Levelek 1 csillagozás

Luther Márton: Levelek

A ​Magyarországi Evangélikus Egyház 2017-re irányuló legnagyobb vállalkozása Luther Márton válogatott műveinek új, tudományos igényű magyar kritikai kiadása tizenkét tematikus kötetben. A reformátor művei német nyelvű sorozatával kapcsolatban az úgynevezett Weimari kiadásra tekintettel tudnia kell az olvasónak, hogy annak több mint száz kötetéhez képest még mindig csak válogatásról beszélhetünk. Magyarországon Luther műveinek sorozatszerű kiadása először és mindeddig utoljára a 20. század elején jelent meg, a Luther Társaság kiadásában. A Masznyik Endre (1857–1927) egyháztörténész, pozsonyi teológiai tanár által szerkesztett nagy ívű sorozat évtizedeken keresztül alapműnek számított. A 400 éves évfordulóra készült hatkötetes mű jelentőségét megbecsülve az újabb kutatások alapján a válogatás szempontjait meghaladottnak kell tekintenünk. Azokat ugyanis meghatározta a magyarországi protestantizmusnak a katolicizmussal folytatott küzdelme. A rendszerváltást követően – elsősorban a… (tovább)

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Luther válogatott művei Luther


Most olvassa 1

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

Juci P>!
Luther Márton: Levelek

Nagy falat ezt a kötetet végigolvasni, de nagyon érdekes. A levelekből kibontakozik Luther teológiájának alakulása, személyes viszonyainak hálója, de az a nemzetközi kommunikációs netvörk is, amelyet más egyházi személyekkel, reformátorokkal, világi hatalmasságokkal kiépített. Teljes életnagyságban áll előttünk ez a tényleg nagyformátumú ember, kristálytiszta teológiai gondolkodásával, olykor kitörő indulataival, barátai és családja iránti gyöngéd szeretetével, hol fanyar, hol vaskos humorával, testi szenvedéseivel, elképesztő munkabírásával, céltudatos elköteleződésével, emberi gyarlóságaival és tévedéseivel. Egy történelemformáló élet foglalata. (Nem mellesleg szakirodalmi munkaként is nagyon jól használható, hála Csepregi Zoltán, a kötet szerkesztője munkájának: alapos bevezető tanulmány, névmutató, tárgymutató, igehelymutató, bibliográfia, szóval minden van, ami kell.)
A sorozat következő része jövőre várható, Márton László fordítja az Asztali beszélgetéseket. Én már nagyon várom!


Népszerű idézetek

Juci P>!

Tehát ha így kételkedtél magadban, és ezt az Úrnak alázatosan bevallottad, már aggodalom nélkül kell Isten kegyelmében bíznod. Mert nem kevésbé vétkezik, aki az ő irgalmában kételkedik, mint aki a maga cselekedeteiben bízik. Azt akarja, hogy benne reménykedjünk, magunkon pedig teljesen essünk kétségbe. Amint Mózes törvényében képletesen meg van írva (5Móz 24,6), amikor elrendelte, hogy nem lehet az adóstól elvenni az alsó és a felső malomkövet (azt jelenti, hogy a bűnöstől nem szabad távol tartani a reményt, sem a félelmet, hanem a kettő között kell hogy őrlődjön és összemorzsolódjon).

59. levél (Georg Spalatinnak, 1518. február 25.), 72. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Bessenyei György: Színművek
Bessenyei György: Időskori költemények
Bessenyei György: Idegen nyelvű munkák és fordítások
A szembenállástól a közösségig
Zoványi Jenő: Egyháztörténeti lexikon
Dietrich Bonhoeffer: Követés
Reinhard Bonnke: Szent tűzben égve
Sir Isaac Newton: Észrevételek Dániel próféciáiról és Szt. János Apokalipsziséről
Raffay Sándor: Jézus példázatai
Gyökössy Endre: A karácsony szíve: a szeretet