Királyi házak GABO · Olcsó Könyvtár Szépirodalmi

>!
GABO, Budapest, 2004
320 oldal · ISBN: 9789639526303
>!
GABO, Budapest, 2003
314 oldal · keménytáblás · ISBN: 9639526304 · Fordította: Dobos Lídia
>!
Laude, Budapest, 1998
312 oldal · puhatáblás · ISBN: 9637830588 · Fordította: Szinnai Tivadar

2 további kiadás


Enciklopédia 4

Szereplők népszerűség szerint

Viktória királynő · Albert Coburg herceg


Kedvencelte 2

Most olvassa 2

Várólistára tette 29

Kívánságlistára tette 25


Kiemelt értékelések

fukszia>!
Lytton Strachey: Viktória királynő

Nehéz feladat lesz az értékelés és a csillagokkal is bajban vagyok.
A baj ott kezdődött, hogy a fülszöveg alapján én egy kicsit mást vártam. Most pontosan elolvastam újra és az ott leírtaknak megfelel: egy korrekt, eredeti dokumentumokra támaszkodó életrajz, amelyben Viktória királynő valós hús-vér emberként jelenik meg.
Ha csak ezt a szempontot vesszük figyelembe, akkor a csillagok száma: 5.

A csalódásomat az okozta, hogy egy történelmi(bb) regényt vártam, azt a megszokottat. :) Valós alapokon nyugvó, de egy kis eseménnyel, írói fantáziával megspékelt regényt. Egy kicsit pörgőset, sokkal olvastatóbbat. Ebből a szempontból nagy volt a csalódásom és így csak egy gyenge közepesre értékelem.
Az író precizitását és az én figyelmetlenségemet (lásd fülszöveg) figyelembe véve a 4,5-nél maradtam.

Ha valakit érdekel a valós és „száraz” tényanyag Viktória koráról és az ő emberi vonásairól (ha ezt várja a könyvtől), mindenképpen olvassa el!

takiko>!
Lytton Strachey: Viktória királynő

Öt csillag, mert pontosan azt kaptam tőle, amit vártam: egy hiteles, de közben szórakoztató leírást Viktória életéről. Egyáltalán nem hiányoztak belőle a regényes elemek, bár egy olyan formában írt könyvet is szívesen olvasnék ebben a témában. Mégis, ez a könyv úgy jó, ahogy van.

Aranymag>!
Lytton Strachey: Viktória királynő

Hiteles és alapos korrajz, a tényekre támaszkodva. Felhasználja Viktória levelezéseit, napló bejegyzéseit, de én egy kicsit többet vártam volna. Különösen az Alberttel kapcsolatos részekre voltam kíváncsi, érdekes volt, hogy alakult ki köztük a viszont, és hogy Lord M.-et és Lehzent is hogy tudta szép lassan eltávolítani Viktória közeléből.

A gyerekekre is kíváncsibb lettem volna, de azt elintézte a könyv pár oldalban. Sok hangsúlyt kap a politika a könyvben, ami persze meghatározta az életüket, de én több belső részletre, beszámolóra lettem volna kíváncsi.

csilla0923>!
Lytton Strachey: Viktória királynő

Jobb, mint a többi nyers rész a sorozatból, de azért szerettem volna többet tudni Viktória családi életéről is. A gyerekeiről jó ha összesen 1 oldal van. A politikai nézetei annyira nem érdekeltek.

krisztina0419>!
Lytton Strachey: Viktória királynő

Számomra 5 csillag,mert azt vártam amire számítottam. A könyv nem egy rózsaszín színű világot mutat be,hanem a valóságot.A könyv erősen emlékeztet a Viktória & Albert című 2001es filmre. Bár a sok hercegség neve néha kavart okoz az ember fejében.Akit érdekel ez a téma ne hagyja ki!


Népszerű idézetek

Cheril>!

Ez a téma annyira kihozza sodrából a királynőt, hogy alig tud uralkodni magán.

298. oldal (GABO, 2003)

Cicu>!

Amikor egyik nap a herceg haragjában bezárkózott a szobájába, a nem kevésbé dühös Viktória bekopogott hozzá, engedje be.
– Ki az? – szólt a kérdés.
– Anglia királynője – így a válasz.
A herceg nem mozdult, mire újabb kopogás hallatszott.
A kérdést és a választ sokszor elismételték, míg végre egyszer csak csönd lett, és egy halkabb kopogás.
– Ki az? – hangzott újra a hajthatatlan kérdés.
– A feleséged vagyok, Albert.
Abban a pillanatban kinyílt az ajtó.

127. oldal (GABO, 2003)

Kapcsolódó szócikkek: Albert Coburg herceg · Viktória királynő
Cicu>!

Lord Melbourne-nek még ennél is világosabban fejezte ki magát.
Nem nagyon kívánom látni Albertet, az egész téma utálatos számomra – nem akart dönteni, és állandóan azt ismételgette, hogy „kellemetlen” lesz Albertet viszontlátni.
[…]
Albert megérkezett, és Viktória addigi létének egész stuktúrája úgy omlott össze, akár a kártyavár. Albert gyönyörű szép volt, jaj, de szép, ám Viktória semmi mást nem tudott róla. Aztán egy pillanat alatt ezernyi titokról lebbent fel a fátyol, a múlt, a jelen új értelmet kapott. Az elmúlt évek álomvilága tovatűnt, egy új, ellenállhatatlan és rendkívüli bizonyosság sugárzott a szép kék szempárból, a kedves ajkak mosolyából. Viktória mintha nem lett volna magánál. […]
Albert csütörtökön este érkezett, és vasárnap Viktória azt mondta Lord Melbourne-nek: – Nagymértékben megváltoztattam az álláspontomat a férjhezmenetelt illetően.

106-107. oldal (GABO, 2003)

Cicu>!

Az angol alkotmány – ez a meghatározatlan valami – élő dolog, együtt fejlődik az emberekkel és folyamatosan változik az emberi természet finom és bonyolult törvényeinek megfelelően. A megfontolás és a véletlen együttes teremtménye.

224. oldal (GABO, 2003)

2 hozzászólás
Cicu>!

Zichy gróf – írta Viktória a naplójába – egyenruhában igen jól néz ki, de civilben már nem annyira. Waldstein gróf meglepően csinos a magyar uniformisában.

55. oldal (GABO, 2003)

Cicu>!

A királynő váltott néhány szót mindegyik vendégével. Ezek alatt a rövid, de nehézkes beszélgetések alatt kínosan egyértelmű lett, mekkora unalommal tud járni a királyság. Egyik este jelen volt Mr. Greville, titkos tanácsos. Amikor rákerült a sor, a középkorú, kemény vonású világfit megszólította fiatal úrnője.
– Kilovagolt ma, Mr. Greville? – kérdezte a királynő.
– Nem, Asszonyom, nem – felelte Mr. Greville.
– Szép napunk volt ma – folytatta a királynő.
– Igen, Asszonyom, nagyon szép napunk volt – mondta Mr. Greville.
– Bár egy kicsit hűvös volt, nemde? – mondta a királynő.
– Elég hűvös – válaszolta Mr. Greville.
– Ugye szokott lovagolni a nővére, Lady Francis Egerton is, nemde? – kérdezte a királynő.
– Igen, néha kilovagol, Asszonyom – felelte Mr. Greville.
Egy kis szünet után Mr. Greville bátorkodott elindítani a beszélgetést, bár ahhoz nem volt mersze, hogy a témán is változtasson.
– Felséged volt ma lovagolni? – kérdezte Mr. Greville.
– Ó, igen, nagyon sokat lovagoltam ma – felelte a királynő lelkesen.
– Jó lova van felségednek? – kérdezte Mr. Greville.
– Ó, nagyon jó a lovam – válaszolta a királynő.
És ezzel vége is lett a beszélgetésnek. Őfelsége elmosolyodott, és bólintott, Mr. Greville mélyen meghajolt, és kezdődött a beszélgetés egy következő úrral.

79. oldal (GABO, 2003)

Cicu>!

Az élet megint a megszokott mederben folydogált, bár természetesen a víz néha fodrozódott.

83. oldal (GABO, 2003)

takiko>!

Utálta a protekciót és a kinevezéseket, ami ritkaság egy miniszterelnöknél. „Ami a püspököket illeti – fakadt ki egy ízben –, biztos vagyok benne, hogy csak azért halnak meg, hogy engem bosszantsanak.”

73. oldal

Cicu>!

Másnap volt a születésnapi lakoma száz vendéggel. A kenti hercegnő ült a király jobbján, Viktória hercegnő pedig szemben vele. A vacsora végeztével az egészségére mondott pohárköszöntőre válaszolva a király fölállt, és egy hosszú, hangos és szenvedélyes beszédben kiöntötte minden mérgét a hercegnőre. Mint mondta, a hercegnő folyamatosan sértegeti, eléggé el nem ítélhető módon távol tartja tőle a hercegkisasszonyt, gonosz tanácsadókkal veszi körül magát, és nem képes helyénvaló módon cselekedni, de ő, a király, már ezt nem tűri tovább, megmutatja neki, hogy ő az uralkodó, ragaszkodik hozzá, hogy tekintélyét tiszteljék. Ettől fogva a hercegkisasszonynak minden udvari eseményen rendszeresen jelen kell lennie. Továbbá csak remélni tudja, hogy Isten még hat hónapig vigyáz az egészségére, szeretné elkerülni, hogy a régens uralja az országot. Azt kívánja, hogy koronája közvetlenül a trónörökösnő fejére szálljon egy, a „most mellette ülő személy” helyett, akire viselkedése és képességei miatt semmiféle felelősséget nem lehet bízni. Végtelennek tűnő ideig tartó, dühödt szóáradatát a királynő vérvörös arccal hallgatta, Viktória könnyekben tört ki, a száz vendég pedig döbbenten ült. A hercegnő egyetlen szót sem szólt, míg vége nem lett a kirohanásnak és a társaság vissza nem vonult. Ekkor őrületes és szégyenteljes rikácsolás közepette a hintaját kérte, és bejelentette, hogy azonnal visszatér Kensingtonba.

53. oldal (GABO, 2003)

Kapcsolódó szócikkek: sértegetés
takiko>!

A királynő a bajusz nélküli szakáll mellett van, mivel ez komolyan katonás külsőt kölcsönöz, de azzal még nem érnék el céljukat, azaz, nem kerülhetnék el a borotválkozást. Így hát legyen az eredeti javaslat szerint teljes szakáll, csak rövidre kell vágni és rendben tartani.
További két hét gondolkodás után a királynő papírra vetette végleges álláspontját. „Kiegészítő megjegyzést kívánok fűzni a szakáll-kérdéshez, amennyiben semmi esetre sem engedélyezem a szakállt bajusz nélkül. Ez határozott parancsom.”

249. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Alison Weir: Aragóniai Katalin
Frank Tibor: Viktória királynő kezeihez
Bill Bryson: Shakespeare
Daniel Defoe: A fegyenc
Daniel Defoe: Moll Flanders
Mark Logue – Peter Conradi: A király beszéde
Antonia Fraser: Amazonkirálynők
Philippa Gregory: A fehér királyné
Bernard Cornwell: Szorul a hurok
Antonia Fraser: VIII. Henrik hat felesége