Mi ​jár a bántalmazó fejében? 19 csillagozás

Az erőszakos és uralkodni vágyó férfi
Lundy Bancroft: Mi jár a bántalmazó fejében? Lundy Bancroft: Mi jár a bántalmazó fejében?

Lundy Bancroft évtizedek óta vezet csoportokat bántalmazó férfiaknak. Tapasztalatait ebben a kötetben foglalja össze, melynek célja, hogy segítsen az áldozatoknak felismerni a bántalmazás korai jeleit, különböző technikáit és gyökereit. Olyan alapvető kérdésekre ad választ, mint hogyan gondolkodik a bántalmazó, hogyan manipulálja és félemlíti meg áldozatát és környezetét, lehet-e jó szülő, és meg tud-e változni.
A szerző közérthető és olvasmányos stílusban beszél a párkapcsolati erőszak természetrajzáról, tudását a bántalmazottak szolgálatába állítva, bár a könyv nemcsak nekik szól, hanem minden segíteni akaró családtagnak, barátnak és szakmabelinek. A Lehet-e jó apa a bántalmazó? után ez Lundy Bancroft második magyarul megjelenő könyve.

Eredeti megjelenés éve: 2002

>!
GABO, 2022
512 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635663521 · Fordította: Cserháti Éva, Rédai Dorottya
>!
GABO, 2022
396 oldal · ISBN: 9789635664016
>!
486 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155124389 · Fordította: Rédai Dorottya, Cserháti Éva

Enciklopédia 49


Kedvencelte 1

Most olvassa 6

Várólistára tette 102

Kívánságlistára tette 97

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

virezma >!
Lundy Bancroft: Mi jár a bántalmazó fejében?

Lundy Bancroft: Mi jár a bántalmazó fejében? Az erőszakos és uralkodni vágyó férfi

Azon kaptam magam, hogy fogalmam sincs, miért olvasom ezt a könyvet, ráadásul éppen karácsonykor. Azt hittem, valamilyen molyos figyeltem miatt, de nem találtam rá bizonyítékot. Aztán egyre több részlet eszembe jutott gyerekkoromból. Persze egy gyerek fogalmi szinten nem tudja, mi az, hogy bántalmazás (pláne, ha nem konkrét fizikai erőszak formájában jelenik meg), csak annyit érzékel, hogy ez az ember egy f***kalap, miközben társaságban hihetetlenül megnyerő és népszerű. (Mindenesetre két pozitív hatása volt az életemre az illetőnek, mert örökre meggyűlöltem mind a dohányzást, mind a szocikat.)
Bármennyire is azt gondolná valaki, hogy ez a könyv nem neki szól, ez igenis egy olyan téma, ami mindannyiunkat érint, mert ugyanaz történik nagyban, társadalmi szinten, ami kicsiben a családokban. Naponta olvasunk olyan híreket, hogy „szerelemféltésből megölte/leszúrta/felgyújtotta/lesavazta élettársát” (majd magával is végzett – utóbbiaknak azt tanácsolnám, hogy kezdjék mindjárt ezzel). És ugyanúgy azt is láthatjuk, hogy hány esetben ússza meg a bántalmazó minimális büntetéssel, mert a család a legfontosabb érték, neki jár a láthatás stb., miközben a nőt meghurcolja mind a bíróság, mind a média. És ugyanígy a mindennapjainkban tapasztalhatjuk, hogy egyes érdekcsoportok ledominálnak, kizsigerelnek másokat (minket), miközben mindenféle faszagyerek-szerepben tetszelegnek saját maguk és bégető csodálóik előtt.
Ez egy nagyon-nagyon fontos és őszinte könyv, többek között azt is leírja, hogy nagyon kevés esetben változik meg egy bántalmazó, mert egyszerűen sokkal több haszonnal jár a bántalmazó magatartása, valamint az is kiderül belőle, hogy a jogrendszer és a mindenféle pszichoterápiák sokszor mennyire elégtelenül végzik a dolgukat. (E tekintetben éreztem egy kis hiányosságot, mert a szerző főleg az amerikai működést írja le, és olvastam volna még bővebben a hazai viszonyokról, de valószínűleg az interneten sok minden elérhető a témában.)
Fura elképzelni, hogy egy nő, akit a mindennapokban bántalmaznak, „szabadidejében” olvasgatja ezt a könyvet; fogalmam sincs, milyen érzelmi folyamatokon menne keresztül, miközben így, leírva látja, hogy bizony Béla nem azért veri, mert nem tud parancsolni az indulatainak, hanem szándékosan uralkodni akar, és pontosan tudja, hogyan kell úgy csinálni, hogy a környezetének ne tűnjön föl, vagy netán még ő alakítja a szegény, szerencsétlen áldozatot. Mindenesetre nagyon alapos és szakszerű munkának érződik, és nagyon szimpatikus volt a szerző gondolkodásmódja. (Persze az lenne a legjobb, ha olyan világban élnénk, ahol nincs szükség egy ilyen könyvre.) Kimondottan hasznosnak találtam a gyakorlati tanácsait, pl. mit tehet az áldozat környezetében élő személy, hogyan viselkedjen, kommunikáljon az áldozattal.

moni79>!
Lundy Bancroft: Mi jár a bántalmazó fejében?

Lundy Bancroft: Mi jár a bántalmazó fejében? Az erőszakos és uralkodni vágyó férfi

Jól lefordított és szerkesztett, hasznos könyv bántalmazott nőknek, szakembereknek, illetve mindenkinek, aki tényleg meg szeretné érteni a bántalmazás működésmódját, és nem az áldozatot hibáztatja vagy mentségeket keres. Kicsit talán hosszú, de közben szükség van minden mondatára. Bancroft rengeteg tévhitet eloszlat, amik közül az első és talán legfontosabb, hogy nem azért kell megismerni a bántalmazó gondolkodásmódját, motivációit, értékrendszerét, mert így esetleg segíthetünk neki a változásban vagy empatizálhatunk vele, hanem éppen ellenkezőleg. A bántalmazott nők és a társadalom fontos feladata elutasítani a bántalmazás minden formáját, rámutatni a károkra, következményekre és foglalkozni a saját szükségletekkel. A bántalmazóknak szóló csoportok nagyon jól működnek (sajnos nálunk erre nem nagyon van példa), de a résztvevőknek így is csak néhány százaléka változik meg.

Morn>!
Lundy Bancroft: Mi jár a bántalmazó fejében?

Lundy Bancroft: Mi jár a bántalmazó fejében? Az erőszakos és uralkodni vágyó férfi

Ajánlott könyv a bántalmazás témájában érintetteknek, szakembereknek és érdeklődőknek egyaránt. Nem nehéz, száraz a stílusa, de tény, hogy nehezen emészthető, főleg annak lehet ez nehéz, aki maga is ilyen kapcsolatban él. Fájdalmas lehet a tudatára ébredni, hogy csupán tévhitekkel mentegeti a másikat, aki uralkodik rajta. Nehéz elfogadni, hogy a változásra csekély esély van, hogy nem lehet felmenteni a bántalmazót akkor sem, ha a múltban vele történtek olyan események, amik idáig vezettek (ezt segítő szakmában dolgozva tényleg nehéz tudomásul venni, de az is igaz, hogy ha a szívedre teszed a kezed, akkor feltehetőleg nem a bántalmazó oldalára fogsz állni egy ilyen ügyben, nem neki fogsz segítő kezet nyújtani). A legszomorúbb az, hogy milyen könnyen manipulálnak, átejtenek szakembereket is – el is gondolkodtam rajta, vajon hány ilyen üggyel találkozhattunk már mi is. Játszmázások vannak rendesen, vannak, akik olyan bénák, hogy könnyedén lebuknak, de vannak, akik igazán tökélyre fejlesztették a játékaikat. A kétely meg nem mindig jó tanácsadó, hiszen itt is el kellett oszlatni azt a nézetet, hogy a nők csak kitalálják a bántalmazás megtörténtét.
Remekül felépített, hasznos, informatív könyv. Csak az szomorít el, hogy folyamatosan lábjegyzetezni kellett, Magyarországon nem ez a mérvadó, más jogszabályok lehetnek érvényben (kutya se veszi elő a másikat, ha néha meglökdösi a párját), és az, hogy mennyire le vagyunk maradva, mennyire más szemlélet dívik nálunk (az már más, hogy inkább megyünk visszafelé, nem pedig az elfogadás és az empátia irányába haladunk, elég csak a legutóbbi törvényjavaslatokra gondolni), milyen kevés a lehetőség… Ilyenkor kedvem támadna forradalmasítani valamit a segítő szakmában, hátha el lehet érni vele valami változást, de aztán mindig ráébredek a keserű valóságra, hogy kutya sem fogja ezt támogatni, no meg én is kevés vagyok ehhez, mind munkatapasztalat, mind szakmai tudás szempontjából. Addig is jó, hogy vannak nekünk ezek a könyvek, mert ha már néhány embernek felnyitja a szemét, elgondolkodik az olvasottakon, megkérdőjelezi a korábban berögzült téveszméit, már megérte.

>!
486 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155124389 · Fordította: Rédai Dorottya, Cserháti Éva
Márton666>!
Lundy Bancroft: Mi jár a bántalmazó fejében?

Lundy Bancroft: Mi jár a bántalmazó fejében? Az erőszakos és uralkodni vágyó férfi

Olvasmányos, közérthető formában megírt, hiánypótló könyv.

lepetitlys P>!
Lundy Bancroft: Mi jár a bántalmazó fejében?

Lundy Bancroft: Mi jár a bántalmazó fejében? Az erőszakos és uralkodni vágyó férfi

De jó, hogy újra kiadták <3


Népszerű idézetek

csucsorka IP>!

A fizikailag erőszakos bántalmazónak is van önkontrollja. Például abban a pillanatban, ahogy a rendőrség megérkezik a ház elé, általában azonnal lehiggad, és mikor a rendőrök belépnek, barátságos és józan hangnemben beszél velük. A rendőrök szinte soha nem találkoznak verekedéssel, mikor a helyszínre érnek. Ty, egy egykori fizikai bántalmazó, aki most segítő szakemberként dolgozik, egy oktatófilmben bemutatja, hogyan csillapodik le egy pillanat alatt, amikor a rendőrség megérkezik a ház elé, és hogyan bájolog a rendőrökkel. „Elmondom nekik, hogy a mit csinált. És amikor ránéznek, azt látják, hogy tényleg a nő az, aki teljesen elvesztette az önuralmát. Nyilvánvaló, hiszen épp az imént aláztam és félemlítettem meg. Azt mondom a rendőröknek: Látják, nem én voltam.” Ty-nak annak idején többször sikerült elkerülnie a letartóztatást azzal, hogy higgadtan viselkedett, és azt mondta, hogy önvédelemből ütött.

Lundy Bancroft: Mi jár a bántalmazó fejében? Az erőszakos és uralkodni vágyó férfi

1 hozzászólás
moni79>!

Amikor felbomlik a család, ahol addig partnerbántalmazás folyt, a gyerekek egy része rájön, mennyivel kellemesebb otthon az élet az apa nélkül, és ezért eltávolodik tőle. Ez a lelki egészség vagy gyógyulás jele. A bántalmazó -nem meglepő módon- gyakran azt állítja, hogy az anya ellene fordítja a gyerekeket, hiszen mi más oka lenne, hogy nem akarnak vele találkozni?

292. oldal

Lundy Bancroft: Mi jár a bántalmazó fejében? Az erőszakos és uralkodni vágyó férfi

Kapcsolódó szócikkek: anya · apa · bántalmazás · család · gyermek · gyógyulás
csucsorka IP>!

A bántalmazó szinte soha nem tesz olyat, amit ő maga erkölcsileg elfogadhatatlannak tart. Lehet, hogy titkolja, amit tesz, mert azt gondolja, másoknak nem tetszene, de belül jogosnak tartja a viselkedését. Nem emlékszem, hogy lett volna valaha bántalmazó, aki azt mondta: „Semmit nem tudok felhozni a cselekedeteim védelmében. Egyszerűen hibáztam.” Kivétel nélkül mindig talál olyan magyarázatot, amit elégségesnek gondol. Röviden, a bántalmazó kulcsproblémája az, hogy torz elképzelése van arról, mi a helyes és mi a helytelen.

Lundy Bancroft: Mi jár a bántalmazó fejében? Az erőszakos és uralkodni vágyó férfi

moni79>!

A bántalmazás nem a férfi érzelmi sérüléseinek vagy készséghiányának eredménye. Valójában a bántalmazás azon alapul, hogy a férfit milyen kulturális hatások érték gyerekkorában, milyen kulcsfontosságú férfi szerepmodellekkel találkozott, és milyen hatással vannak rá férfitársai. Más szóval, a bántalmazás értékrendi probléma, nem pszichológiai rendellenesség.

106. oldal

Lundy Bancroft: Mi jár a bántalmazó fejében? Az erőszakos és uralkodni vágyó férfi

csucsorka IP>!

Ha a bántalmazás gyermekkori érzelmi sérülés eredménye lenne, akkor a bántalmazók pszichoterápia segítségével le tudnák küzdeni ezt a problémájukat. De gyakorlatilag nem volt még arra példa, hogy bántalmazó férfi pszichoterápia segítségével jelentős és tartós változáson ment volna keresztül bántalmazó viselkedését illetően. […] Fel tudja dolgozni egyéb érzelmi problémáit, megismerheti önmagát, de a viselkedése folytatódik. Sőt, többnyire még rosszabbodik is, amennyiben arra használja a terápiát. hogy új kifogásokat találjon a viselkedésére, kifinomultabban bizonyítsa partnere mentális labilitását, és még kreatívabban tegye partnerét felelősség az ő érzelmi problémáért. A bántalmazó férfiak mesterei az önsajnáltatásnak, és hamar rájönnek, hogy a gyerekkori bántalmazás elmesélése a legjobb könnyfakasztó módszerek egyike.

49. oldal, Tévhitek

Lundy Bancroft: Mi jár a bántalmazó fejében? Az erőszakos és uralkodni vágyó férfi

moni79>!

A nők számára néha igen nagy kihívás olyan férfit találni, akinek nincsenek korlátozó elképzelései a női szerepekről, különösen bizonyos kulturális vagy etnikai csoportokon belül. De fontos, hogy törekedjen rá, hogy ilyen férfit találjon.

154. oldal

Lundy Bancroft: Mi jár a bántalmazó fejében? Az erőszakos és uralkodni vágyó férfi

Kapcsolódó szócikkek: férfiak · nemi szerepek · női szerep · nők
csucsorka IP>!

Amikor egy új csoporttag azt mondja, hogy „a dühöm miatt járok az ön programjába”, azt válaszolom: „Nem, nem azért jár ide, hanem mert bántalmaz.” Mindenki szokott dühös lenni. Sokakkal megesik, hogy időnként túlságosan, a kiváltó eseményhez képest aránytalanul dühösek, hogy az már egészségre ártalmas. Van, aki gyomorfekélyt vagy infarktust kap tőle, vagy felmegy a vérnyomása. De nem feltétlenül bántalmazzák miatta a partnerüket.

Lundy Bancroft: Mi jár a bántalmazó fejében? Az erőszakos és uralkodni vágyó férfi

csucsorka IP>!

Egyszer kollégáim, David és Carole bántalmazásról szóló jelenettel készültek egy konferenciára, és úgy döntöttek, a csoportban tartanak egy próbát. Az előadás után a csoport tagjai csak úgy ontották magukból a javaslatokat, főleg Davidnak címezve, hogyan lehetne továbbfejleszteni a jelenetet: „Nem, nem, ne magyarázkodjon, hogy miért jött haza későn, azzal védekezésre kényszerül. Carole ellen kell fordítania a szituációt, mondja azt neki, hogy megcsalja önt… Túl messzire áll Carole-tól, David. Menjen hozzá néhány lépéssel közelebb, hogy érezze, ön komolyan beszél… Túl sokat engedi beszélni. Szakítsa félbe és ragaszkodjon a mondanójához.” A két csoportvezető meg volt döbbenve, mennyire tudatában voltak a csoporttagok az általuk használt taktikáknak, és hogy mi célt szolgálnak. Az izgalom hevében lehullott a férfiakról a maszk, és már nem az „önuralmát vesztett bántalmazók voltak, akik nincsenek tudatában, mit művelnek.”

Lundy Bancroft: Mi jár a bántalmazó fejében? Az erőszakos és uralkodni vágyó férfi

Kapcsolódó szócikkek: bántalmazás · családon belüli erőszak · maszk
4 hozzászólás
csucsorka IP>!

Két zárógondolat a mentális betegségekről. Az első, hogy gyakran hangzik el erőszakos bántalmazók kapcsán, hogy „Biztos bolond, ha azt képzeli, hogy ezt megúszhatja.” Sajnos azonban gyakran az derül ki, hogy igenis megúszhatja.

Lundy Bancroft: Mi jár a bántalmazó fejében? Az erőszakos és uralkodni vágyó férfi

Kapcsolódó szócikkek: bántalmazás
melanzskólia>!

[…] a bántalmazás értékrendi probléma, nem pszichológiai rendellenesség.

106. oldal

Lundy Bancroft: Mi jár a bántalmazó fejében? Az erőszakos és uralkodni vágyó férfi

Kapcsolódó szócikkek: bántalmazás · értékrend · pszichológia
1 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Dina McMillan: De hiszen azt mondja, hogy szeret!
George Simon: Báránybőrben
Jess Hill: Mert kihozod belőlem az állatot
Herman Judit (szerk.): Miért marad???
Alice Miller: Kezdetben volt a nevelés
Anne Dickson: A teljes jogú nő
Deborah Vinall: Gázlángozás
Gavin de Becker: A félelem adománya
Judith Herman: Trauma és gyógyulás
Bessel van der Kolk: A test mindent számontart