A ​Fika kicsiny könyve 24 csillagozás

Avagy a svéd kávézás szertartása
Lynda Balslev: A Fika kicsiny könyve

Ha egyszerű örömökre vágyik az ember, egy csésze kávé egy falatnyi finomsággal felülmúlhatatlan. A svédek különösen szeretik megédesíteni a gyakran hideg és sötét skandináv hétköznapokat, így naponta többször is hódolnak a kávézás szertartásának, amelyet művészi tökélyre fejlesztettek. Ez a ceremónia a fika, azaz a kávészünet. Lassítani és lazítani néhány percig egy csésze kávé mellett elengedhetetlen része a svéd kultúrának. S talán egyik kulcsa az önmagukkal és az élettel való elégedettségüknek, mert egy barát társaságában elkortyolgatott csésze kávé maga a boldogság.
Ha többet akarsz tudni erről a sok évszázados hagyományról, és szeretnél te is megélni ilyen felhőtlen pillanatokat, olvasd el ezt a megszívlelendő tanácsokkal és ínycsiklandó receptekkel teli kis könyvet!

>!
Jaffa, Budapest, 2018
156 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634751014 · Fordította: Rézműves László · Illusztrálta: Sierra Stanton

Várólistára tette 15

Kívánságlistára tette 33


Kiemelt értékelések

>!
Kuszma P
Lynda Balslev: A Fika kicsiny könyve

Lynda Balslev: A Fika kicsiny könyve Avagy a svéd kávézás szertartása

Amikor először megláttam a kötetet, arra gondoltam: szívás, hogy a svédek pont úgy nevezték el a kávészertartásukat, ahogy mi magyarok hívjuk azt az időtöltést, amivel például a négyéves kisfiúk olyan elmélyülten tudnak bíbelődni. Aztán átfutottam a kötetet, és arra jutottam, alkalmasint ez az egyetlen dolog, ami miatt érdemes volt megjelentetni. Amúgy meg csak egy újabb lehúzott bőr erről a Hygge-mániáról, amelynek keretében önsegítő könyvek tucatjai keresik a választ az egymillió dolláros kérdésre: MIÉRT JÓ A SKANDINÁVOKNAK? Merthogy ugye a skandinávoknak jó. Hideg van ugyan, drága a sör és kemények a krimik, de mégis: jó. Itt Magyarországon meg kellemesen kontinentális az időjárás, 130 a Kozel, csodálatos a közbiztonság (bemondta a rádió!) – de valamiért mégsem jó. Hát hogy a toszomba lehetséges ez??? Én nem tudom. De ezek a szerzők tudják. És megmondják. Jó pénzért.

Ez az izé ugyanis 3.150 jó magyar forintba' fáj. Cserébe annyit tudhatunk meg belőle, hogy a svédeknek például azért jó, mert odafigyelnek a kávéra. (Ez amúgy azért is praktikus, mert így nem isszuk le az ingünket.) És (ez lényeges!) esznek hozzá édes süteményt. Ennyike. Ezen múlik. Rohadjon meg a társadalmi szolidaritás, a magas életszínvonal meg a többi süptürüpü ott, ahol van, igyon mindenki kávét és egyen hozzá édes süteményt, máris kész a világbéke. Tessék, elmondtam a titkot. És pénzt se kértem érte. Afrancba.

(Ja, amúgy persze van még benne más is, hogy kigyüjjön* az oldalszám. Receptek. Motivációs idézetek. Például van benne egy motivációs idézet Virginia Woolftól. Aki ugye öngyilkos lett. Kissé morbid.)

Na, ennyit akartam mondani. Mi ez a molyolás még mindig? Húzzon mindenki kávéért.

* Bocs a tájszólásért, ha indulatba jövök, néha kijön belőlem.

129 hozzászólás
>!
Málnika 
Lynda Balslev: A Fika kicsiny könyve

Lynda Balslev: A Fika kicsiny könyve Avagy a svéd kávézás szertartása

„Tedd magadévá a lagom elvét: törekedj egyszerűségre, és élvezd ki a pillanatot! Ne csinálj ezerféle dolgot egyszerre! Összpontosíts a kávé elkészítésének és kitöltésének szertartására, és kortyold élvezettel ezt a mámorító italt! Szívd be az illatát, és merülj el a fenséges ízben! Kényeztesd magad édes süteménnyel, miközben élvezed a társaságot vagy a magányt!”

Az igényes kiadványt nagy örömmel vettem kézbe kávéimádóként, és bár könnyen lehetett volna több tartalommal megtölteni, így is igen élvezetes volt lapozgatni. Bár nem vagyok svéd, mindennap tartok fikát, a kávézás szertartása ugyanis számomra is egy csészényi boldogság. Úgy tapasztalom, hazánkban is van ennek hagyománya, bár nincs rá elnevezésünk, illetve van még hova fejlődnünk; a lattés papák különösen megragadtak bennem, ugyanis a svédeknél még a gyeden lévő apukák is összejönnek egy-egy kávéra. Aki ismeri a mindfulness-t, annak pedig informális gyakorlatként ismerős lehet a fikában is említett tudatos kávéívás.

A könyv első részében a fika és a lagom bemutatása kapja a főszerepet, illetve kedves idézetek is biztatnak a kávézásra és a lelassításra. A második rész a recepteké, amitől viszont jóval többet vártam, főként a kávékülönlegességeket hiányoltam belőle. Ugyanis csupán egyetlenegy kávé alapú italrecept (a kardamomos) található meg benne. A kávéhoz kínált sütemények (fikabröd) és a sós szendvicsek kínálata már szerencsére bővebb volt, ám azt el se tudom képzelni, hogy kerülhetett be a receptek közé az áfonyaleves. Viszont a fahéjas csigát sikerült rendesen megkívánnom. Feltöltődésre remek kis kötet, természetesen szigorúan csak egy finom kávé mellé.

>!
robinson P
Lynda Balslev: A Fika kicsiny könyve

Lynda Balslev: A Fika kicsiny könyve Avagy a svéd kávézás szertartása

Ami a dánok boldogsága a hygge, az a svédeknél a lagom. Ennek eredete egészen a vikingkorig nyúlik vissza. Elképesztő, ezek a svédek valóban tudnak valamit! A kávéivás kultúrája a lazítás és feltöltődés eleme a fika. A fika lényege pedig a kávé és a fahéjas csiga, aminek külön, önálló ünnepnapja is van október 4-én. A fika, azaz a kávészünet elengedhetetlen része a svéd kultúrának.

https://gaboolvas.blogspot.com/2018/10/a-fika-kicsiny-k…

>!
Baráth_Zsuzsanna P
Lynda Balslev: A Fika kicsiny könyve

Lynda Balslev: A Fika kicsiny könyve Avagy a svéd kávézás szertartása

Az az ország, ahol a fahéjas csigának külön ünnepnapja van – október 4. – az rossz hely nem lehet. Márpedig a svédek bizony ennyire szeretik ezt az édes finomságot, és ez még mindig semmi, a sütihez kávé is jár náluk, ennek a sajátos kis szertartásnak pedig neve is van: fikának hívják. Ez a magyarul eléggé viccesen hangzó szokást annyira komolyan veszik, hogy beépült a mindennapjaikba, sőt, a finnek és a hollandok után a svédek isszák a legtöbb kávét a világon. Ki gondolta volna, ugye? Manapság nagyon divatos a skandináv életérzés, de a dánok marketingje a hyggével valahogy jobban sikerült, ezért jóval kevesebb szó esik a lagomról, ami kb. ugyanazt jelenti, csak svéd kiadásban. A lagom szó „körbeadást” jelent, és onnan ered, hogy a vikingek korában a mézsör körbejárt az asztal körül, és mindenki csak annyit kortyolt belőle, hogy a többieknek is jusson, vagyis a mértékletességre, egyszerűségre és elégedettségre való törekvést jelenti. A fika is része a lagomnak, a mi kávészünetünknek egy ínyencebb fajtája, naponta többször is összeülnek a kollégák a munkahelyen / a barátok akárhol, és egy jó kávé és egy finom süti mellett jól elbeszélgetnek egymással. Ez a kicsiny könyvecske nem többet és nem kevesebbet vállalt annál, hogy betekintést nyújtson a svéd életérzésbe, amelyet összességében meg is tesz, csak eléggé rapszodikusan szerkesztve. Ez egy nagyon helyes kis könyv, pont arra való, hogy egy jó kávé mellett végiglapozgassuk, de az árát szerintem mellélőtték, a 3.150 Ft – ot kicsit borsosnak gondolom a tartalomhoz képest. Szépen illusztrált darab, jó kézbe venni, de viharsebesen el lehet olvasni, felületesnek nem mondanám, de nem arról szól, hogy komolyabban elmélyedjünk a fika részleteiben, egy kis ízelítőt kapunk a svédek ezen szertartásából, gazdagabbak leszünk jó néhány információval, szép idézettel, néhány recepttel, mondhatnám első randinak tökéletes, de azért az esküvőre még ne készüljünk, ahhoz jobban meg kell ismerkednünk egymással.
A teljes kritika itt olvasható:
https://jusandcalzone.blog.hu/2018/09/22/konyvajanlo_ly…

2 hozzászólás
>!
Molymacska P
Lynda Balslev: A Fika kicsiny könyve

Lynda Balslev: A Fika kicsiny könyve Avagy a svéd kávézás szertartása

Szép könyv.
Igazán nagyon sokat nem tudok hozzáfűzni, hiszen a Fika rejtelmeiről nem tudtam meg olyan sokat, mint szerettem volna. Nem volt mélyreható, ellenben különféle szempontokból közelítette meg a kérdést, a végén érdekes receptekkel (hmm a forralt borba ki kell próbálnom a mazsolát :D Még sose csináltam úgy, de elültette a bogarat a fülembe). Rengeteg idézet volt, nem a Fikával, hanem a kávézással kapcsolatban is, ami helykitöltőnek jó volt, de úgy sokat nem adott hozzá a könyvhöz.
Kicsit ez a szertartás hasonlít a japán teaszertartáshoz (csak az sokkal kifinomultabb és rendezettebb) illetve megvan benne a kínai életérzés, hogy amit csinálsz, arra gondolj. Úgy látszik a békét mindenki így azonosítja, lehet, van benne valami :D
Amióta megláttam ezt a kis könyvet, azon gondolkoztam, hogy a kiadó biztosan ezen a néven akarta e kiadni? Mármint nem lett volna jobb lefordítani, és akkor később magyarázni, hogy mi van? Mert hát így elég furcsa kézbe venni.
Nem volt rossz, érdekes volt, de megvenni nem vettem volna meg. Ahhoz képest szerintem drága, hogy érdemi információ alig van benne, és csak szép.

>!
Mariann_Czenema P
Lynda Balslev: A Fika kicsiny könyve

Lynda Balslev: A Fika kicsiny könyve Avagy a svéd kávézás szertartása

Ez egy tipikus ajándékkönyv, apró örömöket, szép perceket tud szerezni, léleksimogató gondolatokkal, szépséges kinézettel.
Igen, tényleg rengeteg benne az idézetes oldal, viszont az apró illusztrációs kidolgozásokon nagyon jól el lehet időzni.
Meg persze a receptek, no, azok nagyon ínycsiklandóan és részletgazdagon voltak leírva. Azokon nagyon látszódott, hogy egy rutinos háziasszony blogger írta, mert nem csak azt írta le, hogy süsd aranybarnára, hanem azt is, hogy ez körülbelül hány perc lehet.
Ezek az apróságok rendkívül sokat számítanak azoknak, akiknek nincs akkora gyakorlatuk a konyhában, és nem igazán tudják eldönteni, hogy melyik receptírónak mi számít késznek.
(bővebben itt:
http://czenema.blogspot.com/2018/10/lynda-balslev-fika-… )

>!
minnie
Lynda Balslev: A Fika kicsiny könyve

Lynda Balslev: A Fika kicsiny könyve Avagy a svéd kávézás szertartása

Hát ez cuki :) Mást nem nagyon lehet hozzáfűzni, mert gyakorlatilag nem sok mindenről szól. Tele van idézettel és receptekkel. Mindezt nem kevés pénzért. És így ennyi.. :)

>!
Mareszkaresz P
Lynda Balslev: A Fika kicsiny könyve

Lynda Balslev: A Fika kicsiny könyve Avagy a svéd kávézás szertartása

megtudtam, fikázni teával is lehet. szerintem nélküle is, mindent, például ezt a könyvet is. mert csakazért is fikának olvasom. dacból. meg, mert a lagomnak oda bírták írni a kiejtését és pont a fikának nem?

azt azért elismerem, hogy szép kötet, kár, hogy tartalmilag kábé nulla

1 hozzászólás
>!
Caledonia_Valley P
Lynda Balslev: A Fika kicsiny könyve

Lynda Balslev: A Fika kicsiny könyve Avagy a svéd kávézás szertartása

„A kezdeti érdekes információkon túl kapunk jó pár csodaszép idézetet is a kávéról, míg a kötet másik fele egy mini szakácskönyvet rejt magában, ugyanis édes és sós sütemények, valamint kávéötletek receptjeit tartalmazza, teszi mindezt úgy, hogy minden recept elején kapunk az adott ételről/italról némi plusz információt és érdekességet, miért is olyan fontos betevője ez a svéd embereknek.”

„A kötetet azoknak ajánlanám, akik igyekeznek ezeket a svéd életérzéseket a magukévá tenni, szeretnek sütögetni, és érdekes információkra vágynak. :)”

Bővebben:
https://sadaboga.blogspot.com/2019/01/lynda-balslev-fik…


Népszerű idézetek

>!
Kuszma P

A fika gyökerei az 1600-as évek közepéig nyúlnak vissza.

10. oldal

Lynda Balslev: A Fika kicsiny könyve Avagy a svéd kávézás szertartása

24 hozzászólás
>!
Kuszma P

A masszából gyúrj körülbelül 4 centi átmérőjű golyókat…

126. oldal

Lynda Balslev: A Fika kicsiny könyve Avagy a svéd kávézás szertartása

10 hozzászólás
>!
Málnika 

Az aggódástól a legapróbb dolgok árnyéka is nagyra nő.

Svéd közmondás

146. oldal

Lynda Balslev: A Fika kicsiny könyve Avagy a svéd kávézás szertartása

>!
Málnika 

A barátok körében elkortyolgatott kávé – egy csészényi boldogság.

73. oldal

Lynda Balslev: A Fika kicsiny könyve Avagy a svéd kávézás szertartása

>!
Málnika 

Tedd magadévá a lagom elvét: törekedj egyszerűségre, és élvezd ki a pillanatot! Ne csinálj ezerféle dolgot egyszerre! Összpontosíts a kávé elkészítésének és kitöltésének szertartására, és kortyold élvezettel ezt a mámorító italt! Szívd be az illatát, és merülj el a fenséges ízben! Kényeztesd magad édes süteménnyel, miközben élvezed a társaságot vagy a magányt!

19. oldal

Lynda Balslev: A Fika kicsiny könyve Avagy a svéd kávézás szertartása

>!
Málnika 

A kávéért csak rajongani lehet… elmének és léleknek egyaránt fenséges táplálék.

20. oldal

Lynda Balslev: A Fika kicsiny könyve Avagy a svéd kávézás szertartása

>!
robinson P

Aki énekelni akar, mindig talál magának dalt.
svéd közmondás

Lynda Balslev: A Fika kicsiny könyve Avagy a svéd kávézás szertartása

>!
Baráth_Zsuzsanna P

„Az élet túl rövid ahhoz, hogy nemet mondj egy sütire.”

Lynda Balslev: A Fika kicsiny könyve Avagy a svéd kávézás szertartása

>!
Baráth_Zsuzsanna P

„A kávé legyen fekete, mint az ördög; erős, mint a halál; és édes, mint a szerelem”

Lynda Balslev: A Fika kicsiny könyve Avagy a svéd kávézás szertartása

>!
robinson P

A svéd süteményekben a fahéj után a kardamon a leggyakrabban használt fűszer.

Lynda Balslev: A Fika kicsiny könyve Avagy a svéd kávézás szertartása


Hasonló könyvek címkék alapján

Göran Everdahl: Lagom
Linnea Dunne: Lagom
Louisa Thomsen Brits: Hygge
Bertil Marklund: 10 aranyszabály avagy hogyan éljünk 10 évvel tovább
Anna Brones: Lagom
Steiner Kristóf: Kristóf konyhája
Szent-Györgyi Albert: Az őrült majom
C. S. Lewis: Csűrcsavar levelei
Dale Carnegie: Hogyan fejezzük be az aggódást és kezdjünk el élni
Jen Sincero: Vagány vagy!