Luther ​Márton Kis Kátéja 6 csillagozás

Luther Márton: Luther Márton Kis Kátéja Luther Márton: Luther Márton Kis Kátéja Luther Márton: Luther Márton Kis Kátéja Luther Márton: Luther Márton Kis Kátéja

Luther Márton gyülekezetlátogató útjainak hatására írta meg Kis Kátéját 1529-ben. Több mint négyszáz évvel ezelőtt a reformátort a gyülekezetekben tapasztalt hiányosságok indították arra, hogy a Tízparancsolat, az Apostoli hitvallás, a Miatyánk, illetve a Keresztség és az Úrvacsora alapján egyszerű, közérthető nyelven, kérdések és feleletek formájában foglalja össze a keresztyén hit lényegét. Ez a könyvecske szerte a világon töretlen tekintélynek örvend a lutheri reformáció örökségére épült egyházakban.

Enchiridion címmel is megjelent.

>!
Luther, Budapest, 2015
68 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789637470868 · Fordította: Prőhle Károly
>!
Luther, Budapest, 2008
68 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789637470868
>!
Luther, Budapest, 2003
62 oldal · ISBN: 9637470867 · Fordította: Prőhle Károly

1 további kiadás


Kedvencelte 1

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

Bla I>!
Luther Márton: Luther Márton Kis Kátéja

Egy híján 490 éve jelent meg a Kis-Káté. Luther az 1500-as évek elején tett utazásai alatt járatlanságot tapasztalt a szentírás üzenete igehirdetői körében is annak ismeretével kapcsolatosan. Mint egy jó marketinges felismerte, hogy módosítani, egyszerűsíteni kell a mondanivalót a cél elérése érdekében. Művének az volt a célja, hogy a lényeget kiemelve a hallgatóság a közösségekben pontosan értse és el is sajátítsa, hogy a Biblia alapján mit jelent a Krisztust követő élet. A Kis káté feladatot ad a különböző „véleményvezéreknek” a prádikáló igehirdetőtől a gyóntatón keresztül a családfőig, s megtanít egyszerűen, érthetően, közösségben beszélni Istenről, a Biblia üzenetéről. Módszertanában a feltett kérdésekre adott válaszok formájában magyarázta a Szentírás üzenetét. A könyvecske fogadtatását jól jelzi, hogy a megjelenés évében még két új kiadásra is szükség volt, és még Luther életében állítólag nyolc kiadás jelent meg. A kezembe egy 1929-es, a 400 éves jubileumra megjelentetett, hasonmásnak tűnő kiadás került a Királyi Magyar Egyetemi Nyomdától. Megnyerő, ügyes kis kötet számos korabeli illusztrációval, rézkarcok másolataival.

1 hozzászólás
anesz P>!
Luther Márton: Luther Márton Kis Kátéja

Kíváncsi voltam reformátusként, hogy mennyire különbözik az evangélikusok katekizmusa a mienktől, ráadásul a forrásnál, Luthernál. Amikor megkérdezik, hogy miben más a két felekezet, akkor elég zavarban vagyok, és csak néhány apróságot tudok mondani. Ráadásul itt Mohácson jók az ökumenikus kapcsolatok, és viszonylag sokat vagyok az evangélikusokkal. Az olvasásból azért kiderült számomra egy-más:
Nagyon meglepődtem, hogy a Tízparancsolat felosztása a katolikusékhoz hasonlított, a bálványimádásról egy szó sincs. Ami azért furcsa, mert a képek, szobrok kivitele a templomból alap volt Luthernél is. A tizedik parancsolat kettévétele meg továbbra is logikátlan számomra, de kellett egy plusz parancsolat, ha már egyet elsinkófáltak, hogy meglegyen a tíz.
A másik meglepetés, hogy náluk 3 szentség maradt meg: a gyónás is. Ezt is furcsállottam, hiszen az Istennel való személyes kapcsolat fontossága a reformáció egyik legfontosabb vívmánya.
Viszont nagyon tetszett az egyszerűségre törekvés és a közérthetőség a magyarázatokkal együtt.


Hasonló könyvek címkék alapján

Andrew Skilton: A buddhizmus rövid története
Bernard Lewis: Iszlám – Nép és vallás
Umberto Eco: A rózsa neve
Venika Mehra Kingsland: A hinduizmus
Hermész Triszmegisztosz: A tökéletesség útja
David Souden: Zarándoklatok
Goldziher Ignác: Az iszlám
Goldziher Ignác: Az iszlám története
Mircea Eliade: A szent és a profán
Umberto Eco: A Foucault-inga