Jane ​Steele 81 csillagozás

Egy gyilkos nő vallomása
Lyndsay Faye: Jane Steele

Jane ​Eyre alakja újragondolva bátor, hősies sorozatgyilkosként.

Jane Steele, az érzékeny árva előbb gonosz nagynénje és erőszakos kuzinja karmai között szenved, majd egy kegyetlen iskolában, ahol küzdenie kell a puszta túlélésért, amíg el nem menekül Londonba, kínzói holttestét hátrahagyva.

Miután éveken át bujkál a törvény elől, és közben hátborzongató „utolsó vallomásokat” ír a felakasztottak nevében, Jane izgalmas hírekre bukkan egy újsághirdetésben. A nagynénje meghalt, gyermekkori otthonának pedig immár új ura van: Mr. Charles Thornfield, aki épp nevelőnőt keres.

Jane mindenáron ki akarja deríteni, vajon nem ő maga-e a birtok jogos örököse, így álnéven elnyeri az állást, és megtudja, hogy Highgate House-t bámulatosan furcsa új lakók foglalták el: az igéző, de epés Mr. Thornfield, a szikh háborúkat megjárt katonaorvos, valamint jóindulatú, szikh főkomornyikja, Mr. Szárdár Szingh, akinek közös múltja a ház urával mintha sokkal bonyolultabb és sötétebb… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2016

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Arany pöttyös könyvek

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2018
584 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634572886 · Fordította: Komáromy Zsófia

Enciklopédia 41

Szereplők népszerűség szerint

Charles Thornfield · Jane Steele · Szárdár Szingh

Helyszínek népszerűség szerint

London


Kedvencelte 8

Most olvassa 7

Várólistára tette 147

Kívánságlistára tette 116

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

>!
mate55 
Lyndsay Faye: Jane Steele

Lyndsay Faye: Jane Steele Egy gyilkos nő vallomása

Amikor lassan elszivárog az energia a történetből. Ma mindenki valami mást akar: többet, jobbat, mint a megszokott, a jól bevált séma. Kitágítani a műfaji kereteket, átfesteni az olvasói világot, szétszabdalni a ritmust, új látószögeket kijelölni a krimit szeretők tábora számára. A próbálkozás díjazandó, a nagy mű azonban nemhogy nem akaródzik megszületni, legtöbbször annyi sem telik tőle, hogy akármilyen rövid időre, de legalább elhitesse az emberrel, hogy az, amit olvas, kivételes kreáció. Számomra ez sem az. Nagy kár, hogy menet közben kifogyott a szufla, mert az igencsak ígéretes kezdet után nem maradt más, csak egy egyszerű ember gyűlöletes áramlása. Ha egy kiváló író magával ragadó regényére utalunk vagy hivatkozunk, akkor kutya kötelességünk az eredetihez híven előadni, fölidézni vagy legalább utánozni az író stílusát. Összehasonlításokat kell készíteni, és úgy kell megrajzolni a szereplőket, hogy közben nem erőszakoljuk meg az eredeti művet sem. Különösen akkor, ha a nagy becsben tartott író munkáját használja fel minden fejezet fejlécéhez. Ebben a szövegkörnyezetben nincs hitelessége, nincs eleganciája ennek a stílusnak: korszerűtlen, idejétmúlt kifejezést szórva, és gyakran tartalmazva olyan szavakat, amelyek helytelenek ebben a nyelvezetben. Vagyis inkább a törődöttség, ahogy a cselekmény „fordulatai” ide-oda tologatják a főszereplőt, ő meg csak úgy sodródik, de igazából minden közreműködő egyfajta tanácstalanság, mint akik nem tudják, mit keresnek itt. Ez a fajta sztori sokszor bosszantott, hiszen az elfojtott érzelmek és néhol, csak az olvasói elvárások irányítják a tudatos érzelmek, az átgondolt cselekedetek helyett. Nélkülözi Charlotte regényének szenvedélyes, végletes romantikáját, a józan, vallásos bölcseleti vetületét. Egy örökbecsű történet üde és friss feldolgozása szeretne lenni, amely (részemről) azonban soha nem válhat klasszikussá.

1 hozzászólás
>!
_Nikki
Lyndsay Faye: Jane Steele

Lyndsay Faye: Jane Steele Egy gyilkos nő vallomása

"Amire viszont az első oldalaktól fogva kíváncsi voltam, hogy Faye mennyire tudja majd hozni kortárs regényében azt a stílust és hangulatot, ami a klasszikus romantikusok sajátja. Az elején úgy éreztem, hogy működni fog majd a dolog, de aztán kezdett egyre komorabbá, kevésbé szentimentálissá válni a történet, ráadásul a cselekmény maga is az átlagnál jóval fordulatosabb irányt vett, ami szintén tett róla, hogy inkább a mai kor támasztotta irodalmi igényekre reagáljon. Részben már az arany pötty is előrevetíti azt, hogy nem feltétlen egy könnyed limonádét fogunk majd olvasni, éppen ezért nem is állt végül rosszul neki ez a fajta változtatás. A végeredmény egy modernebb és frissebb, akciódúsabb regény lett. Ha feltétlenül hasonlítani akarnám amúgy valamihez, akkor engem sokkal inkább a 2017-es Tabu sorozatra emlékeztetett, ami szintén a 1800-as évek Londonjában játszódik, kellően sötét és piszkos, nem finomkodik semmivel, ráadásul a Kelet-indiai Társaság is jelentős szerepet kap benne, csak úgy, mint a Jane Steele-ben. (Ha esetleg nem láttátok a sorozatot, akkor mindenképp ajánlom, mert zseniális!)

A fordulatokra visszatérve kicsit bővebb magyarázattal is szolgálnék. A konfliktust nem csak a gyilkos múlt és annak a szerelemmel való összeegyeztethetősége adja, hanem Charles Thornfield múltja is (legalábbis részben). Ez is ismerős lehet az eredeti művet olvasóknak, de Lyndsay Faye ezúttal egy meglehetősen hatalmasat csavart a cselekményen. Thornfield háztartása ugyanis szikh alkalmazottakból áll, illetve nevelt lánya maga is indiai származású, s ennek köszönhetően a probléma forrása is a másik kontinensen gyökerezik, mely aztán kihat az angol földön élő szereplőinkre. Az egzotikus és mégis kezdetben idegennek ható környezet, illetve az Indiában játszódó részletek nagyon szépen belesimultak a történetbe, Faye alapos utánajárásának köszönhetően pedig végig hihető is maradt ez a szál. Számomra rengeteg újdonsággal szolgált amúgy a szikhizmusról, mint vallásról, amiről nagyjából semmit nem tudtam korábban, s mondanom sem kell, hogy a befejezés után jómagam is utánaolvastam kicsit a témának."

A teljes értékelés » https://nemfelunkakonyvektol.blogspot.com/2019/08/lynds…

>!
ViviPapp
Lyndsay Faye: Jane Steele

Lyndsay Faye: Jane Steele Egy gyilkos nő vallomása

A könyvet a leírása miatt vettem meg, nagyon tetszett a könyvesboltban. Igazán nem is tudtam mire is számítsak, de úgy gondoltam, hogy egy Jane Eyre átdolgozás nem lehet rossz.

Nem tudnám azt mondani erre a regényre azt, hogy borzalmas lett, de nagyon nehezen szenvedtem át magam az 573 oldalon.

A három nagy részből, az első és az utolsó részt élveztem, de a másodikkal nehezen haladtam és untam. Nem érzem azt ebben a regényben, hogy eddig kellett volna nyújtani. Sok minden nagyon egyszerűen átlátható volt és előre tudtam, hogy ki a bűnös, vagy ki kicsoda, vagy éppen hol van az a titokzatos láda, amiről nem ejtek több szót, de ha figyel valaki, akkor könnyen unalmassá válhat a sztori, amit éppen az író ér el azzal, hogy lelövi a poént túl hamar.

Jane karaktere volt hogy megőrjített, de végül csak megbarátkoztam vele. Az első 200 oldalon bemutatott előélete, fiatalkora nagyon megrettentővolt, így azért szurkoltam, hogy a sorsa jó irányba forduljon.
Charles személyével nem tudok mit kezdeni, színtelen – szagtalan volt, a kettejük közötti kapcsolat sem épült fel nekem.
De a romantikus énem szurkolt nekik nagyon.

Összességében nem bántam meg,hogy elolvastam, eléggé humoros történet, ha úgy fogja fel az ember. De nem hiszem, hogy bármikor máskor újraolvasnám.
A borítója gyönyörű, eszméletlen az biztos, emiatt biztosan megtartom.:D

>!
Risus P
Lyndsay Faye: Jane Steele

Lyndsay Faye: Jane Steele Egy gyilkos nő vallomása

Sok figyeltemnél láttam, hogy olvasta vagy olvassa ezt a könyvet, gondoltam, ha már ekkora „népszerűségnek” örvend, akkor én is elkezdem. Kár volt…
Oké, hogy énregény címével van ellátva, de egy hatalmas nagy drámakirálynő a főszereplő. Számomra borzasztóan erőltetett volt ez a Jane Eyre hasonlat, köze sincs a kettőnek, még a stílus, amit az elején próbált követni sem jött össze, a krimi és a sorozatgyilkos jelző számomra vicces ennél a könyvnél, de megértem, hogy miért kapta meg.
Ez a könyv egy nagy csalódás volt és szerintem túlértékelt.

>!
rafaelo0824
Lyndsay Faye: Jane Steele

Lyndsay Faye: Jane Steele Egy gyilkos nő vallomása

Nem igazán sikerült lenyűgöznie, talán, mert annyira vártam, és nem azt kaptam, amire számítottam. Jane Eyre átírást vártam, olyat, ami kicsit megbolondítja a sztorit, ami végül is igaz, de valahogy nem jött át a fíling. Ez a Jane nekem fura volt, a jelleme ingadozott, hiába állították, mennyire erős, mint az acél. A szikh dolog tulajdonképpen tetszett, a nyomozás is érdekes volt, de Mr. Thornfield számomra messze elmaradt Mr. R.-től. Talán az egész Jane Eyre felhang nélkül jobban tetszett volna, így számomra egyszer olvasós történet maradt.

>!
liptonella
Lyndsay Faye: Jane Steele

Lyndsay Faye: Jane Steele Egy gyilkos nő vallomása

Nahát én ezt sem gondoltam volna soha, hogy egy Könyvmolyképzős könyvre csillagos ötöst adok! :)
Nagyon kellemes olvasmány, színvonalas tolmácsolásban, végre, végre!

2 hozzászólás
>!
_Katie_ P
Lyndsay Faye: Jane Steele

Lyndsay Faye: Jane Steele Egy gyilkos nő vallomása

Őszintén bevallom, hogy nem ismerem Jane Eyre történetét, így fogalmam sincs miféle párhuzamok vannak az és e között a könyv között. Még azt se tudom megmondani miről szól a Jane Eyre, vagy hogy kik szerepelnek benne, így az erre való utalások nem sokat jelentettek számomra.
Jane karaktere igazi túlélő, aki mindent megtesz a túlélésért és azokért, akiket szeret. Gyilkos, ezzel nem lehet vitatkozni, ugyanakkor a kérdés az, hogy spoiler
Charles és Szárdár karaktere nem lopta be magát a szívembe, ugyanakkor a köztük levő hűség és barátság fantasztikus. Ki ne kívánna magának ilyen barátot, aki minden körülmények közt kiáll melletted és támogat?
Összességében kellemes történet, de nem sikerült semmi különlegeset adnia számomra.

>!
katalinfuleki
Lyndsay Faye: Jane Steele

Lyndsay Faye: Jane Steele Egy gyilkos nő vallomása

Felülmúlta az elvárásaimat. Sokkal többet adott mint azt legelsőnek gondoltam.
Nagyon szerettem olvasni a Jane Eyre-t. És még most is hajlandó vagyok gondolkodás nélkül a kezembe venni. Az, hogy szinte erre a könyvre épült a Jane Steele, hát eszméletlenül felkeltette a kíváncsiságomat.
Jane karaktere nagyon érdekes volt számomra. És az is csak dobott a könyvön, hogy E/1-ben olvashattam. Öröm volt végig követni az életét. Mr. Thronfield-ról pedig csak annyit, hogy nagy kedvencem lett.
Jó volt olvasni azokat a részeket amik elmesélték a múltat, hogy mi mi miatt történt, hogy kiből milyen ember vált, hogy a múlt végig kísérte a szereplőket. Szerettem, hogy több katakter is főbb szerepet kapott, hogy aktív részese volt mindennek.

>!
Lish
Lyndsay Faye: Jane Steele

Lyndsay Faye: Jane Steele Egy gyilkos nő vallomása

Egy kicsit csalódtam, sajnos a fülszöveg szerintem izgalmasabb összefoglalást tár elénk, mint amit valójában kapunk, a borító pedig szintén sokkal jobban tetszik, mint maga a történet. Nekem tetszettek a párhuzamok az eredeti könyvvel, és az ötlet tényleg jó, a történet váza szintén rendben van, de a megvalósítás valahogy mégis félrecsúszott. Nem vagyok író, nem fogok okoskodni, hogy mit és hogyan kellene másképp csinálni, de ha más írja meg, akkor lehetett volna ez sokkal jobb is szerintem.

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2018
584 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634572886 · Fordította: Komáromy Zsófia
>!
Szyszyyy IP
Lyndsay Faye: Jane Steele

Lyndsay Faye: Jane Steele Egy gyilkos nő vallomása

Nem ismerem Jane Eyre történetét, de kíváncsi voltam erre a könyvre.
Megmondom őszintén magamban elképzeltem, hogy milyen lesz a regény és nagyon nem olyan lett.
Egy sokkal komorabb, kevesebb romantikával fűszerezett, összetettebb sztori bontakozott ki, mint amit vártam volna.
Ezért az elején kissé csalódott voltam. Mivel egy humoros, romantikus ,krimivel megspékelt valamit vártam.
De ahogy haladt előre, én is belerázódtam.
A megfogalmazása például nagyon szép. Nekem tetszett.
Különösebben egyik szereplőért sem voltam oda, de nem is utáltam őket és voltak aranyos, vicces, szerethető megmozdulásaik.
Tetszett, hogy tartogatott némi csavart is. Történt sok minden. Csak éppen az a sok minden nagyon lassan bontakozott ki.
Úgyhogy voltak részek, amik nekem kissé unalmasabbak voltak és hosszadalmasak. Bár most, hogy befejeztem már azt mondom, hogy a sztori egészhez szükséges volt.


Népszerű idézetek

>!
mate55 

A különböző emberek véleménye roppant eltérő, ami a nők hasznosságát illeti.

167. oldal

Lyndsay Faye: Jane Steele Egy gyilkos nő vallomása

>!
FreeAngel

    A gyász különös útitárs; az egyik pillanatban csöndesen, őrangyalként üldögél a vállunkon, a másikban pedig belevájja borotvaéles karmát a mellkasunkba.

100. oldal

Lyndsay Faye: Jane Steele Egy gyilkos nő vallomása

Kapcsolódó szócikkek: gyász
>!
Szelén P

Minden gyilkosságom közül, melyet szeretetből vagy annál is jobb okból követtem el, az első volt a legfontosabb.

(első mondat)

Lyndsay Faye: Jane Steele Egy gyilkos nő vallomása

Kapcsolódó szócikkek: gyilkosság · Jane Steele · szeretet
>!
FreeAngel

    Amíg az embertől el nem vesznek valamit, nehéz elképzelni, hogy az mekkora űrt fog hagyni maga után.

436. oldal

Lyndsay Faye: Jane Steele Egy gyilkos nő vallomása

Kapcsolódó szócikkek: hiány
>!
FreeAngel

Csak semmi sírás! – gondoltam dühösen. A gondolkodás hasznosabb, mint a zokogás.

487. oldal

Lyndsay Faye: Jane Steele Egy gyilkos nő vallomása

Kapcsolódó szócikkek: gondolkodás · sírás
>!
FreeAngel

    Történeteket mesélünk idegeneknek, hogy a bizalmukba férkőzzünk, történeteket mesélünk a szeretteinknek, hogy magunkhoz láncoljuk őket, történeteket mesélünk saját magunknak, hogy elűzzük a démonjainkat. Amikor az igazat mondjuk, gyakran érzéketlenek vagyunk; amikor hazudunk, gyakran kedvesek próbálunk lenni. Bármi is történjék, mindig történeteket mesélünk, és rejtélyes tehetségünk van hozzá.

566-567. oldal

Lyndsay Faye: Jane Steele Egy gyilkos nő vallomása

Kapcsolódó szócikkek: bizalom · hazugság · történet
>!
_Katie_ P

– Biztonság és az otthon kényelme… Mi mást kívánhat az ember az élettôl?
– Azt, hogy tovább tartson (…)

Lyndsay Faye: Jane Steele Egy gyilkos nő vallomása

>!
FreeAngel

(…) egy férfi nem követhet el annál nagyobb baklövést, mint hogy figyelmen kívül hagyja egy nő megérzését.

493. oldal

Lyndsay Faye: Jane Steele Egy gyilkos nő vallomása

Kapcsolódó szócikkek: férfiak · megérzés · női megérzés · nők
>!
FreeAngel

Ha csupán mondom, hogy mulandó vagyok, az nem segíthet rajtam; ám ha igazán tudatában vagyok önnön mulandóságomnak, az megsegít.

364. oldal

Lyndsay Faye: Jane Steele Egy gyilkos nő vallomása

Kapcsolódó szócikkek: mulandóság · Szárdár Szingh
>!
tonks 

Egy palotában minden áldás elvész a sok csecsebecse között; egy veremben tündöklik az összes, akár a szitakötő csillanó-villanó szárnya.

107. oldal

Lyndsay Faye: Jane Steele Egy gyilkos nő vallomása


Hasonló könyvek címkék alapján

Dan Wells: Nem vagyok sorozatgyilkos
Dot Hutchison: Pillangók kertje
Jeaniene Frost: A sírcsapda
Bleeding Bride: A téboly kertje
Hannah Capin: Halott királynők klubja
Paula Hawkins: A víz mélyén
Thomas Harris: A vörös sárkány
Ittzés Laura: Nyolc perc
Helena Silence: Ezüsthíd
Angela Marsons: Elfojtott sikoly