Az ​utolsó pápa 12 csillagozás

Luís Miguel Rocha: Az utolsó pápa

Az utolsó pápa című regény két idősíkon zajló cselekménye Albino Luciani, ismertebb nevén I. János Pál pápa halála köré szövődik. Különös események sora követte egymást azon a bizonyos éjszakán, ám évtizedeken át homály fedte a sejtelmes fejleményeket, és senki sem bolygatta, mi is történhetett valójában. Most azonban fény derül a hazugságokra és a titkokra, és szép lassan összeáll a kép, hogy mi is történt akkor – és miért. Azt gondolják, hogy tudják, kinek a kezében összpontosul az igazi hatalom? Bizonyosak abban, hogy a háttérből ki mozgatja a szálakat? Könnyen lehet, hogy nagyot tévednek… Abban az időben egy titkos szervezet keresztül-kasul behálózta az olasz kormányt, és csápjaik más európai országokba, sőt Dél-Amerikába is elértek. Bizony, a világ legkisebb állama, a Vatikán sem maradt ki belőle…

Eredeti cím: O Último Papa

Eredeti megjelenés éve: 2006

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Világsiker

>!
JLX, Budapest, 2006
432 oldal · ISBN: 9633052432 · Fordította: Zarándy Bea

Enciklopédia 5

Szereplők népszerűség szerint

Rafael · Sarah Monteiro

Helyszínek népszerűség szerint

Portugália


Várólistára tette 10

Kívánságlistára tette 9


Kiemelt értékelések

Virágszépe>!
Luís Miguel Rocha: Az utolsó pápa

I. János Pál pápa rejtélyes halálának körülményei adták a regény alapötletét. Titkos és nem titkos szervezetek az egész világra kiterjedő hálózatát ismerhetjük meg, akiknek sértette az érdekeit a pápa tevékenysége, reformtervei.
Izgalmas, fordulatos regény, követhető logikus történésekkel. Alapos háttérmunka adja az elképesztő következtetéseket, ami talán nem is annyira meglepő, hogy mindig a pénz a legfontosabb. Az emberi élet nem számít a gazdasági hatalmi játszmában. A rengeteg feltételezés közül ez a könyv is egy lehetséges verzió, a valódi életben talán soha nem fogjuk megtudni, hogy mi történt.
Az író a könyv végén felsorolja a valós szereplőket, és ígéretet tesz, hogy folytatja a későbbiekben a regényt. Azonban erre soha nem kerülhet sor, mivel Luis Miguel Rocha 2015-ben, harminckilenc évesen meghalt.

3 hozzászólás
Coralie>!
Luís Miguel Rocha: Az utolsó pápa

Meglepő, hogy milyen kevesen olvasták el ezt a könyvet! Nem is értem mi az oka, hogy nem lett népszerű, mert szerintem épp csak egy kicsivel marad el D.Brown vagy S.Berry regényei mögött, ami tekintve a másik két író népszerűségét, szép teljesítmény. A történet már alapból úgy kezdődik, mint egy izgalmas film: a helyszín a Vatikán, egy pap menekül az éjszakában az üldözője elől, kezében egy fontos tárggyal. Engem már itt megvett, annak ellenére, hogy a fogalmazás egyedi. Ebben a könyvben ugyanis nem csak magát az eseményeket olvassuk, hanem az író, mint narrátor jelenik meg, bemutatva a szereplőket, összefüggéseket. Ez eleinte fura volt, bár nem zavaró, de később a stílus maga lett a könyv. Nagyon kell figyelni, hogy ki kicsoda, mert sok szálon fut a történet, néha még az időben is visszaugrunk I. János Pál pápa végnapjaihoz. Bevallom néha elvesztem a nevek között, pedig nagyon szeretem a hasonló, kémekkel, titkos szervezetekkel teli, sokszereplős történeteket, de ez azért lehetett, mert az olasz és portugál közélet tőlem távol áll. (Ez ne ijesszen meg senkit, így is élvezhető.) Amit különösen kiemelnék: a két főszereplő, Sarah és Rafael. Sarah akaratlanul csöppen bele az eseményekbe, de a kezdeti sokk után megtanul játszani a lapokkal. (Nem egy butácska nő, aki rácsodálkozik mindenre, mint általában az ilyen könyvekben.) Rafaelért pedig egyszerűen rajongtam! Pont eltalálta az író azt, amilyennek én magam is megálmodtam volna. Kemény, elszánt, inkább meghalna, mintsem eláruljon bármit is. Teszi a dolgát, bajbajutott nőt ment, autókkal száguldozik, elbánik az üldözőkkel. Kettejük között ráadásként meg van az a bizonyos szikra is. A londoni menekülés leírása igazán izgalmas lett, nosztalgiázva láttam magam előtt az ismert helyszíneket, a metrót. A történet alapgondolata nagyon érdekes, eddig sem fogadtam el a hivatalos verziót I. János Pállal kapcsolatban, ezután még annyira sem fogom. (Az író nem árulja el, szerinte mi a valóság és mi a fikció.)
Mindenkinek ajánlom, aki szereti a titkos szervezetekkel, kémekkel teli, összeesküvés elméletes, vatikáni titkokat boncolgató, szórakoztató könyveket!
UI: szívesen megnézném filmként is! :)

agmo>!
Luís Miguel Rocha: Az utolsó pápa

Hű, ezt a könyvet nagyon élveztem. Szeretem az összeesküvés-elméleteket és titkos társaságokat :) Nem értem, miért ennyire ismeretlen a szerző és ez a könyv, pedig szerintem majdnem olyan jó, mint Dan Brown könyvei.

XX73 P>!
Luís Miguel Rocha: Az utolsó pápa

Hogy, hogy nem, a Vatikán mélységes bugyraiból gyakran előkerül valami kompromittáló. A falnak is füle van, az államoknak titkosszolgálatai, a rosszfiúknak pedig bérgyilkosai. És nem haboznak használni.

milegyenanevem>!
Luís Miguel Rocha: Az utolsó pápa

A regény alapvető értéke, hogy – pl. Dan Brown könyveivel ellentétben – egy valós összeesküvésre hívja fel a figyelmet: I. János Pál pápa meggyilkolására. A halála több mint gyanús körülmények között történt, miután bejelentette, hogy meg kívánja újítani a katolikus egyház dogmatikus viszonyait. Az pedig tovább növeli az összeesküvés-elmélet érdekességét, hogy miután a szerző megígérte, hogy folytatja a történetet, hirtelen, fiatalon elhunyt.
Maga a könyv nem egy kiemelkedő alkotás – még az akció-kaland regények körében sem –, de egyszeri olvasásra kimondottan ajánlott kategória. Lehet, hogy csak a fordítás gyenge, illetve zavaró volt a sok helyesírási hiba. Tulajdonképp amiatt a néhány fejezet miatt érdemes elolvasni, ami konkréten I. János Pálról szól, de amiatt nagyon!

simm>!
Luís Miguel Rocha: Az utolsó pápa

Érdekes, izgalmas, kalandos történet. Az elején kb. 7 szálon fut a történet, de aztán letisztul a kép. Sarah és Raffael menekülése is végig izgalmas volt, a Da Vinci-kód-hoz tudnám hasonlítani. Ugyanúgy menekülnek és nyomoznak, London, Lisszabon, Madrid, New Yorkot nevezetességeit is bejárják. Szerintem az I. János Pálos rész is érdekes, én látok alapot az elmélet valóságosságára is. És természetesen megvan a titkos Mester is, aki a szálakat mozgatja. És egy tikos társaság is felbukkan :) Jó kis könyv, szerintem indokolatlanul elhanyagolt, én ajánlom, egy olvasást megér!

Schuszter_Bea>!
Luís Miguel Rocha: Az utolsó pápa

Nem tudom eldönteni, hogy mi volt többségben: a pillanat, amikor beszippantott a könyv, vagy az, amikor idegesített a megfogalmazás túlbonyolítottsága, a néha-néha sablonos történet. Sok benne az olyan momentum, amiből érezni, hogy a szerző hagyott tartalékot a következő részre, ami sohasem készült el.


Népszerű idézetek

Ingryd>!

A halál csak az élet egy napja.

235. oldal, Harminchetedik fejezet

Ingryd>!

– Ciao – Nem véletlenül köszön olaszul, más választása nincs, a másik fél csak Dante nyelvét beszéli.

90. oldal, Tizenkettedik fejezet

Ingryd>!

– Mi az ördög folyik itt? – kérdezi a nő suttogva.
– Kíváncsi a vén kandúr. Csak azt mondtam neki, amit hallani akart.
– Ó, és ezt akarta hallani? Hogy felszedett egy brazil apácát, akit Sharon Stone-nak hívnak?
– Ne is törődjön vele. A cél szentesíti az eszközt. Gondolja, hogy ínyére volna az igazság?

158. oldal, Huszadik fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Rafael · Sarah Monteiro · Sharon Stone
Ingryd>!

New York valóban lenyűgöző hely, csupa elegancia és fényűzés, persze csak Manhattanről beszélve, hiszen, ahogy minden nagyvárosban, itt is élnek szegények, de ezek a sötét foltok nem annyira híresek.

162-163. oldal, Huszonkettedik fejezet

Coralie>!

Ne feledd el: nem számít, hogy milyen keveset kapsz, vagy, ha rosszat tesznek veled, csak a jó számít, amit cselekszel, nem nézve, hogy kivel teszed.

109. oldal, Tizenötödik fejezet

Coralie>!

– Jól van, Sarah, figyeljen rám! – Rafael beszél hozzá a visszapillantó tükörben hátranézve. – Hogy ne mondhassa, hogy nem figyelmeztettem, és hogy ne ordítson a fülembe, elmondom, hogy be fogunk hajtani a városba, nagy sebességgel. Próbálja megőrizni a nyugalmát. Van rá némi esély, hogy balesetet szenvedünk.

313. oldal, Negyvennyolcadik fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Rafael
Virágszépe>!

…rengeteg feltételezés látott napvilágot az összeesküvéssel kapcsolatban. Ezzel most szeretnék pontot tenni I. János Pál halálának végére. Azt azonban meg kell említenem, hogy milyen jól szórakoztam a homályban, miközben a sok szakértő úgy elemezte a témát, mintha ismernék az igazságot.
Nem a helyeket és az intézményeket kell hibáztatni, hanem az embereket, akik oda járnak és ott dolgoznak.

427. oldal (JLX, 2006)

Ingryd>!

A mafrai királyi palota a portugál és európai építészeti örökség egyik kiemelkedő gyöngyszeme. A nevét adó faluban álló grandiózus palotát V. Dom João király építtette, miután ígéretet tett rá a királynőnek, Ausztriai Annamáriának, abban az esetben, ha utódot szül neki. Így aztán Maria Barbara hercegnő születésével be kellett váltania ígéretét, és a király nem nézte, hogy mibe kerül megépíteni ezt a barokk műalkotást. A fényűző királyi palota mellett az épületnek részét képezi egy kolostor is, melyben több mint háromszáz ferences szerzetes fér el, valamint egy bazilika, és Európa egyik legszebb, márványból és egzotikus fákból épített könyvtára. A rokokó polcokon negyvenezernél is több könyvet őriznek, aranyozott, réznyomatos kötésben. A számos irodalmi gyöngyszem mellett itt található Luís Vaz de Camões Os Lusiadasának egyik első kiadása is.

264. oldal, Negyvenkettedik fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Portugália
simm>!

A térről Sarah délnek fordul, és csak egy futó pillantást vet az egyik Odeon mozi homlokzatán díszelgő plakátra, mely szerint a Da Vinci-kódot vetítik aznap este, a nagyteremben. Kódokból és rejtvényekből köszöni, elege van, nincs szüksége ötletekre.

Leicester Square

Kapcsolódó szócikkek: A da Vinci-kód · Sarah Monteiro
Coralie>!

Őt arra nevelték, hogy az emberi élet felbecsülhetetlen értékű, nem csak a sajátja, de mindenkié, aki körülötte él, és mindig megdöbbentette, hogy néhány ember hogyan viszonyul a mások életéhez. Sarah legjobban bevált gyakorlata az volt, amikor valamilyen katasztrófáról szóltak a hírek, vagy más eseményről, amelyben emberek veszítették életüket, hogy azonnal az áldozatok helyébe képzelte magát. Ha velem történt volna, és ha mások annyira értékelik az életüket, mint én a sajátomat, mit éreznék? Azt szokta mondani, hogy a hírek olyanok, mint a vacsorára felszolgált étel. Megrágják, lenyelik, aztán kiürítik magukból. Soha nem szoktak belegondolni, hogy a tévéhíradóban látott háború nem ér véget abban a pillanatban, hogy másra vált a képernyő. Ez valóság, valódi emberek sírnak, szenvednek és halnak meg. Olyan emberek, mint mi, mint Sarah, nem jobbak, nem rosszabbak. A nyugati átlagemberre igaz a mondás, hogy ami távol a szemtől, az távol a szívtől…

234-235. oldal, Harminchetedik fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Sarah Monteiro

Hasonló könyvek címkék alapján

Dan Brown: Angyalok és démonok
Umberto Eco: A prágai temető
Steve Berry: Az elveszett parancs
Douglas Preston – Lincoln Child: Kénköves pokol
Richard F. Heller – Rachael F. Heller: A 13. apostol
Tasmina Perry: Ház medencével
Naomi Alderman: Engedetlenség
Naomi Alderman: A rabbi meg a lánya
María Dueñas: Öltések közt az idő
Robert Ludlum: Apokalipszis