Hogyan ​szeretsz? 129 csillagozás

Kötődési sebeink gyógyítása
Lukács Liza: Hogyan szeretsz? Lukács Liza: Hogyan szeretsz?

Talán ​már többször feltettük magunknak a kérdést: mi lehet az oka annak, hogy életünk során újra meg újra visszaköszönnek ugyanazok a kapcsolati nehézségek? A válasz az, hogy a gyermekként kialakított kötődési mintáink alapvetően meghatározzák választásainkat és viselkedésünket. Hatással lesznek az összes fontos emberi kapcsolatunkra (a párkapcsolatainkra éppúgy, mint a szülőségünkre, a barátságainkra, az iskolai és munkakapcsolatainkra), és megalapozzák az önmagunkhoz való viszonyt is. Valójában olyan kapcsolatokat alakítunk ki, amelyekben hasonlóan érezhetjük magunkat, mint gyermekkorunkban. Ez még akkor is így van, ha nem őrzünk magunkban pozitív képet a gyermekéveinkről, sőt, akár kifejezetten fájdalmas élményeket hordozunk. Úgy fogunk szeretni, ahogy minket is szerettek. Úgy fogjuk becsülni önmagunkat, amennyire mások számára értékesek voltunk. Bármilyen tapasztalatot is szereztünk hajdan, az ahhoz hasonlóban fogjuk otthon érezni magunkat, tudatosan vagy tudattalanul olyanná… (tovább)

>!
Kulcslyuk, Budapest, 2021
ISBN: 9786155932786
>!
Kulcslyuk, Budapest, 2020
348 oldal · ISBN: 9786155932533
>!
Kulcslyuk, Budapest, 2020
348 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155932441

Enciklopédia 16


Kedvencelte 21

Most olvassa 74

Várólistára tette 193

Kívánságlistára tette 247


Kiemelt értékelések

Málnika>!
Lukács Liza: Hogyan szeretsz?

Lukács Liza: Hogyan szeretsz? Kötődési sebeink gyógyítása

”A múltban keletkezett hiány része a jelennek, és visszük magunkkal tovább a jövőbe is. Sőt, mivel nem tudjuk megtanítani másoknak sem, ezért adjuk tovább a gyerekeinknek is.”

Lukács Liza ezúttal saját kötődéstörténetünkhöz ad egy igen hasznos, bárki számára könnyen érthető, felismerésekkel teli kalauzt. A pszichológus szakterületéről, az étkezési zavarokról evez új vizekre, ám a kettő korántsem annyira külön téma, mint gondolnánk, az evési problémák mögött ugyanis igen gyakran kötődési probléma is áll.

A Hogyan szeretsz? mindenki számára informatív kiadvány, egyszerre szolgálja azt a célt, hogy saját kötődési sebeinket tudatosítsuk, azon dolgozzunk, és azt is, hogy ezeket ne adjuk tovább a következő generációknak. A könyv elején részletesen megismerkedhetünk a kötődési kapcsolat típusaival, majd számos nézőpontból közelíti meg a témát, míg az utolsó rövid fejezet a sebek gyógyítására fókuszál. A kötődési alapmintázattal való szembesülés megkerülhetetlen, hiszen árnyékként követi az embert. Mindenkinek jó szívvel ajánlom a kiadványt, de különösen azoknak, akik gyermekvállalás előtt állnak, hiszen számukra ez a legfontosabb kézikönyv lehet.

Katalin_V_Tóth P>!
Lukács Liza: Hogyan szeretsz?

Lukács Liza: Hogyan szeretsz? Kötődési sebeink gyógyítása

Nagyszerű kötet. Szükség volt már egy ilyen átfogó műre a korai kötődés témájában a magyar könyvek között is. Szakmailag is jól használható, és önismereti úthoz is kiváló a mű. Lukács Liza korábbi könyveihez hasonlóan ezt is nagyon szeretem. Jó érthető, alapos, átfogó.

graphoman IP>!
Lukács Liza: Hogyan szeretsz?

Lukács Liza: Hogyan szeretsz? Kötődési sebeink gyógyítása

Informatív és olvasmányos könyv, jó volt olvasni. Véghezvinni a leírtakat persze nem egyszerű… de legalább van mit véghezvinni, hol kezdeni.

TMarie>!
Lukács Liza: Hogyan szeretsz?

Lukács Liza: Hogyan szeretsz? Kötődési sebeink gyógyítása

Ez is tipikusan az a könyv, amit nem egyszer vesz a kezébe az olvasó…
A téma önmagában is érdekes: hogyan befolyásolja a csecsemő/gyerekkorunkban kapott „szeretett” felnőttkorban a viselkedésünket, kapcsolatainkat, kötődéseinket.
Érdekes látni és ráismerni önmagunkra és a körülöttünk levőkre. Egyes emberek esetében szinte meg is tudod mondani, hogy miért így vagy úgy cselekszik.

doncsella >!
Lukács Liza: Hogyan szeretsz?

Lukács Liza: Hogyan szeretsz? Kötődési sebeink gyógyítása

Amióta tudatosan ismerkedem magammal, olvastam pár könyvet a témában, így nem minden gondolat ért váratlanul. Lukács Liza teljesen közérthető nyelven írja le az összefüggéseket gyermekkori tanult mintáink és felnőtt viselkedésünk között – hamar felismertem a saját alap kötődési alapmintámat is. Segít a tudattalan reakcióinkat jobban felfejteni, megérteni, elfogadni, és több elakadásomban is adott megnyugtató vagy épp szemet felnyitó, kézzelfogható mankót.
Azt hiszem, eddig ez a pszichológiai témájú kötet adott számomra a legtöbbet. Aki önismeret útján jár, semmiképp se hagyja ki.

EgyKönyvmoly>!
Lukács Liza: Hogyan szeretsz?

Lukács Liza: Hogyan szeretsz? Kötődési sebeink gyógyítása

Egy nagyon jól felépített, laikusok számára is könnyen érthető hétköznapi nyelven megírt szakirodalom, ami (ön)segítő és (ön)fejlesztő.
Sokkal jobban megértettem általa a szüleimet és ő magamat is ♥ Újra olvasós lesz nálam!

Garbai_Ildikó P>!
Lukács Liza: Hogyan szeretsz?

Lukács Liza: Hogyan szeretsz? Kötődési sebeink gyógyítása

Mindenképpen újra fogom olvasni.. Csak ajánlani tudom.

M_Titi>!
Lukács Liza: Hogyan szeretsz?

Lukács Liza: Hogyan szeretsz? Kötődési sebeink gyógyítása

Péterfy Borival néztem egyszer egy interjút. Ott hangzott el egy olyan kijelentés részéről, hogy a szülőségben a legnehezebb feladat, hogy egy tökéletes kis élőlényt ne ronts el.
Ez a mondat akkor nagyon megragadt bennem és azóta is egyetértek ezzel.
Hagyni, hogy a gyerek önmaga legyen, de közben valami iránymutatás se ártana, hát ez baromi nehéz feladat.
Egyébként szerintem a könyv kifejezetten hasznos, főleg, ha az ember önmagáról igyekszik minél többet megtudni.

Éli P>!
Lukács Liza: Hogyan szeretsz?

Lukács Liza: Hogyan szeretsz? Kötődési sebeink gyógyítása

Kezdem azt a tényt elfogadni, hogy nem idiótákkal és kukackalapokkal van teli a környezetem, hanem lelkileg roncs, meggyötört gyerekkorukat rosszul megélő felnőttekkel. Egyik másik emberből olyan erővel árad a negatív energia és a már már megszokott rosszindulat, hogy felvetődik, hogy mi lehet az igazi baja? Legtöbbször a katonatiszt apa és vagy a vallásos szülők akik formálták azt az embert, akivel már hónapok óta veszekszem a lakásunk előtt levő parkoló határairól, mettől az övé és meddig állhatnék én, de amúgy is ő túllóghat, mivel ő már harminc éve lakik itt. Teljes lelki nyugalommal bólintok és hagyom, hogy nyugodtan álljon ahova akar, mivel van bőven hely. Majd keres még indokot ami miatt belém állhat. Nála az állandó feszültség és a botrány az élete része. Elfogadom és nem bántom.
Sokat tanultam ebből a könyvből, noha az eleje nagyon száraznak tűnt nekem. Több példával vagy élettörténettel jobban megértettem volna. Kicsit hiányoltam a testvérek közti kapcsolatot és a problémáik forrását, megoldását. Örülök, hogy megvettem a könyvet, hiszen nem lenne elég egy könyvtári hosszabbítás sem, míg átrágja magát az ember egy egy leíráson. Nem az olvasás nehézsége miatt, inkább a kapcsolatok bonyolultsága miatt. Ajánlom mindenkinek, hiszen kicsit a másikba nézni, más szemszögből venni az embereket mindig tanulságos tud lenni. Megismerheted a másikat és vele együtt te magad is fejlődsz. Empátia és a közös ügyekért való harcoktól közelebb is kerülhettek egymáshoz. Persze ez egy álomkép, hiszen nekem is vannak rossz napjaim, mikor lekezelően szólok és a másik sem tudja, hogy néha mit miért teszek.

Macskamancs>!
Lukács Liza: Hogyan szeretsz?

Lukács Liza: Hogyan szeretsz? Kötődési sebeink gyógyítása

Vegyes érzéseim vannak a könyvvel kapcsolatban. Elöljáróban, több mint 10 éve foglalkoztat a szülő – gyerek téma, mivel sajnos magam is nagyon mélyről indultam, ami a gyerekkoromat illeti. Bár Susan Forward: Mérgező szülők, illetve Lindsay C. Gibson: Érzelmileg éretlen szülők felnőtt gyerekei című könyvei sokkal többet adtak, ebben a könyvben is sok olyan dolog van, amiért nem bánom, hogy elolvastam.
A lényeg szerintem negyed ennyi oldalon is elfért volna. Dióhéjban, ha a szülő nem dolgozza fel a saját kötődés történetét, akkor addig nem fog tudni értőn és érzőn reagálni a saját gyereke szükségleteire és igényeire sem. Ezt járjuk körül, és sokszor volt az az érzésem olvasás közben, hogy csak körbe körbe járunk, okosan bólogatunk, de nem jutunk előbbre, ugyanoda jutunk vissza mindig.
A tartalmat tekintve szerencsésebb lett volna a szülőkről leválást taglalni előbb, nem pedig a szülővé válást. A tartalomhoz még, hogy túl sok mindent akart felölelni. Egy-egy fejezetről akár egy könyvet is lehetne írni, sajnos az volt az érzésem, hogy kicsit megkapargattuk ezt a felszínt is, azt a felszínt is (pl. kötődés az apához, kötődés az anyához) de igazán mélyre nem mentünk.
Úgy gondolom, a könyv elsődleges célja magának a téma iránti figyelmnek a felkeltése, hogy hajlandó legyen az ember egyáltalán foglalkozni a saját kötődésével. Sajnos úgy érzem, ennél többet nekem nem adott, ezzel pedig már eddig is foglalkoztam. Amiért mégis megérte elolvasnom, az az, amit már eddig is tudtam, de jó volt megismételni. Hogy én maximum a gyerekeim irányába tudom elindítani a változást. Akármennyire is szeretnék jó kapcsolódást a szüleimmel, amíg a szülők nem nyitottak, hibáztatnak, vagy egyszerűen nem érdekli a saját gyerekük élete (ez utóbbiról sajnos nem nagyon esik szó a könyvben) akkor ezt csak elfogadni lehet. Erről az elfogadásról sem sok szó esik sajnos. Parentifikáció, leválás folyamatai részletesebben, ide értve a gyászt is, olyan szülők, akiknek csak teher a saját gyerekük – ezekről sajnos nem vagy csak érintőlegesen volt szó.
Szülővé válás előtt mindenképpen ajánlanám, nem is azért mert megoldást kínál, de felhívja a figyelmet egy sor olyan dologra, ami abból ered, ha valaki úgy lesz szülő, hogy a saját kötődés történetét nem dolgozta fel. Ajánlanám olyanoknak is, akik érzelmileg diszfunkciós családban nőttek fel. Illetve mindenkinek, aki szeretne a saját kötődés történetén dolgozni, vagy másokét jobban megérteni.


Népszerű idézetek

Málnika>!

Önmagunk megismeréséhez ugyanis mindig kell egy másik ember, aki betölti a tükör szerepét. Az igényeink, a szükségleteink, az érzelmeink visszatükrözéséből áll össze bennünk egy kép önmagunkról.

18. oldal (Kulcslyuk, 2020)

Lukács Liza: Hogyan szeretsz? Kötődési sebeink gyógyítása

Kapcsolódó szócikkek: önismeret
8 hozzászólás
Málnika>!

Minden ember szárnyakat kap attól, ha dicsérik. Emlékezzünk arra, hogy az emberi kapcsolódás alapvető motivációja az, hogy másoktól elismerést kapjunk.

173. oldal (Kulcslyuk, 2020)

Lukács Liza: Hogyan szeretsz? Kötődési sebeink gyógyítása

Málnika>!

A fejlődéspszichológiai elméletek és tapasztalatok alapján az a kép rajzódik ki, hogy az új kihívások iránti fogékonyságunk és az önbizalmunk az apánkkal való gyermekkori kötődésünkkel mutat összefüggést.

142. oldal (Kulcslyuk, 2020)

Lukács Liza: Hogyan szeretsz? Kötődési sebeink gyógyítása

Málnika>!

Az online tér sok szempontból eltávolít minket egymástól, bár elsőre úgy tűnik, hogy több kapcsolódásra ad lehetőséget. Ám ha elkezdi helyettesíteni, majd kiszorítani a személyes találkozásokat, tönkreteszi a kötődést. Az online térben ugyan nézhetjük egymás képét a monitoron, de nem tudjuk felvenni a másikkal a szemkontaktust.

92. oldal (Kulcslyuk, 2020)

Lukács Liza: Hogyan szeretsz? Kötődési sebeink gyógyítása

Málnika>!

Teljesen más mozit néztünk. Ő a saját múltjának a drámáját élte át újra a kapcsolatunkban, én meg az enyémet.

71. oldal (Kulcslyuk, 2020)

Lukács Liza: Hogyan szeretsz? Kötődési sebeink gyógyítása

Málnika>!

A múltban keletkezett hiány része a jelennek, és visszük magunkkal tovább a jövőbe is. Sőt, mivel nem tudjuk megtanítani másoknak sem, ezért adjuk tovább a gyerekeinknek is.

101. oldal (Kulcslyuk, 2020)

Lukács Liza: Hogyan szeretsz? Kötődési sebeink gyógyítása

F_Orsolya>!

A tudat, hogy szerethetők vagyunk, és van valaki, aki feltétel nélkül elfogad minket: létszükséglet.

17. oldal

Lukács Liza: Hogyan szeretsz? Kötődési sebeink gyógyítása

Poufsouffle>!

A tudat, hogy szerethetők vagyunk, és van valaki, aki feltétel nélkül elfogad minket: létszükséglet. Ez az, ami átsegít a nehezebb életszakaszokon, meggyógyítja egy-egy csalódás után a szívünket. Ez adja meg a biztonságérzetünk alapjait. És egyben ez a legértékesebb és legidőtállóbb útravaló, amit csak adhatunk egy gyermeknek.

17. oldal - A kötődés sebei: Árnyékot vet a múlt

Lukács Liza: Hogyan szeretsz? Kötődési sebeink gyógyítása

Szelén>!

Ahogy Carl Rogers mondta: „A különös paradoxon az, hogy csak azután tudok változni, miután elfogadtam magamat olyannak, amilyen vagyok.”

341. oldal - A kötődés sebeinek gyógyítása: Kapcsolatban önmagaddal · Carl Rogers

Lukács Liza: Hogyan szeretsz? Kötődési sebeink gyógyítása

Annamarie P>!

Ha gyermek- és serdülőkorban kimaradnak egy ember életéből a jó kapcsolati élmények, akkor az hosszú távú következményekkel jár a későbbi kapcsolatteremtő képességére. […] Felnőttként azonban már mi is tehetünk azért, hogy a bennünk kialakult kapcsolati alapmintázat változzon.

19. oldal

Lukács Liza: Hogyan szeretsz? Kötődési sebeink gyógyítása


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Popper Péter: Lélekrágcsálók
Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors
Lundy Bancroft: Mi jár a bántalmazó fejében?
Stefanie Stahl: Igen is, meg nem is
Szondy Máté: Olvadás
F. Várkonyi Zsuzsa: Hoztam, kaptam, átszabtam!
Balogh Klára – Bárdos Katalin – Békési Tímea – Hardy Júlia – Koltai Mária – Korbuly Ágnes – Tóth Borbála: Transzgenerációs történetek
Almási Kitti: Hűtlenség… és ami mögötte van
Bánki György: A legnagyszerűbb könyv a nárcizmusról
Susan Forward: Mérgező szülők