Az ​éhes lélek gyógyítása 113 csillagozás

Túlsúly, evészavarok és kapcsolati problémák
Lukács Liza: Az éhes lélek gyógyítása

A ​fogyókúrába bújtatott hízókúra mára egy hatalmasra nőtt iparág lett, amely azért tud fennmaradni, mert sikeresen használja ki az elhízottak illetve evési problémákkal küzdők bizonyos lelki sajátosságait. Ezek az emberek azt kívánják: írja elő egy szaktekintély (vagy magát annak valló személy), hogy miből mennyit egyenek meg, és azt is jósolja meg, hogy ettől mikor és milyen mértékű súlyvesztés várható.

A tartós fogyás vagy gyógyulás azonban nem nélkülözheti saját testi-lelki igényeink tudatosítását és elfogadását. Aki elvárja, hogy pontosan előírják neki, mit tegyen, az éppen az ellenkező irányba tart, mint amerre a célként kitűzött változás várja. Így a kudarc garantált, ami erősíti a tehetetlenségérzést és azt a tendenciát, hogy az egyén mástól várja a segítséget. Az előre legyártott, dobozokba csomagolt menüsorok azt sugallják, hogy minden ember egyforma, ugyanazok a problémái, szükségletei. Persze mindig akad százból egy, akinek valóban az adott módszer a tökéletes a… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2015

>!
Kulcslyuk, Budapest, 2018
254 oldal · ISBN: 9786155281754
>!
Kulcslyuk, Budapest, 2015
254 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155281334

Enciklopédia 5


Kedvencelte 8

Most olvassa 58

Várólistára tette 115

Kívánságlistára tette 120

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

meseanyu P>!
Lukács Liza: Az éhes lélek gyógyítása

Lukács Liza: Az éhes lélek gyógyítása Túlsúly, evészavarok és kapcsolati problémák

Rengeteg új infót adott, és roppant olvasmányos is volt, különösen a fiktív, ám valós anyagra épülő monológok voltak nagyon érdekesek. Kicsit mélyebbre áshatott volna, mert maradtak még kèrdéseim magammal kapcsolatban, meg lehetett volna gyakorlatiasabb is, mert attól a résztől jóval többet vártam.

hofeherke11 P>!
Lukács Liza: Az éhes lélek gyógyítása

Lukács Liza: Az éhes lélek gyógyítása Túlsúly, evészavarok és kapcsolati problémák

Valahol mindig is tudtam, hogy a fogyás-hízás nem (csak) „fejben dől el” és nem feltétlenül azon múlik, hogy valaki eléggé elhatározta-e magát és elég kitartó-e. Ezt főleg a karantén időszak alatt éreztem én is, amikor összejött minden és nem voltam rendben pár hónapig, hogy nem szimplán a fáradtság miatt tömöm magamba a szemetet és hagytam fel a sportolással. Tehát számomra (és feltételezem mások számára is) a mentális jóllét elengedhetetlen az egészséges életmód hosszú távú fenntartásához.
Ez a könyv rengeteg új információval szolgált, sok mindenre rávilágított. Nem meglepő módon az étkezési zavarokat is a gyermekkorig lehet visszavezetni, aztán persze jönnek más tényezők is, amik elferdíthetik az ember önképét, de a lényeg az, hogy akinek már kialakult evészavara van, azon dolgozni kell, akár pszichológus segítségével is.
A könyv jó kiindulási alap lehet abban, hogy megértsük, hogy mindennek lelki okai vannak, és hagyjunk fel az önostorozással, valamint segít abban is, hogy feltárjuk ezeket az okokat.
Biztosan újra fogom még egyszer olvasni.

3 hozzászólás
Gyöngyi69>!
Lukács Liza: Az éhes lélek gyógyítása

Lukács Liza: Az éhes lélek gyógyítása Túlsúly, evészavarok és kapcsolati problémák

Az egyik legjobb önismereti könyv, amivel találkoztam. Meglehet csak nagyon jó pillanatomban talált rám a könyv, de kedvencem lett, és jó szívvel ajánlom mindenkinek, akinek a legkisebb táplálkozási problémája van, és azoknak is, akinek nincs, mert nagyon átfogó, és sok elakadás okára is fény derül. Szülőknek is kifejezetten ajánlom az elolvasását, hiszen az evési zavarok nagy része kivédhető lenne, ha lenne rálátásunk, mik azok az okok, amik a későbbiekben problémákhoz vezetnek.
Senki ne várjon azonban 20 pontban megfogalmazott cselekvési tervet a változtatásokhoz, hiszen a pszichológia jó esetben nem arról szól, hogy a szakember megmondja, mit és hogyan csináljunk holnaptól. Ha azonban valaki képes szembenézni önmagával, felismerni saját problémáinak az alapját, és van benne elszántság, hogy változtasson ezeken, annak nagyon hasznos segítség lesz Lukács Liza könyve. De vigyázat! Nem lesz egyszerű!
Rendelésen egy bulimiás, mozgásfüggő beteg panaszkodott, hogy a nagyjából karbantartott, elfogadható mértékű bulimiája most újra tetőfokára hágott, pedig most minden rendben van az életében. Ajánlottam neki a könyvet, de köszönte, már ismeri. Súlyos betegként is nagyon jó szakirodalomnak tartja, viszonylag régebben olvasta. Felvetettem, hogy vegye elő, és olvassa el újra, mire nagyot sóhajtott: „Igen, de olyan rossz, amikor szembesülnöm kell a dolgokkal!” Számomra ez a sóhajtás bizonyította legjobban, hogy ez egy szuper jó önsegítő könyv.

mokus33>!
Lukács Liza: Az éhes lélek gyógyítása

Lukács Liza: Az éhes lélek gyógyítása Túlsúly, evészavarok és kapcsolati problémák

Rájöttem, hogy nem volt szerencsés, ahogyan a könyvet olvastam, mert kevés időm jutott egyszerre az olvasásra, sokszor nehezen rázódtam vissza újra egy-egy nap kihagyás után a témába. Ezért úgy döntöttem, ha több időm lesz, újra nekifutok. A téma érdekes, érdekel is, mert pár dologban felfedeztem hasonlóságot a saját táplálkozásommal, ezért azt gondolom, célszerű lesz alaposabban is tanulmányoznom a könyvet, főleg a túlevéses részeket.
Az már így első olvasásra látszik, hogy a doktornő részletesen összeszedte az evési zavarokkal kapcsolatos tüneteket, tudnivalókat, valamint egy picit a megoldásokat is, bár tény, hogy mindenképpen érdemes szakember segítségét is kérni, ha valakinek komoly problémája van, szerintem legalábbis nehéz egy könyv segítségével megismerni magunkat. Esetleg annak felfedezésében segíthet egy-egy önsegítő könyv, hogy egyáltalán rájöjjünk, segítségre van szükségünk.

Jeffi P>!
Lukács Liza: Az éhes lélek gyógyítása

Lukács Liza: Az éhes lélek gyógyítása Túlsúly, evészavarok és kapcsolati problémák

Érdemes elolvasni, de inkább csak érdekesség szinten és nem, mint szakkönyv. Szakkönyv értéke sajnos nem nagyon van. Mert mond is dolgokat, meg nem is, ki is fejti, de nem nagyon, tehát ez egy olyan terápia előtti dolog lehet. Amolyan „olvass utána, azt menj pszichológushoz”, mert folyamat sugallja, hogy ezekből a betegségekből csak orvosi segítséggel lehet kitörni. Már, ha ki lehet.

Bővebben:
http://jeffi-olvas.blogspot.hu/2016/09/lukacs-liza-az-e…

Allyee>!
Lukács Liza: Az éhes lélek gyógyítása

Lukács Liza: Az éhes lélek gyógyítása Túlsúly, evészavarok és kapcsolati problémák

A könyv szerint akinek egyszer volt evészavara, annak mindig dolga lesz ezzel a témával. Boncolgatja, hogy milyen érzelmeinket, hiányainkat „esszük meg”. A legjobb könyv eddig szerintem a műfajban. Nem emészthető könnyen, és nem olvasmányos, inkább nehéz, fajsúlyos könyv. Fontos a fejezetek végén lévő kérdéseket is feldolgozni.

esztie>!
Lukács Liza: Az éhes lélek gyógyítása

Lukács Liza: Az éhes lélek gyógyítása Túlsúly, evészavarok és kapcsolati problémák

Sok mindent leírt, de nekem biza volt hiányérzetem. Annyiban jó volt, hogy bizonyos típusokat jól körüljár, de nagyon érződik belőle, hogy ez csak egy ismertető, és hogy ha problémája van az embernek, akkor menjen pszichológushoz. Én vártam volna pár ötletet, néhány gyakorlati tanácsot, amivel költséghatékonyabban segíthetünk másokon/magunkon. :)

Sz_Flóra>!
Lukács Liza: Az éhes lélek gyógyítása

Lukács Liza: Az éhes lélek gyógyítása Túlsúly, evészavarok és kapcsolati problémák

Nekem nagyon sokat jelent a könyv és témakörei, hiszen az evés- és testképzavar már több éve az életem részei. Furcsamód tudott újat nyújtani, annyi mindenre felnyitotta a szememet, hogy úgy döntöttem, hamarosan újraolvasom, csak lassabban, mindennap csak egy fejezetet, alaposabban átgondolva és az információkat emésztgetve. A fejezetek végén található önismereti kérdésekre szintén szeretnék egy kis füzetben válaszolni, mindig is kedveltem az ilyen jellegű, lélekbúvárkodásra ösztökélő feladatokat. :)

Egyik kedvenc könyvemben, Edith Eva Eger A döntés című fantasztikus memoárjában az alábbi idézet ragadott meg annak idején, amikor olvastam: „Ha megkérdeznének, mi a leggyakoribb diagnózis az általam kezelt emberek között, nem a depressziót vagy a poszttraumás stressz-szindrómát említeném, jóllehet ezek a betegségek túlontúl gyakran fordulnak elő azok körében, akiket megismertem, megszerettem, és elvezettem a szabadságukhoz. Nem, hanem az éhséget. Éhezünk. Éhezünk a jóváhagyásra, a figyelemre és a gyengédségre. Éhezünk a szabadságra: arra, hogy magunkhoz ölelhessük az életünket, hogy igazán megismerjük önmagunkat, és önmagunk lehessünk.”

Ez az elmélkedés és ennek igazsága szíven ütött, mert az én esetemben is sok minden ide köthető. Az éhes lélek gyógyítása tovább szövi az éhség jelenségének különböző aspektusait, általánosságok és eltérő példák feltárásával együttesen. Örültem, hogy a sokszínűségre törekedett, kellő empátiával és érzékenységgel kezelve a témát. Fél csillagot csupán azért vontam le, mert zavart kissé a rengetegszer előforduló „anorexiások”, „bulimiások” szóhasználat, amikor a betegségekben szenvedő alanyokat említi az írónő. Részemről ez nem több szőrszálhasogatásnál, hiszen ezek a szavak fordulnak elő a köznyelvben, így a könyvben való rendszeres használatuk efelől rendben van, de mivel én személyes tapasztalatok tárházán keresztül szemléltem az olvasmányt, muszáj felhívnom a figyelmet ártalmatlannak bizonyuló szavak olykor negatív hozadékaira. Sokkal jobb lenne az „anorexiában szenvedő” vagy „bulimiával küzdő”, stb. jelzőket használni. Ez azért fontos, mert az emberek, akik az evészavar valamilyen formájával élnek, a betegséggel azonosítják magukat, ami szörnyen káros. Egy idő után ugyanis elfeledkeznek arról, hogy ők többek a betegségüknél, és csak úgy gondolnak magukra, mint az „anorexiás”, a „bulimiás”, stb. Ez pedig több kárt okoz, mint hinnénk, mert ha azonosulnak vele, gyakran el se akarnak szakadni tőle, abban látják egyetlen értéküket, hogy milyen kitartóan tudnak koplalni, purgálni, önmegtartóztatni és további önsanyargató cselekedeteket már-már büszkeséggel űzni. A gyógyuláshoz azonban elengedhetetlen, hogy rádöbbenjenek, ők nem a betegség, ők a betegséggel küzdenek. Még mindig emlékeztetnem kell saját magamat erre…

Ezt leszámítva viszont hiánypótló olvasmány. A dőlt betűvel írt személyes történetek szívszorítóak, remekül bemutatják, mennyiféle formát ölthet az evészavar, mennyiféle élethelyzetben. Úgy vélem, ehhez hasonló könyvekre lenne szükség a témában, mert Magyarországon nem mindig jól kezelik a jelenséget.

Nikolett0907 P>!
Lukács Liza: Az éhes lélek gyógyítása

Lukács Liza: Az éhes lélek gyógyítása Túlsúly, evészavarok és kapcsolati problémák

Tanulságos és újra olvasós, ezen jellemzők az elsők amik eszembe jutnak a könyvről.
Az írónő rendkívül nagy odafigyeléssel és részletességgel írja le a három betegség tüneteit, okait, következményeit.
És végtelen hálás voltam, hogy nem mondta meg mit csináljon a beteg, csak javaslatot tett a gyógyulási módokra.
Én már tudom segítségre szorulok és járok is orvoshoz, mégis mikor befejeztem a könyvet tudatosodott bennem mennyi mindent nem vettem észre.
Érdemes elolvasni mindenkinek, aki eme betegségekben szenved.

Zama>!
Lukács Liza: Az éhes lélek gyógyítása

Lukács Liza: Az éhes lélek gyógyítása Túlsúly, evészavarok és kapcsolati problémák

A kötet összeségében nagyon tetszett. Sikerült megértenem önmagam. Megérteni a pszichológiai hátterét az étkezésnek. Ez egy állandó odafigyelést igénylő téma, tanulási folyamat. A szerző olvasmányosan, érthetően avat be minket a témába. Ha valaki önállóan szeretne változtatni, akkor kiindulási alapnak tökéletes. Bővebben: https://zama.hu/lukacs-liza-az-ehes-lelek-gyogyitasa/


Népszerű idézetek

vargajudit P>!

Alapvető emberi törvénynek kellene lennie minden családban, hogy csak úgy bánj a gyerekeddel, a társaddal, ahogy elvárnád, hogy veled is bánjanak, csak olyat tégy vele, amit magadnak is kívánnál. (Az pedig, hogy veled is így bántak, és bár szenvedtél, lám, mégis ember lett belőled, nem jó elv, és nem jogosít fel arra, hogy másokkal is így viselkedj.)

228. oldal

Lukács Liza: Az éhes lélek gyógyítása Túlsúly, evészavarok és kapcsolati problémák

nakomiyu>!

Ám az önbizalomnak létezik egy másik, ritkábban emlegetett „kelléke”: annak megélése már születésünktől fogva, hogy a környezetünk számunkra fontos tagjai (az anyának itt is elsődleges szerep jut) örülnek a puszta létezésünknek. Persze minden gyermek (és egészséges felnőtt) boldog lesz attól, ha megdicsérik, megtapsolják, elismerik a teljesítményét. De ez valami más. Ennek az örömnek semmi köze a teljesítményhez, a jó tulajdonságokhoz, a személyiségvonásokhoz. Örömöt látok a számomra fontos személyek arcán, ha reggel felébredek, ha hazaérkezem az óvodából, iskolából, munkából, sétából, utazásból.

120. oldal

Lukács Liza: Az éhes lélek gyógyítása Túlsúly, evészavarok és kapcsolati problémák

1 hozzászólás
Bársonyka>!

… ami igazán hìzlal, az nem a cukor, a liszt és a zsìr, hanem az önutálat, az önbizalom és az önszeretet hiánya, amely ingeréhséget szül.

146. oldal

Lukács Liza: Az éhes lélek gyógyítása Túlsúly, evészavarok és kapcsolati problémák

Kapcsolódó szócikkek: cukor · ingeréhség
szeptember99>!

Többször hallottam már túlsúlyos, össze-vissza táplálkozó személytől, hogy neki nincs evészavara, mert hiába eszik és hízik, őt ez nem bántja. Az evés és a hízás miatti szorongás és bűntudat valóban az étkezési problémák egyik jellemző vonása, de nem a személynek a problémához való viszonya határozza meg, hogy zavarról van-e szó. Az anorexiás beteget sem zavarja különösebben az állapota. Legalábbis egy darabig. Gyakran alakul ez hasonlóan a túlsúllyal rendelkező és az elhízott embereknél is. Ami kezdetben nem tűnik problémának, az idővel azzá válhat, tekintve, hogy az elhízás nem egy stagnáló állapot, hanem az évek előrehaladtával súlyosbodik, olyan problémákat vonva maga után, amelyek már önálló betegségként igényelnek orvosi kezelést. A zavar jellegét inkább úgy határolnám be, hogy ha a személy többet és mást eszik, mint amire biológiailag szüksége van, ha más igényeit, szükségleteit elégíti ki az ételekkel (például jutalomként vagy vigaszként használja a finom falatokat), ha a feszültségeit csökkenti az evéssel, vagy érzelemkifejezési nehézségek állnak a mögött, hogy többet eszik, akkor a táplálkozása nem megfelelő.

Lukács Liza: Az éhes lélek gyógyítása Túlsúly, evészavarok és kapcsolati problémák

szeptember99>!

Vannak párkapcsolatok, ahol az evészavar vagy a túlsúly mintegy harmadik személyként van jelen a viszonyban. Mindennapi témává válik, lehet okolni például a szexuális élet ellaposodásáért, a kapcsolat elszürküléséért, vagy azért, mert a másik fél már nem annyira izgalmas, vagy nem úgy viszonyul hozzád, mint a kapcsolat hajnalán. Sőt, van pozitív szerepe is: hozzá (az evéshez, az önhánytatáshoz vagy éppen a nem evéshez) lehet menekülni, ha baj van. Ha megbántottak, ha szomorú vagy, ha egy kis kényeztetésre vágysz, vagy ha a feszültségeidet szeretnéd gyorsan csökkenteni. Lehet, hogy elsőre furcsán hangzik, de az evéshez, a kompenzációhoz (az önhánytatás, a testedzés a leggyakoribbak) 'oda lehet bújni', vigaszt, megnyugvást ad – főleg, ha a párodtól ezt már kérni sem tudod, vagy neki nem mered megmutatni az igazi vágyaidat.

Lukács Liza: Az éhes lélek gyógyítása Túlsúly, evészavarok és kapcsolati problémák

Gyöngyi69>!

A hit és az idő értékes dolgok.

206. oldal

Lukács Liza: Az éhes lélek gyógyítása Túlsúly, evészavarok és kapcsolati problémák

szeptember99>!

Az evészavaros emberekkel való terápiás munka során megfigyeltem, hogy amikor az evésről vagy az ahhoz kapcsolódó lelki tényezőkről kezdünk el beszélni, hirtelen gyermekivé válnak: gesztusokban, szóhasználatban, testtartásban – sokan el is sírják magukat. Igaz ez azokra is, akik az életük más területén igen magas pozíciót töltenek be, ott magabiztosak és képesek felnőttként viselkedni. A gyermeki sebezhetőség könnyen befolyásolhatóvá teszi őket az evéssel-fogyással kapcsolatos területeken, amit a gyakran önjelölt életmód tanácsadók ki is használnak. A legszomorúbb élményeim közé tartozik, amikor azzal szembesültem, hogy százezres nagyságrendű követőtábort tud összegyűjteni egy olyan valaki, aki megalázóan, lenézően szól mindenkihez, aki nem elég izmos vagy súlyfeleslege van. Ez a több százezer ember hiszi és vallja, hogy számára az ilyenfajta ostorozás jelent motivációt. Az illető népszerűségének titka valószínűleg az, hogy éppen azt a hangnemet használja, amelyet ezek az alacsony önbecsülésű emberek önmagukkal szemben, illetve gyermekkorukban megtapasztaltak. Ez viszont értelemszerűen inkább benne tartja őket abban az állapotban, amitől szabadulni szeretnének – tartós, mélyreható változás ilyen módszertől nem várható.

Lukács Liza: Az éhes lélek gyógyítása Túlsúly, evészavarok és kapcsolati problémák

1 hozzászólás
vargajudit P>!

Az eredendő tisztelet két egyenrangú ember között jöhet létre. Számos élethelyzet van, amikor olyan szerepet töltünk be, amelyben vezetünk másokat, vagy éppen elfogadjuk mások utasításait, olykor alárendeljük az igényeinket. De ezek csak szerepek, s emberként továbbra is egyenrangúnak kell észlelnünk, kezelnünk önmagunkat és egymást.

230. oldal

Lukács Liza: Az éhes lélek gyógyítása Túlsúly, evészavarok és kapcsolati problémák

nakomiyu>!

A „kapcsolat” szót most legszívesebben nagybetűvel írnám, érzékeltetve, hogy minőséget is képvisel: két vagy több ember élményeken keresztüli folyamatos találkozását, azok együttes megélését. Tehát nem tévesztendő össze az egy lakásban éléssel. Sőt, az sem elég, ha folyamatosan a másik hátát látod, mert arccal a monitor felé fordul.

154. oldal

Lukács Liza: Az éhes lélek gyógyítása Túlsúly, evészavarok és kapcsolati problémák

2 hozzászólás
szeptember99>!

Az anorexiás betegek családjára jellemző az összemosottság, ami azt jelenti, hogy a generációk és az egyének közötti határok változtathatók, könnyen átjárhatók. Ez abban nyilvánul meg, hogy sokat foglalkoznak egymás testével, külsejével, sokszor tesznek egymásra megjegyzést ezzel kapcsolatban. Ugyanerre példa, hogy a gyereknek nem lehetnek az életkorának megfelelő titkai, a szobája ajtaját nem zárhatja magára. Nem támogatják az egyéniség kialakulását, ami az önismeret szempontjából nagy veszteség. Ugyanakkor a szülők gyakran vonakodnak a személyes vezetői szerep nyílt vállalásától. (A 'mások érdekében' és az érintettek megkérdezése nélkül hozott döntések nem jelentik a vezetői szerep nyílt felvállalását!) Ennek egyik megnyilvánulása a másik véglet is, amikor a kiskorú gyermeket olyan kérdésekben hozzák döntési pozícióba, amely a felnőtteket érinti, például 'kis bíróként' igazságot kell szolgáltatnia a szülők vitájában, ezáltal ő is kényszerűen hozzájárul a kóros egyensúly megőrzéséhez. Ilyenkor a szülők nem vállalják fel nyíltan a konfliktust, hanem az egyikük „panaszkodik” múltbeli és jelenlegi sérelmeiről a gyermeknek, ezáltal olyan témákba avatva be őt, amelyek kizárólag a párra tartoznak. A gyermek a gyengébbnek vélt fél mellé áll, ami lehetetlenné teszi a saját leválását, az önállóság kialakulását. Másrészt 'beszorul' a két szülő közé, és végképp megromolhat a kapcsolata azzal a féllel, aki mellett nem állt ki.

Lukács Liza: Az éhes lélek gyógyítása Túlsúly, evészavarok és kapcsolati problémák

Kapcsolódó szócikkek: felnőtt · gyermek · szülő

Hasonló könyvek címkék alapján

Máté Gábor: A test lázadása
Alice Miller: A test kiáltása
Irvin D. Yalom: A Schopenhauer-terápia
Irvin D. Yalom: A magyar macska átka
Szentesi Éva: Hamvaimból
Martin Pistorius: Néma üvöltés
Suleika Jaouad: Két királyság határán
Ritter Andrea: El(ő)bújás
Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors
Edith Eva Eger: Az ajándék