Asztali ​beszélgetések 15 csillagozás

Luther Márton: Asztali beszélgetések Luther Márton: Asztali beszélgetések

Luther ​életének utolsó másfél évtizede kevésbé eseménydús, mint a megelőző 15 esztendő, viszont az evangélikus egyház kialakulása szempontjából kulcsfontosságú időszak ez. A fejedelmek és a birodalmi városok sorra újjászervezték a hitéletet és az egyházigazgatást. Ebben a folyamatban a mozgalom elindítójának, a betegeskedő és a nyilvánosságtól egyre inkább visszahúzódó egyetemi tanárnak már nem mindig volt közvetlen szerepe. Az utolsó évek Luther-képét egy izgalmas munka, az Asztali beszélgetések őrizte meg a leghitelesebben számunkra. A Luther család (felesége, Katherina von Bora egykori apáca és hat gyermeke) asztalánál ugyanis mindig szívesen látott vendégek voltak a barátok és a tanítványok, akik az ott elhangzott beszélgetéseket feljegyezték, majd ki is nyomtatták. Ebből egy sokkal joviálisabb Luther-portré bontakozik ki, mint amely a röpirataiból tárul elénk. És mégis: a családi asztalnál évődő vagy a felesége által leszidott öregember nem más, mint aki néhány évtizeddel… (tovább)

Martin Luther szerzői néven is megjelent.

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Luther válogatott művei Luther

>!
Helikon, Budapest, 2017
294 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632279145 · Fordította: Márton László
>!
Luther, Budapest, 2014
810 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633800508 · Fordította: Márton László, Csepregi Zoltán, Masznyik Endre, Virág Jenő
>!
Helikon, Budapest, 1983
238 oldal · ISBN: 9632077709 · Fordította: Márton László

Enciklopédia 39

Helyszínek népszerűség szerint

Németország · Türingia


Kedvencelte 2

Most olvassa 1

Várólistára tette 12

Kívánságlistára tette 18


Kiemelt értékelések

Juci P>!
Luther Márton: Asztali beszélgetések

Jó, én nagyon sekélyes vagyok alighanem, de mivel egy egyházi könyvkiadónál vagyok olvasószerkesztő, hadd valljam be, hogy felvisítottam, amikor az első „kurválkodás” szót megláttam a kéziratban. Oda is írtam a margóra a tördelőnek, hogy „asszem ez első!” (Vagy hogy egy klasszikust idézzek: "Ilyen még nem volt! Túszejtés még nem volt nálunk!") Volt minek örülnöm később is, mert itt aztán záporoznak a vaskos poénok és trágár hasonlatok, a szaftos pletykák vagy a teljesen blőd, legfeljebb falusi legendának minősíthető történetek az ördögről, amiket Luther teljes meggyőződéssel ad tovább (hát odébb volt még a felvilágosodás, na). Rendkívül szórakoztató.
Annyira szeretem, hogy a sorozat (http://moly.hu/polcok/luther-valogatott-muvei) mindegyik kötetéből más-más kép bontakozik ki Lutherről. Az elsőként megjelent Bibliafordítás, vigasztalás, imádság a dolgozó Luthert mutatta be nekünk, aki fordítási és teológiai kérdéseken töpreng, közben a pápával és teológusaival (na meg az ördöggel) viaskodik, szabadidejében pedig lelkiségi műveket ír különböző fejedelmi nagyságoknak. A Levelek egyszerre mutatja meg a nemzetközi teológiai-politikai színtér egyik kulcsfiguráját, ugyanakkor rengeteg személyes részletet is az életéből. Az Asztali beszélgetések a lelazult, jóllakott, szabadszájú, ráérős Luther, aki viccelődik, panaszkodik, pletykál, dicsekszik, nosztalgiázik, politizál. Előkerülnek teológiai kérdések, amelyeket nagyon szép hasonlatokkal világít meg Luther (lásd pl. http://moly.hu/idezetek/409586 vagy http://moly.hu/idezetek/409588). Sok csípős sztorija van korának nagy alakjairól, teológiai ellenfeleiről (ideértve a pápától Erasmuson és a rajongókon keresztül a svájciakig mindenkit), de ugyanígy a családtagjairól is (a nőkről és a gyerekekről egyébként vagy lelkendezve, nagy gyengédséggel beszél, vagy vaskos cinizmussal). És hát nem a gyenge gyomrúaknak való volt ez az asztaltársaság, mert az emésztési funkciókkal kapcsolatos oversharing Luthernél teljesen mindennapos :)
Persze véletlenül sem vicces, bölcs vagy egyáltalán hízelgő Lutherre nézve minden szó, ami elhagyta a száját. Például a nőkkel kapcsolatos álláspontja csak ahhoz képest modern, hogy ötszáz évvel ezelőtti (http://moly.hu/idezetek/409614), a zsidókat meg sajnos kifejezetten megvetette (http://moly.hu/idezetek/409665) – de fontos megjegyezni, hogy nem származási, hanem teológiai alapon (vagyis nem antiszemita, hanem antijudaista volt), ami miatt folyton vitázott is velük, és megátalkodottaknak tartotta őket, amiért nem fogadják el a Krisztust. Nehéz az ilyen szakaszokat olvasni mai szemmel, evangélikusként (konkrétan én szégyellem magam), de tudomásul kell venni, hogy attól még, hogy mondjuk a megigazulás kérdésében Luther teológiája azóta is megállja a helyét, más dolgokban a felfogása összeegyeztethetetlen a mai hitelveinkkel, szentírás-értelmezésünkkel, ökumenikus elképzeléseinkkel vagy akárminkkel. (Ez tök jó emlékeztető arra nézvést, hogy alighanem a mi életünkben is vannak olyan dolgok, amiket ötszáz év múlva az utódaink vállalhatatlannak fognak érezni.)
Márton László fordítása remek, és ezt a kötetet azoknak is érdemes kézbe venni, akik a 30 évvel ezelőtti fordítást (szintén Márton tollából) már olvasták. Nemcsak azért, mert sokkal bőségesebb a beválogatott anyag (a Helikon-kiadásnak körülbelül ötszöröse), hanem mert ML újrafordította a már megjelent részeket is, és kevésbé veretes, sokkal inkább mai nyelvet használ az új fordításokban, azt az elvet követve, hogy Luther is saját korának nyelvén beszélt a kortársaihoz. És itt is elmondhatom, hogy a kötet – az egész sorozatra jellemzően – forrásmunkaként is prímán használható Csepregi Zoltán nagyon gondos szerkesztői munkájának köszönhetően.

>!
Luther, Budapest, 2014
810 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633800508 · Fordította: Márton László, Csepregi Zoltán, Masznyik Endre, Virág Jenő
7 hozzászólás
Kallós P>!
Luther Márton: Asztali beszélgetések

Számomra ezek a beszélgetések üde hajnaliak voltak nem estiek, ez talán még hozzá is adott az élményhez, hisz álomittasan a napi ökörségektől mentesen ittam Martin doktor szavait szigorúan kis adagokban. Hatalmas aurája van a könyvnek, sokszor délig is kitartott a hangulat. Nem egyszer olvasós.

Virágszépe >!
Luther Márton: Asztali beszélgetések

Az Asztali beszélgetések egy hatalmas meglepetés volt számomra. Szórakoztató, élvezetes, érdekes és még sorolhatnám a jelzőket. A beszélgetésekből megismerhettem Luthert, az embert, akit a pápa kiközösített, vérdíjat tűztek ki a fejére, és még ő csodálkozik a legjobban, hogy még mindig életben van. A wittenbergi egyetem diákjaival folytatott, vacsora utáni beszélgetésekből olvashatunk. Érdekes és elgondolkodtató a szabad akarat fogalmának részletes taglalása, hogy angyalok és ördögök vesznek körül minket, rajtunk áll a választás joga. Izgalmas, határozott, elsöprő lendületű vélemények, elképzeltem milyen forradalmi hatással lehetett a hallgatóságra. Folyamatosan figyelmeztetni kellett magamat, hogy az írás a XVI. században született.

jeno>!
Luther Márton: Asztali beszélgetések

Élvezettel olvastam Luther elmélkedéseit, amely tagadhatatlanul profánabb, mint ahogyan a történelemkönyvek leírják. Nemcsak nagyszerű teológus, hanem óriási rétor is.
Legszívesebben a kényelmes fotelt és a teás bögrémet felcserélném néhány estére egy kényelmetlen faszékkel és egy korsó sörrel Luther és Bora Kata ebédlőjében.

4 hozzászólás
masik_anna>!
Luther Márton: Asztali beszélgetések

rendkívül bölcs és szórakoztató!! az első óriási csalódásom a magyar evangélikus egyházban pont emiatt a könyv miatt volt: szörnyű, hogy nem teszik minden hívük orra elé, én büszke lennék, ha egy ennyire vagány arcnak volna köszönhető az egyházam.

Eta IP>!
Luther Márton: Asztali beszélgetések

Szeretem Luthert a maga szókimondásával és életszeretetével. Ebből a könyvből mindkettő csak úgy süt. (Vigyázat: 5 századdal ezelőtti szöveg, aki ezt nem veszi figyelembe, sok mindent nem fog érteni ill. élvezni!)

igyjartal>!
Luther Márton: Asztali beszélgetések

A könyv alapján kirajzolódott számomra az emberi Luther, aki nem teljesen ugyanaz, mint a filmből megismert. Igazi tenyeres talpas német.

7 hozzászólás
vajdazs>!
Luther Márton: Asztali beszélgetések

Nem lehet hamar elolvasni, de szép lassan, fejezetenként átolvasni és átgondolni mindazt, amit leírtak Luther beszédeiből, érdemes. Nemcsak evangélikus, református hitűeknek, hanem mindenkinek. Különösen tetszett, hogy hétköznapi témákról is beszélgettek, néhol keresetlen egyszerűséggel.


Népszerű idézetek

Juci P>!

Egyszer egy nemesúrtól megkérdezte a felesége, hogy szereti-e. Az pedig így felelt: „Úgy szeretlek, mint egy jó szarást.” Ettől megharagudott az asszony. Egy idő múlva a nemesember lóra ültette az asszonyt, és arra kényszerítette, hogy egy egész nyári napon át mögötte lovagoljon, és nem engedte leszállni, hogy elvégezhesse szükségét. Végül az asszony így szólt hozzá: „Kedves tekintetes uram, szeret engem épp eléggé, csak ennél jobban ne szeressen!”

504. oldal, 4203. sz. - Az egészséges test Isten adománya (Luther Kiadó, 2014)

Kapcsolódó szócikkek: széklet, székelés · szerelem
8 hozzászólás
Juci P>!

Luther doktor így szólt:
– A világ, mint egy részeg paraszt; ha egyik oldalról nyeregbe segítik, lefordul a másik oldalon. Nem lehet rajta segíteni, bárki bárhogyan iparkodjék. Így hát a világ az ördögé is lesz.

146. oldal, 631. sz. - A világ jelképe (Luther Kiadó, 2014)

Kapcsolódó szócikkek: ördög · részegség · világ
Juci P>!

Újszülött gyermekéhez, akit a kezében tartott, így szólt:
– Mivel érdemelted ki és adtál okot rá, hogy annyira szeresselek, hogy örökösömmé tegyelek arra nézve, amim csak van? Azért, mert kakálsz, pisálsz, bömbölsz, és a sírással az egész házat fölvered, legyek a gondviselőd?

176. oldal, 1004. sz. - [Luther a fiához] (Luther Kiadó, 2014)

Kapcsolódó szócikkek: gyermek · széklet, székelés
2 hozzászólás
Juci P>!

A törvény egyetlen rendben vagy mesterségben sem tesz igazságot; lehetetlenség, hogy minden hajszálpontosan a törvényhez igazodjék és a szerint történjék. Ahogy a gyermeknek való tudományban, amit az iskolában tanítanak, a grammatikában látjuk: nincs az a szabály, bármily általános és hajszálpontos, amelynek ne volnának kivételei. Ezért hát a bűnbocsánat az élet minden területén minden ténykedésben, működésben és mesterségben mindenfelé kiterjed és érvényesül. Mert az, hogy egy poéma vagy költemény vagy dal az általános nyelvi szabályok alól ki van véve, és nem úgy van megformálva, mint valamiféle közönséges beszéd, maga a bűnbocsánat.

84. oldal, 134. sz. - A bűnbocsánatnak mindenre ki kell terjednie (Luther Kiadó, 2014)

Kapcsolódó szócikkek: bűnbocsánat · törvény
Juci P>!

Martinus doktor maga mellé vette kisgyermekét, és játszadozott vele, és így szólt:
– Ó, milyen nagy áldása Istennek ez; meg sem érdemlik azok a bunkó parasztok azzal a hülye fejükkel; ők csak tartsanak disznót!

176. oldal, 978. sz. - A gyermek Isten adománya (Luther Kiadó, 2014)

Kapcsolódó szócikkek: gyermek
Juci P>!

– Bizony – mondta Martinus doktor –, olyan fejedelmünk van, akit sok jó adománnyal áldott meg az Isten! Tisztességtudó szája van: nem hallani tőle méltatlan, bárdolatlan, tisztességtelen szót, sem átkozódást. Szereti Isten igéjét, szintúgy az egyházat és az iskolákat. Nagy, súlyos áldozatot is vállal értük, méghozzá egymaga. Amit ígér, azt híven megtartja és beváltja. […] Jó volna ő szívesen mindenkihez, de nem tud mindent jóra fordítani, sem egykettőre megváltoztatni. Egyetlen hibája van, az, hogy szeret építkezni és inni. De hát az olyan nagy testnek, mint az övé, valamivel többre van szüksége, mint egy kicsinek. Ahogy mondani szokás: ő még le sem vizelte a falat, amikor én már holtrészeg vagyok. Különben annyit dolgozik, mint egy szamár. Aztán pedig, akármennyit iszik is, és még ha külföldi vendégei vannak is, akkor sem mulasztja el, hogy mielőtt aludni megy, még olvasson, főleg a Szentírásból. Ha nem imádkozunk buzgón érte, nem is vagyunk jó keresztények.

570-571. oldal, 5137. sz. - János Frigyes szász választófejedelem jó tulajdonságai (Luther Kiadó, 2014)

Kapcsolódó szócikkek: részegség
1 hozzászólás
Juci P>!

– Aki a sörfőzést kitalálta, az a romlást hozta Németországra. Ettől van tartományainkban ilyen nagy drágaság. A gabonának egy részét megeszik a lovak, mert több zabot szokás vetni, mint búzát; aztán a derék parasztok és polgárok megisszák sör alakjában a maradék gabonának majdnem a nagyobbik hányadát. Ugyanezért a nemes Türingia tartományban, ahol fölöttébb termékeny a föld, a gazdák ezt a kópéságot művelik: ahol régebben jóféle gabona termett, ott most csüllengnek kell nőnie, amely a földet annyira kiperzseli és kiszívja, hogy az minden mértéken túlmegy.

211-212. oldal, 1281. sz. A sörfőzés (Luther Kiadó, 2014)

Kapcsolódó szócikkek: Németország · sör · Türingia
1 hozzászólás
Juci P>!

A kedves kisgyermekek ártatlanságban élnek, nem tudnak a bűnről, nincs bennük irigység, harag, fukarság, hitetlenség stb., ezért hát vidámak és jó a lelkiismeretük, nem félnek semmilyen veszedelemtől, sem háborútól, sem dögvésztől, sem a haláltól stb., jobban ízlik nekik az alma, mint az érme. És amit hallanak Krisztusról, az eljövendő életről, abban együgyűen hisznek, minden kételkedés nélkül, és vidáman beszélnek róla. Ezért Krisztus minket, időseket komolyan arra int, kövessük a gyermekek példáját, amikor így szól: „Aki nem úgy fogadja Isten országát, mint gyermek, semmiképpen be nem megy abba.” (Mk 10,15) Mert a gyermekek igaz módon hisznek, és ezért Krisztus szerette őket és az ő gyermeki tréfáikat.

148-149. oldal, 660. sz. - A gyermekek hitéről (Luther Kiadó, 2014)

Kapcsolódó szócikkek: gyermek · hit · Jézus Krisztus
jeno>!

Egyszerre több könyv olvasásától jobban össze lehet zavarodni, mint amennyi bizonyos és maradandó dolog tanulható belőlük. Amiként azok, akiknek hátukon a házuk, és hosszabb ideig sehol sem időznek, azok nem laknak sehol és egyetlen helyen nincsenek otthon; és ahogy barátaink társaságából sem akarunk mindennap mindegyikkel együtt lenni, hanem csak néhánnyal, akit kiszemeltünk: ugyanígy kell a legjobb könyveket is kiszemelni, jártas-keltesnek lenni bennük, és az utolsó betűig ismerni őket.

A tanulásról és a tudósokról (Helikon, 1983)

Kapcsolódó szócikkek: könyv · olvasás
8 hozzászólás
Juci P>!

A Szentlélek dicséri a nőket, úgymint Juditot, Esztert, Sárát etc., és a pogányok is dicsérték Lucretiát, Artemisiát. Nők nélkül nem lehetne házasság, és nem maradna fenn a világ. A nősülés orvosszer a bujálkodás ellen, tisztes mértéket szab neki, mert a test és a vér a maga módja szerint tisztátalan marad, míg csak lapáttal nem zúdítják rá a földet. Egy nő az élet során baráti, szeretni való és mulattató társunk. Nők szülik és nevelik a gyermekeket, ők vezetik a háztartást, ők osztják szét megfontoltan, ami a férfi keresménye és szerzeménye, és ők ügyelnek rá, hogy a vagyont ne oktalanul elherdálják, hanem kinek-kinek megadassék, ami jár neki. Ezért nevezi őket a Szentlélek a ház becsületének: mert az kell, hogy a ház becsületére váljanak, és ők legyenek a ház ékessége, dísze. Hajlamosak az irgalmasságra, mert Istentől mindenekelőtt arra vannak teremtve, hogy gyermekeket hozzanak a világra, hogy a férfiak örömüket és kedvüket leljék bennük, és hogy irgalmas szívűek legyenek.

66. oldal, 12. sz. - Mire vannak a nők teremtve? (Luther Kiadó, 2014)

Kapcsolódó szócikkek: nők
3 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Tóth Árpád: Költemények
Bessenyei György: A Holmi
Vajda János: Publicisztikai írások 1.
Batsányi János: Prózai művek I-II.
Dayka Gábor: Dayka Gábor összes művei
Bessenyei György: Színművek
Batsányi János: Batsányi János összes versei
Bessenyei György: Időskori költemények
Tóth Árpád: Műfordítások
Reviczky Gyula: Reviczky Gyula összes verse