Diktátorok ​könyve 8 csillagozás

Lukács Csaba: Diktátorok könyve

Huszon-egynéhány esztendővel a kelet-európai rendszerváltozások után egyre kevesebben emlékeznek arra, milyen is volt diktatúrában élni. Ráadásul azóta felnőtt egy új nemzedék, amelynek már nem is lehet erről személyes tapasztalata.
Lukács Csaba újságíróként és egy segélyszervezet önkénteseként diktatúrákat (is) látogat, és megírja tapasztalatait. Kétszer is járt Észak-Koreában, és futár volt Kubában, ahol a helyi ellenzék tagjainak vitt támogatást. Úti céljai közül Burma és Bolívia sem maradt ki – utóbbiban Tóásó Előd börtönében és perén is jelen volt. A sort Románia zárja, a 20. század egyik legvéresebb diktátorának Ceauşescunak a bukásával.
A kötet sokkoló történetei egy zárt, ördögien alattomos világba vezetik el az olvasót.

>!
Méry Ratio, 2011
200 oldal · ISBN: 9788089286430

Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

bodr>!
Lukács Csaba: Diktátorok könyve

A téma és a történetek leírásának stílusa teljesen rendben volt, de rettentően hiányoltam, hogy egy-egy nemzet helyzetéről elsőként valami átfogó bevezetőt, majd a végén egy összegzést vagy kitekintést adjon. Ezek nélkül olyan érzésem volt, hogy csak régebbi naplójegyzeteket vagy máshova megírt újságcikkeket fűzött egybe és dobott elém, ráadásul az igen eltérő időpontokban megírt cikkeknél még csak dátum sem szerepelt, csupán a bevezetőkben utalt a megírásuk körülményeire, ami fokozta azt a zavart, ami végigkísért az olvasás során amiatt, hogy amúgy elég tájékozatlan vagyok a témában. Mintha nem nekem szólt volna ez a könyv, hanem olyanoknak, akik eleve vágják, hol milyen súlyosságú diktatúra él és milyen nemzetközi szintű botrányok történtek az elmúlt 20 évben.

Mindezek ellenére egy nap alatt sikerült felfalnom a könyvet, szóval mégis beleszegezett a fotelba, mert izgalmas és érdekes. Viszont lehet, hogy az író szándéka nálam visszafelé sült el, mert elsőrendű tanulságként én azt vontam le, hogy a politikai berendezkedés is olyasmi, mint a kulturális különbségek és tradíciók: azt hisszük, a sajátunk a helyes, és minden régebbi és másfajta helytelen és elvetendő. Beugatunk, mert nyugat-európai szocializációval egészségtelennek és embertelennek tűnnek számunkra a nyakgyűrűk vagy a beavatási szertartások, és beugatunk, mert a demokráciára nevelve gonoszságnak tűnik a diktatúra. Ezzel nem a kiskorúak ilyen-olyan csonkítása és a diktatúra mellett, hanem a beugatás ellen érvelek. Egy újságírótól objektívebb, „többnézőpontúbb”, nyitottabb és elfogadóbb szemléletet vártam, de ennek hiányára végül is jól rezonál, hogy az író a Baptista Szeretetszolgálat önkéntese.

Nem győzöm hangsúlyozni, hogy mindezek ellenére nekem tetszett a könyv, és ajánlom is, de inkább a külpolitikában jártasabbaknak, ellenkező esetben érdemes bekészíteni a fotelba a Wikipédiát is.

szilviakalmar>!
Lukács Csaba: Diktátorok könyve

Tartalmilag érdekes, leköti az olvasót, de a szerkesztést nem vitte túlzásba a kolléga… A saját újságcikkeit rendezte sorrendbe, sokszor azonban nem egyértelmű a kontextus, és hatalmas időugrásokat kell tennie az olvasónak anélkül, hogy a változáson átsegítené a szerző.

Stitch>!
Lukács Csaba: Diktátorok könyve

A majdnem már 10 éve megjelent könyvben néhány diktatúráról olvashatunk.
A szerző mindegyik országban járt és élményeit ossza meg velünk. Ezek az országok: Kuba, Észak-Korea, Burma, Bolívia és Románia. Ez utóbbi természetesen csak 1989-ig tartott :D
Sok mindent megtudtam ezekről az országokról, sok ismerettel gazdagodtam. Nagyon tetszett a bolíviai rész, amikor Tóásó Előddel készített interjúkat.


Hasonló könyvek címkék alapján

Pentelényi László – Zentay Nóra Fanni (szerk.): JLG / JLG
Mary Ann Shaffer – Annie Barrows: Krumplihéjpite Irodalmi Társaság
Umberto Eco: Mutatványszám
Al Ghaoui Hesna: Háborúk földjén
Szabó Tünde: Álommeló
Temesi Ferenc: Gabo meg a halál
Márai Sándor: Beszéljünk másról?
ifj. Fekete István: Amerika ez is
Szabó László: A modern újságírás
Takács Róbert: Politikai újságírás a Kádár-korban